Dekoder w PIKO w Taurusie

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

romanpumas
Posty: 639
Rejestracja: 09 sty 2009, 21:46
Lokalizacja: leszno
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Re: Dekoder w PIKO w Taurusie

Postautor: romanpumas » 30 gru 2019, 22:26

Jeszcze nie.Jutro tego spróbuję.


Awatar użytkownika
wicy
Posty: 1374
Rejestracja: 23 mar 2014, 08:27
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 42 times
Been thanked: 25 times
Kontaktowanie:

Re: Dekoder w PIKO w Taurusie

Postautor: wicy » 30 gru 2019, 22:19

No a zamieniałeś CV33 i 34 jak pisałem?
romanpumas
Posty: 639
Rejestracja: 09 sty 2009, 21:46
Lokalizacja: leszno
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Re: Dekoder w PIKO w Taurusie

Postautor: romanpumas » 30 gru 2019, 21:38

Zostawie tak jak jest.Ten jest awaryjny a zamówię z powrotem LENZa.
Wojtek_Kraków
Posty: 910
Rejestracja: 12 sie 2016, 09:11
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 12 times
Been thanked: 11 times

Re: Dekoder w PIKO w Taurusie

Postautor: Wojtek_Kraków » 30 gru 2019, 14:18

drlukasz pisze:Dekoder na kabelkach? Zamienić miejscami przewody do silnika, albo zamienić miejscami żółty i biały przewód.
No to napisałem na początku.
Tak się spodziewałem, że zamiana w CV29 zmieni kierunek jazdy ale problem ze światłami zostanie.
Bo w bajkach jest tak, że jedni są bogaci, a drudzy biedni. A w życiu na odwrót: Jedni są bogaci, a drudzy są biedni ;)
Awatar użytkownika
drlukasz
Posty: 941
Rejestracja: 09 kwie 2006, 10:03
Lokalizacja: Częstochowa
Been thanked: 15 times
Kontaktowanie:

Re: Dekoder w PIKO w Taurusie

Postautor: drlukasz » 30 gru 2019, 12:14

Kombinujecie jak koń pod górę.
Dekoder na kabelkach? Zamienić miejscami przewody do silnika, albo zamienić miejscami żółty i biały przewód.
CV29 zamienia "strony" lokomotywy, w tym także "kierunki świecenia".
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8382
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 37 times
Been thanked: 20 times
Kontaktowanie:

Re: Dekoder w PIKO w Taurusie

Postautor: ArturSchŁ » 30 gru 2019, 10:40

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
:idea: Przenieś żaróweczkę z tyłu na przód, i z przodu na tył.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
romanpumas
Posty: 639
Rejestracja: 09 sty 2009, 21:46
Lokalizacja: leszno
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Re: Dekoder w PIKO w Taurusie

Postautor: romanpumas » 29 gru 2019, 18:03

Przy zmianie bita tak było widac jak zmienia się światło razem z zmianą kierunku jazdy.Może spróbuję w dalszą zabawę.
Awatar użytkownika
wicy
Posty: 1374
Rejestracja: 23 mar 2014, 08:27
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 42 times
Been thanked: 25 times
Kontaktowanie:

Re: Dekoder w PIKO w Taurusie

Postautor: wicy » 29 gru 2019, 17:50

A dobrze zmieniłeś bit? Widać różnicę w kierunku jazdy?
Jeśli dobrze, to pozostaje zabawa z przemapowaniem F0f i F0r. CV33=2 i CV34=1 (fabrycznie jest odwrotnie)
romanpumas
Posty: 639
Rejestracja: 09 sty 2009, 21:46
Lokalizacja: leszno
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Re: Dekoder w PIKO w Taurusie

Postautor: romanpumas » 29 gru 2019, 17:44

Niestety zmiana bita nic nie daje światło w jedną a loka jedzie w drugą.
romanpumas
Posty: 639
Rejestracja: 09 sty 2009, 21:46
Lokalizacja: leszno
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Re: Dekoder w PIKO w Taurusie

Postautor: romanpumas » 29 gru 2019, 13:46

Dzięki za porady.Później zejdę pokombinować.
Wojtek_Kraków
Posty: 910
Rejestracja: 12 sie 2016, 09:11
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 12 times
Been thanked: 11 times

Re: Dekoder w PIKO w Taurusie

Postautor: Wojtek_Kraków » 29 gru 2019, 13:34

wicy pisze:Chyba raczej bit 0 w CV29...
No tak. Zapomniałem o tej możliwości :oops:
Awatar użytkownika
wicy
Posty: 1374
Rejestracja: 23 mar 2014, 08:27
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 42 times
Been thanked: 25 times
Kontaktowanie:

Re: Dekoder w PIKO w Taurusie

Postautor: wicy » 29 gru 2019, 12:09

Wojtek_Kraków pisze:Albo zmień kable idące na silnik
:shock: Chyba raczej bit 0 w CV29...
Wojtek_Kraków
Posty: 910
Rejestracja: 12 sie 2016, 09:11
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 12 times
Been thanked: 11 times

Re: Dekoder w PIKO w Taurusie

Postautor: Wojtek_Kraków » 29 gru 2019, 09:45

romanpumas pisze:... po za programowaniu loki jeżdżą w jedną stronę a światło świeci się w drugą.
Albo zmień kable idące na silnik, albo zmień mapowanie świateł.
romanpumas
Posty: 639
Rejestracja: 09 sty 2009, 21:46
Lokalizacja: leszno
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Re: Dekoder w PIKO w Taurusie

Postautor: romanpumas » 28 gru 2019, 23:51

Niewiem może tak?
Awatar użytkownika
solar
Posty: 490
Rejestracja: 26 wrz 2007, 17:49
Lokalizacja: Dębica/Zawierzbie
Been thanked: 1 time

Re: Dekoder w PIKO w Taurusie

Postautor: solar » 28 gru 2019, 23:49

ale.. to jest dekoder Doehler & Haass?

Wróć do „Elektryka i DCC”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości