Padnięty dekoder

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ko20
Posty: 58
Rejestracja: 11 sie 2015, 08:14
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 1 time

Re: Padnięty dekoder

Postautor: ko20 » 04 gru 2018, 17:44

wicy pisze:Po sprawdzeniu styków, zmiana trybu programowania. Jeśli nie POM to ... ten drugi :D
Poza tym reset to 8 (można też spróbować 0) a hard reset to 9 podane na CV8.

Spróbuje tych wartości. Jak za zadział to do Elvisa.


Awatar użytkownika
wicy
Posty: 1231
Rejestracja: 23 mar 2014, 08:27
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 37 times
Been thanked: 22 times
Kontaktowanie:

Re: Padnięty dekoder

Postautor: wicy » 04 gru 2018, 17:26

Po sprawdzeniu styków, zmiana trybu programowania. Jeśli nie POM to ... ten drugi :D
Poza tym reset to 8 (można też spróbować 0) a hard reset to 9 podane na CV8.
ko20
Posty: 58
Rejestracja: 11 sie 2015, 08:14
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 1 time

Re: Padnięty dekoder

Postautor: ko20 » 04 gru 2018, 17:10

Ranger pisze:No właśnie. Może coś nie styka. Sprawdź przede wszystkim piny + i - z torów.

To już ćwiczyłem. Elementy wygladaja OK, żadnych widocznych uszkodzeń. sprawdzane w 2 lokomotywach. Wiec nie jest to raczej kwestia niestykania.
Awatar użytkownika
Ranger
Posty: 2988
Rejestracja: 05 paź 2006, 00:02
Lokalizacja: Lublin
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times
Kontaktowanie:

Re: Padnięty dekoder

Postautor: Ranger » 04 gru 2018, 17:04

No właśnie. Może coś nie styka. Sprawdź przede wszystkim piny + i - z torów.
womo
Posty: 1361
Rejestracja: 19 maja 2008, 13:53
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 24 times
Been thanked: 31 times

Re: Padnięty dekoder

Postautor: womo » 04 gru 2018, 17:02

Poruszaj nim delikatnie. Może któryś pin nie przewodzi.
ko20
Posty: 58
Rejestracja: 11 sie 2015, 08:14
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 1 time

Re: Padnięty dekoder

Postautor: ko20 » 04 gru 2018, 16:38

Ranger pisze:Jak padł to możesz wysłać do Elvisa albo Karola Marcińczaka. Oni naprawiają.

A coś po za CV8->8 mogę samemu próbować przed wysłaniem?
Awatar użytkownika
Ranger
Posty: 2988
Rejestracja: 05 paź 2006, 00:02
Lokalizacja: Lublin
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times
Kontaktowanie:

Re: Padnięty dekoder

Postautor: Ranger » 04 gru 2018, 16:34

Jak padł to możesz wysłać do Elvisa albo Karola Marcińczaka. Oni naprawiają.
ko20
Posty: 58
Rejestracja: 11 sie 2015, 08:14
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 1 time

Padnięty dekoder

Postautor: ko20 » 04 gru 2018, 16:33

Słuchajcie, mam jeden dekoder ZIMO, który po prostu przestał działać kiedyś. UŻywam z21 i apki na telefon nie mam sprzętowych manipulatorów. Loka nie jedzie, nie świci, nic zero. Odczyt lub zapis CV kończy się informacją że lokomotywa nie reaguje.
Czy są jakieś metody resetu inne niż CV8=8? Ktoś to naprawia?

Wróć do „Elektryka i DCC”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości