Aerograf

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

Awatar użytkownika
PiotrT
Posty: 370
Rejestracja: 07 mar 2012, 09:00
Lokalizacja: Warszawa

Re: Aerograf

Postautor: PiotrT » 20 lut 2014, 13:48

Ma tego samego rodzaju kompresor i polecam. Jak dla mnie bardzo dobry stosunek jakości do ceny. Pomalowałem nim już trochę i na razie nic się nie dzieje. Jedyne co, to jak Robcio zauważył bardzo się grzeje. Ale ile tego malowania jest w naszej skali. Dłużej później czyszczę areograf.


Awatar użytkownika
Robcio1910
Posty: 680
Rejestracja: 20 kwie 2007, 12:49
Lokalizacja: Radom
Kontaktowanie:

Re: Aerograf

Postautor: Robcio1910 » 20 lut 2014, 12:26

Mam taki lub podobny, czyli "małe rączki" ... wszystko prawie OK, ale to "pieruństwo" szybko się grzeje i trzeba czekać, aż ostygnie - bo nie wiem co może się stać?! ...
Polecam "samodziała", czyli konstrukcja z agregatem od lodówki ... :D
Awatar użytkownika
myszka
Posty: 299
Rejestracja: 27 wrz 2006, 21:35
Lokalizacja: Rumia Janowo

Re: Aerograf

Postautor: myszka » 20 lut 2014, 12:19

Przymierzam się do zakupu swojego pierwszego aerografu z kompresorem. Troszkę poczytałem na temat kompresorów z butlą podobną są lepsze ponieważ nie powodują one skoków ciśnienia. Znalazłem taki:
AS-186
Co o nim myślicie? Wystarczy do drobnych prac modelarskich?
Awatar użytkownika
Ranger
Posty: 2949
Rejestracja: 05 paź 2006, 00:02
Lokalizacja: Lublin
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
Kontaktowanie:

Re: Aerograf

Postautor: Ranger » 11 wrz 2008, 14:07

Dzięki Wojtek, to była doskonała inwestycja.
Awatar użytkownika
pamelar
Posty: 281
Rejestracja: 09 kwie 2006, 12:53
Lokalizacja: ściana wschodnia
Kontaktowanie:

Re: Aerograf

Postautor: pamelar » 11 wrz 2008, 09:16

No i wcenie niższej o prawie 50% niż u polskiego dystrybutora...ale tu nie mam pretensji. To raczej Państwo Twój wróg!! Vaty sraty i inne...
Kilkujadek
Posty: 3292
Rejestracja: 13 kwie 2006, 19:34
Lokalizacja: Ciechanów
Has thanked: 1 time

Re: Aerograf

Postautor: Kilkujadek » 11 wrz 2008, 07:11

Aja - jaj. Musi być dobry bo tak ładnie się świeci ja psu .... micha (czy jakoś tak :roll: ).
Awatar użytkownika
Ranger
Posty: 2949
Rejestracja: 05 paź 2006, 00:02
Lokalizacja: Lublin
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
Kontaktowanie:

Profesjonalizm malowania

Postautor: Ranger » 11 wrz 2008, 02:28

Tak można określić to co staram się wykonywać wykańczając modele. Słowa te zyskały nowe znaczenie po zakupie tego oto aerografu:
Obrazek Obrazek
Polecam wszystkim osobom z pewnym doświadczeniem w malowaniu aerografami.
zibi33
Posty: 30
Rejestracja: 19 gru 2006, 19:35
Lokalizacja: Sanok

Re: Aerograf

Postautor: zibi33 » 29 gru 2006, 21:58

No może i tak, ale wina jest tutaj po stronie zbyt małej butli, więc myślę że dało by się to załatwić. No i fakt że działa i satysfakcja z własnej konstrukcji :)
Awatar użytkownika
Witek M.
Posty: 950
Rejestracja: 09 kwie 2006, 15:32
Lokalizacja: Warszawa-Bemowo

Re: Aerograf

Postautor: Witek M. » 29 gru 2006, 21:54

zibi33 pisze: [...] Wady - przy szerszych dyszach nie można malować zbyt długo.

To jakaś kiepska ta Twoja sprężarka. Moja, niezależnie od dyszy, zawsze ma nadwyżkę wydajności i nawet przy malowaniu pełnym, ciągłym strumieniem dochodzi do pełnego ciśnienia zbiornika (3,5 atm) przy którym wyłacznik wyłącza agregat. No, ale ja mam sprężarkę z ruskiej lodówki :mrgreen:
zibi33
Posty: 30
Rejestracja: 19 gru 2006, 19:35
Lokalizacja: Sanok

Re: Aerograf

Postautor: zibi33 » 29 gru 2006, 19:18

Jak mogę wtrącić, to ja mam kompresor zrobiony z agregatu z lodówki.

Zalety - cicha praca i spore ciśnienie

Wady - przy szerszych dyszach nie można malować zbyt długo.
Kilkujadek
Posty: 3292
Rejestracja: 13 kwie 2006, 19:34
Lokalizacja: Ciechanów
Has thanked: 1 time

Re: Aerograf

Postautor: Kilkujadek » 25 gru 2006, 00:25

Ale zawsze można zastosować... koła od samochodu :lol:
miki
Posty: 1252
Rejestracja: 09 kwie 2006, 10:56
Lokalizacja: Lipowo k.Glinianki
Been thanked: 1 time

Re: Aerograf

Postautor: miki » 24 gru 2006, 23:59

Dobra strona jest taka, że się da. Gorsza, że puszką za kilkadziesiąt PLN za wiele pobawić się nie można.
Zła strona jest taka, że zapas kończy się w połowie pracy z zapapranym aerografem w ręku. Najgorsza strona jest taka, że nie słyszałem o przypadku, by powietrze skończyło się w innym momencie. Aha, to, że ten moment to zazwyczaj niedzielny, świąteczny wieczór chyba nie muszę pisać, bo przecież to oczywiste 8)
Ostatnio zmieniony 25 gru 2006, 00:01 przez miki, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
BarTTek
Posty: 790
Rejestracja: 09 kwie 2006, 00:20
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Aerograf

Postautor: BarTTek » 24 gru 2006, 22:59

Mam takie pytanie: czy zamiast kompresora można użyć sprężonego powietrza ( kupuje się takie np do czyszczenia klawiatury itp.) ?? Czy ktoś już próbował takiej metody jeśli tak jakie są dobre i złe strony takiego rozwiazania ??
Awatar użytkownika
drlukasz
Posty: 874
Rejestracja: 09 kwie 2006, 10:03
Lokalizacja: Częstochowa
Been thanked: 10 times
Kontaktowanie:

Re: Aerograf

Postautor: drlukasz » 01 paź 2006, 22:34

Obrazek

http://www.modelarstwo.org.pl/_OLD/tech ... index.html

Nie ma przepisu w stylu - "1 część farby, 2 części rozczieńczalnika". Wszystko zależy od efektu jaki chce się uzyskać, farby, aerografu, ciśnienia powietrza itp. itd.

Do Humbroli - rozcieńczalnik Humbrola, rozcieńczalnik Wamodu, terpentyna balsamiczna, ostatecznie benzyna ekstrakcyjna (lakowa może uszkodzić niektóre plastiki).
Akryle - rozcieńczalniki producentów (w większości jest to izopropanol z jakimiś dodatkami), albo alkohol (czysty spirytus, lub izopropanol).
BULA
Posty: 2
Rejestracja: 30 sie 2006, 12:50
Lokalizacja: Stalowa Wola

Re: Aerograf

Postautor: BULA » 01 paź 2006, 21:35

Używam farb Humbrol. A co do rozcieńczalnika to dokładnie jaki ma być? i w jakiej proporcji ma być rozcieńcozna farba?
Ostatnio zmieniony 01 paź 2006, 21:36 przez BULA, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Warsztat i narzędzia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość