Moja makieta TT - FASLER

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Awatar użytkownika
ŁukaszTT
Posty: 201
Rejestracja: 16 sie 2009, 02:40
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: ŁukaszTT » 03 sty 2010, 23:05

@Fasler
Mi tam się podoba, moja też powstaje na rurkach, ale już widzę, że gdybym robił od nowa wybrał bym modelowe, niestety, gdy zacząłem czytać forum tory już były ułożone :P Jak widać w tej chwili sytuacja u ciebie wygląda podobnie...

Co do trawek, to faktycznie gwałtowne różnice w kolorze rzucają się w oczy... Proponuję pokombinowanie ze statycznymi, sam też będę próbował metodą Bujagera, balonikową i odkurzaczową, zobaczymy co z tego wyjdzie... :D

A te alpejskie skałki to z czego/jak robiłeś? Ja u siebie mam zamiar wycinać fragmenty na zbocza z "maty 3d" Heki i normalnie wokoło obklejać trawami itd., mniej więcej tak wygląda taka mata:
Obrazek
(moja jest ładniejsza, ale nie mogę znaleźć zdjęcia :) )

Tak ciągle porównuje twoje do swojego, ale z tego co widzę, mniej więcej jedziemy na tym samym wózku 8)

@Mariusz
Masz gdzieś RL zdjęcia tej nastawni? Jestem ciekaw jak wygląda prawdziwa, a jedyne co znalazłem na necie to zdjęcia dworca :roll:
I od razu Cię uprzedzam, że na mojej makiecie też taka będzie stała, a zwrotnic też jest raptem kilka :mrgreen:

Pozdrawiam


Awatar użytkownika
Ranger
Posty: 3198
Rejestracja: 05 paź 2006, 00:02
Lokalizacja: Lublin
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times
Kontaktowanie:

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: Ranger » 03 sty 2010, 22:38

Niestety semafor źle pomalowany. Schemat malowania znajdziesz z powodzeniem w sieci, na modelarstwo.info też jest. Z pozycji partyzanta zieleń wygląda ok ale z góry widać, że jest zbyt łaciata - przez matę.
Mimo niedociągnięć jest klimat ale te rurki, szkoda zachodu na to w dobie torów modelowych.
Awatar użytkownika
Mariusz
Posty: 2502
Rejestracja: 26 kwie 2006, 21:55
Lokalizacja: Łubowo
Kontaktowanie:

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: Mariusz » 03 sty 2010, 22:03

Zapomnij o pędniach pomiędzy nastawnią a rozjazdami.
Skoro dałeś ten budynek, to w nim powinny być urządzenia elektryczne, bo tak jest w rzeczywistości :D
Dla kilku rozjazdów postawiłeś nastawnię jaka stoi na dużej stacji w Erfurcie !!
Awatar użytkownika
Scio
Posty: 596
Rejestracja: 11 mar 2009, 17:09
Lokalizacja: Kielce
Been thanked: 1 time

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: Scio » 03 sty 2010, 21:53

Fajnie ci wyszła skała (przedostatnia fotka) Napisz jak ją zrobiłeś. Ogólnie fajny klimacik, tylko te rurki go psują. Nie żałujesz, że mimo wszystko nie zdecydowałeś się na tory modelowe?
FASLER
Posty: 311
Rejestracja: 09 sie 2009, 21:38
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: FASLER » 03 sty 2010, 21:30

Witam ponownie

Poniżej kilka fotek z kolejnego etapu z budowy mojego ttorta

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wreszcie ruchy górotwórcze wypiętrzyły fragmenty zaplanowanych wzniesień, pojawiła się nastawnia, sieć trakcyjna już nie jest z przewodu 0,8mm tylko z 0,4mm (wygląda o niebo lepiej, oraz pierwszy semafor od WM Model, oraz kilka słupów teletechnicznych produkcja własna :mrgreen:
Nie do końca wiem jak zrobić atrapy cięgien pomiędzy nastawnią a zwrotnicami, które wykorzystywane są do ich sterowania. Mam kilka fotek, które jednak niewiele wnoszą.
Ostatnio zmieniony 03 sty 2010, 21:58 przez FASLER, łącznie zmieniany 1 raz.
FASLER
Posty: 311
Rejestracja: 09 sie 2009, 21:38
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: FASLER » 03 sty 2010, 13:03

Dzięki :mrgreen:
Niedługo postaram się umieścić kilka nowych zdjęć ponieważ kilka elementów się zmieniło, a i wiele nowości i co za tym idzie wiele pytań, które mnie nurtują.
Ostatnio zmieniony 03 sty 2010, 13:20 przez FASLER, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
golab
Posty: 1575
Rejestracja: 14 sty 2009, 00:14
Lokalizacja: Katowice
Been thanked: 3 times

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: golab » 02 sty 2010, 21:08

Dla mnie torcik bomba, no i rozmiar przyzwoity do bloku.

Kurcze, tyle osób ze śląska coś robi i żadnych warsztatów ?? Z chęcią bym się poprzyglądał jak coś takiego powstaje.
FASLER
Posty: 311
Rejestracja: 09 sie 2009, 21:38
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: FASLER » 27 paź 2009, 08:49

Dziękuję za odpowiedź.
Są w sprzedaży wagony tych kolei?
Awatar użytkownika
ŁukaszTT
Posty: 201
Rejestracja: 16 sie 2009, 02:40
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: ŁukaszTT » 26 paź 2009, 23:52

http://bahnbilder.warumdenn.net/evu-rts.html
może tu znajdziesz coś dla siebie ;)

BTW. Świetna strona ze zdjęciami Austriackiej kolei (np. taki rodzynek), polecam wszystkim :D
FASLER
Posty: 311
Rejestracja: 09 sie 2009, 21:38
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: FASLER » 25 paź 2009, 18:20

Witam

Kilka zmian na moim TTorcie

Po pierwsze mała zmiana układu torów znikły krzyżówki zamiast tego pojawiły się zwrotnice i bocznica obok której w przyszłości planuję zbudować magazyn z rampą oraz dworzec z jednym peronem.
Obrazek

Po drugie starałem się stworzyć coś co przypominało by skałę wapienną i chyba nie wygląda to tak źle :mrgreen:
Obrazek Obrazek

Po trzecie to nowa odmiana drzewa a mianowicie brzoza oraz w tle pierwsze kroki w celu wykończenia wiaduktu kolejowego.
Obrazek Obrazek

No i oczywiście nowa lokomotywa HERKULES RTS.
Obrazek

tylko nie bardzo wiem jaki tabor do niej jest odpowiedni.
Jak zwykle jeśli jest to możliwe oczekuję komentarzy.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 25 paź 2009, 20:05 przez FASLER, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
brovarek
Posty: 788
Rejestracja: 14 cze 2006, 14:06
Lokalizacja: Gliwice
Been thanked: 4 times

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: brovarek » 06 paź 2009, 11:00

Co do Władka WM m-a szukaj Go na giełdzie w Katowicach.
Awatar użytkownika
trucker
Posty: 227
Rejestracja: 09 lut 2008, 09:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: trucker » 15 wrz 2009, 18:14

Wyższe krzaki robię na zasuszonym kwiatostanie derenia. Jest kruchy , ale da się delikatnie rozłożyć siateczkę POLAK,a. Niskie zarośla mocuję na siatkach po firmowych produktach wspomnianej wyżej firmy. Krzaki wysokie,gdzie liście ,,wychodzą,, z gałęzi niestety na razie kupuje gotowe. Drzewa na makiecie u kolegi to chyba kwiatostan szczawiu polnego,to dobry pomysł tylko po wyschnięciu niestety jest kruchy. Wiem , że koledzy ,którzy robią drzewa z komosy świeżo zebraną gotują około 20 minut .
Awatar użytkownika
KamilW
Posty: 1095
Rejestracja: 20 kwie 2006, 19:24
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Been thanked: 2 times

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: KamilW » 15 wrz 2009, 14:08

Osobiście niskie krzaki i zarośla robię z "drzewek naruralnych" firmy Jordan.
Moim zdaniem wyglądają ok.
A jeśli chodzi o jakieś kępki chwastów to polecam coś co się nazywa gąbka na siateczce (drobna lub b. drobna), chyba Auchagen to robi.
FASLER
Posty: 311
Rejestracja: 09 sie 2009, 21:38
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: FASLER » 15 wrz 2009, 13:27

Odnośnie krzaków i niskich drzewek, może ktoś mi podpowie z czego je wykonać. Ostatnio kupiłem odrobinę czegoś co na Allegro sprzedający nazwał "Mech Irlandzki", fajna sprawa tylko wygląda mało realistycznie. Próbowałem obsypać listowiem ale efekt również nie jest za ciekawy.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
trucker
Posty: 227
Rejestracja: 09 lut 2008, 09:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Moja makieta TT - FASLER

Postautor: trucker » 15 wrz 2009, 13:08

Wygląda bardzo dobrze i zamierzam wykorzystać je na krzaki , wszak nie samym POLAK, iem człowiek żyje. Dzięki za szybką odpowiedż. Pozdrawiam.

Wróć do „Makieta”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość