Makieta - solar

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Posty: 2098
Rejestracja: 09 kwie 2006, 00:34
Lokalizacja: MDM
Has thanked: 9 times
Been thanked: 5 times
Kontaktowanie:

Re: Makieta - solar

Postautor: oelka » 22 cze 2008, 10:29

Grzegorz TT pisze:Podziwiam nakład pracy ale co będzie jak jeden z tych przewodów się oderwie ?? Przekaźniki też są zawodne :/
Obecnie na kolei w skali 1:1 znacznie wiekszy problem jest z awaryjnoscia urzadzen SRK sterowanych komputerowo. Tam gdzie sa przekazniki problemow praktycznie nie ma.

solar pisze:Faktycznie, trochę mnie poniosło z tymi przekaźnikami...
A to dlaczego? Obecnie podstawowymi urzadzeniami SRK sa urzadzenia przekaznikowe. To jest realistyczne odtwarzanie SRK w modelu.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 22 cze 2008, 12:52 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika
solar
Posty: 501
Rejestracja: 26 wrz 2007, 17:49
Lokalizacja: Dębica/Zawierzbie
Been thanked: 3 times

Re: Makieta - solar

Postautor: solar » 22 cze 2008, 09:54

Wiem...wiem.. Macie Koledzy rację! :)
Ale ja na to patrzyłem m.in. od strony finansowej. Koszt wykonania całej płytki przekaźnikowej (diody, przełączniki impulsowe, rezystory przekaźniki, laminat drukowany, kondensatory itp.) wyniósł mnie ok. 160 PLN. Czy to dużo? Myślę, że nie, zważywszy na to, co udało mi się uzyskać. Przekaźniki zasilane są prądem stałym 12V, natomiast napędy rozjazdów CONRAD nadal zasilam prądem przemiennym 16V. Dlaczego tak? Dlatego, że nawet gdybym zrezygnował ze sterowania, z wykonanego pulpitu, i "przesiadł się" na sterowanie cyfrowe (np. przez Roco Multimaus+dekoder sterujący akcesoriami) układ będzie odwzorowywał sygnalizację świetlną przez podanie napięcia chwilowego na napęd CONRADA bez konieczności dodatkowego obszywania i zapalania ręcznie świateł semaforów. Tak to sobie obmyśliłem - czy dobrze, mam nadzieję, że tak. Z DCC jeszcze nie zapoznałem się do końca. Z resztą wyczytałem gdzieś, że dekoder akcesoriów i tak może w jednej chwili podać tylko jeden sygnał - a tu sprawa jest załatwiona, ponieważ cała sygnalizacja świetlna semaforów pracuje niezależnie i można spokojnie podać jeden sygnał na jeden napęd Conrad'a, a uzyskać automatyczne zmiany świateł na makiecie (może jestem w błędzie...) :(

makieciarz pisze:Lubię kabelki, ale tu przesadziłeś. Najprostsze rozwiązania są najlepsze, nie skomplikowałeś sobie zbytnio życia?
Ja też je lubię!! W zasadzie masz rację, trochę skomplikowałem sobie życie :D Ale jak pisałem w pierwszym poście są to połączenia prowizoryczne do sprawdzenia poprawności działania. Odniosłem i tak pełen sukces, bo przy tak skomplikowanym schemacie popełniłem tylko dwa błędy i to przy połączeniach na płytce - czyli schemat sprawdził się na 100%. Ostatecznie przewodów będzie o ok. 40% mniej. Odpadną podwójne wyprowadzenia przycisków impulsowych, a pozostaną tylko pojedyncze - drugie ich styki będą podłączone równolegle ze sobą i zamiast 56 przewodów z pulpitu wyprowadzę juz tylko 28+1, podobnie będzie to wyglądało z diodami LED. Kabli przybędzie tylko do podłączenia równoległego semaforów świetlnych na makiecie (lecz to już nastąpi z płytki przekaźnikowej), ale to nawet w DCC jest konieczne.

GrzegorzTT pisze:Czy ten pulpit mówi
Poproszę Kolegę Whosho - o ile się zgodzi - o opracowanie takowego urządzenia :mrgreen:

GrzegorzTT pisze:Jest tyle materiałów - tranzystory, układy scalone... ; whosho, DCC, a tu - sztuczna inteligencja
Przyznaję Ci racje, ale wykonywałem układ na miarę swoich możliwości jestem elektroenergetykiem, nie elektronikiem - nie znam się za bardzo na elektronice, dlatego też wygląda to jak wygląda. Zdaję sobie sprawę, że układ ten przypomina przekaźnikowe szafy telesterownicze rodem z czasów PRL'u. A jeżeli cyt: "wynalazek" Kolegi Whosho się sprawdzi (a jestem przekonany, że tak) to wówczas się do Niego zgłoszę z prośbą o sprzedaż takowego urządzonka. :mrgreen: Lecz to już będzie przy okazji "przesiadki" na DCC.

GrzegorzTT pisze:co będzie jak jeden z tych przewodów się oderwie? Przekaźniki też są zawodne
To fakt !! Lecz nie ma rzeczy nie zawodnych :P I tranzystory, układy scalone też mogą zawieść. :| Ale ze schematem jest do odnalezienia przyczyna. Wydaje się on skomplikowany, a tak na prawdę to łatwo zlokalizować przyczynę awarii. A kabelek nawet przy połączeniach DCC może sprawić problem.
Dziękuję za słowa krytyki i pozdrawiam!
Robert
Ostatnio zmieniony 22 cze 2008, 12:51 przez solar, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Posty: 3295
Rejestracja: 13 kwie 2006, 19:34
Lokalizacja: Ciechanów
Has thanked: 1 time

Re: Makieta - solar

Postautor: Kilkujadek » 21 cze 2008, 21:13

solar pisze:Faktycznie, trochę mnie poniosło...
Trochę ?? :lol: :lol: :lol:
Czy ten pulpit mówi ?? :lol: :lol: :lol:
Jest tyle materiałów - tranzystory, układy scalone... „wynalazek” whosho, DCC, a tu - sztuczna inteligencja :mrgreen:
Podziwiam nakład pracy ale co będzie jak jeden z tych przewodów się oderwie ?? Przekaźniki też są zawodne :/
Ostatnio zmieniony 21 cze 2008, 21:31 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
makieciarz
Posty: 629
Rejestracja: 14 kwie 2006, 09:52
Lokalizacja: Görlitz
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Makieta - solar

Postautor: makieciarz » 21 cze 2008, 19:56

Lubię kabelki, ale tu przesadziłeś. Najprostsze rozwiązania są najlepsze, nie skomplikowałeś sobie zbytnio życia?
Awatar użytkownika
solar
Posty: 501
Rejestracja: 26 wrz 2007, 17:49
Lokalizacja: Dębica/Zawierzbie
Been thanked: 3 times

Re: Makieta - solar

Postautor: solar » 21 cze 2008, 17:17

whosho pisze:No.. ostro pojechałeś :D
Faktycznie, trochę mnie poniosło z tymi przekaźnikami... troszkę ich za dużo ale nie dało się inaczej. :P
Kończę przerysowywać schemat i postaram się go tu wkleić, może komuś się przyda.

Pozdrawiam
Robert
Ostatnio zmieniony 21 cze 2008, 21:31 przez solar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
whosho
Posty: 821
Rejestracja: 09 kwie 2006, 11:49
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Makieta - solar

Postautor: whosho » 21 cze 2008, 10:54

No.. ostro pojechałeś :D
Awatar użytkownika
solar
Posty: 501
Rejestracja: 26 wrz 2007, 17:49
Lokalizacja: Dębica/Zawierzbie
Been thanked: 3 times

Re: Makieta - solar

Postautor: solar » 21 cze 2008, 08:38

Witam!
Udało mi się podłączyć - w celu sprawdzenia poprawności działania - pulpit sterowniczy zasilania części stacyjnej. Fotki poniżej:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Na fotkach zaznaczyłem przebiegi zgodnie z sygnalizacją. Sygnalizacja przedstawia położenie rozjazdów na makiecie. Trochę to przypomina świąteczną choinkę ale najważniejsze, że działa. W momencie zapalenia się czerwonej lampki (sygnał STOP) zostaje odłączone zasilanie na odcinku izolowanym torów, do którego jest ona przyporządkowana (ta część będzie na innej płytce) przez podanie napięcia na przekaźnik tam znajdujący się. Jako "informację zwrotną" wykorzystałem styki wyłącznika krańcowego w CONRAD'zie. Prąd jaki przez nie płynie (po dokładnym sprawdzeniu) wacha się w granicach od 24-55 mA, czyli do przyjęcia. Do zmiany polaryzacji rozjazdu zamiast Conrad'a użyję przekaźników tak aby uzyskać jednoczesność przełączenia się sygnalizacji i zmiany zasilania na rozjeździe. Do sterowania użyłem 62 przekaźników monostabilnych ponieważ są tańsze (po ok. 1 PLN/szt.) od bistabilnych (po ok. 5 PLN/szt.). Uzyskałem dzięki temu możliwość automatycznej zmiany sygnałów świetlnych na semaforach zależnie od ustalonego przeze mnie przebiegu. Na płytce przekaźnikowej umieściłem prosty zasilacz stabilizowany oparty na stabilizatorze napięcia L7812 - ale wymienię go na mocniejszy - 78T12 (i zniknie oczywiście ten paskudny radiator, a pojawi się mniejszy - ładniejszy). Płytka przekaźnikowa pobiera max. 1,2 A, a całaść z zasilaczem ok. 1,4 A
Obrazek Obrazek
To na razie tyle. Prace trwają nadal. Teraz muszę zlikwidować tą pajęczą sieć i podłączyć na stałe. Pozostaje jeszcze uzupełnienie sygnalizacji o dodatkowe światła pomarańczowe semaforów (dla wzwiększenia realizmu)
C.d.n.
A tak mniej więcej przedstawia się plan mojej makiety (tzn. bardziej mniej niż więcej)
Obrazek
Zapomniałem na niej zaznaczyć tuneli i mostów :( Ale tam będą! :mrgreen:
Pozdrawiam
Robert

P.S.
Miałem wkleić filmik ale fatalnie mi on wyszedł w komórce.
Ostatnio zmieniony 21 cze 2008, 15:29 przez solar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
solar
Posty: 501
Rejestracja: 26 wrz 2007, 17:49
Lokalizacja: Dębica/Zawierzbie
Been thanked: 3 times

Re: Makieta - solar

Postautor: solar » 10 cze 2008, 17:44

Witam!
Prace posuwają się powolutku, kroczek po kroczku. Udało mi się dziś uruchomić sygnalizację i sterowanie toru 1 i 3 oraz sygnalizację i sterwanie pętli małej (pierwszej z trzech). Wszystkie połaczenia wykonałem narazie z użyciem kabli telekomunikacyjnych, ponieważ jest to wszystko prowizorycznie zrobione do sprawdzenia poprawności działania płytki z przekaźnikami i schematu elektrycznego zasilania rozjazdów z pulpitu.
Obrazek
powyżej: przjazd z pętli małej na tor1 - jeszcze nie obszyte diody toru pierwszego

Obrazek Obrazek
powyżej: przejazd z pętli małej na tor 3

A oto przykład jak niepowinne wyglądać połączenia pod makietą :mrgreen:
Obrazek
Trochę popłynąlem z obliczeniami obciążenia płytki przekaźnikowej - tak się skupiłem na przekaźnikach, że zapomniałem policzyć prąd diod :cry: I zasilacz na płytce przekaźnikowej będzie do odpięcia (jego obciążalność prądowa to 500mA), a ja teraz mam ~250 mA :| No... chyba, że pomoże większy radiator na stabilizatorze napięcia!? Wówczas go pewnie będę mógł przeciązyć (tak sobie myślę), ale na elektronice to ja się nie bardzo znam...! :/ I pozostaje jeszcze kwestia jasności świecenia się niektórych diod (białe i żółte) coś mi za jasno świecą, a czerwonych prawie nie widać - musze zmienić rezystory). Żółte na torze 3 przebijają jasnością zielone. Qrcze człowiek wszystkiego musi się uczyć przez praktykę.
Pozdrawiam
Robert
Ostatnio zmieniony 11 cze 2008, 18:01 przez solar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
solar
Posty: 501
Rejestracja: 26 wrz 2007, 17:49
Lokalizacja: Dębica/Zawierzbie
Been thanked: 3 times

Re: Makieta - solar

Postautor: solar » 26 maja 2008, 16:24

Myślę, że trzeba poprostu zadzwonić i zapytać się Pana Mariusza Gaik
http://www.zpas.pl/index.php?idx=kontakt&idl=4&sid=0 czy w tak małej ilości realizują zamówienia.
Do budowy takiego małego pulpitu jak ten na zdjęciu potrzeba:
Korpus M25 szt. 189
Kapturek M25 szt. 189 (bez sitodruku - napisów, linii)
Maskownica boczna szt. 60
Podtrzymka wiązałki już nie jest konieczna.
Wymiary są podane w mm, czyli M25 to np. kapturek 25x25 mm. Zaletą tego pulpitu jest dowolna rozbudowa w dowolnym kierunku - jak w mozaice.
Najdroższe w tym wszystkim są moduły diodowe o ile pamiętam to od 15 PLN/szt. - cena zależna od ilości i typu diod w jednym module (kostce)
http://www.zpas.pl/index.php?idx=tablic ... dl=4&sid=0 pozostałe elementy przypuszczam, że niewiele (np. kapturek M25 to kwota około złotówki).
Widziałem w dziale preferencje, że są wykonane tablice dla PKP http://www.zpas.pl/index.php?idx=tablic ... dl=4&sid=0
eg_ptmkż
Posty: 1679
Rejestracja: 16 kwie 2006, 11:24
Lokalizacja: tt@ptmkz.pl

Re: Makieta - solar

Postautor: eg_ptmkż » 26 maja 2008, 15:48

Ciekaw jestem jaki byłby szacunkowy koszt takiego prostego pulpitu pod nasze makiety ??
Ostatnio zmieniony 26 maja 2008, 15:52 przez eg_ptmkż, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8473
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 37 times
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: Makieta - solar

Postautor: ArturSchŁ » 26 maja 2008, 10:42

solar pisze:... cholernie to drogie !!
A już mi się podobało !!
:mrgreen:
Awatar użytkownika
solar
Posty: 501
Rejestracja: 26 wrz 2007, 17:49
Lokalizacja: Dębica/Zawierzbie
Been thanked: 3 times

Re: Makieta - solar

Postautor: solar » 26 maja 2008, 08:42

ArturSch pisze:Co to za pudełeczka/klocki, z których jest pulpit i podkładka pod listwy zaciskowe ??
Faktycznie wygląda to jak klocki :D Ale jakie!! :mrgreen:
http://www.zpas.pl/index.php?idx=tablice&idl=4&sid=0
http://www.zpas.pl/index.php?idx=tablic ... dl=4&sid=0
Te klocki są elementami budowy makiet synoptycznych mozaikowych typu STM w celu np. odwzorowania cyklów produkcyjnych lub stanu pracy urządzeń energetycznych wykorzystywanych do: http://www.zpas.pl/index.php?idx=tablic ... dl=4&sid=0.
Można je wzbogacić również o diody:
http://www.zpas.pl/index.php?idx=tablic ... dl=4&sid=0
Tak się składa, że w miejscu gdzie pracuję jest coś takiego i troszkę elementów zostało więc je staram się jakoś "zagospodarować" :P. "W dobrym gospodarstwie nic się nie zmarnuje". :mrgreen: Jeżeli chodzi o zakup indywidualny to... cholernie to drogie !!
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 26 maja 2008, 10:11 przez solar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8473
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 37 times
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: Makieta - solar

Postautor: ArturSchŁ » 25 maja 2008, 21:24

solar pisze:Na w/w pulpicie ...
Co to za pudełeczka/klocki, z których jest pulpit i podkładka pod listwy zaciskowe ??
:P
Awatar użytkownika
solar
Posty: 501
Rejestracja: 26 wrz 2007, 17:49
Lokalizacja: Dębica/Zawierzbie
Been thanked: 3 times

Makieta - solar

Postautor: solar » 25 maja 2008, 17:55

Witam!
Tak sobie myślę, że może i ja się pochwalę pewnymi (na razie niewielkimi) osiągnięciami przy budowie mojej pierwszej makiety. Prace - jak zapewne u wszystkich - postępują baarrdddzo powoli, z uwagi na dostępność wolnego czasu. Poniżej dołączam parę zdjęć z toczących się prac. Jest to narazie etap pierwszy czyli poziom stacyjny - 1/4 [pięć torów, trzy perony (14 zwrotnic)] dwupoziomowej makiety o rozmiarach 220X105 cm. Torcik będzie pracował na sterowaniu analogowym (jak narazie) ale staram się go wykonać tak, aby umożliwiło mi to kiedyś łatwą przeróbkę na DCC, bądź sterowanie analog/dcc (założenia piękne - ale rzeczywistość sama dopisze scenariusz).
Obrazek Obrazek
W chwili obecnej pracuję przy "oszyciu" elektryki tzn. wykonania połaczeń elektrycznych obwodów sterowania i sygnalizacji w/g własnego schematu, którego narazie nie wklejam, ponieważ nie mam pewności czy wszystko jest sprawne na 100% - w teorii jest OK! :mrgreen: Na zdjęciach jest jeszcze "siano" kablowe ale to wszystko będzie ładnie uporządkowane.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Oczywiście wszystko wymaga sterowania, więc wykonałem sobie już pulpit sterowniczy jak niżej:
Obrazek
Na w/w pulpicie sterowanie odbywać się będzie dzięki przyciskom impulsowym (przełączanie zwrotnic) oraz przełącznikom (hebelkowym, czy dżwigienkowym - nazewnictwo różne) do całej reszty. No i to by było narazie tyle...
Pozdrawiam
Robert
Ostatnio zmieniony 25 maja 2008, 21:21 przez solar, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Makieta”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość