Frankowo - Moje pierwsze moduły

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

Wojtek_Kraków
Posty: 782
Rejestracja: 12 sie 2016, 09:11
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 6 times
Been thanked: 7 times

Re: Frankowo - Moje pierwsze moduły

Postautor: Wojtek_Kraków » 03 kwie 2019, 23:31

Panowie
Dziękuję za opinie.
Przemyślę temat i jak coś urodzi się więcej w głowie na pewno będę pisał.
Podział na skrzynki postaram się wrzucić niebawem jak zainstaluję nową wersję bo coś mi się nie chcą otworzyć plany które wymodziłem.


Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Posty: 1466
Rejestracja: 07 kwie 2006, 22:57
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 12 times
Kontaktowanie:

Re: Frankowo - Moje pierwsze moduły

Postautor: T_Domagalski » 03 kwie 2019, 18:49

gemol pisze:Zastanowiłbym się nad semaforami wjazdowymi, które powinny być.

To prawda. Nawet na stacji, gdzie wyjazd odbywał się na rozkaz, semafory wjazdowe musiały być.
Na imprezach też znacznie ułatwiają sterowanie ruchem. Szczególnie gdy do stacji zbliża się "obcy" maszynista będący jeszcze poza zasięgiem twojego głosu... :P
gemol
Posty: 966
Rejestracja: 10 kwie 2006, 10:33
Lokalizacja: Radom
Been thanked: 2 times
Kontaktowanie:

Re: Frankowo - Moje pierwsze moduły

Postautor: gemol » 03 kwie 2019, 13:52

Zastanowiłbym się nad semaforami wjazdowymi, które powinny być.
Awatar użytkownika
drlukasz
Posty: 919
Rejestracja: 09 kwie 2006, 10:03
Lokalizacja: Częstochowa
Been thanked: 13 times
Kontaktowanie:

Re: Frankowo - Moje pierwsze moduły

Postautor: drlukasz » 01 kwie 2019, 11:39

Wojtek_Kraków pisze:Mam też troszkę inny pomysł na wykonanie skrzynek z budynkiem stacyjnym.(...) Całość byłaby dokręcana z boku.
Rozwiązanie dobre jak każde inne. Na pewno równe moduły są prostsze w transporcie i składowaniu. Poza tym zawsze możesz prosto zmienić wystrój dodatkowego modułu (albo mieć ich kilka wymiennych np. z różnymi budynkami ;) )

Wojtek_Kraków pisze:- jakiej minimalnej szerokości musi być moduł na którym byłyby 3 tory stacyjne?
Minimum to 30 cm. Spokojnie się wymieścisz.

Wojtek_Kraków pisze:- jakiej szerokości powinny być perony?
Zgodnie z przepisami :) Ale bez przesadyzmu - na małej stacyjce 3cm wystarczą. Tym bardziej jeśli miałyby być ziemnymi peronami.

Wojtek_Kraków pisze:- czy taka stacja bez sygnalizacji zostanie dopuszczona do imprezy?
Jasne. Najwyżej zawiadowca się więcej nagada do maszynistów.

Wojtek_Kraków pisze:- czy taka mała stacja musi być wyposażona w booster?
Powinna, ale nie przejmuj się tym już teraz. Na początek wystarczy żeby miała poprawną elektrykę.
Awatar użytkownika
Niejeden+
Posty: 260
Rejestracja: 06 mar 2010, 15:41
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 3 times

Re: Frankowo - Moje pierwsze moduły

Postautor: Niejeden+ » 31 mar 2019, 22:35

2.1.6 Norma zaleca, aby długości modułów prostych oraz promienie modułów łukowych były wielokrotnością 300 mm. Kąty modułów łukowych powinny być wielokrotnością 15°
Awatar użytkownika
JarUs
Posty: 1346
Rejestracja: 28 sty 2013, 17:25
Lokalizacja: Białystok
Has thanked: 12 times
Been thanked: 15 times

Re: Frankowo - Moje pierwsze moduły

Postautor: JarUs » 31 mar 2019, 22:32

Wojtek_Kraków pisze:Moje założenia to:
- klimat to epoka III/IV OK
- perony długości około 1,4-1,6m. Chciałbym aby były ziemne ale pewnie łatwiej będzie zrobić wyłożone płytką chodnikową dla mnie łatwiej ziemne
- jedna bocznica dłuższa aby pomieściła jakiś przynajmniej 10 wagonowy skład towarowy węglarek czteroosiowych OK
- druga bocznica krótsza na kilka krytych dwuosiowych stojących np przy magazynie lub rampie OK
- sygnalizacja raczej świetlna (ze względu na koszty sprawdź ceny i którą epokę chcesz robić ?? ) lub w ogóle brak. Kiedyś ponoć była kształtowa ale na starych zdjęciach nie widzę tu film z wjazdowym semaforem kształtowym
- zwrotnice EW3 sterowane za pomocą MP1 (kiedyś dostałem) analogowo OK
- całość zakończona zestandaryzowanym profilem z wyjściem na szlak jednotorowy. MP1-TT

To taki ogólny zarys. Całość będzie miała około 4,2m długości z możliwością rozbudowy. pokaż jak ma być podzielona stacja na segmenty i jak mają wyglądać skrzynki dokręcane
Dla mnie o tyle miałoby to znaczenie że łatwiej coś przechowywać i przewozić jak ma jeden wymiar. 60cm?, 90cm?, inny?

Podoba mi się ten pomysł na stację. Będziesz miał zajecie na jakieś trzy - cztery lata. Życzę wytrwałości !!
adrian pander
Posty: 274
Rejestracja: 17 sty 2011, 23:13
Lokalizacja: Chorzów
Been thanked: 1 time

Re: Frankowo - Moje pierwsze moduły

Postautor: adrian pander » 31 mar 2019, 20:38

Jako że linia jednotorowa to skrzynka na szerokość 30 cm (może być więcej w obrębie stacji). Całość powinna mieścić się w siatce 30cm, zgodnie z założeniami Sttandardu.
Stacja powinna mieć przynajmniej spaxa do zasilania torów.
Powinieneś przewidzieć możliwość rozbudowy stacji o dodatkową skrzynkę aby wydłużyć długość torów.
Semafory nie są wymagane.
Martint1
Posty: 68
Rejestracja: 11 wrz 2017, 18:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: Frankowo - Moje pierwsze moduły

Postautor: Martint1 » 31 mar 2019, 15:33

Projekt ambitny w fajnym klimacie mam nadzieję że go bez problemów zrealizujesz i pojeździmy na imprezie ;)
Wojtek_Kraków
Posty: 782
Rejestracja: 12 sie 2016, 09:11
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 6 times
Been thanked: 7 times

Frankowo - Moje pierwsze moduły

Postautor: Wojtek_Kraków » 31 mar 2019, 14:19

Kiedyś przychodzi taki czas, że trzeba w końcu zbudować kawałek szlaku, na którym będzie można się bawić albo chociaż zrobić ładne zdjęcia swojego taboru.
W planie mam zbudowanie małej stacji. Układ torów chcę przenieść z prawdziwej stacyjki Świętno leżącej na trasie Wolsztyn-Żagań.
https://www.bazakolejowa.pl/index.php?d ... ja&id=3135
Ma to wyglądać mniej więcej tak:
frankowo1.jpg


Moje założenia to:
- klimat to epoka III/IV
- perony długości około 1,4-1,6m. Chciałbym aby były ziemne ale pewnie łatwiej będzie zrobić wyłożone płytką chodnikową
- jedna bocznica dłuższa aby pomieściła jakiś przynajmniej 10 wagonowy skład towarowy węglarek czteroosiowych
- druga bocznica krótsza na kilka krytych dwuosiowych stojących np przy magazynie lub rampie
- sygnalizacja raczej świetlna (ze względu na koszty) lub w ogóle brak. Kiedyś ponoć była kształtowa ale na starych zdjęciach nie widzę
https://www.bazakolejowa.pl/foto/1045/1 ... 0-2586.jpg
- zwrotnice EW3 sterowane za pomocą MP1 (kiedyś dostałem) analogowo
- całość zakończona zestandaryzowanym profilem z wyjściem na szlak jednotorowy.

To taki ogólny zarys. Całość będzie miała około 4,2m długości z możliwością rozbudowy. Ma być tak zrobiona (podzielność szlaku na skrzynki) aby dało się też pobawić w domu. Prawdopodobnie wjazd i wyjazd będzie na łuku a nie po prostej jak jest na schemacie.
Wszystko jest na razie w fazie bardzo wstępnego projektu. Na początek mam zamiar wykonać skrzynki najłatwiejsze aby sprawdzić się w budowie szlaku.
Mam też troszkę inny pomysł na wykonanie skrzynek z budynkiem stacyjnym. Otóż, większość makiet jakie spotyka się na wystawach jest budowana w ten sposób, że tam gdzie jest stacja i cała infrastruktura moduł jest poszerzony i przybiera kształt np trapezu.
Ja mam pomysł żeby każdy moduł był na planie prostokątu. Budynek stacji, jakaś tam droga, magazyn, przystanek PKS również byłby na planie identycznego prostokątu jak moduł ze szlakiem. Całość byłaby dokręcana z boku. Nie widziałem takiego rozwiązania u nikogo. Co o tym sądzicie?
Dla mnie o tyle miałoby to znaczenie że łatwiej coś przechowywać i przewozić jak ma jeden wymiar.

W głowie jednak rodzi się kilka pytań:
- jakiej minimalnej szerokości musi być moduł na którym byłyby 3 tory stacyjne?
- jakiej szerokości powinny być perony?
- czy taka stacja bez sygnalizacji zostanie dopuszczona do imprezy?
- czy taka mała stacja musi być wyposażona w booster?

Wszelkie uwagi mile widziane.

Wróć do „Makieta Modułowa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości