Moja makieta TT - FASLER

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Posty: 3131
Rejestracja: 10 kwie 2006, 08:49
Lokalizacja: Grudziądz
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: Maciej » 11 sie 2009, 12:29

I bardzo słusznie - dlatego proponuję zarażać się z myślą o przyszłości :D
Sklep z akcesoriami min torowymi - proszę bardzo już jest link - jak prześledzisz ofertę zobaczysz że różnica pomiędzy modelowymi a "rurkami" jest mała.
http://www.techno-hobby.pl/index.php?po ... 3&k_stat=2
Po za tym tory modelowe obok dobrych własności jezdnych nie "śniedzieją" z biegiem czasu i dobrze przewodzą prąd. Koszt naprawdę niewielki patrząc na Twój układ. Kilka rozjazdów, flexy i łuki.


FASLER
Posty: 311
Rejestracja: 09 sie 2009, 21:38
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: FASLER » 11 sie 2009, 12:14

Nie nigdy nie miałem styczności z torami modelowymi, jak wcześniej pisałem to moja pierwsza makieta i raczej próbkuję chcąc "zarazić" jakąś pasją mojego syna a przy okazji miło powrócić do dawnego hobby. Nie ukrywam że koszty również są dla mnie istotne i nie wiem jak wielki jest to koszt jeśli chodzi o taką ilość torowiska, dodam tylko że płyta ma 120/90cm.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Posty: 3131
Rejestracja: 10 kwie 2006, 08:49
Lokalizacja: Grudziądz
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: Maciej » 11 sie 2009, 12:10

FASLER pisze: BIPA lubi się wykolejać - muszę coś z tym zrobić :-(

Wymień zestawy kołowe na metalowe -domyślam się że Twoja BIPA ma plastikowe zestawy i stąd przyczyna wykolejeń, dwa - to co piszą koledzy, wymień tory na modelowe ;)
Awatar użytkownika
KamilW
Posty: 1095
Rejestracja: 20 kwie 2006, 19:24
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Been thanked: 2 times

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: KamilW » 11 sie 2009, 11:54

Wiesz niestety problem z wykolejaniem się będziesz miał, budowa starych rozjazdów jest daleka od ideału.
W sumie rozumiem trochę twoje podejście do rurek bo też tak zaczynałem, ale wiesz, budowa makiety to spory koszt, tory to niewielka część wydatków.
Miałeś wogóle kontakt z torami modelowymi?
FASLER
Posty: 311
Rejestracja: 09 sie 2009, 21:38
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: FASLER » 11 sie 2009, 11:43

Dziękuję za odpowiedź. Tak torowisko to u-rurki, takie posiadałem jeszcze z czasów dzieciństwa a część za śmieszne pieniądze kupiłem na ALLEGRO. Z uwagi na to że to moja pierwsza makieta postanowiłem je wykorzystać. Podjazd testowałem, lokomotywa z gumkami przyczepnościowymi i trzema pulmanami wtacza się bez problemu. Kłopot mam jedynie ze zwrotnicą przed podjazdem, BIPA lubi się wykolejać - muszę coś z tym zrobić :-(
Awatar użytkownika
KamilW
Posty: 1095
Rejestracja: 20 kwie 2006, 19:24
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Been thanked: 2 times

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: KamilW » 11 sie 2009, 11:36

Cześć, na początek zamiana torów na modelowe, nie masz tego dużo więc nie będzie to duży koszt.
Zawsze możesz jakiś zestaw startowy zakupić i dokupić brakujące elementy.
Kolejna sprawa to szuter, czego używasz?
Podjazd ewidentnie za stromy, jeśli nie chcesz z niego rezygnować to możesz obniżyć również tory pod wiaduktem, dzięki temu podjazd rozbijesz na dwie połówki co na pewno poprawi sytuację.
Przy okazji urozmaicisz rzeźbę terenu.
Pozatym myślę, że możesz zrezygnować z dwóch krzyżówek po lewej stronie.
Lepiej chyba będzie w środku koła zrobić jakiś dojazd do zakładu, fabryki czy coś podobnego.
Pozatym eksperymentuj z zielenią, bo na razie widzę duże połacie jednakowej maty.
Planujesz tylko analog czy może też DCC?
Ogólnie fajnie że coś działasz i muszę przyznać że nawet pierwsze wizualne wrażenie jest niczego sobie.
Wytrwałości życzę.
Awatar użytkownika
TTygrysek_P-ń
Posty: 446
Rejestracja: 21 paź 2008, 19:53
Lokalizacja: 52.413076,16.90123
Kontaktowanie:

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: TTygrysek_P-ń » 11 sie 2009, 10:32

Jak chyba dobrze widze to budujesz na u-rurkach, lepiej odrazu przejdz na modelowe mniej nerwów z brakiem prądu i o wiele lepiej wygląda. Jak dla mnie ten podjazd jest chyba za stromy, zobacz tu jak obliczyc wzniesienie http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalogi. ... 7&kat=p_01
FASLER
Posty: 311
Rejestracja: 09 sie 2009, 21:38
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: FASLER » 11 sie 2009, 10:23

Witam

Jak poprzednio pisałem poniżej kilka zdjęć z tego co jest zrobione, z niecierpliwością czekam na opinie

Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 12 sie 2009, 08:43 przez FASLER, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Posty: 3131
Rejestracja: 10 kwie 2006, 08:49
Lokalizacja: Grudziądz
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: Maciej » 10 sie 2009, 12:25

FASLER
Posty: 311
Rejestracja: 09 sie 2009, 21:38
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Moja makieta TT - FASLER

Postautor: FASLER » 10 sie 2009, 09:15

Witam wszystkich :-)

Na wstępie parę słów o sobie. Mam na imię Piotr, kilkanaście lat temu parałem się modelarstwem, jednak nigdy nie budowałem makiety kolejowej. Obecnie chcąc zarazić swoją pasją modelarską swojego syna postanowiłem że razem zbudujemy taką makietę. Dlatego ze swojej strony proszę bardziej doświadczonych modelarzy o ewentualne porady. Już niedługo postaram się umieścić kilka zdjęć tego co już jest zrobione, jest tego niewiele ale zawsze coś, komentarze mile widziane, zarówno pozytywne jak i negatywne - w końcu dopiero się uczę :-)

Pozdrawiam
Piotrek
Ostatnio zmieniony 10 sie 2009, 18:26 przez FASLER, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Makieta”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość