ST43 od MTB

Moderator: mod-Tabor

piotrek092
Posty: 992
Rejestracja: 29 lis 2014, 00:59
Lokalizacja: Kozienice
Been thanked: 11 times

Re: ST43 od MTB

Postautor: piotrek092 » 28 cze 2017, 11:50

Mam kol Pędrak pytanie, to jest loka z 6 czy 4 osiami napędowymi ??

Added in 7 minutes 50 seconds:
Proszę o info kolegów mających tą zabawkę czy i jaką wersję mają 4 czy 6 osi napędnych/kol Krzysztof ma 6 osiowego/ !!


Awatar użytkownika
Pędrak
Posty: 118
Rejestracja: 09 sty 2011, 07:52
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 3 times

Re: ST43 od MTB

Postautor: Pędrak » 28 cze 2017, 11:32

Skusiłem się na ten model w wersji sound tak więc po weekendzie postaram się wrzucić obszerniejszą relację filmowo - dźwiękowo - zdjęciową.
W kilku zdaniach "nie ortodoksyjnego" TT-tkowego fana...
Mój egzemplarz jeździ bardzo dobrze. Dźwięki wyraźne, głośne i w tej kwestii jestem zadowolony.
Wiadomo, niedoróbki (szczególnie napisy) o których pisali moi przedmówcy widoczne jednak BARDZO chciałem mieć tę lokomotywę w swojej kolekcji. Zakupiłem ją mimo sporej części, nawet radykalnych, opinii na "nie"... 8)
Rozumiem rozczarowanie części TT-kowych modelarzy; z kolei moja decyzja była podyktowana ogromną chęcią posiadania ST43.
Pytajcie śmiało o wszystko w kwestii lokomotywy, postaram się odpowiedzieć ;)
Awatar użytkownika
Niejeden+
Posty: 257
Rejestracja: 06 mar 2010, 15:41
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 3 times

Re: ST43 od MTB

Postautor: Niejeden+ » 28 cze 2017, 11:20

"Każdego producenta powinno się punktować za błędy"
Z tym że jedyne prawidłowe punktowanie to brak zakupu, a koledzy łykają te buble jak ciepłe bułeczki, na miejscu producenta nic bym nie zmieniał model i tak zarobi na siebie, a im mniejszy koszt produkcji tym lepiej.
Następne modele będą zapewne jeszcze gorsze, dla osiągnięcia większego zysku.
I nie czarujmy się, siła nabywcza tego forum to ok 50 szt, a na jednostkowe głosy nikt nie zważa
Wojtek_Kraków
Posty: 749
Rejestracja: 12 sie 2016, 09:11
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 6 times
Been thanked: 7 times

Re: ST43 od MTB

Postautor: Wojtek_Kraków » 28 cze 2017, 09:56

wicy pisze:A producent w ogóle czyta polskie fora (H0, czy TT)??
Nie wiem czy czyta ale ja na jego miejscu bym czytał.
Jeśli chodzi o FB to nie wiem. Nie posiadam.
Ale użytkownicy, którzy mają, mogli by dać "łapkę w dół"
Awatar użytkownika
wicy
Posty: 1267
Rejestracja: 23 mar 2014, 08:27
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 37 times
Been thanked: 23 times
Kontaktowanie:

Re: ST43 od MTB

Postautor: wicy » 28 cze 2017, 09:54

Wojtek_Kraków pisze:Producent nie posłuchał rad kolegów kupujących. Nie pokusił się o wyeliminowanie jakiegokolwiek błędu.
A producent w ogóle czyta polskie fora (H0, czy TT)??
Nie widziałem też żadnych negatywnych opinii o modelach na firmowej stronie na FB.
Wojtek_Kraków
Posty: 749
Rejestracja: 12 sie 2016, 09:11
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 6 times
Been thanked: 7 times

Re: ST43 od MTB

Postautor: Wojtek_Kraków » 28 cze 2017, 09:43

piotrek092 pisze: Nawala się tilisia i amc za krzywe ,nie doklejone porecze i inne pierdoły nawet jest działka n/t na ftt .Jeżeli ktokolwiek kupił by u partaczy małoseryjnych model z krzywo naklejona kalką z piorunkiem zaraz by bazgral na forum lub dzwonił z ryjem do partacza
Każdego producenta powinno się punktować za błędy.

Mnie najbardziej dziwi (boli, wkurza) inna sprawa.
Wiadome było po rumunie w H0 i po "naszej" piątce, jaki jest odbiór złych modeli.
Wiadomo też było jakie błędy są w ST43.
Producent nie posłuchał rad kolegów kupujących. Nie pokusił się o wyeliminowanie jakiegokolwiek błędu.

I to jest najbardziej bolesne i żenujące. MTB w ogóle nie słucha potrzeb rynku. Model wcale by więcej nie kosztował gdyby był ładnie pomalowany.
Do tego żyjemy w XXI wieku i prawie wszystkie błędy można wychwycić na poziomie projektu 3D.

Byłem napalony na ten model jak Arab na szkołę pilotażu ale teraz się zastanawiam. Choć z chęcią bym go obmacał na żywo.
Może zmienię zdanie jak w przypadku EU05, która miałem okazję oglądać. W tej po za niedokładnym malowaniem reszta była ok.
piotrek092
Posty: 992
Rejestracja: 29 lis 2014, 00:59
Lokalizacja: Kozienice
Been thanked: 11 times

Re: ST43 od MTB

Postautor: piotrek092 » 28 cze 2017, 01:36

Co ma Dacia do spier... na całej linii rumuna przez mtb .Czyżby smog owłoczył Katowice ?? Oszust pisze na ulotkach /ksero z hazero /nawet się rymnęło ,dek plux 22,światła b/cz,wyłączanie ośw kabiny,zamontowany głośnik i inne gówna nie wspomnę o jego błędach merytorycznrch czy malowaniu ,napisach z kartofla,jeden pędzony na 6 osi ,drugi na 4 ,sklepy to powtarzają to w swoich ofertach .Dzwoniłem do kilku sprzedawców z pytaniem czy to co piszą w ofertach to prawda ,chce kupić z 6 osiami napędowymi - odp no trzeba sprawdzić,i cisza.Podobała mi się akcja sklepu który wycofał ofertę spier ... rumuna w H0.A my TT kowicze mamy całować w dupsko p właściciela mtb za szajs z szyldem PKP, robi ,bo nie ma nic na rynku i widzi że swoje g opchnie ?? Nawala się tilisia i amc za krzywe ,nie doklejone porecze i inne pierdoły nawet jest działka n/t na ftt .Jeżeli ktokolwiek kupił by u partaczy małoseryjnych model z krzywo naklejona kalką z piorunkiem zaraz by bazgral na forum lub dzwonił z ryjem do partacza !!2 lata temu chciałem kupić bobine CSD z mtb na targach AKTT kosztowała 89 euro aby przebudować na Ep 05 ,pytam czemu tak tanio ,odpowiedz Niemca który to sprzedawał/miał tego kilkanaście szt/TOTAL SZAJS !! ,nawet nie da się zrobić zastawu do woloryzacji tych g bo po co,fakt obiecywałem sobie wiele ,może za wiele , taka jest moja opinia .A teraz drogie dzieci kupujcie zabawkę za 6 i coś stówy i pocałujcie misia sorka mtd w dupę z radości posiadania PKP pseudomodelu .enter bez komentarzy ,errat dopisków.pozdr zbieraczy ,modelarzy CZUWAJ :lol:
Awatar użytkownika
golab
Posty: 1502
Rejestracja: 14 sty 2009, 00:14
Lokalizacja: Katowice
Been thanked: 3 times

Re: ST43 od MTB

Postautor: golab » 27 cze 2017, 16:59

wojtek_ pisze:@golab: nie obrazaj aut marki Dacia - to uczciwe zelazo za rozsadny pieniadz, jedno z niewielu na rynku UE.
Ilu ludzi tyle gustów. Mnie np. Dacia mierzi i moim zdaniem to dziadostwo. Co nie znaczy, że wchodzę na fora internetowe i ją krytykuję. Po prostu nigdy jej nie kupię i tyle. A ci co ją mają, niech jeżdżą na zdrowie.
Awatar użytkownika
wojtek_
Posty: 365
Rejestracja: 31 mar 2007, 23:17
Lokalizacja: swidnik
Has thanked: 1 time

Re: ST43 od MTB

Postautor: wojtek_ » 27 cze 2017, 10:22

@golab: nie obrazaj aut marki Dacia - to uczciwe zelazo za rozsadny pieniadz, jedno z niewielu na rynku UE.
piotrek092
Posty: 992
Rejestracja: 29 lis 2014, 00:59
Lokalizacja: Kozienice
Been thanked: 11 times

Re: ST43 od MTB

Postautor: piotrek092 » 27 cze 2017, 10:17

Rzeczywiście ROZCZAROWANIE :cry:

Added in 2 minutes 45 seconds:
Z zabawki za 600 zl oczywiście !!
Awatar użytkownika
wlodar
Posty: 294
Rejestracja: 11 kwie 2006, 17:52
Lokalizacja: Łódź
Been thanked: 1 time

Re: ST43 od MTB

Postautor: wlodar » 27 cze 2017, 10:11

golab pisze:Bo to zabawka i tak należy ją traktować.
No niezupełnie. Na stronie producenta jest wyraźna informacja, że mamy do czynienia z MODELEM, nie zabawką. Cena również jest podobna do cen innych, podobnych, modeli wielkoseryjnych. Nie mówiąc o tym, że nawet zabawka powinna być przyzwoicie wykończona, zwłaszcza jeśli kosztuje ponad 600zł.
A dlaczego w ogóle dyskutujemy o tym, skoro model nam się nie podoba? Bo niemal każdy, kto kolekcjonuje modele PKP ma zestaw lokomotyw, które koniecznie by chciał mieć na swojej makiecie i myślę, że w większości przypadków zestaw "must have" obejmuje również pekapowskiego rumuna. Problem w tym, że na chwilę obecną nie ma alternatywy dla mtb, stąd zainteresowanie i rozczarowanie ze strony nabywców.
Awatar użytkownika
golab
Posty: 1502
Rejestracja: 14 sty 2009, 00:14
Lokalizacja: Katowice
Been thanked: 3 times

Re: ST43 od MTB

Postautor: golab » 27 cze 2017, 09:20

Bo to zabawka i tak należy ją traktować. Modele robi Voigtlander.

To tak jakby kupić sobie Dacię i narzekać, że bubel, bo nie ma asystenta toru jazdy i kształt spier... bo Mercedes ładniejszy

Nasz rodzimy producent robiący modele też zalicza wpadki - świecące wiadra, odpadające drobne elementy, a model kosztuje 4 razy tyle.

Kto chce niech kupuje, kto nie to nie, a kto ma pomysł lepszego wykonania - niech robi. Pełno tu specjalistów od produkcji i prototypowania, każdy wie co i jak powinno być, tylko modeli niewiele.

Dobrze, że po części to pasjonaci i nie kierują się wyłącznie prawami rynku, bo uwierzcie mi, po pierwszym modelu woleliby robić coś innego ....
Awatar użytkownika
krzysztof
Posty: 1473
Rejestracja: 20 kwie 2006, 20:29
Lokalizacja: Tczew
Been thanked: 7 times

Re: ST43 od MTB

Postautor: krzysztof » 27 cze 2017, 09:11

golab pisze:Mam taki odkrywczy pomysł - może nie kupujcie, jeśli jest taka "be" ? Po czorta się denerwować ?
z jednej strony to racja ale jest też druga strona tego problemu - bynajmniej wiemy, że nie tylko ten nasz egzemplarz tak ma :mrgreen:
Awatar użytkownika
golab
Posty: 1502
Rejestracja: 14 sty 2009, 00:14
Lokalizacja: Katowice
Been thanked: 3 times

Re: ST43 od MTB

Postautor: golab » 26 cze 2017, 23:37

Ja się dziwię, że w ogóle coś robią, każdy tylko krytykuje ...

Mam taki odkrywczy pomysł - może nie kupujcie, jeśli jest taka "be" ? Po czorta się denerwować ?
piotrek092
Posty: 992
Rejestracja: 29 lis 2014, 00:59
Lokalizacja: Kozienice
Been thanked: 11 times

Re: ST43 od MTB

Postautor: piotrek092 » 26 cze 2017, 22:40

Kurka ,ale numery odp...ta firma :evil:

Wróć do „Spalinowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości