Moduły Erniego

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

Erni2
Posty: 13
Rejestracja: 23 cze 2018, 20:19
Lokalizacja: Bogdanowo
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

Re: Moduły Erniego

Postautor: Erni2 » 01 sie 2018, 16:55

Dzięki wielkie za odpowiedx. Patrzyłem na to tyle razy i zapomniałem, że tam jest wymiar.


Awatar użytkownika
Niejeden+
Posty: 253
Rejestracja: 06 mar 2010, 15:41
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 2 times

Re: Moduły Erniego

Postautor: Niejeden+ » 01 sie 2018, 13:00

Szerokość ślepej podsypki wynosi 34 mm
Rysunek znajdziesz w normie sttandardu na 4 str.
http://www.sttandard.org.pl/wp-content/ ... ard302.pdf
Erni2
Posty: 13
Rejestracja: 23 cze 2018, 20:19
Lokalizacja: Bogdanowo
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

Re: Moduły Erniego

Postautor: Erni2 » 01 sie 2018, 12:27

U mnie wszystko stoi w miejscu bo jestem na wakacjach u dziadków, ale ponoć tata wzmocnił już skrzynki i dorobił nogi. Interesuje mnie jednak coś innego. Czy w naszej skali jest określone jakiej szerokości powinien być pasek korka lub płyty dla fałszywej podsypki ? Mam akurat u dziadka taką płytę i w wolnej chwili mogę sobie takie paski wykonać, ale nie mogę znaleźć szerokości, a żadnego torowiska nie mam w pobliżu by zmierzyć. Proszę o pomoc bo nie wiem czy 25 mm wystarczy czy dać troszkę szersze.
Awatar użytkownika
Slawek77
Posty: 2097
Rejestracja: 04 lut 2015, 18:06
Lokalizacja: Chorzów
Has thanked: 21 times
Been thanked: 8 times
Kontaktowanie:

Re: Moduły Erniego

Postautor: Slawek77 » 07 lip 2018, 22:42

Ja zamawiałem u AGX lecz teraz on ma urlop, więc kontakt z nim jest utrudniony w tej chwili.
Baala85
Posty: 48
Rejestracja: 16 lut 2012, 20:23
Lokalizacja: Bydgoszcz
Been thanked: 1 time

Re: Moduły Erniego

Postautor: Baala85 » 07 lip 2018, 15:25

Sklep,"Świat modeli Kotebi" ma na stanie profile według naszej normy lub można zamówić dowolne .
Awatar użytkownika
Jerzyr
Posty: 300
Rejestracja: 09 kwie 2006, 13:02
Lokalizacja: Łapy
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: Moduły Erniego

Postautor: Jerzyr » 06 lip 2018, 18:46

Napisz do AGX, on robi profile, jak i gotowe skrzynki.
Wojtek_Kraków
Posty: 620
Rejestracja: 12 sie 2016, 09:11
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 6 times
Been thanked: 4 times

Re: Moduły Erniego

Postautor: Wojtek_Kraków » 06 lip 2018, 17:50

Napisz do naszego kolegi Sławka (Slawek77).
On gdzieś ostatnio zamawiał to może pomoże.
Erni2
Posty: 13
Rejestracja: 23 cze 2018, 20:19
Lokalizacja: Bogdanowo
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

Re: Moduły Erniego

Postautor: Erni2 » 06 lip 2018, 17:06

Tory i rozjazd już mam i rozrysowałem wszystko na papierze, aby później wszystko łatwiej ułożyć i przymocować. W międzyczasie tata wykonał mi elementy dla skrzynek przejściowych i tu mam pytanie.

Czy znacie jakieś sprawdzone miejsca lub osoby wykonujące laserowa cięcie profili czołowych w sklejce w rozsądnej cenie ?
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Posty: 1335
Rejestracja: 07 kwie 2006, 22:57
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 7 times
Kontaktowanie:

Re: Moduły Erniego

Postautor: T_Domagalski » 29 cze 2018, 21:06

ArturSchŁ pisze:Ło Matko i Córko !!

Skąd to przerażenie? Kabel tzw. głośnikowy jest niewiele droższy, a za to ma od razu dwie żyły. Ja sobie go chwalę, bo można go mocować zszywaczem tapicerskim. No i połączenia międzymodułowe są praktyczniejsze, bo kabelki trzymają się parami.
https://allegro.pl/kabel-glosnikowy-pol ... 90358.html
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8132
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 29 times
Been thanked: 16 times
Kontaktowanie:

Re: Moduły Erniego

Postautor: ArturSchŁ » 29 cze 2018, 20:32

Erni2 pisze:...czy może to być w całości linka - przewód głośnikowy.
Ło Matko i Córko !!
Castorama albo inny Leroy i porządny przewód 1,5 lub 2,5 mm2 - jedna żyła czerwona, druga czarna.
Po 10 mb będzie na wszystkie skrzynki. Zostaw przewód głośnikowy do kolumn.

Zobacz na Allegro: http://allegro.pl/przewod-linka-lgy-1x1 ... 66059.html
Awatar użytkownika
drlukasz
Posty: 867
Rejestracja: 09 kwie 2006, 10:03
Lokalizacja: Częstochowa
Been thanked: 10 times
Kontaktowanie:

Re: Moduły Erniego

Postautor: drlukasz » 29 cze 2018, 11:14

Linka jest pewniejsza. Nie pęknie pod wpływem wibracji itp. Do szyn wystarczy dolutować (w kilku miejscach oczywiście) linkę 0,5mm2, reszta instalacji 1,5 - 2mm2

Co do sterowania zdecydowanie polecam klasyczne analogowe sterowanie. Jest szybsze, tańsze i bardziej efektywne, nie mówiąc o stopniu skomplikowania.
Erni2
Posty: 13
Rejestracja: 23 cze 2018, 20:19
Lokalizacja: Bogdanowo
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

Re: Moduły Erniego

Postautor: Erni2 » 29 cze 2018, 09:18

Dziś spodziewamy się dostawy szyn i zwrotnic, a najpierw wzmocnimy jeszcze skrzynki. Trzeba zacząć mocniej myśleć o elektryce dlatego pierwsze pytanie. Czy podłączając tory przewód główny musi być druciany, czy może to być w całości linka - przewód głośnikowy. Ma to jakieś znaczenie czy po prostu może być stosowane i tak i tak.
Century
Posty: 86
Rejestracja: 27 lut 2016, 08:32
Lokalizacja: Gliwice
Been thanked: 1 time

Re: Moduły Erniego

Postautor: Century » 27 cze 2018, 20:44

Na początek przyzwoity zestaw. Proponuje wydzielić trzy magistrale, tak jak wcześniej pisałem (w załączniku masz na szybko stworzony schemacik). Do tych magistrali dopiero podłączał bym kolejne komponenty. Dla oszczędności w początkowej fazie możesz je ze sobą złączyć i podpiąć je razem do boostera (to czarne pudełko - do wtyczki track out). W późniejszym okresie jak Ci zabraknie prądu to będziesz mógł w łatwy sposób rozdzielić zasilanie akcesoriów od torów i dodać dodatkowy zasilacz. Także w łatwy sposób będzie możliwe odizolowanie zasilanie torów - to się przyda jakbyś chciał brać udział w zjazdach.
Dekodera akcesoriów przeważnie współpracuje z kilkoma napędami, tak więc nie ma potrzeby kupowania do każdego rozjazdu dekodera.
Niestety w dekoderach akcesoriów tkwi mały haczyk, że nie zawsze w prosty sposób można podpiąć napędy rozjazdów. Nie ma tez prostego schematu zastosowanie u różnych producentów stosuje się inne triki by to zadziałało - trzeba postudiować dokumentację dekodera oraz napędu.
Załączniki
schemat elektryczny.png
Erni2
Posty: 13
Rejestracja: 23 cze 2018, 20:19
Lokalizacja: Bogdanowo
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

Re: Moduły Erniego

Postautor: Erni2 » 27 cze 2018, 11:01

Wszystko co najważniejsze do cyfrowej zabawy mam (zdjęcie), więc chyba nie ma sensu robić jakiś ręcznych przełączników. Ta stacja to początek, na którym ja razem z tatą i dziadkiem będziemy się uczyli. Może nie wszystko uda się zrobić od razu, ale powoli jakoś do wszystkiego dojdziemy.

Jak tylko pojawią się jakieś imprezy w okolicach to będziemy się starali przyjechać i podpatrzeć ile się da.
Załączniki
20180627_105241.jpg
Century
Posty: 86
Rejestracja: 27 lut 2016, 08:32
Lokalizacja: Gliwice
Been thanked: 1 time

Re: Moduły Erniego

Postautor: Century » 27 cze 2018, 08:32

T_Domagalski pisze: Nie wymagają żadnych kabli
Kable i tak Cię nie ominą chociażby do polaryzacji rozjazdów do tego przełączniki plus zabezpieczenie przeciwzwarciowe - czy taki układ jest bardziej niezawodny ciężko powiedzieć wszystko zależy od precyzyj wykonania.

Do tego musisz być stale przy modułach a jak dołożysz w środek jeszcze kilka modułów to bieganie od głowicy do głowicy stacji :). A tak można się rozwalić wygodnie fotelu i popijać ... kto co tam lubi lub może :)
A większość z tych urządzeń szybciej czy później będzie trzeba nabyć by sobie pojeździć - chyba że nas to nie kręci i chcemy mieć same tory :)

Wróć do „Makieta Modułowa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość