ST43 od MTB

Moderator: mod-Tabor

Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Posty: 2059
Rejestracja: 09 kwie 2006, 00:34
Lokalizacja: MDM
Has thanked: 8 times
Been thanked: 4 times
Kontaktowanie:

Re: ST43 od MTB

Postautor: oelka » 25 cze 2017, 18:58

JarUs pisze:Pozostaje kwestia zakupu: gdzie ?? Polska czy Czechy ??, Modelmania, Hobby-Shop, inny ?? ... bo jak się okaże, że w tym samym sklepie .... to dopiero loteria :D

Z punktu widzenia producenta popyt na modele w Polsce kształtuje miejsce zakupu położone na terenie kraju.
drlukasz pisze:
Mam mieszane odczucia odnośnie tego modelu (...) błędy w projektowaniu (boczne okna!), niechlujne malowanie i oznakowanie,

"Rumun" jest kiepskim modelem. Pomimo niezłego napędu, słabo odwzorowuje oryginał, a dodatkowo jakość malowania jest tragiczna.

Przynajmniej pudło, a już na pewno ściany czołowe należałoby zrobić od początku.


Awatar użytkownika
drlukasz
Posty: 892
Rejestracja: 09 kwie 2006, 10:03
Lokalizacja: Częstochowa
Been thanked: 11 times
Kontaktowanie:

Re: ST43 od MTB

Postautor: drlukasz » 25 cze 2017, 18:48

Mam mieszane odczucia odnośnie tego modelu (...) błędy w projektowaniu (boczne okna!), niechlujne malowanie i oznakowanie,

"Rumun" jest kiepskim modelem. Pomimo niezłego napędu, słabo odwzorowuje oryginał, a dodatkowo jakość malowania jest tragiczna.
Już w Piotrkowie doszliśmy do wniosku, że żeby zrobić z niego prawdziwego Rumuna trzeba w niego włożyć w zasadzie drugie tyle w robociźnie i materiałach co cena modelu.

oraz cena

Cena nie jest zła. Przypomina mi się dyskusja sprzed kilku lat z Forum Martela której konkluzją było "model lokomotywy PKP powinien kosztować 400 zł z dekoderem"...

mam wrażenie, że kupując go akceptujemy wady, które nie powinny się znaleść w finalnym podukcie

Wszyscy psioczą na błędy, malowanie itd. ale kupują na pniu. Dla producenta to jasny sygnał - "Łykną każdy badziew byle był podobny do oryginału". Szkoda.
Awatar użytkownika
JarUs
Posty: 1256
Rejestracja: 28 sty 2013, 17:25
Lokalizacja: Białystok
Has thanked: 12 times
Been thanked: 12 times

Re: ST43 od MTB

Postautor: JarUs » 25 cze 2017, 15:00

Pozostaje kwestia zakupu: gdzie ?? Polska czy Czechy ??, Modelmania, Hobby-Shop, inny ?? ... bo jak się okaże, że w tym samym sklepie .... to dopiero loteria :D
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Posty: 3010
Rejestracja: 10 kwie 2006, 08:49
Lokalizacja: Grudziądz
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Re: ST43 od MTB

Postautor: Maciej » 25 cze 2017, 14:56

Prąd zbiera ze skrajnych osi - środkowe są połączone zębatką 8)
Awatar użytkownika
krzysztof
Posty: 1457
Rejestracja: 20 kwie 2006, 20:29
Lokalizacja: Tczew
Been thanked: 7 times

Re: ST43 od MTB

Postautor: krzysztof » 25 cze 2017, 13:29

piotrek092 pisze: To niezły cyrk nam funduje mtb.
kiedyś też tak było w ludmiłach Roco
piotrek092
Posty: 969
Rejestracja: 29 lis 2014, 00:59
Lokalizacja: Kozienice
Been thanked: 10 times

Re: ST43 od MTB

Postautor: piotrek092 » 25 cze 2017, 13:25

To są dwie wersje napędu na 4osie ina 6 os ?? i. To niezły cyrk nam funduje mtb.
Awatar użytkownika
krzysztof
Posty: 1457
Rejestracja: 20 kwie 2006, 20:29
Lokalizacja: Tczew
Been thanked: 7 times

Re: ST43 od MTB

Postautor: krzysztof » 25 cze 2017, 13:18

JarUs pisze:Czy to oznacza, że producent wypuścił na rynek dwa modele, z napędem na 6 osi i na 4 osie ??

aż drugi raz sprawdziłem - kręci się 6 osi - i patrzyłem "w powietrzu" a nie na torach!
piotrek092
Posty: 969
Rejestracja: 29 lis 2014, 00:59
Lokalizacja: Kozienice
Been thanked: 10 times

Re: ST43 od MTB

Postautor: piotrek092 » 25 cze 2017, 13:10

Tak maslanke i jogurt :mrgreen: to tak jak ten satysfakcytujacy uciag Rumuna :shock:
Awatar użytkownika
JarUs
Posty: 1256
Rejestracja: 28 sty 2013, 17:25
Lokalizacja: Białystok
Has thanked: 12 times
Been thanked: 12 times

Re: ST43 od MTB

Postautor: JarUs » 25 cze 2017, 12:45

Maciej pisze:
JarUs pisze:
krzysztof pisze:na 6 osi, gumek nie ma na kołach.
Dane ze strony producenta , tam napędzane 4 osie ?? ;)

Tak, model ma napęd na 4 osie. Brak gumek nie stanowi problemu (tak jak w "piątce")- ma dobry uciąg ( na niewielkich wzniesieniach też sobie radzi). Jeździ dobrze - silnik mamrocze może ciut głośniej, ale jest ok.

Czy to oznacza, że producent wypuścił na rynek dwa modele, z napędem na 6 osi i na 4 osie ??


piotrek092 pisze:Co piliście że tak wam się marzy ;)
Załączniki
14358992_545559902310153_4976412938934970583_n.jpg
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Posty: 3010
Rejestracja: 10 kwie 2006, 08:49
Lokalizacja: Grudziądz
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Re: ST43 od MTB

Postautor: Maciej » 25 cze 2017, 12:38

JarUs pisze:
krzysztof pisze:
JarUs pisze:... na ile osi jest przekazywany napęd ? ... gumki na kołach ?
na 6 osi, gumek nie ma na kołach.
Dane ze strony producenta , tam napędzane 4 osie ?? ;)

Tak, model ma napęd na 4 osie. Brak gumek nie stanowi problemu (tak jak w "piątce")- ma dobry uciąg ( na niewielkich wzniesieniach też sobie radzi). Jeździ dobrze - silnik mamrocze może ciut głośniej, ale jest ok.
Wojtek_Kraków
Posty: 689
Rejestracja: 12 sie 2016, 09:11
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 6 times
Been thanked: 7 times

Re: ST43 od MTB

Postautor: Wojtek_Kraków » 25 cze 2017, 09:53

piotrek092 pisze:Co piliście że tak wam się marzy ;)

Za marzenia sie nie płaci to można ;)
clipers
Posty: 173
Rejestracja: 06 paź 2009, 04:43
Lokalizacja: Kolorado-USA
Has thanked: 9 times

Re: ST43 od MTB

Postautor: clipers » 25 cze 2017, 03:52

Trzeba bedzie lokomotywe pomierzyc i rozrysowac czesci ( zaluzje, pomosty na dachu , itd). Ja kupuje dwie zeby jedna zrobic z wydluzonym "pyskiem". Takze to okno ktore powinno byc na rogu lokomotywy nie daje mi spokoju. Czy ktos juz moze sprawdzal czy mozna wyciagnac okna?
Awatar użytkownika
wlodar
Posty: 281
Rejestracja: 11 kwie 2006, 17:52
Lokalizacja: Łódź
Been thanked: 1 time

Re: ST43 od MTB

Postautor: wlodar » 24 cze 2017, 23:41

Ja zgłosiłem się jako tester marihuany leczniczej ;) :roll:
piotrek092
Posty: 969
Rejestracja: 29 lis 2014, 00:59
Lokalizacja: Kozienice
Been thanked: 10 times

Re: ST43 od MTB

Postautor: piotrek092 » 24 cze 2017, 23:08

Co piliście że tak wam się marzy ;)
Awatar użytkownika
wlodar
Posty: 281
Rejestracja: 11 kwie 2006, 17:52
Lokalizacja: Łódź
Been thanked: 1 time

Re: ST43 od MTB

Postautor: wlodar » 24 cze 2017, 22:34

krzysztof pisze:(...)może Roco?(...)

Do Roco to ja mam chwilowo jedną petycję: niech do swojego pięknego gagara dorobią wiadra (jak w H0) i pomalują na IV epokę :mrgreen:
Z Ganzem żartowałem, ale w przypadku MTB, ET40 mogłoby być naturalną kontynuacją EU/EP05. Trochę przerobić budę, reszta przecież jest analogiczna, przynajmniej w modelu :D
Piko i stonka? U mnie w Klubie niektórzy po kilka sztuk brali, więc ogólnie wyniki sprzedaży były chyba niezłe. Gdyby nie to, nie byłoby SP/SU45 i ET22.

Wróć do „Spalinowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości