Ciuchciolandia

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Awatar użytkownika
Robcio1910
Posty: 702
Rejestracja: 20 kwie 2007, 12:49
Lokalizacja: Radom
Kontaktowanie:

Re: Ciuchciolandia

Postautor: Robcio1910 » 28 lis 2012, 20:30

Ale jazda :P :mrgreen:
Piękna witryna "sklepowa" lub "gablota reprezentacjna" ... :roll: :shock: :mrgreen:
Teraz proszę o szczegóły wykonania.
SUPER
Pozdrawiam


jafrap
Posty: 462
Rejestracja: 20 sty 2012, 08:17
Lokalizacja: Z miasta
Been thanked: 1 time

Re: Ciuchciolandia

Postautor: jafrap » 28 lis 2012, 19:49

womo pisze:A tym czasem
Mała Szwajcaria, czyli Bank modeli :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Wow... niezła gablota. Gratulacje.
Awatar użytkownika
womo
Posty: 1500
Rejestracja: 19 maja 2008, 13:53
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 25 times
Been thanked: 33 times

Re: Ciuchciolandia

Postautor: womo » 28 lis 2012, 15:38

A tym czasem :mrgreen:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zakończono ostatniego pomysła :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :P
Mała Szwajcaria, czyli Bank modeli :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 28 lis 2012, 17:24 przez womo, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
RICOCHET
Posty: 90
Rejestracja: 15 wrz 2010, 14:07
Lokalizacja: Toruń
Kontaktowanie:

Re: Ciuchciolandia

Postautor: RICOCHET » 27 lis 2012, 18:48

Gratuluje prezentu : ) Domyślam sie kto był Św. Mikołajem :) Mogłeś od razu zamówic z 2kg kleju :) Podkładów baaaardzo dużo. Powodzenia
Awatar użytkownika
PiotrT
Posty: 370
Rejestracja: 07 mar 2012, 09:00
Lokalizacja: Warszawa

Zacna paczuszka.

Postautor: PiotrT » 26 lis 2012, 22:37

Definitywnie musisz poprosić o skrzaty bo tego jest tyle że będziesz to kleił do końca świata :mrgreen:
W sumie to został już niecały miesiąc ;)
Awatar użytkownika
womo
Posty: 1500
Rejestracja: 19 maja 2008, 13:53
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 25 times
Been thanked: 33 times

Re: Ciuchciolandia

Postautor: womo » 26 lis 2012, 21:43

Otwieram dzisiaj drzwi a tam Mikołaj. Jak się jest grzecznym i wierzy w Mikołaja to nawet dostaje się paczuszki grubo przed świętami :mrgreen: Ot wszędzie układy :mrgreen:
Obrazek
Oj trochę tego dużo :shock: na papierze nie wyglądało ...
Muszę zmienić wyliczenia bo jak to się liczy na kompie to miesiąc klejenia i już, ale jak się wywali to z paczki to i pół roku będzie mało żeby zdążyć to złożyć i przykleić. Może teraz zamówię krasnoludki? Taaa tylko ile one gorzałki sobie za to zażyczą?
Obrazek
Zmieniłem trochę plan i zamiast dkw mikołaj podarował baeslery. Podobno lepsze, dzięki za podpowiedz na pw. :mrgreen:
No to teraz powoli nadchodzi kolej na dechy ...
A z podjazdami ciągle d.. poszły do pieca i teraz zastanawiam się czy nie lepiej zrobić ich ze sklejki 7 mm i dwóch oddzielnych spiral? Myślę, myślę, idę wiercić dziury :mrgreen:
Muszę skończyć inny pomysł ...
Awatar użytkownika
womo
Posty: 1500
Rejestracja: 19 maja 2008, 13:53
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 25 times
Been thanked: 33 times

Re: Ciuchciolandia

Postautor: womo » 11 lis 2012, 10:55

Też o tym myślę. Oprócz płaskości biorę tez pod uwagę model norwesko-alpejski, z prawej ściana skalna na 100 metrów z lewej przepaść. rozwiązało by to sprawę tła. Cały czas myślę czy płasko jak w centralnej Polsce czy jednak góry.
leo
Posty: 71
Rejestracja: 16 cze 2006, 19:13
Lokalizacja: Prawie Poznań
Been thanked: 3 times

Re: Ciuchciolandia

Postautor: leo » 11 lis 2012, 10:31

Ja zostawił bym tory 1 i 2 tak jak są, ale aż się prosi żeby puścić je na nasypie. Masz naprawdę sporo miejsca na podjazdy i zjazdy, i szkoda by było tego nie wykorzystać ;)
Awatar użytkownika
womo
Posty: 1500
Rejestracja: 19 maja 2008, 13:53
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 25 times
Been thanked: 33 times

Re: Ciuchciolandia

Postautor: womo » 11 lis 2012, 10:25

Sam zastanawiam się czy nie przełożyć tych torów, jest tylko jeden problem, na pętlę potrzebuje 100 cm x 100 cm które potem przechodzi w 60 i wtedy mam esa czyli wagony jadą w prawo a potem od razu w lewo i zaczyna się wypadanie i rozpinanie, dlatego aby tego uniknąć te tory są przy ścianie. A kombinuję już ponad rok i tak myślę że i dwa lata to za mało :mrgreen: Na pewno nie uniknę błędów bo to strasznie dużo miejsca, ale następna będzie lepsza :mrgreen: Zresztą znając życie najgorsza makieta dla mnie to makieta gotowa. Mija chwila a ja zaraz szukam kolejnej deski bo ile można patrzeć na te kręcące się składy :mrgreen: Ten pomyśl daje mi możliwość przepychania lokomotyw i wagonów z kąta w kąt, a za razem zawsze mogę zmieniać moduły na dole.
Myślę nad podjazdami ale delikatnymi, chciałbym stacje osobowa zrobić z 5 cm wyżej od parowozowni a towarową ciut wyżej od osobowej, ogólnie potrzebuje rozłożyć tory i wtedy będę kombinował. Na pewno nie będzie wiaduktów. Śledzę twój wątek Piotr więc ta strona jest mi znana. Makiety są super, tylko ja chcę wszelkie mostki, wiadukty, górki popróbować budować na niższej kondygnacji, tam gdzie będzie 2 tor. Może popróbuje sttantardu ? Zastanawiam się tez nad zrobieniem stacji na dole a trasy na górze.
Zawsze chciałem mieć "normalną" stację, i przy budowie wszelkiej maści makietek wkurzało mnie to, że mam raptem 4 tory na stacji i 2 bocznice i to wszystko upchane na 2 metrach, dlatego teraz chcę spróbować zbudować stację. Nie będzie realna ale zawsze te parę metrów deski daje jakąś możliwość popróbowania zagadnienia. I nie za bardzo pasują mi tam góry i doły po 60 cm :P
Awatar użytkownika
PiotrT
Posty: 370
Rejestracja: 07 mar 2012, 09:00
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ciuchciolandia

Postautor: PiotrT » 11 lis 2012, 08:31

Ja też byłbym za tym żeby urozmaicić teren.
Rozumiem że dookoła masz ściany. Może np. warto było by zrobić dworzec odwrotnie. Tory przejazdowe jak najbliżej centrum. A od ściany peron. A za peronem na ścianie zdjęcie dworca jeżeli nie chcesz tracić miejsca na model budynku, albo fasada tylko. Masz naprawdę olbrzymią przestrzeń i warto najpierw ze dwa lata nad tym pokombinować w SCARM żeby potem nie przerabiać ;)

Nie wiem jak wkleić link do konkretnego wpisu na forum ale w moim wątku "whosho" podał fajną stronkę
8 i 10 wpis
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8472
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 37 times
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: Ciuchciolandia

Postautor: ArturSchŁ » 11 lis 2012, 08:15

Przestrzeni jest dużo, a makieta jest płaska. Pomyśl nad podjazdami, wiaduktami itp. Warto urozmaicić teren.
Awatar użytkownika
womo
Posty: 1500
Rejestracja: 19 maja 2008, 13:53
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 25 times
Been thanked: 33 times

Re: Ciuchciolandia

Postautor: womo » 10 lis 2012, 23:36

Dzięki zadziałało.
Zdecydowałem się na wariant pierwszy.
Parowozownia:
Obrazek
1 . stacja diesel
2. piaskownia dla lokomotyw
3. nawęglanie
4. szopa diesli
Tam gdzie zaznaczyłem 5 zastanawiam się nad wcięciem w tor 1 i 2, brak pomysłu.
Ogólnie okroiłem zaplecze do parowozowni ale chce się bawić więc daruję sobie jakieś hotele itp. U mnie maszyniści będą ciągle na stanowiskach dla chwały Ciuchciolandi :)
Stacja
Obrazek
Zastanawiam się czy nie przenieść peronów pomiędzy tor 2 i 3, 4 i 5,6i 7. Myślę też czy nie zakończyć 6 na takiej samej długości co 7. 1 i 2 tor ma służyć do jeżdżenia w koło więc nie wiem czy to ruszać. Z drugiej strony fajnie wygląda skład mijający peron ...
Bocznica
Obrazek
Magazyny i trochę torów do zabawy. W końcu będę miał miejsce do zataczania pfuuu co ja gadam, oczywiście przetaczania, hm też nie bardzo brzmi :mrgreen: Zawsze zastanawiałem się co zrobić z wagonami do winka, na bocznicy w oddali myślę zrobić rozlewnie alpagi. A w jednym z magazynów hurt piwa, w końcu coś wożą te Tuborgi, Carlsbergi, Tyskie :/ itp Oj będzie naród pił ...
Jak patrze na projekt to widzę parę lat zajęcia :mrgreen: Drapię się w głowę nad połączeniami i sterowaniem makiety. Zastanawiam się nad napędami, mam czasami dość conradów ale za bardzo nie mam dla nich alternatywy. Jakoś nie za bardzo widzę tam siłowniki do drzwi, a Tilligi swoje kosztują, na te konto wole kupić sygnalizacji ...
Dzisiaj robiłem próby z pętlą zjazdową. Nawet nieźle idzie skręcanie, tylko jak położyłem tory i próbowałem podjechać kilkoma składami to tylko zeuke się nie rozpięło, ale za to nie podjechało. Coś knocę ale nie wiem co, może to te sprzęgi tilliga są do d...
I ten szuter, brrrr, chyba będę musiał zamknąć się na tydzień, bo tyle toru zasypać to normalnie będzie masakra :roll: Dobrze, że to jeszcze z rok :mrgreen:
Tak więc mam zamiar powolutku, po cichutku i do przodu... :mrgreen: hahahaaaa ....
Ostatnio zmieniony 11 lis 2012, 08:11 przez womo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
PiotrT
Posty: 370
Rejestracja: 07 mar 2012, 09:00
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ciuchciolandia

Postautor: PiotrT » 10 lis 2012, 10:24

Co do 3d to ja robie tak:
1. Widok 3D w SCARM i ustawiam rzut tak jak mi się podoba.
2. Potem PrintScreen na klawiaturze.
3. Uruchamiam Paint lub Gimp'a (kto co ma, kto co woli)
4. Robie Wklej

I dale to już wiadomo :)
Awatar użytkownika
womo
Posty: 1500
Rejestracja: 19 maja 2008, 13:53
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 25 times
Been thanked: 33 times

Re: Ciuchciolandia

Postautor: womo » 10 lis 2012, 00:23

Oj ale ten czas leci. Chciałem zacząć w maju, ale ponieważ 4 miesiące temu pojawiła się na świecie moja córka to wszystko stanęło na głowie, i to co miało być kiedyś gdzieś weszło w priorytety a priorytety okazały się zachciankami :mrgreen: W końcu cyrk został opanowany i mogę wracać do mojej makiety.
Mam 2 plany oba mi się podobają, muszę się śpieszyć z decyzją bo mikołaj obiecał tory przynieść :mrgreen:
Pierwszy plan:
Obrazek
Po lewej bocznica towarowa, na środku stacyjka, po prawej lokomotywownia.
Drugi plan:
Obrazek
Po lewej stacja końcowa, po środku towarówka, i lokomotywownia .

Oba mi się podobają. Z jednej strony mam ochotę na stację końcową, z drugiej jednak fajnie jak bez problemu można zamieniać składy jeżdżące. Dwa zewnętrzne tory są do kręcenia się pociągów w czasie zabawy, wjeżdżają w tunel, zjeżdżają na dół, i wracają z drugiej strony. Jako, że makieta ma być do manewrowania, pod spodem będą tylko moduły dwutorowe. Na nich chce się pobawić w modelowanie terenu :D
Skłaniam się do pierwszego pomysłu. Porady mile widziane co zmienić co wywalić, bo dodać za dużo już się nie da :D
Jak widać opanowałem nawet scrama. Tylko nie wiem czemu nie zapisuje mi komp zdjęć z 3d?
Ostatnio zmieniony 11 lis 2012, 07:58 przez womo, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
womo
Posty: 1500
Rejestracja: 19 maja 2008, 13:53
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 25 times
Been thanked: 33 times

Re: Ciuchciolandia

Postautor: womo » 02 lis 2012, 23:13

Jakby kogoś interesowało, cena tej czeskiej około 6000 tyś CZK. Niestety pan z jednego ze sklepów odpisał, że producent podaje czas oczekiwania od 6 do 8 miesięcy, natomiast on może powiedzieć że bezpieczniej przyjąć od roku do dwóch. A Niemcy jak to Niemcy nic nie słychać nic nie widać. Chyba jednak przeproszę Roco :mrgreen:

Wróć do „Makieta”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość