Makieta Hasselbach

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Awatar użytkownika
MATT
Posty: 158
Rejestracja: 04 maja 2006, 19:38
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: MATT » 01 kwie 2020, 20:05

Dowiedziałem się, że jest to model żywiczny, bez wnętrza... Na razie zostanę przy swoim pierwotnym rozwiązaniu myślę, że jest ono najlepsze. Po skończeniu całości będzie można ocenić wynik narazie jak pisałem wcześniej trwa remont :)


Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Posty: 1567
Rejestracja: 07 kwie 2006, 22:57
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 19 times
Kontaktowanie:

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: T_Domagalski » 30 mar 2020, 23:54

MATT pisze:Wyszukałem jeszcze taki model. Czy ta byłaby w miarę odpowiednia.?

Całkiem ładna. Odbiega nieco stylem od twojej dotychczasowej, ale do obsługi 6 rozjazdów (8 zwrotnic) wystarczy.
Upewnij się tylko, z jakiego materiału jest zrobiona, bo na zdjęciu wygląda jak posklejany wydruk na papierze.
Awatar użytkownika
MATT
Posty: 158
Rejestracja: 04 maja 2006, 19:38
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: MATT » 30 mar 2020, 21:34

Obrazek
Wyszukałem jeszcze taki model. Czy ta byłaby w miarę odpowiednia. Do obsługi będzie miała: dwa rozjazdy łukowe, dwa rozjazdy proste zwykłe i dwa angliki.
Na drugim końcu mojej stacji (jest to stacja końcowa) mam jedną z nastawni zaproponowanych przez kolegę, nie chciałbym powtarzać...
Obrazek
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Posty: 1567
Rejestracja: 07 kwie 2006, 22:57
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 19 times
Kontaktowanie:

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: T_Domagalski » 29 mar 2020, 22:33

A może, idąc z duchem modernizacji, zrobisz typowy betonowy klocek, jakich wiele na polskich stacjach?
Tu masz przykład - nie za duża, a prosta do wystrugania np. z kartonu:
https://semaforek.kolej.org.pl/wiki/ind ... _Pole7.JPG
Awatar użytkownika
Mariusz
Posty: 2502
Rejestracja: 26 kwie 2006, 21:55
Lokalizacja: Łubowo
Kontaktowanie:

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: Mariusz » 29 mar 2020, 22:21

Bramowe u nas są i mają swój klimat, a ta z Erfurtu w ogóle Ci nie pasuje.
Obie nastawnie stosuje się na stacjach o bogatych układach torowych gdzie brak miejsca na budynki.
Te proponuję:
http://www.modelmania.com.pl/product_in ... ts_id=9002
http://www.modelmania.com.pl/product_in ... s_id=78786
Awatar użytkownika
MATT
Posty: 158
Rejestracja: 04 maja 2006, 19:38
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: MATT » 29 mar 2020, 21:33

Obrazek
Zastanawiam się też nad wymianą tej bramowej na taką, co o tym myślicie? Niestety ta bramowa nie bardzo się nadają nad tory z trakcją, jest za niska trzeba ją nieco podwyższać co w efekcie nie wygląda zbyt dobrze...
Zmiana ułożenia na mojej makiecie nie wchodzi w grę nie bardzo pasuje w innych miejscach.
Awatar użytkownika
MATT
Posty: 158
Rejestracja: 04 maja 2006, 19:38
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: MATT » 29 mar 2020, 18:52

Dzięki za uwagi. Pod nastawnią będzie przebiegał jeden tor bocznicowy zakończony kozłem.
Awatar użytkownika
Mariusz
Posty: 2502
Rejestracja: 26 kwie 2006, 21:55
Lokalizacja: Łubowo
Kontaktowanie:

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: Mariusz » 29 mar 2020, 16:11

Też na to zwróciłem uwagę Arturze, ale fakty są jak na poprzednich zdjęciach. Nastąpiła przebudowa, zmieniono układ torowy a nastawnia została, może nawet zamknięta? Fajnie by wyglądało gdyby pod nią zostały stare nieczynne tory, by uzasadnić jej tam istnienie.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8471
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 37 times
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: ArturSchŁ » 29 mar 2020, 11:05

MATT pisze:Wydaje mi się, że lepiej to wygląda...
IMHO: nie, patrz 4-te zdjecie.
Jaki sens jest nastawni bramowej i obok betonowego parkingu ??
Poprzednio nastawnia stała nad torami, bo ciasno i inaczej by jej w ogóle nie nie było.
Teraz, jak 5-te koło do wozu. :mrgreen:
Zamiast bramowej, w takiej sytuacji, postawiono by zwykłą.

:idea: a jakby ją dać o 180 stopni obróconą, (vis' a vis) ścianą w drzewa, tak by jednak była nad torami ?
Awatar użytkownika
MATT
Posty: 158
Rejestracja: 04 maja 2006, 19:38
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: MATT » 28 mar 2020, 20:43

Wreszcie nadszedł czas na modernizację ostatniego elementu mojego modułu. Jest to dość wymagająca praca gdyż jest to głowica stacji. Wymieniam stare rurki na modelowe. Na razie chciałbym zrobić czynny jeden tor doprowadzający pociągi do dworca. Sterowanie rozjazdami będzie podmakietowe. Trakcja też się zmieni jak i nastawnia bramowa. Została ona przesunięta nad tor bocznicowy bez sieci trakcyjnej. Wydaje mi się, że lepiej to wygląda...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Added in 16 minutes 12 seconds:
A tak to wyglądało trochę tragicznie jak się patrzy z perspektywy czasu ...
Obrazek Obrazek Obrazek

Added in 28 minutes 59 seconds:
Obrazek
a praca już wre :)
Awatar użytkownika
MATT
Posty: 158
Rejestracja: 04 maja 2006, 19:38
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: MATT » 01 paź 2017, 11:07

Dzięki :> zieleń uspokaja. Zamierzam wymienić drzewa i roślinność na bardziej realistyczną od tej "gąbkowej". Fajnie prezentuje się roślinność Freona jak również ta czeska. Część już zawitała.
Awatar użytkownika
Borczy
Posty: 1980
Rejestracja: 03 kwie 2015, 11:41
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 16 times
Been thanked: 17 times

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: Borczy » 01 paź 2017, 07:42

I tak jak w wątku Matthiasa- zielenina rządzi ;) .... kozacko wyszło. Na taki moduł można patrzeć godzinami.
Awatar użytkownika
MATT
Posty: 158
Rejestracja: 04 maja 2006, 19:38
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: MATT » 30 wrz 2017, 14:42

Obrazek
Tutaj zamierzam postawić stojak z rowerami.
Makieta nie zostaje już rozbudowywana, a nawet częściowo została zmniejszona. Zlikwidowałem pętlę z tunelem na końcu makiety. Zbyt dużo zajmowała miejsca w mieszkaniu. Może w przyszłości zastąpię ją krótkim segmentem z peronami i rozjazdami umożliwiającymi powrót po torze właściwym na stację główną.
Awatar użytkownika
Slawek77
Posty: 2247
Rejestracja: 04 lut 2015, 18:06
Lokalizacja: Chorzów
Has thanked: 21 times
Been thanked: 10 times
Kontaktowanie:

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: Slawek77 » 30 wrz 2017, 14:08

Super !!!!!!!!!
Patrzę na te moduły ( makieta) to aż przychodzi chęć zrobienia też coś fajnego.
Awatar użytkownika
MATT
Posty: 158
Rejestracja: 04 maja 2006, 19:38
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time

Re: Makieta Hasselbach

Postautor: MATT » 30 wrz 2017, 12:40

Fakt :D ale jedni i drudzy łowią ryby :D

Wróć do „Makieta”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość