Makieta Hasselbach

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8471
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 37 times
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: ArturSchŁ » 24 maja 2009, 16:15

MATT pisze:... inne rozwiązanie podeślij linka.
1. Bierzesz diodę prostowniczą z rodziny 1N4000,
2. usuwasz element 6630,
3. w to miejsce wkładasz zwykły odcinek szyny z przecięciem,
4. obok przecięcia szyny wiercisz po jednym otworze z każdej strony szczeliny tak, by przewleczony od dołu drut kończył się tuż koło szyny,
5. wkładasz w otwór (od dołu) diodę z pkt. 1 (lub przewód/drut jeśli za krótko, dolutowane do diody),
6. lutujesz końce drutu do szyny,
7. miejsce lutowania zapaćkać farbą na rdzę, resztę uzupełniamy tłuczniem.
Wszystko. :)


Awatar użytkownika
MATT
Posty: 158
Rejestracja: 04 maja 2006, 19:38
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: MATT » 24 maja 2009, 15:52

Racja, ja się do nich już tak przyzwyczaiłem, że nie zwracam na nie uwagi ;) Jak masz namiar na inne rozwiązanie podeślij linka.
pablogl
Posty: 84
Rejestracja: 01 paź 2007, 19:54
Lokalizacja: Gliwice
Has thanked: 1 time

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: pablogl » 24 maja 2009, 13:15

Moim zdaniem powinieneś pozbyć się tych torów diodowych BTTB - 6630, ponieważ psują efekt. Te duże metalowe elementy z boku można zastąpić o wiele mniejszymi diodami prostowniczymi. Zasada działania taka sama, ale efekt wizualny o wiele lepszy.
Awatar użytkownika
MATT
Posty: 158
Rejestracja: 04 maja 2006, 19:38
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: MATT » 22 maja 2009, 21:06

Trwa przebudowa dworca... czekam na materiał-brak progów peronowych i kostki na chodnik.. mało, a tak wiele..

Obrazek
Ostatnio zmieniony 23 maja 2009, 09:10 przez MATT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MATT
Posty: 158
Rejestracja: 04 maja 2006, 19:38
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: MATT » 13 maja 2009, 21:52

Wnętrze jest wyposarzeniem modelu...
rietzeTT
Posty: 75
Rejestracja: 15 lip 2008, 22:51
Lokalizacja: Chojna

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: rietzeTT » 12 maja 2009, 08:37

Zobaczyłem na nastawnię, widać, co jest w środku. Czy ty sam zrobiłeś maszyny do ustawienia rozjazdów ?? Super zrobiłeś z tym :mrgreen:
Awatar użytkownika
MATT
Posty: 158
Rejestracja: 04 maja 2006, 19:38
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: MATT » 06 maja 2009, 14:25

Nastawnia wjazdowa-bramowa doczekała się w końcu oświetlenia jarzeniowego ;)
Obrazek
Ostatnio zmieniony 06 maja 2009, 14:45 przez MATT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MATT
Posty: 158
Rejestracja: 04 maja 2006, 19:38
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: MATT » 20 kwie 2009, 20:40

Dzięki. Też myśle , że ta trawa za długa. Całkiem inaczej to wygląda na żywo. Dlatego lubie robić fotki w przybliżeniu, można wtedy dostrzec niedoskonałości...
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Posty: 594
Rejestracja: 07 kwie 2006, 23:19
Lokalizacja: Grybów / Limanowa

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: Karol » 20 kwie 2009, 12:13

Od razu lepiej :D trawa troche za długa jak na nowy peron, na Twoim miejscu bym ją delikatnie przyciął
Awatar użytkownika
MATT
Posty: 158
Rejestracja: 04 maja 2006, 19:38
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: MATT » 17 kwie 2009, 13:13

Tak to wygląda po Waszych sugestiach. Nie chcę za bardzo przedobrzyć, w końcu to nowo zbudowany peron i nie od razu się zachwaści.
Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2009, 17:45 przez MATT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Posty: 594
Rejestracja: 07 kwie 2006, 23:19
Lokalizacja: Grybów / Limanowa

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: Karol » 16 kwie 2009, 16:45

Spatynuj szczeliny miedzy płytkami koniecznie.
Awatar użytkownika
MATT
Posty: 158
Rejestracja: 04 maja 2006, 19:38
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: MATT » 15 kwie 2009, 21:18

Wielkie dzięki za linka. Popróbowałem po swojemu i tak to mniej więcej wygląda. Peron trochę spatynowany i lekko zachwaszczony...
Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2009, 17:43 przez MATT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jacula
Posty: 532
Rejestracja: 09 kwie 2006, 22:02
Lokalizacja: Kraków

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: Jacula » 15 kwie 2009, 18:45

MATT pisze:Mógłbyś bardziej opisać tą metodę, niestety nie znam jej..
TUTAJ masz dokładnie, bo z ręki autora :)
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2009, 07:52 przez Jacula, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MATT
Posty: 158
Rejestracja: 04 maja 2006, 19:38
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: MATT » 15 kwie 2009, 16:01

Mógłbyś bardziej opisać tą metodę, niestety nie znam jej..
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2009, 16:32 przez MATT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KamilW
Posty: 1095
Rejestracja: 20 kwie 2006, 19:24
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Been thanked: 2 times

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: KamilW » 15 kwie 2009, 15:57

Też nie przepadam za gąbkową trawą. A próbowałeś zadzić trawkę elektrostatyczną metodą na folii, deseczki i obklepywaniu od spodu. Naprawdę dobry efekt i można fajne kępki trawki porobić w różnych kształtach idealne do zachwaszczania peronów i innych miejsc. Napewno lepsze od gąbki.

Wróć do „Makieta”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość