Moja makieta TT - FASLER

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

FASLER
Posty: 311
Rejestracja: 09 sie 2009, 21:38
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: FASLER » 15 wrz 2009, 12:54

Witam
NOCH - 07306
http://makieciarz.pl/product_info.php?c ... ts_id=2265
Czy z tym listowiem jest coś nie tak? Mi osobiście bardzo się podoba.

Pozdrawiam


Awatar użytkownika
trucker
Posty: 227
Rejestracja: 09 lut 2008, 09:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: trucker » 15 wrz 2009, 12:44

Witam kolegę i mam jedno pytanie. Jakiego materiału używa kolega jako imitację listowia, szczególnie chodzi mi o pierwsze zdjęcie z lewej . Pozdrawiam i powodzenia w realizowaniu projektu.
Awatar użytkownika
KamilW
Posty: 1095
Rejestracja: 20 kwie 2006, 19:24
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Been thanked: 2 times

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: KamilW » 15 wrz 2009, 11:50

Same zestawy do składania sprzedaje WM-Model (nie wiem dokładnie jaki nick ma tutaj). Albo jak chcesz to mam 3 zestawy na semafory 5-komorowe kupione kiedyś na allegro. Jak coś to na pw.
FASLER
Posty: 311
Rejestracja: 09 sie 2009, 21:38
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: FASLER » 15 wrz 2009, 11:40

Dzięki KamilW :mrgreen:
Powiedz mi tylko gdzie można taki zestaw kupić i ile to kosztuje. Bo cierpliwości to mi nie brakuje, gorzej z wolnym czasem.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
KamilW
Posty: 1095
Rejestracja: 20 kwie 2006, 19:24
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Been thanked: 2 times

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: KamilW » 15 wrz 2009, 09:28

Muszę Ci powiedzieć, że jak na rurkowy tort to twoja makieta bardzo mi się podoba.
Co do semafora, nie męcz się sam.
Mamy bardzo dobre zestawy do składania od WM-a.
Potrzeba tylko cierpliwości żeby je zmontować ale wyglądają szałowo :)
I w zestawie są wszystkie komponenty razem z drabinką.
FASLER
Posty: 311
Rejestracja: 09 sie 2009, 21:38
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: FASLER » 13 wrz 2009, 19:27

Witam ponownie

Na wstępie chciałem podziękować wszystkim za odpowiedź odnośnie semaforów świetlnych, dopiero po czasie zorientowałem się że posty te zostały przeniesione w inne miejsce ale były bardzo przydatne. I tak na mojej makiecie kilka zmian, odrobinę zieleni, oraz jeden semafor jeszcze nie skończony ponieważ zastanawiam się w jaki sposób podłączyć diody, oraz z czego wykonać drabinkę ponieważ ta, którą polutowałem jest znacznie przeskalowana.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2009, 13:34 przez FASLER, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8473
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 37 times
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: ArturSchŁ » 29 sie 2009, 08:12

Bardzo fajny początek ciekawego klimatu i ...makiety.
Tak, sieć trakcyjna jest sporo przeskalowana (0,8 mm x 120 = 9,6 cm !! ) co zresztą widać na pierwszym zdjęciu. Nie przejmuj się, trakcja BTTB niewiele się różni. :P
Jak będziesz chciał zrobić realistyczną trakcję to zupełnie inaczej do tego podejdziesz. Teraz da się zasilać elektrowozy z tej trakcji, później (może) będzie Ci zależało na poprawnym wyglądzie. Powodzenia w dalszych pracach.
FASLER
Posty: 311
Rejestracja: 09 sie 2009, 21:38
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: FASLER » 28 sie 2009, 22:26

Poniżej kilka fotek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Sieć trakcyjna to samoróbka, nie wiem do końca czy dobry drut wykorzystałem do zrobienia trakcji (miedziany 0,8 mm) z całą pewnością nie jest wyskalowany ale to jedyny, który się nie wyginał pod wpływem przejeżdżającego elektrowozu. Obecnie próbuję stworzyć semafory świetlne i podłączyć elektrykę :-)
Ostatnio zmieniony 29 sie 2009, 08:06 przez FASLER, łącznie zmieniany 2 razy.
FASLER
Posty: 311
Rejestracja: 09 sie 2009, 21:38
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: FASLER » 28 sie 2009, 21:58

Witam ponownie

Od mojego ostatniego postu odrobinę zrobiłem i wiele myślałem nad tym co mi doradzano i tak: po pierwsze obniżyłem odrobinę podjazd obecnie lokomotywa wspina się na wysokość 3,8 cm pokonując przy tym odcinek 96 cm torowiska, nie jest to zgodne ze sztuką ale całkiem nieźle sobie radzi. Po drugie zastanawiałem się na zmianą torowiska na modelowe i postanowiłem że pozostaję przy u-rurkach, ta makieta to dla mnie pierwsze doświadczenie z modelarstwem kolejowym i prawdopodobnie początek nowych zainteresowań, tak więc po nabyciu wprawy następnym etapem będzie być może budowa makiety modułowej już na torowisku modelowym. Już niedługo postaram się umieścić kilka fotek.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Posty: 3131
Rejestracja: 10 kwie 2006, 08:49
Lokalizacja: Grudziądz
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: Maciej » 12 sie 2009, 14:53

FASLER pisze: Natomiast w miejscu łuku biegnącego w kierunku krzyżówki będzie mały dworzec, dwu torowy jeden z nich będzie izolowany aby dwie lokomotywy mogły się mijać na makiecie. oraz bocznica z kilkoma boczniakami.

To jeszcze trzeba przeczytać to ;)
http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=374&start=0
FASLER
Posty: 311
Rejestracja: 09 sie 2009, 21:38
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: FASLER » 12 sie 2009, 10:46

Dziękuję, zmianę torów przemyślę ponieważ zdecydowałem o reorganizacji torowiska. Z całą pewnością zrezygnuję z krzyżówek, za wiaduktem będzie wzniesienie z lasem i kilkoma zabudowaniami w stylu alpejskim, wzdłuż którego delikatnie opadać będzie jeden tor. Natomiast w miejscu łuku biegnącego w kierunku krzyżówki będzie mały dworzec, dwu torowy jeden z nich będzie izolowany aby dwie lokomotywy mogły się mijać na makiecie. oraz bocznica z kilkoma boczniakami.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8473
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 37 times
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: ArturSchŁ » 12 sie 2009, 08:50

FASLER pisze:Nie nigdy nie miałem styczności z torami modelowymi,....
Poczytaj TU.
Awatar użytkownika
KamilW
Posty: 1095
Rejestracja: 20 kwie 2006, 19:24
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Been thanked: 2 times

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: KamilW » 11 sie 2009, 15:39

Tak jak patrzyłem na zdjęciach to wydaje mi się taki trochę nienaturalnie okrągły i jednobarwny. Wypróbuj produkt Polaka, ma je whosho w swoim sklepie. A tak z ciekawości to zrób jeśli masz możliwość dokładniejszą fotkę szutru.
Tak wygląda szuter Polaka:

Obrazek
FASLER
Posty: 311
Rejestracja: 09 sie 2009, 21:38
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: FASLER » 11 sie 2009, 14:10

Kolejna sprawa to szuter, czego używasz?
Szuter kolor brązowy jak opisano na stronie sklepu wyskalowany do TT - NOCH 95621, KamilW dlaczego pytasz myślisz że jest nieodpowiedni?
Ostatnio zmieniony 12 sie 2009, 08:46 przez FASLER, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KamilW
Posty: 1095
Rejestracja: 20 kwie 2006, 19:24
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Been thanked: 2 times

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: KamilW » 11 sie 2009, 13:20

Możesz iść dwiema drogami, albo kupować tory oddzielnie albo kupić jeden z zestawów startowych (ten z BR110 jest ciekawy).
Przy okazji będziesz miał trochę nowoczesnego taboru i połowę potrzebnego torowiska.
Taka makietka to naprawdę inwestycja na lata i przemyśl sprawę zmiany torowiska lub chociaż się z nim zapoznaj przed podjęciem decyzji.

Wróć do „Makieta”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości