daisy 2 tillig

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

Wojtek_Kraków
Posty: 782
Rejestracja: 12 sie 2016, 09:11
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 6 times
Been thanked: 7 times

Re: daisy 2 tillig

Postautor: Wojtek_Kraków » 16 kwie 2019, 13:23

Ok jak coś to pisz sms albo PW.


Awatar użytkownika
piottrw
Posty: 537
Rejestracja: 10 kwie 2006, 07:54
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Re: daisy 2 tillig

Postautor: piottrw » 16 kwie 2019, 07:17

Programowanie działa, tylko że na torze głównym, na torze do programowania wywala zwarcie. Tak że dzięki. Może po maturach się umówimy bo młody zdaje i teraz jest w domu stres ;)
Wojtek_Kraków
Posty: 782
Rejestracja: 12 sie 2016, 09:11
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 6 times
Been thanked: 7 times

Re: daisy 2 tillig

Postautor: Wojtek_Kraków » 15 kwie 2019, 22:32

Piotrek,po świętach będę mial chwile.
Jal chcesz to wpadnę i moze coś wymyślimy.
Chyba że wcześniej dasz rade sam
Awatar użytkownika
piottrw
Posty: 537
Rejestracja: 10 kwie 2006, 07:54
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Re: daisy 2 tillig

Postautor: piottrw » 15 kwie 2019, 14:41

Nie, na torze do programowania wyskakuje zwarcie, nawet jak kable nie są podpięte, czyi uszkodzone jest. Natomiast na programowaniu na torze głównym działa, da się zmienić cv. Zostaję wobec tego na tym co mam póki działa, a jak padnie to padnie. Jeżdżę głownie w analogu, w cyfrze czasami. I to mnie też zastanawiała, zestaw użyty maks kilkadziesiąt razy i już zepsuty. Zestaw kupiony raptem 2 lata i 4 miesiące temu. Gwarancji już nie ma. :cry:
Awatar użytkownika
aviaTTor
Posty: 562
Rejestracja: 06 kwie 2008, 16:24
Lokalizacja: czestochowa
Has thanked: 5 times

Re: daisy 2 tillig

Postautor: aviaTTor » 15 kwie 2019, 09:24

I jak Piotr udało Ci się odblokować daisy2?
Awatar użytkownika
piottrw
Posty: 537
Rejestracja: 10 kwie 2006, 07:54
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Re: daisy 2 tillig

Postautor: piottrw » 13 kwie 2019, 21:21

Dekoder piko dedykowany do taurusa. Cv51 to tryby jazdy analog cyfra i oba. Tak jest w instrukcji
Awatar użytkownika
wicy
Posty: 1311
Rejestracja: 23 mar 2014, 08:27
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 37 times
Been thanked: 25 times
Kontaktowanie:

Re: daisy 2 tillig

Postautor: wicy » 13 kwie 2019, 21:14

A w jakim dekoderze wbijasz CV51, bo on nie od tego jest o czym myślisz. Przejdź na priv na FB
Awatar użytkownika
piottrw
Posty: 537
Rejestracja: 10 kwie 2006, 07:54
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Re: daisy 2 tillig

Postautor: piottrw » 13 kwie 2019, 21:03

Nie czyta adresów na torze do programowania, na głównym wklepuje cv i niby wysłane do dekodera. Ale nie widzę zmian. Np zmiana cv 51 na jazdę tylko w analog lub tylko w cyfrze. Nie działa.
Awatar użytkownika
wicy
Posty: 1311
Rejestracja: 23 mar 2014, 08:27
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 37 times
Been thanked: 25 times
Kontaktowanie:

Re: daisy 2 tillig

Postautor: wicy » 13 kwie 2019, 20:59

Nie mam Daisy, ale rzucam okiem w instrukcję i czytam, że:
1) Czerwona dioda oznacza wciśnięty przycisk stop, zwarcie na torze głównym lub aktywny tryb programowania na torze programowym. Nie jest to więc zły objaw.
2) Centrala ma dwa tryby programowania: na torze głównym lub programowym. Sprawdź ustawienie trybu w myszy żeby był zgodny z podłączeniem w centrali.
A na torze głównym się programuje?
Awatar użytkownika
piottrw
Posty: 537
Rejestracja: 10 kwie 2006, 07:54
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Re: daisy 2 tillig

Postautor: piottrw » 13 kwie 2019, 20:39

Mam 4 na dekoderach i wszystkie pokazuje zwarcie. To nie wina dekoderów, bo działają, tylko nie mogę wejść przez tor do programowania. Nawet jak kable nie są podłączone to świeci czerwona dioda. Na trybie do jazdy działa wszystko. Światła, manewrów itp. Dekoder poza TKh1 mam w TKt3 była z tym daisy oraz dwa piko do taurusów herkulesów. Ostatni raz programowałem coś z pół roku temu i działało, teraz chciałem programować ale już nie działa. Spróbuję napisać do ddc24.
Awatar użytkownika
aviaTTor
Posty: 562
Rejestracja: 06 kwie 2008, 16:24
Lokalizacja: czestochowa
Has thanked: 5 times

Re: daisy 2 tillig

Postautor: aviaTTor » 13 kwie 2019, 20:31

A inne lokomotywy?
Awatar użytkownika
piottrw
Posty: 537
Rejestracja: 10 kwie 2006, 07:54
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Re: daisy 2 tillig

Postautor: piottrw » 13 kwie 2019, 20:27

Sprawdzę. Dzięki

Added in 32 minutes 34 seconds:
Chyba coś się uszkodził. Ech rzadko cyfry używam, bo makieta analogowa i działa, a tu taki bubel jak człowiek chce w nowoczesność iść.
IMG_20190413_202232.jpg
IMG_20190413_202141.jpg
Awatar użytkownika
aviaTTor
Posty: 562
Rejestracja: 06 kwie 2008, 16:24
Lokalizacja: czestochowa
Has thanked: 5 times

Re: daisy 2 tillig

Postautor: aviaTTor » 13 kwie 2019, 19:39

Próbowałeś mode potem 0?
Awatar użytkownika
piottrw
Posty: 537
Rejestracja: 10 kwie 2006, 07:54
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Re: daisy 2 tillig

Postautor: piottrw » 13 kwie 2019, 18:05

A mój zestaw Daisy chyba szlag trafił. Chciałem zaprogramować TKh1 na torze do programowania zapala się czerwona dioda zwarcia. Co bym nie zrobił nawet jak nie podłączę kabla to i tak wywala zwarcie. Zestaw ma dopiero 3 lata, ale już bez gwarancji. Czy ktoś to w PŁ naprawia, albo jakiś reset jest możliwy. Otwierałem też pokrywę czy czasem coś na wyjściu nie zwiera, ale jest czysto i nic nie widać żeby się spaliło. Na sterowaniu normalnym działa, lok jeździ i inne funkcje działają, ale programowanie z pozycji toru głównego też nie działa. Wklepuję cv, jest potwierdzenie że wysłano, ale nic się nie dzieje.
A może ktoś już tak miał.
Awatar użytkownika
Misiek
Posty: 1513
Rejestracja: 23 kwie 2007, 22:26
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 4 times
Kontaktowanie:

Re: daisy 2 tillig

Postautor: Misiek » 21 sty 2017, 14:22

spróbuj:
- LOK
- strzałka do góry
- wpisz drugi adres
- enter

u mnie w FL Twin center / Uhlenbrock Intellibox, zamiast <strzałek> jest "+" i "-"
-> SOA#1, u mnie działa ;-)

Wróć do „Elektryka i DCC”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość