Warsztat modelarza

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

Wojtek_Kraków
Posty: 630
Rejestracja: 12 sie 2016, 09:11
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 6 times
Been thanked: 4 times

Re: Warsztat modelarza

Postautor: Wojtek_Kraków » 18 sty 2017, 19:32

Fachowo....
Tylko rzeczywiście żeby to przenieść to trzeba mieć trochę siły:)

Jeszcze tor do programowania by się przydał albo szyna z rolką do przeglądu lokomotyw;)


Awatar użytkownika
winner_xp
Posty: 393
Rejestracja: 06 sty 2009, 20:46
Lokalizacja: Miastko/Dzika północ

Re: Warsztat modelarza

Postautor: winner_xp » 18 sty 2017, 17:30

Z racji powtórnej przeprowadzki... oraz wynikłemu z tego powodu braku miejsca do majsterkowania postanowiłem coś zaradzić. Założenie to modułowy warsztat, a teraz prezentacja pierwszego modułu. Nazwałem go Azyl 1 :P. Skrzynka o wymiarach 70x30x41,6cm, wykonana ze sklejki 8mm. Wiem, że grubość od razu rzutuje na wagę, ale chciałem mieć warsztat, który może dużo wytrzymać i być bardzo stabilny. W środku jest praktycznie wszytko by spokojnie składać, wycinać, lutować, szlifować, a nawet myśleć :P.
Założenia:
-wszystko w jednym!, szlifierka,lutownica, zasilacz, ładowarka, itd...
-możliwość szybkiego złożenia,rozłożenia.
-duża ochrona po zamknięciu (w moim przypadku kluczowa sprawa)
-z racji ciągłych przeprowadzek przez ostatnie lata, duża mobilność
-możliwość modyfikacji w razie potrzeby.
-możliwość dobudowania modułu do malowania ze wszystkimi farbami oraz kompresorem.
Teraz trochę o wykonaniu, stelaż zrobiony ze sklejki, wszystkie szufladki zrobione na wymiar ze spienionego pcv 2mm grubości, oświetlenie na power led 5w z możliwością dołożenia diód. W środku, trafo do proxxona, zasilacz komputerowy na wszelki wypadek jakby brakło Amperów do doświadczeń oraz sterowanie DCC multimaus ;)
Załączniki
IMG_20170118_164334.jpg
IMG_20170118_164321.jpg
IMG_20170118_164221.jpg
IMG_20170118_164245.jpg
IMG_20170118_164203.jpg
Awatar użytkownika
golab
Posty: 1478
Rejestracja: 14 sty 2009, 00:14
Lokalizacja: Katowice
Been thanked: 3 times

Re: Warsztat modelarza

Postautor: golab » 03 wrz 2015, 23:06

Niestety to samo.... chyba winnym jest tablet, po powrocie do domu spróbuję na komputerze
Awatar użytkownika
sTTaszek
Posty: 225
Rejestracja: 09 kwie 2006, 10:01
Lokalizacja: Opole

Re: Warsztat modelarza

Postautor: sTTaszek » 03 wrz 2015, 22:54

Spróbuj może tutaj
Free Download>czekasz 30 sek, wpisujesz kod z obrazka, klikasz Download i ściągasz :mrgreen:
Awatar użytkownika
golab
Posty: 1478
Rejestracja: 14 sty 2009, 00:14
Lokalizacja: Katowice
Been thanked: 3 times

Re: Warsztat modelarza

Postautor: golab » 03 wrz 2015, 21:58

Ściągnąłeś ? Bo u mnie po otwarciu miliona dziwnych stron, ściągnęło plik, którego nie da się otworzyć ...
Awatar użytkownika
gonzoTTom
Posty: 275
Rejestracja: 06 kwie 2011, 17:25
Lokalizacja: Bergstadt Tarnowitz
Been thanked: 2 times

MIBA Modellbahn Praxis - Werkstatt Nr.1 2015

Postautor: gonzoTTom » 03 wrz 2015, 21:47

ArturSchŁ pisze:MIBA.Modellbahn Praxis.2002.03.Modellbahn Werkstatt doczekał się uaktualnienia i nowego wydania.........., jest dostępny w sieci np. TU [01/2015, 20MB].
MIBA Modellbahn Praxis - Werkstatt Nr.1 2015 bez chomikowania dostępny TU.
Awatar użytkownika
golab
Posty: 1478
Rejestracja: 14 sty 2009, 00:14
Lokalizacja: Katowice
Been thanked: 3 times

Re: Warsztat modelarza

Postautor: golab » 06 sie 2015, 21:19

bankier pisze:Panowie, zamiast rozwiewać wątpliwości ;) pogłębiacie je. Choć kwestia warsztatu to jak kwestia gustu... i nie "warto" o tym dyskutować. Stawiam tezę, na "dzień dobry" lepiej kupić sprzęt za przysłowiowe grosze. Obali ją ktoś?
Nie obali ... ale uzupełni. Ja pierwsze malowanki też robiłem aero za 49 zł i kompresorem Pari.
Każde narzędzie będzie dobre do CZEGOŚ, niekoniecznie do tego samego, bo jeśli prace polegać mają na cięciu flexów, to rzeczywiście sprzęt będzie idealny, ale jeśli chcesz już zrobić coś delikatniejszego, to słabe narzędzie może zepsuć efekt, choć i tak najbardziej liczą się umiejętności.
Są tacy co płytki z SMD lutują kolbą, są i tacy co wagoniki malują sprayem z marketu. Wszystko zależy co potrafisz i czego oczekujesz.
Jeśli coś gabarytów Dremela, to przy naszej skali raczej tylko z wałkiem (piszę o taborze, makiety nie posiadam)
A wracając do Pari - świetny sprzęt, ale z czasem zaczęło mi brakować "ciśnienia", a po kupieniu kompresora z butlą, dotarło do mnie, że z Pari tylko się męczyłem... choć się DAŁO.
Więc wszystko zależy od tego co kolega chce robić i jakiej jakości oczekuje.
Ostatnio zmieniony 07 sie 2015, 07:57 przez golab, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
winner_xp
Posty: 393
Rejestracja: 06 sty 2009, 20:46
Lokalizacja: Miastko/Dzika północ

Re: Warsztat modelarza

Postautor: winner_xp » 06 sie 2015, 06:18

Na dzień dobry to dobra zabawka (sprzęt to nie jest :roll: ). Ja w sumie zaczynałem do takiej małej miniwiertarki. Zajeździłem chyba dwie, i przez ten czas denerwował mnie brak regulacji obrotów, bardzo mała moc oraz straszne bicie na małych wiertłach tarczach. Jak nie masz doświadczenia to faktycznie na początek zobacz co z czym się je.
PS: nie polecam tego typowego Dremela, ciężki głośny i za duże obroty. Do budowania małych łodzi i samolotów pewnie oki ale nie do TT
Awatar użytkownika
bankier
Posty: 386
Rejestracja: 21 kwie 2015, 14:06
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Warsztat modelarza

Postautor: bankier » 05 sie 2015, 23:26

Panowie, zamiast rozwiewać wątpliwości ;) pogłębiacie je. Choć kwestia warsztatu to jak kwestia gustu... i nie "warto" o tym dyskutować. Stawiam tezę, na "dzień dobry" lepiej kupić sprzęt za przysłowiowe grosze. Obali ją ktoś?
Awatar użytkownika
winner_xp
Posty: 393
Rejestracja: 06 sty 2009, 20:46
Lokalizacja: Miastko/Dzika północ

Re: Warsztat modelarza

Postautor: winner_xp » 05 sie 2015, 19:53

Proxxon 12V + tarcze od Konrada ( motylpro ) i cuda można zrobić :D
Mam w sumie dwa proxxony 12 V i 230V 100W tym drugim z tarczą 1mm grubości to nawet rury stalowe tnie aż miło :shock:. Na takich sprzętach można już coś w miarę sensownego "wytoczyć" ;)
Ostatnio zmieniony 05 sie 2015, 19:58 przez winner_xp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Misiek
Posty: 1464
Rejestracja: 23 kwie 2007, 22:26
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 2 times
Kontaktowanie:

Re: Warsztat modelarza

Postautor: Misiek » 05 sie 2015, 17:50

Zależy czym tniesz ;-)
Ja do tego podłączam 10v zasilacz od Zetki i spokojnie obrabiam co chcę.
A jak założyłem tarczkę od Konrada, to wkręty Wkręt-Met cięło aż miło ;-)

Moja jest taka, ale inna, tzn niebieski plastik. ;)
Żukow
Posty: 194
Rejestracja: 07 paź 2008, 20:28
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:

Re: Warsztat modelarza

Postautor: Żukow » 05 sie 2015, 15:42

Misiek pisze:A wiesz, bo ja używam tego http://botland.com.pl/mini-wiertarki/66 ... riami.html od kilku ładnych lat i jakoś działa bezproblemowo.
Mam takie coś tylko z inną naklejką producenta. Maszyna jest tak potężna, że ledwo daje radę przeciąć szynę. Z drugiej strony, może eNkowe tory są z miększego materiału ;)
Ostatnio zmieniony 06 sie 2015, 12:12 przez Żukow, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
golab
Posty: 1478
Rejestracja: 14 sty 2009, 00:14
Lokalizacja: Katowice
Been thanked: 3 times

Re: Warsztat modelarza

Postautor: golab » 05 sie 2015, 08:48

Miałem takie ustrojostwo, końcówka miała odchył ok 0,5 mm od osi.
Ostatnio zmieniony 06 sie 2015, 12:11 przez golab, łącznie zmieniany 2 razy.
Jan501
Posty: 7
Rejestracja: 14 mar 2011, 15:58
Lokalizacja: Ostrów Maz

Re: Warsztat modelarza

Postautor: Jan501 » 05 sie 2015, 00:35

Od kilku lat ozywam szlifierki zakupionej w LIDL-u za ok 90 PLN posiada giętki wałek i wiele narzędzi Wg mnie do prostych prac modelarskich to wystarczające narzędzie , i nie ma sensu wydawać kasy na firmowe sprzęty
Awatar użytkownika
Misiek
Posty: 1464
Rejestracja: 23 kwie 2007, 22:26
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 2 times
Kontaktowanie:

Re: Warsztat modelarza

Postautor: Misiek » 04 sie 2015, 23:02

A wiesz, bo ja używam tego
http://botland.com.pl/mini-wiertarki/66 ... riami.html
od kilku ładnych lat i jakoś działa bezproblemowo.

Wszak wiadomo, że to nie wypasiony warsztat ale umiejętności. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 04 sie 2015, 23:03 przez Misiek, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Warsztat i narzędzia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość