dekoder do br130 piko

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

adrian30
Posty: 3
Rejestracja: 14 gru 2016, 21:13
Lokalizacja: Poznań

Re: dekoder do br130 piko

Postautor: adrian30 » 06 paź 2017, 17:03

https://www.facebook.com/paulina.paschk ... 885568044/
Nagranie nie jest najlepszej jakości ale to były pierwsze próby po zamontowaniu dekodera od PIKO.
Jest głośny,nawet bardzo


kolejkowicz
Posty: 223
Rejestracja: 13 sty 2009, 11:32
Lokalizacja: Łódź
Been thanked: 7 times

Re: dekoder do br130 piko

Postautor: kolejkowicz » 05 lip 2017, 16:38

Dekoder założony. Dźwięk jest wyraźny i głośny, więc spełnił moje oczekiwanie. Dziękuję wszystkim za pomoc.
Teraz czas na br95. Dekoder jest już u mnie. Teraz tylko zamontować.
kolejkowicz
Posty: 223
Rejestracja: 13 sty 2009, 11:32
Lokalizacja: Łódź
Been thanked: 7 times

Re: dekoder do br130 piko

Postautor: kolejkowicz » 23 cze 2017, 14:05

Dziękuję Kolego "Misiek". Ponieważ w instrukcji dekodera jest pokazane połączenie dwóch głośników 8 omowych postanowiłem kupić 2 zimo ls8x12 i połączyć równolegle. Sprawdzę najpierw czy się zmieszczą. Co o tym myślicie.
Awatar użytkownika
Misiek
Posty: 1421
Rejestracja: 23 kwie 2007, 22:26
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: dekoder do br130 piko

Postautor: Misiek » 22 cze 2017, 14:00

Mam kilka brzęczydełek z kostką cukru ZIMO (tą standardową i mniejsza 8x10mm) i z dekoderami ESU (modele N) lub ZIMO (model TT) jest bardzo dobrze słyszalne. Przynajmniej w domu, bo na hali sportowej zawsze coś zagłusza :D

Łukasz, praktycy amerykańscy nie znaleźli związku między zamkniętą obudową a dziurkowanymi kratkami. Brzęczy tak samo. Dochodzi do tego rezonans od pudła - przy wsadzaniu dekodera sprawdzałem dźwięk z budą i bez -> bez budy jest jakby bardziej piskliwy ;)
No chyba, że różnice w budowie modeli EU/US mają na to wpływ.
Albo ta szczelność nie jest laboratoryjna tylko "tak się wydaje".

Artur, kolejkowicz: wymieniałem głośniki dodawane do ESU, na ZIMO - jest głośniejsze niż ten ESU.

Sample do ESU są na stronie ESU - można posłuchać i porównać biorąc poprawkę na <nagranie fabryczne> i <nagranie z Youtube>
O ile pamiętam, Ludmiła ma całkiem miły dźwięk silnika ;)

(swoich sampli z USA nie będę zamieszczał dla porównania ;) )
PiotrZ
Posty: 572
Rejestracja: 09 kwie 2006, 09:35
Lokalizacja: Poznań

Re: dekoder do br130 piko

Postautor: PiotrZ » 21 cze 2017, 18:01

Zaznaczyłem na foto miejsce lutowania kabelków od głośnika
Załączniki
20170621_164851+.jpg
kolejkowicz
Posty: 223
Rejestracja: 13 sty 2009, 11:32
Lokalizacja: Łódź
Been thanked: 7 times

Re: dekoder do br130 piko

Postautor: kolejkowicz » 20 cze 2017, 15:26

Zdecydowałem się na zakup dekodera firmowego piko. Mam prośbę do Kolegi PiotrZ. Możesz mi zrobić zdjęcie miejsca przylutowania głośnika do głównej płytki.
Wszystkim dzięki
Awatar użytkownika
drlukasz
Posty: 848
Rejestracja: 09 kwie 2006, 10:03
Lokalizacja: Częstochowa
Been thanked: 7 times
Kontaktowanie:

Re: dekoder do br130 piko

Postautor: drlukasz » 20 cze 2017, 10:04

Jeśli głośnik jest zamknięty w szczelnej obudowie, to nie ma bata nie będzie głośny.
Rozwiązania są dwa: przeniesienie głośnika w miejsce w którym nie jest zasłonięty (zbiornik paliwa jak w pokazanym przez Piotrka rozwiązaniu), albo otwarcie budy przez wycięcie imitacji wentylatora i zabudowę trawionej siatki i wentylatora.
Awatar użytkownika
wicy
Posty: 934
Rejestracja: 23 mar 2014, 08:27
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 27 times
Been thanked: 20 times
Kontaktowanie:

Re: dekoder do br130 piko

Postautor: wicy » 19 cze 2017, 23:19

kolejkowicz pisze:Natomiast w br120 dokupiony dekoder esu 54800 ledwo brzęczy.

Regulowałeś głośność w CV?
kolejkowicz
Posty: 223
Rejestracja: 13 sty 2009, 11:32
Lokalizacja: Łódź
Been thanked: 7 times

Re: dekoder do br130 piko

Postautor: kolejkowicz » 19 cze 2017, 22:51

Mam br38 roco. Tu dźwięk jest tak głośny, że słychać go w całym pokoju. Natomiast w br120 dokupiony dekoder esu 54800 ledwo brzęczy. Ponieważ dekoder piko tak jak udało mi się ustalić jest produkcji esu, stąd moje obawy czy nie będzie cichy jak w moim br120. Jeśli potwierdzasz dobrą głośność, kupuję.
PiotrZ
Posty: 572
Rejestracja: 09 kwie 2006, 09:35
Lokalizacja: Poznań

Re: dekoder do br130 piko

Postautor: PiotrZ » 19 cze 2017, 20:32

Mam BR131 (PIKO 71428) z fabrycznie wbudowanym dekoderem dźwiękowym Piko TT 46194 (taki jak podlinkowałeś z modelmanii).
Dźwięk jest bardzo dobry, bo goły głośnik jest umieszczony w "pudle rezonansowym" pod lokomotywą

Added in 46 minutes 27 seconds:
I jeszcze foto po odkręceniu pokrywy głośnika
Załączniki
20170619_194839.jpg
kolejkowicz
Posty: 223
Rejestracja: 13 sty 2009, 11:32
Lokalizacja: Łódź
Been thanked: 7 times

Re: dekoder do br130 piko

Postautor: kolejkowicz » 19 cze 2017, 18:48

No właśnie nie mam gdzie posłuchać. Liczę, że może ktoś ma udźwiękowioną lokę.
Czy wymiana głośniczka przy dekoderze esu 54800 z oryginalnego na kostkę cukru może poprawić głośność lokomotywy.
Zgodnie z instrukcją oporność głośniczka 4 omów.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 7969
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 22 times
Been thanked: 16 times
Kontaktowanie:

Re: dekoder do br130 piko

Postautor: ArturSchŁ » 19 cze 2017, 18:41

To nie wina dźwięku wgranego do dekodera, tylko głośniczka.
Małe głośniczki dynamiczne są do bani.
Lepiej sobie radzą głośniki typu "kostka cukru".

Odradzam przekładanie głośników z dekodera do dekodera.
Każdy dekoder współpracuje z głośniczkiem o konkretnej impedancji.
Jeśli przykładowo Esu serii 3, 3,5 współpracuje z głośnikami o impedancji 100 ohm, to podłączenie do niego kostki cukru (4 ohmy) spowoduje jego uszkodzenie.

Wracając do Piko, poproś w sklepie o demonstrację loki Piko z dźwiękiem Piko, ocenisz czy warto.
kolejkowicz
Posty: 223
Rejestracja: 13 sty 2009, 11:32
Lokalizacja: Łódź
Been thanked: 7 times

dekoder do br130 piko

Postautor: kolejkowicz » 19 cze 2017, 17:36

Chciałbym kupić dekoder do br 130 piko http://www.modelmania.com.pl/product_in ... s_id=77355.
Czy jakość dżwięku (głośność) iest OK. Mam w br120 dekoder dźwiękowy esu 54800. Pomimo powtórnego wgrania dźwięku jest on słabiutki. Chciałbym uniknąć wpadki.

Wróć do „Elektryka i DCC”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość