ST43 od MTB

Moderator: mod-Tabor

piotrek092
Posty: 946
Rejestracja: 29 lis 2014, 00:59
Lokalizacja: Kozienice
Been thanked: 8 times

Re: ST43 od MTB

Postautor: piotrek092 » 25 cze 2017, 13:25

To są dwie wersje napędu na 4osie ina 6 os ?? i. To niezły cyrk nam funduje mtb.


Awatar użytkownika
krzysztof
Posty: 1435
Rejestracja: 20 kwie 2006, 20:29
Lokalizacja: Tczew
Been thanked: 4 times

Re: ST43 od MTB

Postautor: krzysztof » 25 cze 2017, 13:18

JarUs pisze:Czy to oznacza, że producent wypuścił na rynek dwa modele, z napędem na 6 osi i na 4 osie ??

aż drugi raz sprawdziłem - kręci się 6 osi - i patrzyłem "w powietrzu" a nie na torach!
piotrek092
Posty: 946
Rejestracja: 29 lis 2014, 00:59
Lokalizacja: Kozienice
Been thanked: 8 times

Re: ST43 od MTB

Postautor: piotrek092 » 25 cze 2017, 13:10

Tak maslanke i jogurt :mrgreen: to tak jak ten satysfakcytujacy uciag Rumuna :shock:
Awatar użytkownika
JarUs
Posty: 1199
Rejestracja: 28 sty 2013, 17:25
Lokalizacja: Białystok
Has thanked: 11 times
Been thanked: 12 times

Re: ST43 od MTB

Postautor: JarUs » 25 cze 2017, 12:45

Maciej pisze:
JarUs pisze:
krzysztof pisze:na 6 osi, gumek nie ma na kołach.
Dane ze strony producenta , tam napędzane 4 osie ?? ;)

Tak, model ma napęd na 4 osie. Brak gumek nie stanowi problemu (tak jak w "piątce")- ma dobry uciąg ( na niewielkich wzniesieniach też sobie radzi). Jeździ dobrze - silnik mamrocze może ciut głośniej, ale jest ok.

Czy to oznacza, że producent wypuścił na rynek dwa modele, z napędem na 6 osi i na 4 osie ??


piotrek092 pisze:Co piliście że tak wam się marzy ;)
Załączniki
14358992_545559902310153_4976412938934970583_n.jpg
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Posty: 2996
Rejestracja: 10 kwie 2006, 08:49
Lokalizacja: Grudziądz
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Re: ST43 od MTB

Postautor: Maciej » 25 cze 2017, 12:38

JarUs pisze:
krzysztof pisze:
JarUs pisze:... na ile osi jest przekazywany napęd ? ... gumki na kołach ?
na 6 osi, gumek nie ma na kołach.
Dane ze strony producenta , tam napędzane 4 osie ?? ;)

Tak, model ma napęd na 4 osie. Brak gumek nie stanowi problemu (tak jak w "piątce")- ma dobry uciąg ( na niewielkich wzniesieniach też sobie radzi). Jeździ dobrze - silnik mamrocze może ciut głośniej, ale jest ok.
Wojtek_Kraków
Posty: 630
Rejestracja: 12 sie 2016, 09:11
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 6 times
Been thanked: 4 times

Re: ST43 od MTB

Postautor: Wojtek_Kraków » 25 cze 2017, 09:53

piotrek092 pisze:Co piliście że tak wam się marzy ;)

Za marzenia sie nie płaci to można ;)
clipers
Posty: 168
Rejestracja: 06 paź 2009, 04:43
Lokalizacja: Kolorado-USA
Has thanked: 6 times

Re: ST43 od MTB

Postautor: clipers » 25 cze 2017, 03:52

Trzeba bedzie lokomotywe pomierzyc i rozrysowac czesci ( zaluzje, pomosty na dachu , itd). Ja kupuje dwie zeby jedna zrobic z wydluzonym "pyskiem". Takze to okno ktore powinno byc na rogu lokomotywy nie daje mi spokoju. Czy ktos juz moze sprawdzal czy mozna wyciagnac okna?
Awatar użytkownika
wlodar
Posty: 255
Rejestracja: 11 kwie 2006, 17:52
Lokalizacja: Łódź
Been thanked: 1 time

Re: ST43 od MTB

Postautor: wlodar » 24 cze 2017, 23:41

Ja zgłosiłem się jako tester marihuany leczniczej ;) :roll:
piotrek092
Posty: 946
Rejestracja: 29 lis 2014, 00:59
Lokalizacja: Kozienice
Been thanked: 8 times

Re: ST43 od MTB

Postautor: piotrek092 » 24 cze 2017, 23:08

Co piliście że tak wam się marzy ;)
Awatar użytkownika
wlodar
Posty: 255
Rejestracja: 11 kwie 2006, 17:52
Lokalizacja: Łódź
Been thanked: 1 time

Re: ST43 od MTB

Postautor: wlodar » 24 cze 2017, 22:34

krzysztof pisze:(...)może Roco?(...)

Do Roco to ja mam chwilowo jedną petycję: niech do swojego pięknego gagara dorobią wiadra (jak w H0) i pomalują na IV epokę :mrgreen:
Z Ganzem żartowałem, ale w przypadku MTB, ET40 mogłoby być naturalną kontynuacją EU/EP05. Trochę przerobić budę, reszta przecież jest analogiczna, przynajmniej w modelu :D
Piko i stonka? U mnie w Klubie niektórzy po kilka sztuk brali, więc ogólnie wyniki sprzedaży były chyba niezłe. Gdyby nie to, nie byłoby SP/SU45 i ET22.
Wojtek_Kraków
Posty: 630
Rejestracja: 12 sie 2016, 09:11
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 6 times
Been thanked: 4 times

Re: ST43 od MTB

Postautor: Wojtek_Kraków » 24 cze 2017, 22:28

krzysztof pisze:
wlodar pisze: ...No dobra, rozmarzyłem się :mrgreen:


Tillis raczej nam tej loki nie zrobi. na temat stonki i PIKO wylano wiele wody, więc PIKO raczej tez nie. a może Roco?
ja tez mam marzenia :D



Kiedyś zrobią... Pytanie czy dożyjemy ;)
Awatar użytkownika
krzysztof
Posty: 1435
Rejestracja: 20 kwie 2006, 20:29
Lokalizacja: Tczew
Been thanked: 4 times

Re: ST43 od MTB

Postautor: krzysztof » 24 cze 2017, 21:11

wlodar pisze: ...No dobra, rozmarzyłem się :mrgreen:


Tillis raczej nam tej loki nie zrobi. na temat stonki i PIKO wylano wiele wody, więc PIKO raczej tez nie. a może Roco?
ja tez mam marzenia :D
Awatar użytkownika
wlodar
Posty: 255
Rejestracja: 11 kwie 2006, 17:52
Lokalizacja: Łódź
Been thanked: 1 time

Re: ST43 od MTB

Postautor: wlodar » 24 cze 2017, 21:04

Ja bym ujął to w ten sposób: są wady, które wynikają z błędów konstrukcyjnych i są błędy, które wynikają z niechlujstwa przy produkcji. Okna nikt na twoje życzenie nie przesunie, nie zmieni ilości szczebelków żaluzji itd. Po prostu model tak wygląda jak na zdjęciach, taka jest konstrukcja i albo bierzesz, albo nie.
Natomiast takie sprawy jak rozmazane napisy, krzywo naniesione, rozmazane linie podziału pomiędzy kolorami to nie jest kwestia źle zaprojektowanego modelu, a niechlujstwa przy produkcji i to należy bezwzględnie reklamować, bo jak zobaczą że łykamy wszystko, bo PKP, to nie chcę myśleć jak będzie wyglądał Ganz i ET40. :shock: No dobra, rozmarzyłem się :mrgreen:
jawa
Posty: 34
Rejestracja: 27 kwie 2012, 09:26
Lokalizacja: ok. Krakowa

Re: ST43 od MTB

Postautor: jawa » 24 cze 2017, 18:55

Mam mieszane odczucia odnośnie tego modelu: z jednej strony w końcu mamy pod co podczepiać wagony towarowe i pasażerskie pkp (nie liczę modeli nowoczesnych lokomotyw lub ST44 003 bez "wiader") a z drugiej... błędy w projektowaniu (boczne okna!), niechlujne malowanie i oznakowanie, oraz cena - która nie byłaby dyskusyjna, gdyby nie wykonanie modelu. Miło, że producent postarał się wydać model na polski rynek, ale mam wrażenie, że kupując go akceptujemy wady, które nie powinny się znaleść w finalnym podukcie. Sam nie wiem...

Ps. Niestety nie da się uciec od porówania z modelami polskiego taboru wydawanymi przez PIKO w HO ;)
Awatar użytkownika
JarUs
Posty: 1199
Rejestracja: 28 sty 2013, 17:25
Lokalizacja: Białystok
Has thanked: 11 times
Been thanked: 12 times

Re: ST43 od MTB

Postautor: JarUs » 24 cze 2017, 16:28

krzysztof pisze:wierzysz producentowi który nie rozumie co się o nim pisze? :D u mnie pod prądem kręci się wszystkie 6 :D - nawet w powietrzu :D

Nieco się zatraca wizję danego modelu przez marketing producenta/sprzedawcy, a także koledzy piszący na forum o jakimkolwiek modelu przedstawiają jednak bardziej subiektywny niż obiektywny opis przedmiotu, bo każdy inaczej postrzega rzeczywistość. ;)
Dopóki nie wyciągnę z pudełka i sam nie obejrzę .... pozostaje wiara i pytania tu na forum. :D
Z drugiej strony - pomimo wielu informacji na temat produktu, zawsze pozostaje niepewność, co na prawdę takiego wyciągnę z pudełka.
Model, czy imitacja modelu o zawartości X% odwzorowanej rzeczywistości. :D

Wróć do „Spalinowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość