kompresor + areograf

Dział, o warsztacie modelarskim, czyli jak, czym i w jaki sposób...

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

Awatar użytkownika
womo
Posty: 1869
Rejestracja: 19 maja 2008, 13:53
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował;: 55 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy
Kontakt:

Re: kompresor + areograf

Post autor: womo »

Ona mocuje pierścień w środku i wystaje z 1mm będąc prowadnicą dla tego elementu trzymającego iglicę. Bez niej nie da się dokręcić iglicy bo całość obraca się w koło.
Muszę podjechać do sklepu RC może coś tam dobiorę.

I tak jestem zdziwiony, że z tych elementów z aliexpres dało się naprawić aerografy :D
Wojtek_Kraków
Posty: 1322
Rejestracja: 12 sie 2016, 09:11
Lokalizacja: Kraków
Podziękował;: 32 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy
Kontakt:

Re: kompresor + areograf

Post autor: Wojtek_Kraków »

A tam jest jakiś zaworek czy cuś? Czy ta śrubka zaślepia tylko otwór technologicznych po produkcji?
Bo może wystarczy tylko zaślepić?
Awatar użytkownika
womo
Posty: 1869
Rejestracja: 19 maja 2008, 13:53
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował;: 55 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy
Kontakt:

Re: kompresor + areograf

Post autor: womo »

Wojtek_Kraków pisze: 11 gru 2020, 23:50 Patrzyłem ale ja u siebie w aero nie mam takiego otworka więc nie pomogę
Ja też tylko w tym jednym mam taką śrubkę.
Wojtek_Kraków
Posty: 1322
Rejestracja: 12 sie 2016, 09:11
Lokalizacja: Kraków
Podziękował;: 32 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy
Kontakt:

Re: kompresor + areograf

Post autor: Wojtek_Kraków »

Patrzyłem ale ja u siebie w aero nie mam takiego otworka więc nie pomogę
Awatar użytkownika
womo
Posty: 1869
Rejestracja: 19 maja 2008, 13:53
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował;: 55 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy
Kontakt:

Re: kompresor + areograf

Post autor: womo »

Chińczyk jakiś stary sprzed kilku lat.
Strach kupić coś lepszego, przy malującej mlodziezy :mrgreen:

Syn jak zawsze "samo się" ułamał dyszę i kolejny aero popsuty. (Qde jak można złamać dyszę ....?)
Kupiłem wiadro części i naprawiam wszystko co znajdę. Trzy już chodzą jak nowe ale w tym brakuje mi śrubki i nie wiem co zamówić.
Wojtek_Kraków
Posty: 1322
Rejestracja: 12 sie 2016, 09:11
Lokalizacja: Kraków
Podziękował;: 32 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy
Kontakt:

Re: kompresor + areograf

Post autor: Wojtek_Kraków »

womo pisze: 11 gru 2020, 22:23 Wie ktoś jaką tu powinna być śrubka? M2?
IMG_20201211_222328.jpg
A co to za aerograf?
Awatar użytkownika
womo
Posty: 1869
Rejestracja: 19 maja 2008, 13:53
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował;: 55 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy
Kontakt:

Re: kompresor + areograf

Post autor: womo »

Wie ktoś jaką tu powinna być śrubka? M2?

IMG_20201211_222328.jpg
Awatar użytkownika
Ranger
Posty: 3290
Rejestracja: 05 paź 2006, 00:02
Lokalizacja: Lublin
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Kontakt:

Re: kompresor + areograf

Post autor: Ranger »

:mrgreen: Spuszczać regularnie wodę/kondensat ze zbiornika. Bo jak nie to korozja wchodzi i dziurka bedzie. :)
Za ten post autor Ranger otrzymał podziękowanie:
Maciej (10 cze 2020, 17:51)
Ocena: 25%
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Posty: 3181
Rejestracja: 10 kwie 2006, 08:49
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Re: kompresor + areograf

Post autor: Maciej »

O to mi chodziło - dziękuje pięknie i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Borczy
Posty: 1968
Rejestracja: 03 kwie 2015, 11:41
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy
Kontakt:

Re: kompresor + areograf

Post autor: Borczy »

Ja od nich kupiłem dokładnie ten model. Śmiga już ze trzy lata i jak na razie bez zastrzeżeń. Przy malowaniu na niskim ciśnieniu regulator jest bardzo przydatny.
Za ten post autor Borczy otrzymał podziękowanie:
Maciej (10 cze 2020, 17:51)
Ocena: 25%
Awatar użytkownika
Domiss
Posty: 294
Rejestracja: 15 lip 2009, 11:06
Lokalizacja: Świebodzice
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: kompresor + areograf

Post autor: Domiss »

Tak (taki lub bardzo podobny, z wyglądu są identyczne), działa. Myślałem, że będzie załączał się rzadziej, ale jednak butla 3 litry to nie jest dużo (ale może to ja puszczam za dużo powietrza przy malowaniu?). Niewątpliwą zaletą jest możliwość regulacji ciśnienia na wyjściu do aerografu no i oczywiście ten zbiornik. Maluję tylko modele, nie było więc tego malowania jakoś szczególnie dużo (tym bardziej nigdy szczególnie dużo na raz).
Za ten post autor Domiss otrzymał podziękowanie:
Maciej (10 cze 2020, 17:51)
Ocena: 25%
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Posty: 3181
Rejestracja: 10 kwie 2006, 08:49
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Re: kompresor + areograf

Post autor: Maciej »

Czy ktoś z kolegów ma tego typu kompresor? Kompresor TC-30T https://allegro.pl/oferta/kompresor-aer ... 8583958780
Awatar użytkownika
Borczy
Posty: 1968
Rejestracja: 03 kwie 2015, 11:41
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy
Kontakt:

Re: kompresor + areograf

Post autor: Borczy »

Likier brzozowy nie był na acetonie...... chociaż czort ich wie co tam dawali
JarUs
Posty: 1415
Rejestracja: 28 sty 2013, 17:25
Lokalizacja: Białystok
Podziękował;: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy
Kontakt:

Re: kompresor + areograf

Post autor: JarUs »

Borczy pisze:Przetestowalem pachnidła do zmywania paznokci- nie działa
... mam nadzieję, że tak nie testowałeś: https://www.youtube.com/watch?v=HdF7eByG2Ng :mrgreen:
Awatar użytkownika
Borczy
Posty: 1968
Rejestracja: 03 kwie 2015, 11:41
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy
Kontakt:

Re: kompresor + areograf

Post autor: Borczy »

Przetestowalem pachnidła do zmywania paznokci- nie działa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Porady i techniki modelarskie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość