BR120, Roco

Moderator: mod-Tabor

Awatar użytkownika
Marcin
Posty: 2023
Rejestracja: 10 kwie 2006, 05:36
Lokalizacja: Toruń

Re: BR120, Roco

Postautor: Marcin » 02 sty 2013, 18:23

Na multimausie nie mogłem zaprogramowac też dekodera TCS, może to ten sam problem z Zimo.


KrystianoV6
Posty: 72
Rejestracja: 10 lut 2012, 19:51
Lokalizacja: Jaworzno

Re: BR120, Roco

Postautor: KrystianoV6 » 02 sty 2013, 17:59

Trzy dni temu zakupiłem czwartą w sumie Rail Polska (pozostałe 3 szt wróciły do sklepu). Dopiero teraz jestem zadowolony z maszyny. :mrgreen: Silnik cichutki i pracuje równo.
Jest jednak inny problem. Po zainstalowaniu dekodera zimo mx622N na multimausie wyskakuje err 1. Dekoder nie chce się zaprogramować. Jak próbuje włączyć na myszy światła to robi się zwarcie. :shock: Dekoder jest sprawny bo po zainstalowaniu go w ER20 Kuehna wszystko jest ok. Więc o co kaman? Są tam jakieś kondensatory do usunięcia?
Ostatnio zmieniony 02 sty 2013, 18:20 przez KrystianoV6, łącznie zmieniany 1 raz.
KrystianoV6
Posty: 72
Rejestracja: 10 lut 2012, 19:51
Lokalizacja: Jaworzno

Re: BR120, Roco

Postautor: KrystianoV6 » 17 sie 2012, 14:29

Lokomotywa jeździła, tzn była docierana. Zdarzało jej się nawet trochę "krztusić" w czasie jazdy. Jednak ten hałas nie ustąpił. Wizualnie sprawdziłem wałki ale są ok.
Myślę że to jest też wina samej konstrukcji. Mam 7 lokomotyw Kuehna i mają one świetnie rozwiązany problem drgań przenoszonych na obudowę. Silnik jest umieszczony w specjalnym koszyku i trzyma się tam tylko w dwóch miejscach. Dlatego Kuehna praktycznie nie słychać.
W roco silnik jest wręcz przyciśnięty do ramy i jeszcze dociśnięty górną płytką z elektroniką. Myślę że to jeszcze bardziej potęguje ten hałas.
Ostatnio zmieniony 17 sie 2012, 16:32 przez KrystianoV6, łącznie zmieniany 1 raz.
FASLER
Posty: 304
Rejestracja: 09 sie 2009, 21:38
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: BR120, Roco

Postautor: FASLER » 17 sie 2012, 13:58

Witam
Moja lokomotywa nie odbiega jakoś znacznie jeśli chodzi o kulturę pracy silnika od innych, a w niektórych przypadkach jest nawet cichsza.
Jeśli dobrze pamiętam producent informuje w instrukcji, że lokomotywę należy dotrzeć, należy wówczas lokomotywą jeździć bez obciążenia 30 min w jednym kierunku, a następnie w drugim kierunku kolejne 30 min. Ja zrobiłem podobny zabieg jednak nie na torach tylko kołami do góry i ze zdemontowaną budą ponieważ w moim przypadku przegrzewał się silnik dlatego istniała obawa zniszczenia budy. Po tym zabiegu loka zaczęła jeździć znacznie lepiej niż zaraz po wyjęciu z pudełka, a i temperatura pracy jest ok.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 17 sie 2012, 16:31 przez FASLER, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8182
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 31 times
Been thanked: 17 times
Kontaktowanie:

Re: BR120, Roco

Postautor: ArturSchŁ » 16 sie 2012, 18:00

Różnica pomiędzy BR120 Tilliga a Roco, polega, między innymi, na o wiele większej kulturze pracy napędu Roco.

Opisanych objawów głośnej pracy silnika Roco nie zaobserwowałem - i tu zapewne zgodzą się ze mną koledzy, którzy zakupili ST44/BR120 Roco. Co prawda dokonałem zakupu już bardzo dawno, a pamiętając kłopoty producentów z chińskimi zamiennikami silników - wszystko jest możliwe.
:/

Zanim zaczniesz przerabiać, porównaj może pracę Twojego egzemplarza z wczesnymi ST44/BR120.
Pozostaje reklamowanie silnika (lokomotywy) jeśli rzeczywiście odbiega hałasem od starszych.
Ostatnio zmieniony 16 sie 2012, 18:00 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
KrystianoV6
Posty: 72
Rejestracja: 10 lut 2012, 19:51
Lokalizacja: Jaworzno

Re: BR120, Roco

Postautor: KrystianoV6 » 16 sie 2012, 17:22

Zakupiłem właśnie RAIL POLSKA. Silniki w tych maszynach to nieporozumienie.
Dźwięk silnika przypomina mi odkurzacz. Wygląd super ale dźwięk jak z tandetnej zabawki odpustowej. Orientuje się ktoś jaki motor można w to cuś wsadzić? marka, model i cena?
Myślałem o mashimie ale nie wiem gdzie kupić.
A może ktoś już ten motor wymienił i podzieli się wrażeniami?
Ostatnio zmieniony 16 sie 2012, 17:53 przez KrystianoV6, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tydzial
Posty: 830
Rejestracja: 21 sty 2007, 21:14
Lokalizacja: Szczecin Pogodno
Been thanked: 2 times

Re: BR120, Roco

Postautor: tydzial » 25 cze 2012, 07:41

Dekodery ESU nadają się w domowym zaciszu jak nic innego nie gra (radio tV itp.)
Awatar użytkownika
wmac27
Posty: 359
Rejestracja: 23 paź 2006, 09:28
Lokalizacja: Dolice
Kontaktowanie:

Re: BR120, Roco

Postautor: wmac27 » 24 cze 2012, 14:14

Zgadzam się z Marcinem. Dźwięk z dekodera ESU w tym Gagarinie to nieporozumienie. Nie mam pojęcia kto coś takiego mógł zaakceptować i sprzedawać.
Czy można coś z tym zrobić?
Awatar użytkownika
Marcin
Posty: 2023
Rejestracja: 10 kwie 2006, 05:36
Lokalizacja: Toruń

Re: BR120, Roco

Postautor: Marcin » 23 cze 2012, 19:46

Na dziś mam 4 takie gagary w róznych malowaniach w tym jeden z dźwiekiem, żadnych zastrzeżeń do jazdy. Wersja z dźwiekiem ESU to jest totalna porażka. Tak samo jak w mojej 18 201 dźwięk jest płaski i nierealistyczny. Poza tym gagar jest cichy po nastawieniu na max głosnośc. Generalnie lepiej zainwestowac w dźwiek od Henninga mimo że sporo droższy.
jafrap
Posty: 462
Rejestracja: 20 sty 2012, 08:17
Lokalizacja: Z miasta
Been thanked: 1 time

Re: BR120, Roco

Postautor: jafrap » 26 sty 2012, 07:14

ArturSchŁ pisze:Człowieku, to robią małe chińskie rączki ....
A propos, polecam fajny filmik od Roco: http://www.roco.cc/unternehmen/unternehmensvideo.html
Ostatnio zmieniony 28 sty 2012, 17:59 przez jafrap, łącznie zmieniany 1 raz.
jafrap
Posty: 462
Rejestracja: 20 sty 2012, 08:17
Lokalizacja: Z miasta
Been thanked: 1 time

Re: BR120, Roco

Postautor: jafrap » 24 sty 2012, 13:45

Mam MM Roco, więc w końcu ją wykorzystam, bo będzie to moja pierwsza lokomotywa w DCC. Od razu myślę o dekoderze z dźwiękiem do TT-gagarina. Co polecacie koledzy? No i jaki głośniczek zakupić, aby wszystko pasowało? Myślałem o jakimś ZIMO, bo ZIMO daje Roco do swoich gagarów w H0 z dźwiękiem oferowanym fabrycznie. Jest ktoś w stanie napisać po prostu symbol dekodera i głośnika jaki by się nadał, aby nie kupić czegoś nieodpowiedniego? Gagarin ma gniazdo dekodera, więc myślałem o dekoderze dźwięku na gniazdo - aby obejść się bez lutowania.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2012, 13:47 przez jafrap, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
DZOZEF
Posty: 93
Rejestracja: 09 paź 2011, 17:16
Lokalizacja: olecko

Re: BR120, Roco

Postautor: DZOZEF » 24 sty 2012, 12:09

Miałem to samo ze światłami i po wstawieniu dekodera wszystko ustąpiło, ;) a praca silnika na najwyższych obrotach jest trochę głośna ale jest na dotarciu :lol: i myślę że jak trochę ja dotrę to będzie ok :D
Ostatnio zmieniony 24 sty 2012, 14:57 przez DZOZEF, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8182
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 31 times
Been thanked: 17 times
Kontaktowanie:

Re: BR120, Roco

Postautor: ArturSchŁ » 24 sty 2012, 11:05

Nie, mrugające z tyłu światła to sprawka tajemniczego SEM (zależą od silniczka), a zniknie po wstawieniu dekodera.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2012, 11:06 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 2 razy.
jafrap
Posty: 462
Rejestracja: 20 sty 2012, 08:17
Lokalizacja: Z miasta
Been thanked: 1 time

Re: BR120, Roco

Postautor: jafrap » 24 sty 2012, 10:34

cichonęk pisze:Co do buczenia to taka uroda używania właśnie tego zasilacza. U mnie wszystkie lokomotywy, które potraktowałem w/w zasilaczem jęczały bardzo boleściwie, tak więc przestałem go używać. Co do świateł spróbuj sprawdzić na innym zasilaczu, być może to również wina w/w zasilacza (gdzieś na Forum było już o tym pisane) - pozdrawiam
Chyba w każdej kwestii kolega ma rację. Podłączyłem do tego zasilacza lokomotywę H0 (analogową ST44-003, bo tez mam taką) - tez buczy, więc raczej z tym jest OK. Podejżewam, że te migające światła to też sprawka tej PIKOWSKIEJ analogowej myszki. W każdym razie dzięki za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2012, 11:06 przez jafrap, łącznie zmieniany 1 raz.
cichonęk
Posty: 425
Rejestracja: 18 gru 2006, 08:22
Lokalizacja: Łódź

Re: BR120, Roco

Postautor: cichonęk » 24 sty 2012, 08:12

Co do buczenia to taka uroda używania właśnie tego zasilacza. U mnie wszystkie lokomotywy, które potraktowałem w/w zasilaczem jęczały bardzo boleściwie, tak więc przestałem go używać. Co do świateł spróbuj sprawdzić na innym zasilaczu, być może to również wina w/w zasilacza (gdzieś na Forum było już o tym pisane) - pozdrawiam

Wróć do „Spalinowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości