Moduły Erniego

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

Awatar użytkownika
Slawek77
Posty: 2088
Rejestracja: 04 lut 2015, 18:06
Lokalizacja: Chorzów
Has thanked: 21 times
Been thanked: 8 times
Kontaktowanie:

Re: Moduły Erniego

Postautor: Slawek77 » 07 lip 2018, 22:42

Ja zamawiałem u AGX lecz teraz on ma urlop, więc kontakt z nim jest utrudniony w tej chwili.


Baala85
Posty: 48
Rejestracja: 16 lut 2012, 20:23
Lokalizacja: Bydgoszcz
Been thanked: 1 time

Re: Moduły Erniego

Postautor: Baala85 » 07 lip 2018, 15:25

Sklep,"Świat modeli Kotebi" ma na stanie profile według naszej normy lub można zamówić dowolne .
Awatar użytkownika
Jerzyr
Posty: 300
Rejestracja: 09 kwie 2006, 13:02
Lokalizacja: Łapy
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: Moduły Erniego

Postautor: Jerzyr » 06 lip 2018, 18:46

Napisz do AGX, on robi profile, jak i gotowe skrzynki.
Wojtek_Kraków
Posty: 608
Rejestracja: 12 sie 2016, 09:11
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 6 times
Been thanked: 4 times

Re: Moduły Erniego

Postautor: Wojtek_Kraków » 06 lip 2018, 17:50

Napisz do naszego kolegi Sławka (Slawek77).
On gdzieś ostatnio zamawiał to może pomoże.
Erni2
Posty: 11
Rejestracja: 23 cze 2018, 20:19
Lokalizacja: Bogdanowo
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Re: Moduły Erniego

Postautor: Erni2 » 06 lip 2018, 17:06

Tory i rozjazd już mam i rozrysowałem wszystko na papierze, aby później wszystko łatwiej ułożyć i przymocować. W międzyczasie tata wykonał mi elementy dla skrzynek przejściowych i tu mam pytanie.

Czy znacie jakieś sprawdzone miejsca lub osoby wykonujące laserowa cięcie profili czołowych w sklejce w rozsądnej cenie ?
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Posty: 1331
Rejestracja: 07 kwie 2006, 22:57
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 7 times
Kontaktowanie:

Re: Moduły Erniego

Postautor: T_Domagalski » 29 cze 2018, 21:06

ArturSchŁ pisze:Ło Matko i Córko !!

Skąd to przerażenie? Kabel tzw. głośnikowy jest niewiele droższy, a za to ma od razu dwie żyły. Ja sobie go chwalę, bo można go mocować zszywaczem tapicerskim. No i połączenia międzymodułowe są praktyczniejsze, bo kabelki trzymają się parami.
https://allegro.pl/kabel-glosnikowy-pol ... 90358.html
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8117
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 29 times
Been thanked: 16 times
Kontaktowanie:

Re: Moduły Erniego

Postautor: ArturSchŁ » 29 cze 2018, 20:32

Erni2 pisze:...czy może to być w całości linka - przewód głośnikowy.
Ło Matko i Córko !!
Castorama albo inny Leroy i porządny przewód 1,5 lub 2,5 mm2 - jedna żyła czerwona, druga czarna.
Po 10 mb będzie na wszystkie skrzynki. Zostaw przewód głośnikowy do kolumn.

Zobacz na Allegro: http://allegro.pl/przewod-linka-lgy-1x1 ... 66059.html
Awatar użytkownika
drlukasz
Posty: 866
Rejestracja: 09 kwie 2006, 10:03
Lokalizacja: Częstochowa
Been thanked: 9 times
Kontaktowanie:

Re: Moduły Erniego

Postautor: drlukasz » 29 cze 2018, 11:14

Linka jest pewniejsza. Nie pęknie pod wpływem wibracji itp. Do szyn wystarczy dolutować (w kilku miejscach oczywiście) linkę 0,5mm2, reszta instalacji 1,5 - 2mm2

Co do sterowania zdecydowanie polecam klasyczne analogowe sterowanie. Jest szybsze, tańsze i bardziej efektywne, nie mówiąc o stopniu skomplikowania.
Erni2
Posty: 11
Rejestracja: 23 cze 2018, 20:19
Lokalizacja: Bogdanowo
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Re: Moduły Erniego

Postautor: Erni2 » 29 cze 2018, 09:18

Dziś spodziewamy się dostawy szyn i zwrotnic, a najpierw wzmocnimy jeszcze skrzynki. Trzeba zacząć mocniej myśleć o elektryce dlatego pierwsze pytanie. Czy podłączając tory przewód główny musi być druciany, czy może to być w całości linka - przewód głośnikowy. Ma to jakieś znaczenie czy po prostu może być stosowane i tak i tak.
Century
Posty: 84
Rejestracja: 27 lut 2016, 08:32
Lokalizacja: Gliwice
Been thanked: 1 time

Re: Moduły Erniego

Postautor: Century » 27 cze 2018, 20:44

Na początek przyzwoity zestaw. Proponuje wydzielić trzy magistrale, tak jak wcześniej pisałem (w załączniku masz na szybko stworzony schemacik). Do tych magistrali dopiero podłączał bym kolejne komponenty. Dla oszczędności w początkowej fazie możesz je ze sobą złączyć i podpiąć je razem do boostera (to czarne pudełko - do wtyczki track out). W późniejszym okresie jak Ci zabraknie prądu to będziesz mógł w łatwy sposób rozdzielić zasilanie akcesoriów od torów i dodać dodatkowy zasilacz. Także w łatwy sposób będzie możliwe odizolowanie zasilanie torów - to się przyda jakbyś chciał brać udział w zjazdach.
Dekodera akcesoriów przeważnie współpracuje z kilkoma napędami, tak więc nie ma potrzeby kupowania do każdego rozjazdu dekodera.
Niestety w dekoderach akcesoriów tkwi mały haczyk, że nie zawsze w prosty sposób można podpiąć napędy rozjazdów. Nie ma tez prostego schematu zastosowanie u różnych producentów stosuje się inne triki by to zadziałało - trzeba postudiować dokumentację dekodera oraz napędu.
Załączniki
schemat elektryczny.png
Erni2
Posty: 11
Rejestracja: 23 cze 2018, 20:19
Lokalizacja: Bogdanowo
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Re: Moduły Erniego

Postautor: Erni2 » 27 cze 2018, 11:01

Wszystko co najważniejsze do cyfrowej zabawy mam (zdjęcie), więc chyba nie ma sensu robić jakiś ręcznych przełączników. Ta stacja to początek, na którym ja razem z tatą i dziadkiem będziemy się uczyli. Może nie wszystko uda się zrobić od razu, ale powoli jakoś do wszystkiego dojdziemy.

Jak tylko pojawią się jakieś imprezy w okolicach to będziemy się starali przyjechać i podpatrzeć ile się da.
Załączniki
20180627_105241.jpg
Century
Posty: 84
Rejestracja: 27 lut 2016, 08:32
Lokalizacja: Gliwice
Been thanked: 1 time

Re: Moduły Erniego

Postautor: Century » 27 cze 2018, 08:32

T_Domagalski pisze: Nie wymagają żadnych kabli
Kable i tak Cię nie ominą chociażby do polaryzacji rozjazdów do tego przełączniki plus zabezpieczenie przeciwzwarciowe - czy taki układ jest bardziej niezawodny ciężko powiedzieć wszystko zależy od precyzyj wykonania.

Do tego musisz być stale przy modułach a jak dołożysz w środek jeszcze kilka modułów to bieganie od głowicy do głowicy stacji :). A tak można się rozwalić wygodnie fotelu i popijać ... kto co tam lubi lub może :)
A większość z tych urządzeń szybciej czy później będzie trzeba nabyć by sobie pojeździć - chyba że nas to nie kręci i chcemy mieć same tory :)
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8117
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 29 times
Been thanked: 16 times
Kontaktowanie:

Re: Moduły Erniego

Postautor: ArturSchŁ » 27 cze 2018, 07:32

T_Domagalski pisze:Nie wymagają żadnych kabli i zasilaczy!
...ale w zamian muszą być cięgła, druty, uchwyty itp galanteria.
Nie wiem co bardziej skomplikowane (dla mnie mechanika zawsze to nieodgadniona magia).
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Posty: 1331
Rejestracja: 07 kwie 2006, 22:57
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 7 times
Kontaktowanie:

Re: Moduły Erniego

Postautor: T_Domagalski » 27 cze 2018, 00:29

To ja dla równowagi napiszę, że najbardziej niezawodne są "piłkarzyki", czyli ręczne dźwignie do przestawiania rozjazdów. Nie wymagają żadnych kabli i zasilaczy! :D Przy sześciu rozjazdach pchanie się w drogą elektronikę może być przerostem formy nad treścią.
Century
Posty: 84
Rejestracja: 27 lut 2016, 08:32
Lokalizacja: Gliwice
Been thanked: 1 time

Re: Moduły Erniego

Postautor: Century » 26 cze 2018, 22:39

Erni2 pisze:Do sterowania rozjazdami chcieliśmy użyć tych czeskich MP1 lub MP5, ale jeszcze nie czytaliśmy co to jest i czy nie trzeba dodatkowych rzeczy do tego.
W zależności czy chcecie zrobić sterowanie analogowe czy cyfrowe (nie mylić ze sterowaniem lokomotyw).
Może być układ mieszany lokomotywy DCC a akcesoria analogowo lub odwrotnie.
Do sterowania analogowego to potrzeba tony przewodów przełączników i jakiegoś zasilacza.
Natomiast do sterowania cyfrowego potrzebna będzie Ci centralka , zasilacz zwany boosterem oraz jakiś manipulator (tzw. myszka). W różnych zestawach (producentów) niektóre z tych elementów są połączone w jedną obudowie np w multimaus centralka jest razem z manipulatorem. Zestaw ten także służy do sterowania lokomotyw więc nie ma potrzeby ich dublowania :).
Natomiast jeśli chodzi o sterowanie rozjazdami do to tego zestawu należy dołożyć dekoder akcesoriów (w lokomotywach będziesz miał dekodery jazdy) do którego będzie można podpiąć napędy rozjazdów.
Dobrą praktyka jest by akcesoria miały własne zasilanie.

Wróć do „Makieta Modułowa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości