Aerograf

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

Awatar użytkownika
Slawek77
Posty: 2144
Rejestracja: 04 lut 2015, 18:06
Lokalizacja: Chorzów
Has thanked: 21 times
Been thanked: 9 times
Kontaktowanie:

Re: Aerograf

Postautor: Slawek77 » 29 gru 2015, 11:38

leo pisze:Z podanych przez Ciebie wybrał bym ostatni, czyli AB-133, ale lepszy od niego jest AD-7790. Sam takiego używam z powodzeniem od prawie dwóch lat i sprawuje się rewelacyjnie, a maluje nim naprawdę sporo.
Jednak zdecydowałem zakupić tego AD-7790
Nad kompresorem się jeszcze zastanawiam, czy z butlą czy bez.
@leo jakiego Ty używasz kompresora ?


uszaty00666
Posty: 75
Rejestracja: 01 paź 2011, 19:20
Lokalizacja: Sopot
Been thanked: 1 time

Re: Aerograf

Postautor: uszaty00666 » 29 gru 2015, 08:12

http://allegro.pl/aerograf-ab-133-dysza ... 84287.html
http://adlerpneumatyka.pl/aerografy-i-a ... -4000.html
osobiście kupiłem ten zestaw jakieś trzy lata temu na targach w Poznaniu w promocyjnej cenie, do dziś używam i jestem zadowolony, nie ma jakiś spadków ciśnienia itp, kompresor jest nie wielki więc nie zajmuje dużo miejsca co też jest zaletą na naszych "wielkich" stanowiskach warsztatowych, posiada też uchwyt do pistoletu czyli nie potrzeba dodatkowego stojaka ( chyba że używasz na raz więcej niż jeden aerograf :)
Polecam
Awatar użytkownika
Niejeden
Posty: 462
Rejestracja: 18 sie 2009, 20:47
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Re: Aerograf

Postautor: Niejeden » 28 gru 2015, 09:27

Nie używałem, nie wczytywałem się, nie wiem ile to warte ale może komuś się przyda:
https://sklep.avt.pl/avt1841.html
Awatar użytkownika
Slawek77
Posty: 2144
Rejestracja: 04 lut 2015, 18:06
Lokalizacja: Chorzów
Has thanked: 21 times
Been thanked: 9 times
Kontaktowanie:

Re: Aerograf

Postautor: Slawek77 » 25 gru 2015, 21:10

Ok dzięki
Awatar użytkownika
golab
Posty: 1482
Rejestracja: 14 sty 2009, 00:14
Lokalizacja: Katowice
Been thanked: 3 times

Re: Aerograf

Postautor: golab » 25 gru 2015, 13:45

Mam dokładnie ten zestaw co pablogl, z tym, że na moim kompresorze jest naklejka MARTECH. Dodatkowo mam też 2 takie same aerografy i komplet szybkozłączek. I tyle
Awatar użytkownika
Slawek77
Posty: 2144
Rejestracja: 04 lut 2015, 18:06
Lokalizacja: Chorzów
Has thanked: 21 times
Been thanked: 9 times
Kontaktowanie:

Re: Aerograf

Postautor: Slawek77 » 25 gru 2015, 09:20

@golab a co Ty proponujesz zakupić ? Może masz jakiś sprawdzony sprzęt ?
Awatar użytkownika
golab
Posty: 1482
Rejestracja: 14 sty 2009, 00:14
Lokalizacja: Katowice
Been thanked: 3 times

Re: Aerograf

Postautor: golab » 24 gru 2015, 15:46

To ja się wypowiem - powyższe zestawy idealne są dla hobbystów jak My. Do pracy ciągłej butla jest za mała, kompresor i tak nie nabije więcej niż 5 bar, więc i tak bez różnicy.

Ja zaczynałem od kompresora PARI - takie ustrojostwo zwane też poprawnie inhalatorem :) Też dawał radę, pomalowałem nim kilka rzeczy.

Zestaw który kupił pablogl polecam amatorom - sprawdzi się w domu bardzo dobrze, ale pamiętajcie, że za Was nie pomaluje :D

BTW wszystko to co tu wklejacie wygląda jakby było klonem tego samego tylko z innymi naklejkami i tak chyba jest w rzeczywistości
Awatar użytkownika
Slawek77
Posty: 2144
Rejestracja: 04 lut 2015, 18:06
Lokalizacja: Chorzów
Has thanked: 21 times
Been thanked: 9 times
Kontaktowanie:

Re: Aerograf

Postautor: Slawek77 » 24 gru 2015, 00:01

Tu nie chodzi czy jedną budę czy 100 czy 1 wagon czy 100 nie lubię pożyczać i wole mieć własny sprzęt.
Chcę spróbować i czegoś się nauczyć, lecz nie chcę zaczynać od czegoś kto odradza.
pablogl
Posty: 82
Rejestracja: 01 paź 2007, 19:54
Lokalizacja: Gliwice
Has thanked: 1 time

Re: Aerograf

Postautor: pablogl » 23 gru 2015, 23:33

Dopiero zaczynam zabawę z aerografem więc zamówiłem ostatnio taki zestaw:http://allegro.pl/show_item.php?item=5604794500
Jednak ze względu na brak czasu nie miałem jeszcze okazji się pobawić. Poczytałem opinie i jak na mój poziom "zaawansowania" bliski zeru zestaw powinien dawać radę :P
Awatar użytkownika
bankier
Posty: 398
Rejestracja: 21 kwie 2015, 14:06
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Aerograf

Postautor: bankier » 23 gru 2015, 23:25

Pytanie zasadnicze - czy planujesz częstą pracę aerografem, czy od wielkiego dzwonu kiedy postanowisz przemalować jedną lokomotywę na kwartał i kilka wagonów? Kolega piszę o kilkugodzinnym maratonie - a na proste prace wystarczy kilka, kilkanaście minut. Jeśli masz możliwość pożyczenia od kogoś kompresora i pistoletu, lub skorzystać z uprzejmości i wykorzystać warsztat to powiem Ci, że inwestycja 400-500zł w ciemno bez sprawdzenia jak to działa w praktyce nie ma sensu. Naniesienie śladów (pył i kurz) na wózek to... 2-3 sekundy na jedną stronę wózka. Waloryzacja budy kilkanaście. Reasumując - myślę, że przetestowanie w praktyce "jak to działa" i ile razy będę z tego korzystał wiele daje...

ps. mam sprzęt pożyczony i biorąc go na potrzeby TT myślałem, że spędzę godziny z pistoletem w ręku. Praktyka pokazała, że pracując na kilku (kilkunastu) wagonach w sesji mega osiągi nie są potrzebne. Czas pracy przy nanoszeniu śladów użytkowania na wagonach czy budynkach w warunkach domowych nie wymaga sporych nakładów. ;)
Awatar użytkownika
Slawek77
Posty: 2144
Rejestracja: 04 lut 2015, 18:06
Lokalizacja: Chorzów
Has thanked: 21 times
Been thanked: 9 times
Kontaktowanie:

Re: Aerograf

Postautor: Slawek77 » 23 gru 2015, 22:52

Dzięki za link poczytam na jego temat w internecie.
Więcej propozycji mile widziane.
Najlepiej takie sprawdzone ;)

Added in 6 minutes 30 seconds:
Cytat z innego forum:

Ja mam Kompresor mini Adler AD-4000 ale potwierdzam słowa Marka lepszy jest kompresor z butlą bo nie występują skoki ciśnienia jak w moim... Jakbym miał kupować jeszcze raz to tylko z butlą, ile to nerwów kosztuje taki skok podczas malowania ....

Added in 11 minutes 54 seconds:
Dziś oglądałem w castoramie taki lecz moć 300w

http://esklepmatbud.pl/kompresory/1281- ... dedra.html

Może taki ma ktoś ?
leo
Posty: 71
Rejestracja: 16 cze 2006, 19:13
Lokalizacja: Prawie Poznań
Been thanked: 3 times

Re: Aerograf

Postautor: leo » 23 gru 2015, 21:43

http://adlerpneumatyka.pl/aerografy-i-a ... -4000.html
Bardzo przyzwoity i wytrzymały kompresorek. Nie ma butli, ale rok temu, na warsztatach w Szecinie malowaliśmy takim przez jakieś 3 godziny bez przerwy i dawał radę. Bardzo wielu modelarzy redukcyjnych posiada i chwali sobie ten kompresor... Dodatkowym plusem jest serwis w PL.
Awatar użytkownika
Slawek77
Posty: 2144
Rejestracja: 04 lut 2015, 18:06
Lokalizacja: Chorzów
Has thanked: 21 times
Been thanked: 9 times
Kontaktowanie:

Re: Aerograf

Postautor: Slawek77 » 23 gru 2015, 21:27

Wyczytałem w internecie że te tanie nie posiadają regulacji dysza a podobno jest to przydatna funkcja.
Myślę że nie ma sensu kupować na początek taniego byle jakiego.
Nie raz z doświadczenia się przekonałem wydaj raz a dobrze, i w tym przypadku tez tak zrobię.
Kupię tego AD-7790 + dokupię jakiś kompresor.
Może polecicie jakiś nie drogi kompresor ? myślę tak do max 350 zł
cichonęk
Posty: 423
Rejestracja: 18 gru 2006, 08:22
Lokalizacja: Łódź

Re: Aerograf

Postautor: cichonęk » 23 gru 2015, 19:31

Zajrzyj na stronę Mar Spj. tutaj - są bezpośrednim importerem i mają dobre ceny. Kupowałem u nich osobiście AD-7790 myślę jednak, że na początek (zanim nauczysz się używać aerografu) można kupić jakiś tańszy model - wszystkie oferowane to tzw. pseudo Iwaty, czyli chińszczyzna wzorowana na kultowych modelach Iwaty ale bardzo przyzwoicie wykonana - mój służy już czwarty rok.
leo
Posty: 71
Rejestracja: 16 cze 2006, 19:13
Lokalizacja: Prawie Poznań
Been thanked: 3 times

Re: Aerograf

Postautor: leo » 23 gru 2015, 19:02

Tyle że właśnie ten boczny zbrodniczej jest największą wadą tego aerografu. Co prawda bardzo moja przygoda z tym sprzętem (zresztą identycznym) trwała raptem kilka malowań, ale jakoś mnie do siebie zraził. Zawsze był problem z czyszczeniem zbiorniczka, manewrowaniem aero w ciasnych miejscach i sprzęt nie pasował do żadnego stojaka, ale przyznam że malował przyzwoicie... Od ponad 17 lat maluje aerografem i przez ten czas przewinęło się u mnie 7 urządzeń (wszystkie są sprawne i w urzyciu do dziś), więc jakąś tam praktykę posiadam i według mnie sprzęt z górnym zbiorniczkiem jest najlepszym rozwiązaniem.

Wróć do „Warsztat i narzędzia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość