Wiadukt z wykorzystaniem mostów BTTB

Mosty/wiadukty "w realu", które warto odwzorować na naszej makiecie

Moderator: mod-Makieta

Awatar użytkownika
michuchu
Posty: 260
Rejestracja: 10 kwie 2006, 08:08
Lokalizacja: Bydgoszcz
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Wiadukt z wykorzystaniem mostów BTTB

Postautor: michuchu » 07 gru 2019, 20:47

Zawsze można zostawić oryginalny wiadukt z torem BTTB, a do tego zastosować tory przejściowe pomiędzy u-rurkami, a torami modelowymi zastosowanymi na pozostałej części makiety.
https://www.lokland.com.pl/pl/p/Tor-pro ... -83132/912
Pozdrawiam


Wojtek_Kraków
Posty: 866
Rejestracja: 12 sie 2016, 09:11
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 12 times
Been thanked: 9 times

Re: Wiadukt z wykorzystaniem mostów BTTB

Postautor: Wojtek_Kraków » 06 gru 2019, 08:15

Macie jedna największą rzecz której nie da się kupić : ZAPAŁ I PASJĘ (i to wspólną).
Resztę pomalutku się zrobi!
Czekamy na fotki z budowy!
Awatar użytkownika
aarekk
Posty: 7
Rejestracja: 29 lis 2019, 17:00
Lokalizacja: Szamotuły
Has thanked: 3 times

Re: Wiadukt z wykorzystaniem mostów BTTB

Postautor: aarekk » 05 gru 2019, 23:55

Podziwiam i dziękuję za podpowiedzi. U nas szczerze mówiąc, zaczęło się od pomysłu brata, by znaleźć zajęcie naszemu emerytowanemu tacie. Tata zgromadził niegdyś naprawdę pokaźny zbiór BTTB, także architektury, roślinności i podłoży. 40 lat temu z drobnego wycinka tej kolekcji stworzył dla nas, wówczas małych brzdąców, makietę, której zazdrościł cały blok. Niestety później ze względów lokalowych została ona rozebrana. Do dziś plujemy sobie w brodę, że żadnego zdjęcia nie zrobiliśmy. Teraz znów odkurzyliśmy temat. Brat dał przestrzeń (pokój) i umiejętności stolarskie, a ja z tatą ogarniamy resztę. Więc siedzę, myślę, tworzę koncepcje w SCARMie, w międzyczasie wydając zbyt dużo na tory modelowe oraz tabor Tilliga i MTB w malowaniach PKP (dekady zaniedbań). Rurki faktycznie można do kosza wywalić, pomimo iż tata unosi się, że te angliki to nówka nieśmigane... . Wiem, że nie starczy nam ani funduszy, ani umiejętności, by dorównać pasjonatom, ale mamy koncepcję, by zrobić dwupoziomową makietę z dwoma niezależnymi torowiskami, z tunelami i wiaduktem i tu niestety będziemy korzystać z gotowca od BTTB. Gdyby były dostępne od Tilliga same spody wyposażone w szyny modelowe, pewnie bym je kupił i podmienił, a tak pójdę w rozwiązania najprostsze dla laika, tj.nakleję fleksa z podkładami metalowymi na spiłowane podstawy lub jeśli starczy umiejętności, rozetnę i zintegruję podkłady z podstawami. Pozdrawiam i sorry bo się zbyt rozpisałem.
Awatar użytkownika
daraśekp
Posty: 901
Rejestracja: 22 mar 2010, 19:58
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 22 times
Been thanked: 8 times

Re: Wiadukt z wykorzystaniem mostów BTTB

Postautor: daraśekp » 03 gru 2019, 18:41

https://photos.app.goo.gl/5EjkUm49fh88QKNE6
Link do kilku fotek
Most zwężony bez przęseł jeszcze bez szyn. Wycięte wypusty do rurek.
Most z przęsła i zamontowany i w użyciu. Jak na razie szyny nie fruwają.
Może to Ci trochę pomoże w adopcji skarbów z czasów BTTB
Pozdr
et22
Posty: 484
Rejestracja: 09 kwie 2006, 09:26
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wiadukt z wykorzystaniem mostów BTTB

Postautor: et22 » 03 gru 2019, 17:11

Można jeszcze spróbować kupić mosty Tilliga z torami modelowymi, chociaż firma, jak widzę, wycofała się z ich produkcji. Poniżej np dostępna 1 szt:

http://www.modelmania.com.pl/index.php? ... _7_454_459
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8348
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 36 times
Been thanked: 19 times
Kontaktowanie:

Re: Wiadukt z wykorzystaniem mostów BTTB

Postautor: ArturSchŁ » 03 gru 2019, 13:27

Do sprawy podszedłem w inny sposób:
:arrow: Most BTTB
:mrgreen:
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Posty: 1500
Rejestracja: 07 kwie 2006, 22:57
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 17 times
Kontaktowanie:

Re: Wiadukt z wykorzystaniem mostów BTTB

Postautor: T_Domagalski » 02 gru 2019, 22:54

Dawno, dawno temu (jakieś 20 lat temu) bawiłem się w takie rzeczy jak wymienianie szyn w BTTB-owskich torach. :P
Pomijając pracochłonność tej operacji, otrzymane w ten sposób tory miały niestety za duży rozstaw szyn. W TT powinno być to 12mm i przy grubych U-rurkach mniej więcej tyle było. Ale zastąpienie rurek wyraźnie węższą szyną modelową powodowało, że rozstaw szyn wynosił 12,5mm, a czasem więcej, uwzględniając niedokładności wykonania. Powodowało to różne problemy zwłaszcza na łukach.

Zastanów się więc, czy nie lepiej wywalić te płyty mostów ze starymi U-rurkami i zastąpić je czymś innym, na czy położysz zwykły tor modelowy Tillig, bez kombinowania. Albo wyrwać z tych płyt rurki, zeszlifować wszystko na płasko i na tym położyć (przykleić?) tor modelowy. Mosty BTTB i tak są fantazją jeśli chodzi o ich konstrukcję, więc nie ma co się przejmować za bardzo zgodnością z realizmem.
Awatar użytkownika
daraśekp
Posty: 901
Rejestracja: 22 mar 2010, 19:58
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 22 times
Been thanked: 8 times

Re: Wiadukt z wykorzystaniem mostów TBBT

Postautor: daraśekp » 02 gru 2019, 20:28

Jak zdejmiesz rurki z pomostu, oprócz dziurek zobaczysz takie podłużne wypusty. Należy je ściąć, aby szyny osiadły na ''zero''.
Reszta jak Wojtek pisał, będzie solidnie
Ja kleiłem szyny do pomostu CA. Na razie trzyma. Przy okazji zrobię i wstawię fotkę jak to u mnie wyszło.
Wojtek_Kraków
Posty: 866
Rejestracja: 12 sie 2016, 09:11
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 12 times
Been thanked: 9 times

Re: Wiadukt z wykorzystaniem mostów TBBT

Postautor: Wojtek_Kraków » 02 gru 2019, 20:09

O ile dobrze pamietam rurki byly wpuszczane na takich wąsach w otwory w podkładach.
Ja bym zrobil to tak:
1)dociąć szyny na potrzebna długość.
2) miedziany drut średnicy ok 1mm ( tak zeny zmiescil sie w otwory) pociąć na kilku milimetrowe odcinki
3) dolutować wyżej wymienione kawałki do szyny od spodu w odstępach jak otwory w podkładach mostu.
4) wkelić klejem dwuskładnikowym przygotowane szyny
5) opiłować dremelkiem lub pilnikiem od spodu i zamalować na czarno.

To tyle w teorii. Ostatnio patrzyłem sobie na ten mostek bo mam w planu poćwiczyć postarzanie takich obiektów i wlasnie rozmyślałem nad nowymi szybami.
Jak ktoś.ma lepszy pomysł niech sie podzieli
Awatar użytkownika
aarekk
Posty: 7
Rejestracja: 29 lis 2019, 17:00
Lokalizacja: Szamotuły
Has thanked: 3 times

Re: Wiadukt z wykorzystaniem mostów TBBT

Postautor: aarekk » 02 gru 2019, 16:28

Berliner TT-Bahnen :roll: Jasne, wybacz! ;)
Moderatora proszę o edycję.
Martint1
Posty: 90
Rejestracja: 11 wrz 2017, 18:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wiadukt z wykorzystaniem mostów TBBT

Postautor: Martint1 » 02 gru 2019, 15:44

A może chodziło ci o bttb ;)
Awatar użytkownika
aarekk
Posty: 7
Rejestracja: 29 lis 2019, 17:00
Lokalizacja: Szamotuły
Has thanked: 3 times

Wiadukt z wykorzystaniem mostów BTTB

Postautor: aarekk » 02 gru 2019, 14:41

Czy ktoś wykorzystywał gotowe moduły wiaduktów produkcji TBBT na swojej makiecie, wymieniając rurki na szyny modelowe Tilliga? Jak najlepiej zamontować szyny? Macie jakieś zdjęcia?

Wróć do „Mosty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość