ICE 3, PIKO

Moderator: mod-Tabor

markom
Posty: 631
Rejestracja: 12 sie 2008, 20:43
Lokalizacja: Łódź

Re: ICE 3, PIKO

Postautor: markom » 30 kwie 2016, 20:41

Sławek , masz mocne nerwy :)
Nie boisz się, że jakiś pasażer wpadnie na dworcu pod koła icka ?? :)

BTW. W sumie to chyba wszystkich zawiało, patrząc na pusty peron :) :) :)


Awatar użytkownika
dejww
Posty: 195
Rejestracja: 25 cze 2013, 11:19
Lokalizacja: Chorzów

Re: ICE 3, PIKO

Postautor: dejww » 30 kwie 2016, 19:35

Cytat Slawka: "Sprostuję kolegi dejwa, ja miałem problemy na ew2 taki sam objaw i je zlikwidowałem.
Mam teraz same prawie ew1 i icek śmiga na maxa na nich."
Sławek to nie EW 2 tylko IBW - łukowe.
Awatar użytkownika
Slawek77
Posty: 2142
Rejestracja: 04 lut 2015, 18:06
Lokalizacja: Chorzów
Has thanked: 21 times
Been thanked: 9 times
Kontaktowanie:

Re: ICE 3, PIKO

Postautor: Slawek77 » 26 kwie 2016, 22:23

womo ma racje, musisz pobawić się z wadliwymi zwrotnicami i będzie wszystko ok.

Added in 36 minutes 53 seconds:
Ja walczyłem dwa miesiące z torowiskiem by icek zasuwał na maxa
https://youtu.be/dMGgVjoSthc
Awatar użytkownika
Wąski
Posty: 150
Rejestracja: 07 paź 2014, 15:32
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Re: ICE 3, PIKO

Postautor: Wąski » 26 kwie 2016, 20:56

Tego nie robiłem, sprawdzę i dam znana jak to wyszło.
womo
Posty: 1334
Rejestracja: 19 maja 2008, 13:53
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 24 times
Been thanked: 31 times

Re: ICE 3, PIKO

Postautor: womo » 26 kwie 2016, 20:45

A próbowałeś zmiejszyć liczbę wagonów?
W bttb tak mam przy wpychaniu składów na pętli. Jak za długo i za ciężko to wywala pierwszy wagon za loką lub pierwszy najlżejszy...
Awatar użytkownika
Wąski
Posty: 150
Rejestracja: 07 paź 2014, 15:32
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Re: ICE 3, PIKO

Postautor: Wąski » 26 kwie 2016, 20:35

Kółka są ok, różna kombinacja wagonów i zawsze ta sama wypada a w innym miejscu składu ok.
womo
Posty: 1334
Rejestracja: 19 maja 2008, 13:53
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 24 times
Been thanked: 31 times

Re: ICE 3, PIKO

Postautor: womo » 26 kwie 2016, 20:25

Slawek77 pisze:Tory są ok, lecz z zwrotnicami jest coś nie teges, na jednych jest ok a na jednych wypada nie który tabor.
Pilnik i do roboty :)
Często winna jest za bardzo wysunięta dziobownica w kierunku rozjazdu do tego dochodzą za bardzo rozsunięte koła na osi i od razu wypada .

W tym przypadku sprawdził bym rozstaw osi w tym zestawie który wypada. Najlepiej wyjąć koła z czegoś co po tym śmiga bez problemu i wsadzić na probę do wagonu.
Awatar użytkownika
Wąski
Posty: 150
Rejestracja: 07 paź 2014, 15:32
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Re: ICE 3, PIKO

Postautor: Wąski » 26 kwie 2016, 20:22

Wygląda, że taki urok taboru. Nie będę nic kombinował z rozjazdami skoro cała reszta śmiga. Dzięki.
Awatar użytkownika
Slawek77
Posty: 2142
Rejestracja: 04 lut 2015, 18:06
Lokalizacja: Chorzów
Has thanked: 21 times
Been thanked: 9 times
Kontaktowanie:

Re: ICE 3, PIKO

Postautor: Slawek77 » 26 kwie 2016, 20:03

Tory są ok, lecz z zwrotnicami jest coś nie teges, na jednych jest ok a na jednych wypada nie który tabor.
Awatar użytkownika
aviaTTor
Posty: 536
Rejestracja: 06 kwie 2008, 16:24
Lokalizacja: czestochowa
Has thanked: 5 times

Re: ICE 3, PIKO

Postautor: aviaTTor » 26 kwie 2016, 10:31

Może czas na przesiadkę na tory kuehn sam się zastanawiam nad tym
Awatar użytkownika
Slawek77
Posty: 2142
Rejestracja: 04 lut 2015, 18:06
Lokalizacja: Chorzów
Has thanked: 21 times
Been thanked: 9 times
Kontaktowanie:

Re: ICE 3, PIKO

Postautor: Slawek77 » 22 kwie 2016, 23:36

Sprostuję kolegi dejwa, ja miałem problemy na ew2 taki sam objaw i je zlikwidowałem.
Mam teraz same prawie ew1 i icek śmiga na maxa na nich.
Awatar użytkownika
dejww
Posty: 195
Rejestracja: 25 cze 2013, 11:19
Lokalizacja: Chorzów

Re: ICE 3, PIKO

Postautor: dejww » 22 kwie 2016, 21:40

Niekoniecznie wina leży po stronie taboru. Kolega Sławek 77 też miał przypadek wykolejania się ICE3 na IBW i okazało się że to wina zwrotnicy, a nie taboru. Tillig ostatnio też jakościowo upadł odkąd klepią go Chińczycy i to bardzo.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Posty: 3010
Rejestracja: 10 kwie 2006, 08:49
Lokalizacja: Grudziądz
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Re: ICE 3, PIKO

Postautor: Maciej » 22 kwie 2016, 13:26

Wąski pisze:Jak dla mnie to sprzęg powoduje wypychanie koła, czy może ktoś miał podobne kłopoty?
Tu chyba nie ma reguły. PIKO jak wiemy oferuje modele średniej jakości (porównując do innych producentów), co nie oznacza że są gorsze :-) (żeby była jasność). W moim IPN bywały kiedyś dwa zestawy PIKO ICE 3 i każdy pracował na torze testowym i na makiecie - praca zawsze różniła się - rozjazdy, łuki , przyspieszenia itd. Trzeci zestaw który posiadam mam kpl. wagonów i jest nieporównywalnie inny od dwóch które "zmęczyłem" kilka lat temu. Wnioski:
- PIKO tak ma,
- szczęście przy zakupie,
- są gorsze firmy które dziedziczą BTTB ;-)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wąski
Posty: 150
Rejestracja: 07 paź 2014, 15:32
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Re: ICE 3, PIKO

Postautor: Wąski » 21 kwie 2016, 19:15

Witam, właśnie zakupiłem ten skład + 2 dodatkowe wagony(super się prezentuje) faktycznie śmiga, że.... tylko na 2 rozjazdach(IBW, EW1) przy jeździe na bok wypycha 1 zestaw przed wagonem silnikowym i to nie na iglicy tylko na plastikowej krzyżownicy( różna kombinacja wagonów a efekt ten sam) dodam, że inny tabor jeździ normalnie. Jak dla mnie to sprzęg powoduje wypychanie koła, czy może ktoś miał podobne kłopoty? Na innych rozjazdach jest ok a mam ich trochę.
Awatar użytkownika
ALF
Posty: 44
Rejestracja: 16 paź 2007, 10:31
Lokalizacja: Warszawa

Re: ICE 3, PIKO

Postautor: ALF » 24 lis 2015, 10:32

Witam

Po długim oczekiwaniu w końcu dotarły do mnie wspomniane wcześniej dekodery Zimo. MX 623R, ze względu na swoje małe rozmiary, bez problemu zmieścił się do ICE. Po podklejeniu przewodów taśmą, całość złożyłem za pierwszym razem. Po krótkiej chwili na oswojenie się z techniką cyfrową i multimausem, bezproblemowo przeprogramowałem ICE na adres który chciałem. Maszyna po digitalizacji charakteryzuje się troszkę mniejszą kulturą pracy niż EU 43 z MX623P12 - przy minimalnej prędkości troszeńkę głośniej brzęczy. Światła zapalam i gaszę zgodnie z funkcjonalnością, w najbliższym czasie spróbuję zaprogramować i inne funkcje. Jeszcze raz dzięki wszystkim za rady.

Pozdrawiam
Raf

Wróć do „Zestawy trakcyjne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość