Przyklejanie trawy elektrostatycznej

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

Awatar użytkownika
Zbyszek Zajner
Posty: 573
Rejestracja: 10 kwie 2006, 13:49
Lokalizacja: Bydgoszcz
Has thanked: 6 times
Been thanked: 2 times

Re: Przyklejanie trawy elektrostatycznej

Postautor: Zbyszek Zajner » 08 maja 2006, 14:22

Witaj Maćku,
zdziwisz się ale to urządzenie jest tak prymitywne, że wstyd na takim forum to ujawniać. I proszę się nie śmiać, tylko szykować rączki do "dmuchania". Potrzeba matką wynalazków ( czy aby to jest wynalazek, no chyba nie). Główkowałem jak podrobić susarkę NOCHA z suszarki mojej małżonki. Ale zawsze to elektryka i jest zawsze pewne ryzyko z suszarką poprzez jej przewody grzewcze. Wkurzyłem się i spróbowałem coś innego. Podkład to wikol zmieszany z barwnikiem ( pigmentem ) do farb emulsyjnych w kolorze danej trawy. Efekty widzieliście.
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie!!!


Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Posty: 3010
Rejestracja: 10 kwie 2006, 08:49
Lokalizacja: Grudziądz
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Re: Przyklejanie trawy elektrostatycznej

Postautor: Maciej » 08 maja 2006, 13:16

Myślę że efekt jest oczekiwany - trawa wyszła ekstra , wystarczy jeszcze popróbować
z innymi odcieniami i trawka jak sie patrzy. Moje gratulację, pozostaje jeszcze kwestia urządzenia, czy kupować gotowe, czy pokusić się o własnoręczny montaż ( ?? ).
Awatar użytkownika
Zbyszek Zajner
Posty: 573
Rejestracja: 10 kwie 2006, 13:49
Lokalizacja: Bydgoszcz
Has thanked: 6 times
Been thanked: 2 times

Re: Przyklejanie trawy elektrostatycznej

Postautor: Zbyszek Zajner » 08 maja 2006, 13:10

Witaj Maćku, witam pozostałych Forumowiczów,
jak obiecałem tak i czynię. Wielu powie pewno, że to do niczego, że prymitywnie zrobione. Owszem można tak rzec, ale ze względów finansowych szukałem dla siebie jakiegoś rozwiązania. To co prezentuję, to początek zatrawiania. Operację ( po wielu próbach ) należy 2 krotnie powtórzyć. Wychodzi po drugim "sianiu" coś takiego -Obrazek -
[img]-http://img49.imageshack.us/img49/5835/img00364ky.th.jpg[/img]-Obrazek
Tak wygląda wysiana trawa bez obróbki końcowej przy lokomotywowni. Brakuje roślinności średniej a może i drzewko też się zmieści. Zobaczę. Poddaję krytyce to co zdziałałem. Obrazek-Obrazek
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Posty: 1376
Rejestracja: 07 kwie 2006, 22:57
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 7 times
Kontaktowanie:

Re: Przyklejanie trawy elektrostatycznej

Postautor: T_Domagalski » 07 maja 2006, 22:25

Grzegorz TT pisze:Cyt: Co prawda moc tych układów nie jest wysoka, ale porażenie prądem jest CONAJMNIEJ mocno przykre, a może doprowadzić do nieszczęścia, nawet zgonu !! Przy tak wysokich napięciach zwykłe materiały izolacyjne nie wytrzymują !!

Jak znajdę chwile czasu, to napisze przewodnik, jak zrobic BEZPIECZNĄ elektrosadzarke z monitorka. Postaram się też o jakieś foto mojego urządzenia.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Posty: 3010
Rejestracja: 10 kwie 2006, 08:49
Lokalizacja: Grudziądz
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Re: Przyklejanie trawy elektrostatycznej

Postautor: Maciej » 05 maja 2006, 21:16

Zbyszek Zajner pisze:Maćku,
a może ktoś napisze o innych metodach sadzenia trawy ( lub ich prób ). Mechaniczne ( poprzez pionowe nadmuchiwanie trawy też daje jakiś tam efekt (( patrz pseudosuszarka NOCHA))). Pewno, zaraz pojawią się głosy amatorszczyzna itp. itd. Ja jestem zadowolony z tego co mi się udało zdziałać. Jutro jak obfotografuję, wsadzę na posta. Pozdrawiam.

He :D każda metoda jest dobra i co nas nie zabije to umocni ale ważny jest efekt końcowy - a zatem czekamy na fotki.
Awatar użytkownika
Zbyszek Zajner
Posty: 573
Rejestracja: 10 kwie 2006, 13:49
Lokalizacja: Bydgoszcz
Has thanked: 6 times
Been thanked: 2 times

Re: Przyklejanie trawy elektrostatycznej

Postautor: Zbyszek Zajner » 04 maja 2006, 23:41

Maćku,
a może ktoś napisze o innych metodach sadzenia trawy ( lub ich prób ). Mechaniczne ( poprzez pionowe nadmuchiwanie trawy też daje jakiś tam efekt (( patrz pseudosuszarka NOCHA))). Pewno, zaraz pojawią się głosy amatorszczyzna itp. itd. Ja jestem zadowolony z tego co mi się udało zdziałać. Jutro jak obfotografuję, wsadzę na posta. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Posty: 1915
Rejestracja: 04 kwie 2006, 23:05
Lokalizacja: Wałbrzych-Wrocław
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: Przyklejanie trawy elektrostatycznej

Postautor: DBv » 03 maja 2006, 21:42

Faktycznie, troche "poważnie" sie zrobiło jak zobaczyłem te zera za 2-ką... Zaraz w dziale Kolej 1:1 pojawi sie ktoś kto zdradzi ze w garażu przygotowuje własny elektrowóz ze starego meleksa, która wieczorem testuje na szlaku... :)
Awatar użytkownika
Witek M.
Posty: 950
Rejestracja: 09 kwie 2006, 15:32
Lokalizacja: Warszawa-Bemowo

Re: Przyklejanie trawy elektrostatycznej

Postautor: Witek M. » 03 maja 2006, 20:22

ArturSch pisze: GORĄCO O D R A D Z A M wszelkie eksperymenty z WN [...]

E, bez przesady, ale z zastrzeżeniem, że eksperymentator wie co robi, ma trochę wiedzy oraz świadomość grożących niebezpieczeństw.
Kilkujadek
Posty: 3292
Rejestracja: 13 kwie 2006, 19:34
Lokalizacja: Ciechanów
Has thanked: 1 time

Re: Przyklejanie trawy elektrostatycznej

Postautor: Kilkujadek » 02 maja 2006, 08:48

Cyt: Co prawda moc tych układów nie jest wysoka, ale porażenie prądem jest CONAJMNIEJ mocno przykre, a może doprowadzić do nieszczęścia, nawet zgonu !! Przy tak wysokich napięciach zwykłe materiały izolacyjne nie wytrzymują !!

Absolutnie się z tym zgadzam. Konstruowanie we własnym zakresie elektrosadarki stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia. Przy standardowych przewodach i 20 000V "kopnięcie" może nastąpić już z odległości kilku centymetrów!W urządzeniach "fabrycznych" wszystkie elementy są dobrze izolowane i zamknięte w obudowie gdzie nie ma bezpośredniego dostępu do elementów metalowych znajdujących się pod napięciem.
Ostatnio zmieniony 02 maja 2006, 08:51 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8170
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 31 times
Been thanked: 17 times
Kontaktowanie:

Re: Przyklejanie trawy elektrostatycznej

Postautor: ArturSchŁ » 01 maja 2006, 22:38

Grzegorz TT pisze:W związku z ... wysokich napięć wysokie napięcie - około 20 000V ... drugie około 8000V

GORĄCO O D R A D Z A M wszelkie eksperymenty z WN !! Co prawda moc tych układów nie jest wysoka, ale porażenie prądem jest CONAJMNIEJ mocno przykre, a może doprowadzić do nieszczęścia, nawet zgonu !! Przy tak wysokich napięciach zwykłe materiały izolacyjne nie wytrzymują !!

PS: to drugie napięcie (8KV) służy do ogniskowania plamki.
Ostatnio zmieniony 01 maja 2006, 22:39 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Posty: 3292
Rejestracja: 13 kwie 2006, 19:34
Lokalizacja: Ciechanów
Has thanked: 1 time

Re: Przyklejanie trawy elektrostatycznej

Postautor: Kilkujadek » 01 maja 2006, 22:14

Z dnia 22 kwietnia -

Zdobyłem 2 sztuki zwłok telewizorów za cenę wyrzucenia tego do własnego śmietnika.

Podarował mi to zaprzyjaźniony zakład naprawiający TV.

UWAGA! W związku z brakiem wiedzy na temat wysokich napięć proszę ten post traktować wyłącznie jako opis podjętych przeze mnie działań czynionych na własną odpowiedzialność!
W razie wychwycenia jakiegoś błędu w moim sposobie postępowania z WN proszę osoby znające zagadnienie lub moderatora o sprostowanie lub usunięcie tego postu.


Oczywiście że sitko metalowe z rączką z tworzywa sztucznego podłączyłem przewodem do toru WN (WN - wysokie napięcie - około 20 000V) Drugi biegun pobrałem z masy telewizora i podłączyłem do pokrytego rozrzedzonym klejem terenu planowanego pod "zasadzenie" trawy.
Ciekawostka - w zwłokach telewizora znalazłem dwa źródła WN - drugie około 8000V.
Przyrządów tego typu nie wolno stosować osobom mającym rozrusznik serca!!
Wszelkie przewody powinny być przystosowane do takich napięć. Sitko musi mieć dobrze izolowany uchwyt.
Awatar użytkownika
Witek M.
Posty: 950
Rejestracja: 09 kwie 2006, 15:32
Lokalizacja: Warszawa-Bemowo

Re: Przyklejanie trawy elektrostatycznej

Postautor: Witek M. » 01 maja 2006, 21:10

Wnioskując z dyskusji na końcu sitka jest tor WN wyprowadzony od kineskopu.
(Rozwiązanie tyleż skuteczne, co ryzykowne :D )
Ostatnio zmieniony 01 maja 2006, 21:17 przez Witek M., łącznie zmieniany 1 raz.
jakubgol
Posty: 181
Rejestracja: 09 kwie 2006, 14:45
Lokalizacja: Chodzież

Re: Przyklejanie trawy elektrostatycznej

Postautor: jakubgol » 01 maja 2006, 21:08

Grzegorz TT pisze:
A poczytaj sobie cały temat :mrgreen: Sitko za 8,40.

Przyznam, że nie rozumiem. Jeśli uważasz że samo sitko, podłączone w Tobie tylko znany sposób, bedzie stawiac trawkę w pionie, to chyba nie tędy droga. Poczytaj proszę coś na tej stronce http://republika.pl/dampflok666/ESM/index_ESM.html
Awatar użytkownika
Witek M.
Posty: 950
Rejestracja: 09 kwie 2006, 15:32
Lokalizacja: Warszawa-Bemowo

Re: Przyklejanie trawy elektrostatycznej

Postautor: Witek M. » 01 maja 2006, 21:04

Grzegorz TT pisze: [...] Sitko za 8,40.

A koszty ubezpieczenia NW? ;)
Kilkujadek
Posty: 3292
Rejestracja: 13 kwie 2006, 19:34
Lokalizacja: Ciechanów
Has thanked: 1 time

Re: Przyklejanie trawy elektrostatycznej

Postautor: Kilkujadek » 01 maja 2006, 20:38

cyt: Gdzie ją kupiłeś ?? Bo ja od ponad 2 miesięcy nie mogę dogadać sie z a_tox'em

A poczytaj sobie cały temat :mrgreen: Sitko za 8,40.
Ostatnio zmieniony 01 maja 2006, 20:39 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Warsztat i narzędzia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość