Prośba o radę przed budową modułu stacji

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

adrian pander
Posty: 216
Rejestracja: 17 sty 2011, 23:13
Lokalizacja: Chorzów

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: adrian pander » 12 gru 2018, 09:25

Rozjazdy należy przyciąć (jeżeli chcesz zachować rozstaw torów zgodny ze Sttandardem 36mm) i połączyć ze sobą poprzez złączki izolowane na obu torach. W związku z kiepskim wykonaniem rozjazdów przez producenta proponuje przerobić krzyżownicę na wykonaną z szyn. W fabrycznym wykonaniu bardzo często występuje zwarcie przy przejazdach lokomotyw parowych lub sześcioosiowych. Proponuję również podłączenie krzyżownicy poprzez 5W żarówkę na 12V np. 5W5 (dzięki niej przy wystąpieniu zwarcia przez koła następuje jej zaświecenie a nie wyłączenie zasilania z zasilacza). Schemat jaki my stosujemy przy sterowaniu przez serwa masz w załączniku.
Ja już przerobiłem tak 21 rozjazdów i skończyły się już wszystkie problemy. Dodatkowo trzeba przyszlifować iglice.
Jak będziesz chciał zobaczyć na żywo to zapraszam do Sosnowca.
Możesz również dzwonić 604-364-974
Załączniki
Schemat podłączenia przekaźnika do polaryzacji 2 rozjazdów połączonych w półtrapez.jpg


manfred
Posty: 20
Rejestracja: 19 lis 2016, 13:23
Lokalizacja: hamburg

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: manfred » 11 gru 2018, 13:12

Pozdrawiam Kolegów Modelarzy. Mam kolejną prośbę o pomoc w polaryzacji tych rozjazdów, nie wiem gdzie w tym układzie izolować szyny od krzyżownicy:

Te zaznaczone miejsca nie wiem jak rozpracować z izolacją szyn do polaryzacji.

To moje skrzynki, prace postępują, etap kładzenia torów i podłączeń elektrycznych. mam też pytanie, jakim zastosować zasilacz rozjazdów i oświetlenia czy stary Z1 byłby dobry, a jeśli jest coś lepszego to jaki?

W okolicy zaznaczonej ma mają być te rozjazdy na torze do szynobusu; i jeszcze jedno czy tor końcowy ma zmieścić cały skład VT 137 (365 mm) czy tylko cały skład VT 02.09 z doczepą czy tylko np. miejsce na długość wagonu motorowego; jak będzie poprawniej i praktyczniej?
Budynek stacji będzie na segmencie drugim i zastosuję stację Klingenberg Colmnitz z rozdzieleniem małego domku na część segmentu trzeciego ( z rozjazdem).
Załączniki
IMG_20181211_124936.jpg
IMG_20181211_124941.jpg
IMG_20181211_124941.jpg
IMG_20181211_131409.jpg
IMG_20181211_131429.jpg
IMG_20181211_131444.jpg
IMG_20181211_131549.jpg
IMG_20181211_131607.jpg
IMG_20181211_131429.jpg
manfred
Posty: 20
Rejestracja: 19 lis 2016, 13:23
Lokalizacja: hamburg

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: manfred » 02 gru 2018, 21:16

Wielkie podziękowanie, tego mi trzeba było.
Awatar użytkownika
wicy
Posty: 1231
Rejestracja: 23 mar 2014, 08:27
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 37 times
Been thanked: 22 times
Kontaktowanie:

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: wicy » 02 gru 2018, 20:53

Na tej stronie masz obrazek połączenia MP1
manfred
Posty: 20
Rejestracja: 19 lis 2016, 13:23
Lokalizacja: hamburg

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: manfred » 02 gru 2018, 20:27

Witam Forumowiczów. Jestem na etapie lutowania przewodów do szyn i polaryzowania rozjazdów przy zastosowaniu MP 1i pytanie:

1. czy tak samo lutuje się przewody do rozjazdu jak przy podłączeniu Conrada czyli tam był żółty od krzyżownicy i dwa niebieskie do ruchomych szyn rozjazdu?

2. Jeżeli tak to do których wejść podłączy w MP 1 te dwa przewody od szyn. posłużę się ściągniętym schematem z netu.
3. Jeżeli jest tu Ktoś kto czyta to proszę o odpowiedź bo utknąłem w pracach.
Dzięki
Załączniki
Conrady.jpg
manfred
Posty: 20
Rejestracja: 19 lis 2016, 13:23
Lokalizacja: hamburg

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: manfred » 25 lis 2018, 11:29

Dzięki, pytając wolę się upewnić bo nie jestem jeszcze biegły w tym wszystkim a chcę uniknąć błędów.
Awatar użytkownika
JarUs
Posty: 1274
Rejestracja: 28 sty 2013, 17:25
Lokalizacja: Białystok
Has thanked: 12 times
Been thanked: 12 times

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: JarUs » 24 lis 2018, 23:36

manfred pisze:Czy norma niemiecka AGMB Bahnsteige und laderampen jest do zastosowania w Standardzie?
... z tej normy korzystamy ...
manfred
Posty: 20
Rejestracja: 19 lis 2016, 13:23
Lokalizacja: hamburg

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: manfred » 24 lis 2018, 22:05

Witam po czasie ponownie i mam szybkie pytanie: jaką szerokość peronu zastosować, wysokości znalazłem ale mam problem z szerokością. Skrzynki już zmontowane, tor główny wytrasowany i jestem na etapie projektowanie peronów. Pzdr. Jerzy (Manfred)

Added in 15 minutes 46 seconds:
Czy norma niemiecka AGMB Bahnsteige und laderampen jest do zastosowania w Standardzie?
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Posty: 1404
Rejestracja: 07 kwie 2006, 22:57
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 7 times
Kontaktowanie:

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: T_Domagalski » 04 lis 2018, 00:39

manfred pisze:Patrząc na układ torowiska to chyba nie wszystko da się z metrowych torów ułożyć. Czy będzie zgodnie z Normą łączyć typowe tory krótkie ew. łuki Tilliga?

Tam, gdzie się da, korzystaj z jak najdłuższych odcinków flexów. Im mniej łączeń tym lepiej. Norma wręcz zabrania sztukowania torów z krótkich odcinków (ścinków), bo taka "oszczędność" kończy się samymi problemami - pękającymi lutami i późniejszymi problemami z zasilaniem. Oczywiście tam, gdzie jest to konieczne (np. krótki odcinek pomiędzy dwoma rozjazdami), to trzeba uciąć taki odcinek, jaki jest potrzebny, bez kombinowania.

Odnośnie łuków, to jak pisał Century - gotowce mają za mały promień. Skoro planujesz użyć rozjazdy EW3 o łagodnym promieniu R=984mm, to postaraj się wyprofilować wszystkie pozostałe łuki tak, aby miały promień nie mniejszy niż 900mm. Zapewni to doskonałą geometrię i wygląd twojej stacji. Najprościej wszędzie tam, gdzie ma być łuk, najpierw przymierzyć rozjazd EW3, odrysować jego krzywiznę, a potem wygiąć taki sam łuk z flexa.
Century
Posty: 102
Rejestracja: 27 lut 2016, 08:32
Lokalizacja: Gliwice
Been thanked: 1 time

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: Century » 03 lis 2018, 23:22

Ja bym się nie sugerował łączenia na projekcie (program ma tory flex max 664 mm), a jak Twoje skrzynki będą mieć 90cm to metrowe tory dadzą radę i odpadnie Ci lutowanie ich. Używanie gotowców na łuki odpada bo one mają max 396 (R3x) a potrzebujesz przynajmniej 600 stopni by być zgodny z normą.
manfred
Posty: 20
Rejestracja: 19 lis 2016, 13:23
Lokalizacja: hamburg

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: manfred » 03 lis 2018, 20:46

Ok. Dorobię jeszcze jeden segment to nie będzie problemu, a i na szerokości 50 cm skrzynki segmentu w tym układzie zmieścić się wszystko co z budownictwa chciałbym umieścić. Z dobrych rad trzeba korzystać. Cieszę się z pomocy bo widzę że, to ma teraz sens. Co innego czytać teoretycznie a co innego słuchać rai nie popełnić błędów często nie do poprawienia.

Patrząc na układ torowiska to chyba nie wszystko da się z metrowych torów ułożyć. Czy będzie zgodnie z Normą łączyć typowe tory krótkie ew. łuki Tilliga? w projekcie widziałem podział na kawałki torów.

Zapewne jeszcze będę marudził jak dojdę do podłączeń elektrycznych napędów. i pulpitu sterującego tym wszystkim. Pozdrawiam Was i dziękuję za pomoc Jerzy.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Posty: 1404
Rejestracja: 07 kwie 2006, 22:57
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 7 times
Kontaktowanie:

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: T_Domagalski » 03 lis 2018, 18:03

manfred pisze:rozjazdy na torze dla szynobusu mogą być EW2? lub EW 1?

Jeśli chodzi o rozjazdy 3 i 4 (zgodnie z tą numeracją: download/file.php?id=9923&mode=view) to teoretycznie mogłyby to być EW2. EW1 już nie. Ale zauważ, że jeśli w torach głównych użyjesz rozjazdy EW3 (12 stopni), to ciężko ci będzie ładnie dopasować do tego rozjazdy EW2, które mają 15 stopni. Lepiej "poświęcić" tych kilka centymetrów i zrobić wszystko na EW3.
EW2 miałyby sens, gdyby to była jakaś oddzielna część stacji, bocznica.

Odnośnie logistyki, to rozważ propozycję JarUs'a, dotycząca zbudowania 4 zamiast 3 segmentów. Jeśli nie teraz, to może w przyszłości. Wystarczy, że tak zbudujesz stację, żeby kiedyś dało się wstawić w jej środek segment przedłużający. Twój oryginalny plan teoretycznie to umożliwiał.

Składanie segmentów parami w "kanapkę" to dobry pomysł, trzeba tylko pamiętać, że drzewa i budynki mogą to znacznie utrudnić, dlatego do takiej metody transportu trzeba je rozmieszczać strategicznie... ;)
manfred
Posty: 20
Rejestracja: 19 lis 2016, 13:23
Lokalizacja: hamburg

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: manfred » 03 lis 2018, 16:12

Miałem na myśli zestaw Auchagena Neschwitz, a odnoście semaforów to mam dwa moduły szlakowe i mogą służyć na moduły wjazdowe. w golfa wejdzie to wszystko zazwyczaj jeżdżę sam.

Added in 5 minutes 42 seconds:
rozjazdy na torze dla szynobusu mogą być EW2? lub EW 1?

Co do logistyki to i tak mam "przerąbane" bo do Polski muszę zamówić busa transportowego jak będę wracał, nie zamierzam być w Niemczech na stałe, przyjechałem opiekować się staruszkami Rodzicami.

Added in 13 minutes 58 seconds:
Szynobus będzie Kres VT 2.09.203 i VS 2.08.203 Ep.III
Awatar użytkownika
JarUs
Posty: 1274
Rejestracja: 28 sty 2013, 17:25
Lokalizacja: Białystok
Has thanked: 12 times
Been thanked: 12 times

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: JarUs » 03 lis 2018, 14:09

T_Domagalski pisze:Wytłumacz, co rozumiesz przez .....

A ja mam pytanie w temacie logistyki: jak zamierzasz przewozić te trzy moduły?
Bo o ile te dwie głowice „zepniesz w kanapkę” torami do siebie, to środkowy moduł pozostaje „luzem”. Praktyczniejsza jest budowa stacji z parzystą liczbą modułów, aby można byłoby poskładać je po dwa moduły.
Pozostaje jeszcze kwestia semaforów wjazdowych o których nikt nie wspominał. Aby można było zrobić oblot semafory muszą być oddalone od „pierwszego” rozjazdu o długość najdłuższej lokomotywy/zespołu trakcyjnego. To tylko oznacza budowę dwóch dodatkowych skrzynek szlakowych (lub wykorzystać to co się ma) z semaforami wjazdowymi.
W związku z powyższym przedstawiam Ci do rozważenia ... i oceny taki układ stacji:
Załączniki
Bez tytułu.jpg
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Posty: 1404
Rejestracja: 07 kwie 2006, 22:57
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 7 times
Kontaktowanie:

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: T_Domagalski » 03 lis 2018, 12:08

Wąski pisze:Chyba lepiej zrobić długi peron między 1 a 2 torem stacji, [...] 1 tor można przesunąć bliżej krawędzi aby zmieścić peron a 3 przybliżyć do toru głównego.

Może korzystajmy z tej samej, kolejowej numeracji torów ( download/file.php?id=9923&mode=view ). Jak rozumiem twój tor 1 to 3, 2 to 1, a 3 to 2.

Wg mnie położenie peronów jest poprawne. Podstawowym jest peron przy torze nr 1. Tor 1 jest torem zasadniczym i wszystkie przejazdy pociągów bez krzyżowania powinny odbywać się tym torem. W przypadku krzyżowania pociągów naturalnym rozwiązaniem jest peron przy torze nr 2, najbliżej budynku dworca. Peron ten powinien być wyciągnięty maksymalnie w lewo, aby stojący przy nim pociąg nie blokował przejścia na peron przy torze 1.
Peron przy torze 3 jest zbędny. Taki tor główny dodatkowy zwykle służy do przyjmowania pociągów towarowych.

Gdyby rozpisać regulamin prowadzenia ruchu na tej stacyjce, to wyglądałby on następująco:
- dla przejazdu bez krzyżowania - pociąg przyjmowany zawsze na tor nr 1,
- dla krzyżowania pociągów osobowych - pociąg jadący "w lewo" przyjmowany na tor 2, pociąg jadący "w prawo" przyjmowany na tor 1,
- dla krzyżowania pociągu osobowego z towarowym - pociąg osobowy przyjmowany na tor 1, towarowy na tor 3,
- dla krzyżowania dwóch pociągów towarowych - pociągi przyjmowane na tory 1 i 3.

Edit:
manfred pisze:...jeszcze pytanie czy na szerokości 50 cm zmieszczę stację w środkowym segmencie, co na to praktycy?

Wytłumacz, co rozumiesz przez "zmieszczę stację". Czy chodzi ci o zmieszczenie budynku stacyjnego? Takie rzeczy musisz już wymierzyć sam, uwzględniając wymiary planowanego budynku(ów).

Wróć do „Makieta Modułowa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości