Makieta Hasselbach

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Awatar użytkownika
MATT
Posty: 158
Rejestracja: 04 maja 2006, 19:38
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: MATT » 15 kwie 2009, 15:52

Fakt musze nad tym popracować, ale jak ukończe całość. Wymianie ulega cały dworzec wraz z budynkiem. Co do trawy nie bardzo lubie tą gąbkową myślałem o czym innym. Faller ma chyba dobre rozwiązanie "trawa wysoka" pociąć trochę wikolu może to wyjdzie...


Awatar użytkownika
KamilW
Posty: 1095
Rejestracja: 20 kwie 2006, 19:24
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Been thanked: 2 times

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: KamilW » 15 kwie 2009, 09:09

Jednak jak dla mnie to nowe perony wyglądają trochę za plastikowo. Przydało by się chociaż jakieś drobne patynowanie... jednak ja też jestem za bardzo zżyty z PKP bo dla mnie trawa na peronach jest nieodłączna... :)
Awatar użytkownika
MATT
Posty: 158
Rejestracja: 04 maja 2006, 19:38
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: MATT » 11 kwie 2009, 12:47

W zasadzie nie myślałem o trawie na tych nowych. Wzorowałem się przy ich budowie zdjęciami stacji: Arnsdorf, Giessen, Lehrte czy Dresden tam żadnej trawy nie widzę... może to przywilej naszych-polskich??
Awatar użytkownika
Jacula
Posty: 532
Rejestracja: 09 kwie 2006, 22:02
Lokalizacja: Kraków

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: Jacula » 11 kwie 2009, 10:13

Ichu pisze:... Zarośnięte asfaltowe perony, jakich pełno w Polsce... No ale w końcu to Hasselbach :)
Ha, przecież w Vaterlandzie też trawa rośnie. Myślę, że MATT tego nie zostawi w stanie plastikowym :)
Obrazek
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2009, 10:22 przez Jacula, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ichu
Posty: 472
Rejestracja: 23 lip 2007, 16:44
Lokalizacja: Sztum
Kontaktowanie:

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: Ichu » 11 kwie 2009, 09:40

A było tak swojsko... Zarośnięte asfaltowe perony, jakich pełno w Polsce... No ale w końcu to Hasselbach :)
Awatar użytkownika
MATT
Posty: 158
Rejestracja: 04 maja 2006, 19:38
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: MATT » 10 kwie 2009, 17:04

Hasselbach doczekał się wymiany peronów, zarówno tych między torami jaki i pod stacją. Peron pod stacją został wykonany z kostki brukowej, natomiast drugi z płyt chodnikowych. Wymieniono też ławki na stylowe. Tak to wyglądało przed modernizacją:
Obrazek Obrazek Obrazek
i po modernizacji:
Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2009, 18:25 przez MATT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MATT
Posty: 158
Rejestracja: 04 maja 2006, 19:38
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: MATT » 07 kwie 2009, 16:14

Trochę nierozumiem kolegi DBv to znaczy, że firma Viessmann nic nie produkuje do naszej skali. Lampy uliczne też wyglądają na przeskalowane, nie wspomne już o trakcjii. To dlaczego w jego katalogu jest ta skala?? Może to dobry chwyt handlowy??
Awatar użytkownika
MATT
Posty: 158
Rejestracja: 04 maja 2006, 19:38
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: MATT » 07 kwie 2009, 16:06

Jak najbardziej to klimat DB na mojej makiecie są one sterowane za pomocą tilligowskich przekaźników. Jeśli moge coś zaproponować to fajnie prezentują się semafory kształtowe ale są dość drogie. Te świetlne do TT mają trochę przeskalowane komory świetlne co zmyliło jednego z naszych kolegów. Viessmann pozwolił sobie tylko skrócić maszt. Dziwne bo ładnie zeskalowali "N". Ale "Z" to już porażka.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Posty: 1920
Rejestracja: 04 kwie 2006, 23:05
Lokalizacja: Wałbrzych-Wrocław
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: DBv » 07 kwie 2009, 16:06

Niestety nie są to sygnalizatory w wielkości TT. Są to produkty Viessmanna, które od lat dostępne są w ofercie tego producenta dla skali 1/87 w dwóch wariantach - na słupie wyższym oraz na słupie obniżonym (mającym zastosowanie np w przypadkach ,kiedy użycie takiego sygnalizatora podyktowane byłoby warunkami technicznymi czy lokalizacyjnymi). Niestety ten drugi wariant przez producenta podciągnięty został pod TT (podobnie jak w zwyczaju miał to Faller w odniesieniu do budownictwa). Efekt jest jaki jest - niestety...

Alternatywa to dobre produkty firmy ERBERT (niestety trochę bardziej wymagające cenowo... oraz odnoszące się raczej do realiów DR) oraz SIBA (zdecydowanie tańsza). SIBA w ofercie ma wiele sygnalizatorów świetlnych, większość ma inną konstrukcję niż dwie wersje znane jeszcze z czasów BTTB. Niestety nie udało mi się znaleźć źródła, gdzie prezentowano by poszczególne produkty wraz z ich zdjęciami. Na stronie SIBA zdjęć nie ma, a strony niemieckiego sklepu, który te modele oferował prezentując zdjęcia nie mogę odnaleźć. Jakiś produkt ostatnio pojawił się na Allegro ale niestety z dostępnością jest problem - tak jeżeli chodzi o handlowca, który SIBĘ by zaoferował jak i o faktyczny katalog (zdjęcia!), który pozwoliłby podjąć decyzję o zakupie (co i w jakiej ilości)...
Awatar użytkownika
Jacula
Posty: 532
Rejestracja: 09 kwie 2006, 22:02
Lokalizacja: Kraków

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: Jacula » 07 kwie 2009, 15:45

Ja się właśnie dowiadywałem w polskim przedstawicielstwie Conrada: ściągają te semafory w dwa tygodnie. Te do montażu są w dosyć interesujących cenach (świetlne i kształtowe). A makietkę robię w klimatach DB, więc te semafory są interesujące. Tillig coś zapowiadał, jakąś produkcję, ale z tego co wiem, pomysł padł .
Awatar użytkownika
MATT
Posty: 158
Rejestracja: 04 maja 2006, 19:38
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: MATT » 07 kwie 2009, 15:33

Semafory te to gotowe modele trochę droższe od modeli do samodzielnego montażu. Wg mnie jakość pierwsza klasa w porównaniu do starych SIBA, które również mam, całe dwie sztuki na światłowodach-przeznaczone do wymiany na manewrowe Viessmanna.
Awatar użytkownika
Jacula
Posty: 532
Rejestracja: 09 kwie 2006, 22:02
Lokalizacja: Kraków

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: Jacula » 07 kwie 2009, 15:27

MATT pisze:... semafory to Viessmann...
Kupowałeś gotowe czy montowałeś sam?
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2009, 08:14 przez Jacula, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MATT
Posty: 158
Rejestracja: 04 maja 2006, 19:38
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: MATT » 07 kwie 2009, 15:22

Nie masz racji to TT numery katalogowe: 4916, 4913, 4917 niestety Viessmann tak je wykonał nie mamy niestety na to wpływu. Masz propozycje innych, ja narazie nie spotkałem takowych...
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Posty: 1920
Rejestracja: 04 kwie 2006, 23:05
Lokalizacja: Wałbrzych-Wrocław
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: DBv » 07 kwie 2009, 14:45

Przepraszam, za komentarz ale wyglądają nieciekawie. Ewidentnie widać, że to H0...
Awatar użytkownika
MATT
Posty: 158
Rejestracja: 04 maja 2006, 19:38
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: MATT » 07 kwie 2009, 14:38

Tak semafory to Viessmann, również lampy peronowe i część trakcjii..

Wróć do „Makieta”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości