Moduły Erniego

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

Awatar użytkownika
wicy
Posty: 1169
Rejestracja: 23 mar 2014, 08:27
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 36 times
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: Moduły Erniego

Postautor: wicy » 25 sie 2018, 17:15

Ja nie widzę potrzeby utwardzania 1mm ścian domków. Co innego mosty, kratownice, coś filigranowego i obciążonego.
Ja maluję 2-3 warstwy akrylu i jest dość sztywne. Tektura modelarska nie chłonie aż tak gęstszego akrylu żeby trzeba było ją najpierw impregnować. Ostatni domek malowałem.... Dekoralem z Castoramy :D


Erni2
Posty: 18
Rejestracja: 23 cze 2018, 20:19
Lokalizacja: Bogdanowo
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

Re: Moduły Erniego

Postautor: Erni2 » 25 sie 2018, 15:41

Karton modelarski 1 mm jakiś niby specjalny do laserowego wycinania.
Awatar użytkownika
wicy
Posty: 1169
Rejestracja: 23 mar 2014, 08:27
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 36 times
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: Moduły Erniego

Postautor: wicy » 25 sie 2018, 14:30

Co to za karton? Jaka grubość?
Erni2
Posty: 18
Rejestracja: 23 cze 2018, 20:19
Lokalizacja: Bogdanowo
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

Re: Moduły Erniego

Postautor: Erni2 » 25 sie 2018, 13:24

Prace nad makietą stanęły, ale dłubię sobie coś tam po kątach. Zacząłem eksperymentować z drzewami - efekty na razie opłakane i dzisiaj zabrałem się za sklejanie małego domku z kartonu ciętego laserem. I tu mam pytanie bo chyba coś źle zrobiłem. Przed klejeniem nasączyłem fragment ściany klejem kropelką. Jak to wszystko wyschło okazało się, że jest to dosyć szorstkie i wygięło się odrobinę w różne strony. Czy to normalne przy tych klejach ? Może jest jakaś technika, żeby się ten karton nie wyginał, albo nasączać to dopiero po klejeniu, a wcześniej tylko utwardzić krawędzie tektury ?
Erni2
Posty: 18
Rejestracja: 23 cze 2018, 20:19
Lokalizacja: Bogdanowo
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

Re: Moduły Erniego

Postautor: Erni2 » 01 sie 2018, 16:55

Dzięki wielkie za odpowiedx. Patrzyłem na to tyle razy i zapomniałem, że tam jest wymiar.
Awatar użytkownika
Niejeden+
Posty: 255
Rejestracja: 06 mar 2010, 15:41
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 2 times

Re: Moduły Erniego

Postautor: Niejeden+ » 01 sie 2018, 13:00

Szerokość ślepej podsypki wynosi 34 mm
Rysunek znajdziesz w normie sttandardu na 4 str.
http://www.sttandard.org.pl/wp-content/ ... ard302.pdf
Erni2
Posty: 18
Rejestracja: 23 cze 2018, 20:19
Lokalizacja: Bogdanowo
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

Re: Moduły Erniego

Postautor: Erni2 » 01 sie 2018, 12:27

U mnie wszystko stoi w miejscu bo jestem na wakacjach u dziadków, ale ponoć tata wzmocnił już skrzynki i dorobił nogi. Interesuje mnie jednak coś innego. Czy w naszej skali jest określone jakiej szerokości powinien być pasek korka lub płyty dla fałszywej podsypki ? Mam akurat u dziadka taką płytę i w wolnej chwili mogę sobie takie paski wykonać, ale nie mogę znaleźć szerokości, a żadnego torowiska nie mam w pobliżu by zmierzyć. Proszę o pomoc bo nie wiem czy 25 mm wystarczy czy dać troszkę szersze.
Awatar użytkownika
Slawek77
Posty: 2131
Rejestracja: 04 lut 2015, 18:06
Lokalizacja: Chorzów
Has thanked: 21 times
Been thanked: 9 times
Kontaktowanie:

Re: Moduły Erniego

Postautor: Slawek77 » 07 lip 2018, 22:42

Ja zamawiałem u AGX lecz teraz on ma urlop, więc kontakt z nim jest utrudniony w tej chwili.
Baala85
Posty: 48
Rejestracja: 16 lut 2012, 20:23
Lokalizacja: Bydgoszcz
Been thanked: 1 time

Re: Moduły Erniego

Postautor: Baala85 » 07 lip 2018, 15:25

Sklep,"Świat modeli Kotebi" ma na stanie profile według naszej normy lub można zamówić dowolne .
Awatar użytkownika
Jerzyr
Posty: 304
Rejestracja: 09 kwie 2006, 13:02
Lokalizacja: Łapy
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: Moduły Erniego

Postautor: Jerzyr » 06 lip 2018, 18:46

Napisz do AGX, on robi profile, jak i gotowe skrzynki.
Wojtek_Kraków
Posty: 648
Rejestracja: 12 sie 2016, 09:11
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 6 times
Been thanked: 4 times

Re: Moduły Erniego

Postautor: Wojtek_Kraków » 06 lip 2018, 17:50

Napisz do naszego kolegi Sławka (Slawek77).
On gdzieś ostatnio zamawiał to może pomoże.
Erni2
Posty: 18
Rejestracja: 23 cze 2018, 20:19
Lokalizacja: Bogdanowo
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

Re: Moduły Erniego

Postautor: Erni2 » 06 lip 2018, 17:06

Tory i rozjazd już mam i rozrysowałem wszystko na papierze, aby później wszystko łatwiej ułożyć i przymocować. W międzyczasie tata wykonał mi elementy dla skrzynek przejściowych i tu mam pytanie.

Czy znacie jakieś sprawdzone miejsca lub osoby wykonujące laserowa cięcie profili czołowych w sklejce w rozsądnej cenie ?
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Posty: 1358
Rejestracja: 07 kwie 2006, 22:57
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 7 times
Kontaktowanie:

Re: Moduły Erniego

Postautor: T_Domagalski » 29 cze 2018, 21:06

ArturSchŁ pisze:Ło Matko i Córko !!

Skąd to przerażenie? Kabel tzw. głośnikowy jest niewiele droższy, a za to ma od razu dwie żyły. Ja sobie go chwalę, bo można go mocować zszywaczem tapicerskim. No i połączenia międzymodułowe są praktyczniejsze, bo kabelki trzymają się parami.
https://allegro.pl/kabel-glosnikowy-pol ... 90358.html
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8153
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 30 times
Been thanked: 16 times
Kontaktowanie:

Re: Moduły Erniego

Postautor: ArturSchŁ » 29 cze 2018, 20:32

Erni2 pisze:...czy może to być w całości linka - przewód głośnikowy.
Ło Matko i Córko !!
Castorama albo inny Leroy i porządny przewód 1,5 lub 2,5 mm2 - jedna żyła czerwona, druga czarna.
Po 10 mb będzie na wszystkie skrzynki. Zostaw przewód głośnikowy do kolumn.

Zobacz na Allegro: http://allegro.pl/przewod-linka-lgy-1x1 ... 66059.html
Awatar użytkownika
drlukasz
Posty: 879
Rejestracja: 09 kwie 2006, 10:03
Lokalizacja: Częstochowa
Been thanked: 10 times
Kontaktowanie:

Re: Moduły Erniego

Postautor: drlukasz » 29 cze 2018, 11:14

Linka jest pewniejsza. Nie pęknie pod wpływem wibracji itp. Do szyn wystarczy dolutować (w kilku miejscach oczywiście) linkę 0,5mm2, reszta instalacji 1,5 - 2mm2

Co do sterowania zdecydowanie polecam klasyczne analogowe sterowanie. Jest szybsze, tańsze i bardziej efektywne, nie mówiąc o stopniu skomplikowania.

Wróć do „Makieta Modułowa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości