Makieta Hasselbach

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Awatar użytkownika
Jacula
Posty: 532
Rejestracja: 09 kwie 2006, 22:02
Lokalizacja: Kraków

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: Jacula » 05 kwie 2009, 21:16

MATT, czy semafory świetlne na Twojej makiecie to Viessmany?


Awatar użytkownika
MATT
Posty: 158
Rejestracja: 04 maja 2006, 19:38
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: MATT » 21 paź 2008, 21:42

Obrazek
Doczekałem się również loka spalinowego BR 218 prowadzi on pociąg podmiejski... wydaje mi się, że pasuje do "Halberstadt-ów" zresztą nie pogardzi pewnie i wagonami Inter Regio.
Obrazek
Jestem aktualnie na etapie montażu barierek i poręczy do loka, gdzie moja cierpliwość wystawiona jest na ogromną próbę. :evil:
Ostatnio zmieniony 22 paź 2008, 17:12 przez MATT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MATT
Posty: 158
Rejestracja: 04 maja 2006, 19:38
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: MATT » 09 paź 2008, 21:57

Z tego co widzę to podłączenie tego modułu nie wymaga większej kombinacji ;)
Bardziej skomplikowane jest w analogu...
Awatar użytkownika
michuchu
Posty: 279
Rejestracja: 10 kwie 2006, 08:08
Lokalizacja: Bydgoszcz
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: michuchu » 09 paź 2008, 17:27

MATT pisze:Chciałbym jednak przygotować makietę pod sterowanie DCC.
Jeśli planujesz DCC, to najlepiej użyj gotowych modułów wspomnianych przez kolegów powyżej.
Pętla i moduł
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
MATT
Posty: 158
Rejestracja: 04 maja 2006, 19:38
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: MATT » 09 paź 2008, 17:22

Dzięki serdeczne za wszelkie informacje. Chciałbym jednak przygotować makietę pod sterowanie DCC dlatego muszę uniknąć zwarć na linii za wszelką cenę. Na sterowanie za pomocą dwóch przekaźników wpadłem przypadkowo przez szereg prób, pomysł jednego przekaźnika jest logiczny i o niebo lepszy.
Awatar użytkownika
michuchu
Posty: 279
Rejestracja: 10 kwie 2006, 08:08
Lokalizacja: Bydgoszcz
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

pętla w analogu też jest możliwa

Postautor: michuchu » 09 paź 2008, 14:07

Witam,
Oto moja propozycja tego rozwiązania.
Dla tego rozwiązania jest jednak założenie, że ruch na szlaku odbywa się zawsze w jednym kierunku (np. jak zaznaczone na rysunku). W takiej sytuacji zasilacz ustawiamy na zadany kierunek jak na szlaku, a zmieniamy polarzację w torach stacyjnych. Pozwoli ci to nastawić na semaforze wjazdowym sygnał zezwalający na wjazd i pociąg przejedzie bez zatrzymania ze szlaku na stację. Polaryzację na stacji można zmieniać w dowolnym momencie gdy pociąg znajduje się na szlaku bez potrzeby jego zatrzymywania.
Podobną pętlę można zrobić po drugiej stronie stacji.
Pozdrawiam,
Michał

PS. sorki za jakość rysunku, ale robiony był na szybko.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8472
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 37 times
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: ArturSchŁ » 09 paź 2008, 07:58

Marcin pisze:.... nawet na forum ktoś to wrzucał kiedyś.
To o czym mówisz to jest moduł przeciwzwarciowy pętli, ale do DCC (TU), nie działa w analogu.
Na stronach DE widziałem taki sam funkcjonalnie ale do analoga - trzeba poszukać.
Jednak najprostszym rozwiązaniem jest zatrzymanie składu na środku pętli, zmiana polaryzacji (czyli przypięcia do toru wjazdowego/wyjazdowego) i ruszenie "do tyłu".
Wszystko na jednym przekaźniku.
WT
Posty: 190
Rejestracja: 05 gru 2007, 12:59
Lokalizacja: 3miasto
Kontaktowanie:

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: WT » 09 paź 2008, 07:53

Te moduły są przeznaczone chyba tylko do sterowania cyfrowego (?). Na spotkaniu w Gdyni Koledzy testowali jeden taki.

A tutaj, w analogu, i tak w jakimś momencie musi nastąpić przełączenie biegunowości. W biegu raczej nie, więc pozostaje chyba jedynie to zatrzymywanie składu.
Awatar użytkownika
Marcin
Posty: 2022
Rejestracja: 10 kwie 2006, 05:36
Lokalizacja: Toruń

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: Marcin » 08 paź 2008, 21:48

Są specjalne moduły do sterownia pętlą, nawet na forum ktoś to wrzucał kiedys.
Awatar użytkownika
MATT
Posty: 158
Rejestracja: 04 maja 2006, 19:38
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: MATT » 08 paź 2008, 21:46

Obrazek
Mam pewien problem z rozwiązanie problemu przepływu prądów, jak widać na schemacie poglądowym (wyglądającym trochę groteskowo) ale chciałem przedstawić istotę sprawy. Mianowicie jak widać prąd od strony stacji płynie w jednym kierunku na pętli zawraca i w rezultacie doszło by do zwarcia, rozwiązałem to w ten sposób, że w szynach są po dwie przerwy zapobiegające powstaniu zwarcia pod tym względem jest ok. Problem powstaje przy prowadzeniu pociągu. Pociąg wjeżdżający od strony szlaku na odcinek izolowany musi mieć podany sygnał stój wówczas automatycznie zatrzymuje się muszę wówczas zmienić biegunowość pokrętłem trafo i dopiero wówczas podać sygnał "droga wolna". Jest to trochę uciążliwe. Natomiast gdy byłby odrazu podany sygnał zielony to lok wjeżdżający na początek odcinka izolowanego wariował by-szarpie go to w jedną to w drugą stronę. Dziwne ale prawdziwe. Dlatego przy tym podłączeni żelazną zasadą jest przy wjeździe tylko i wyłącznie sygnał stój. Jak to zmienić??
Ostatnio zmieniony 09 paź 2008, 07:51 przez MATT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MATT
Posty: 158
Rejestracja: 04 maja 2006, 19:38
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: MATT » 04 paź 2008, 23:22

Dzięki serdeczne ale właśnie te kozły oporowe mi nie pasują... może to moja opinia...
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Posty: 3131
Rejestracja: 10 kwie 2006, 08:49
Lokalizacja: Grudziądz
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: Maciej » 04 paź 2008, 21:59

Podobają mi się te końcówki torów - klimatyczne brawo !!
Awatar użytkownika
MATT
Posty: 158
Rejestracja: 04 maja 2006, 19:38
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: MATT » 04 paź 2008, 13:26

Ruszyło do przodu choć małymi krokami. Jak już wcześniej wspominałem wykańczam trakcje elektryczną, doczekałem się prawie po roku naciągów końcowych-kotwiących sieć na mojej stacji czołowej wygląda to mniej więcej tak:
Obrazek Obrazek Obrazek
rozbudowuje także tabor i to mój ostatni nabytek piętrowy wagon sterowniczy nie przeszkadzają mu rurki jeździ płynnie i fantastycznie:
Obrazek
a co do pokazania całości jest to trochę trudne w warunkach mieszkaniowych, większość zdjęć wykonuje w przybliżeniu w celu poprawiania detali. Całość mojej makiety i układ torowiska jest widoczny na łamach jednego z numerów KMiD skromnie mówiąc ;)
Ostatnio zmieniony 04 paź 2008, 17:15 przez MATT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KamilW
Posty: 1095
Rejestracja: 20 kwie 2006, 19:24
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Been thanked: 2 times

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: KamilW » 12 wrz 2008, 20:28

Witam, na początek chciałbym pogratulować bardzo ładnej makiety. Brakuje jednak jakiegoś fajnego zdjęcia całości lub chocby schematu torowiska. Co do postulatu o wymianie rurek to na dwoje babka wróżyła, z jednej strony to torowisko o epoke lepsze ale chyba gra jest nie warta świeczki bo tory modelowe mają całkowicie inną geometrie i chyba lepiej by było zrobić od podstaw całkiem nową makiete niż przerabiać starą. Co do nowego nabytku to fajnie się prezentuje ale jednak ja pozostane zwolennikiem epoki IV w DR i DB :) Powodzenia przy dalszych pracach :) coś może ruszyło do przodu?
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2008, 20:52 przez KamilW, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MATT
Posty: 158
Rejestracja: 04 maja 2006, 19:38
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: MATT » 18 maja 2008, 16:13

Na stacje Hasselbach wjechał właśnie nowy wagon sterowniczy Bimdzf 269 "IR". Bardzo fajna wersja wg mnie oczywiście. Z niecierpliwością czekam na test tego wagonu na naszej stronie...
Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 18 maja 2008, 16:15 przez MATT, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Makieta”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości