Hrabitt

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Awatar użytkownika
myszka
Posty: 299
Rejestracja: 27 wrz 2006, 21:35
Lokalizacja: Rumia Janowo

Re: Hrabitt

Postautor: myszka » 17 sty 2007, 17:19

Jak zrobiłeś te górki :mrgreen: ?? Bardzo mi się podobają !!
Ostatnio zmieniony 17 sty 2007, 17:20 przez myszka, łącznie zmieniany 1 raz.


Paweł Basiński
Posty: 585
Rejestracja: 09 kwie 2006, 16:51
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Hrabitt

Postautor: Paweł Basiński » 17 sty 2007, 16:43

Na allegro jest korek w sttandarcie z ceną 1.5 zł za kawałek 28/34mm x 450mm - ( teraz jest w cenie około 2,5 zł za sztukę ) tylko, że jest to czasami dostępne w promocji - więc cenę ma porównywalną z tą płachtą do cięcia 600x400mm

pozdrawiam
Paweł
hrabi
Posty: 37
Rejestracja: 05 sie 2006, 17:02
Lokalizacja: Podlesie/Olkusz

Re: Hrabitt

Postautor: hrabi » 17 sty 2007, 16:35

W pewnym sklepie jest korek o wymiarach 60x40 i 3mm grubości (idealny) .Kosztuje 29.90 zł.I taki kupię.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Posty: 1567
Rejestracja: 07 kwie 2006, 22:57
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 19 times
Kontaktowanie:

Re: Hrabitt

Postautor: T_Domagalski » 17 sty 2007, 15:01

myszka pisze:w castoramie i płachta korku kosztowała 116zł !!

Zależy, jakiego korka.
Bo nie ma sensu kupowanie takiego super-hiper korka woskowanego i ze specjalną ozdobną okeiną. Do naszych celów najlepszy jest korek techniczny.
Awatar użytkownika
myszka
Posty: 299
Rejestracja: 27 wrz 2006, 21:35
Lokalizacja: Rumia Janowo

Re: Hrabitt

Postautor: myszka » 17 sty 2007, 09:39

Charakterek pisze:Korek. Kup w arkuszach i tnij samemu. Wyjdzie połowę taniej!

Połowe taniej !! !! Byłem w castoramie i płachta korku kosztowała 116zł !!
Awatar użytkownika
Charakterek
Posty: 1760
Rejestracja: 02 kwie 2006, 21:06
Lokalizacja: Radom

Re: Hrabitt

Postautor: Charakterek » 16 sty 2007, 20:32

Korek. Kup w arkuszach i tnij samemu. Wyjdzie połowę taniej!
hrabi
Posty: 37
Rejestracja: 05 sie 2006, 17:02
Lokalizacja: Podlesie/Olkusz

Re: Hrabitt

Postautor: hrabi » 16 sty 2007, 20:02

Czekając na przesyłkę z Modelmani (napędy, szuter i budynek stacyjny zaproponowany przez Zbyszka :D )..zrobiłem górny nasyp i...

Obrazek Obrazek

taka nastawnia z kartonu jeszcze nie spatynowana ..

Obrazek Obrazek

planuje tu zrobić taki zakątek dla emerytowanych dróżników...żeby mogli na rybki wyskoczyć i na grzybki.


Ale z innej beczki..
1.Co dać na podtorze? Piankę czy korek ? Jak korek to kupić już gotowy czy formatkę i dociąć samemu?
Ostatnio zmieniony 17 sty 2007, 12:09 przez hrabi, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Zbyszek Zajner
Posty: 580
Rejestracja: 10 kwie 2006, 13:49
Lokalizacja: Bydgoszcz
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Re: Hrabitt

Postautor: Zbyszek Zajner » 31 gru 2006, 22:03

No raczej nie. Ale to oczywiście Twoja decyzja. Zobacz, że u wielu naszych kolegów na tym forum ma tego typu dworzec. Sam zastanawiałem się nad tym Fridentahlkiem ale zrezygnowałem na rzecz lokomotwowni i infrastruktuy z nią związanej.

DECYZJA NALEŻY DO CIEBIE> Pozdrawiam serdecznie i życzę zaparcia i sukcesów w Nowym 2007 Roku.
hrabi
Posty: 37
Rejestracja: 05 sie 2006, 17:02
Lokalizacja: Podlesie/Olkusz

Re: Hrabitt

Postautor: hrabi » 31 gru 2006, 16:44

Co do długości prostych stacyjnych to najdłuższy będzie miał 180 cm,drugi 170 cm a stacyjny 140 cm.Długość peronu będzie wynosiła na razie 85 cm,a przy budynku stacyjnym 80 cm.Także 4 wagony się wkulają .

A budynek stacyjny....kupię .Myślałem też o http://www.modelmania.com.pl/product_in ... 98&pId=741
ale raczej nie ta epoka.
Awatar użytkownika
Zbyszek Zajner
Posty: 580
Rejestracja: 10 kwie 2006, 13:49
Lokalizacja: Bydgoszcz
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Re: Hrabitt

Postautor: Zbyszek Zajner » 30 gru 2006, 22:35

Witam Cię ponownie, co do dworca to może jakaś mała przeróbeczka tego dworca http://www.modelmania.com.pl/product_in ... ts_id=8998
W wersji podwójnej dałoby się coś z tego zrobić. ALBO zbudować od podstaw. To jest wyzwanie.

Pozdrawiam
et22
Posty: 492
Rejestracja: 09 kwie 2006, 09:26
Lokalizacja: Warszawa

Re: Hrabitt

Postautor: et22 » 30 gru 2006, 20:38

No niestety schody ktoś zrobił


Był to produkt rzemiślniczy, ja swoje kupiłem na początku lat 90-tych w Składnicy Harcerskiej. Ostatnio widziałem je na stronie http://www.hulacki.modelarz.com
Awatar użytkownika
BarTTek
Posty: 790
Rejestracja: 09 kwie 2006, 00:20
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Hrabitt

Postautor: BarTTek » 30 gru 2006, 20:37

Jeżeli mam coś poradzić -widzę że tory są nie przymocowane na stałe, pomyśl nad maksymalnym wydłużeniem bocznic. Wystarczy zastosować zwrotnicę łukową przed tymi dwiema, łuk wyrównujący i poprowadzić już prosty tor prosto na stację. Niby to nie wiele ale zawsze zmieści się ten jeden Y-grek więcej, Rilis czy dwa mniejsze towarowe. Zastosowałem to na mojej makiecie i naprwdę nie żałuję !!
hrabi
Posty: 37
Rejestracja: 05 sie 2006, 17:02
Lokalizacja: Podlesie/Olkusz

Re: Hrabitt

Postautor: hrabi » 30 gru 2006, 20:11

No niestety schody ktoś zrobił a ja tylko kupiłem na allegro. :( Generalnie chcę zrobić budynek stacyjny taki


Obrazek


A stacja (po co szukać daleko...)

Obrazek
Awatar użytkownika
Jacekk
Posty: 520
Rejestracja: 09 kwie 2006, 09:22
Lokalizacja: Polska

Re: Hrabitt

Postautor: Jacekk » 30 gru 2006, 19:57

Dobrze, że użyłeś torów modelowych, ale ja na Twoim miejscu zastosował bym tenszuter.
Czy nie jest zbyt stromy ten podjazd ?? Myśl na przyszłość. Jeżeli podepniesz dużo wagonów to lokomotywa BTTB może nie wyjechać pod górkę !!



Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 30 gru 2006, 19:57 przez Jacekk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Zbyszek Zajner
Posty: 580
Rejestracja: 10 kwie 2006, 13:49
Lokalizacja: Bydgoszcz
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Re: Hrabitt

Postautor: Zbyszek Zajner » 30 gru 2006, 19:56

Cześć Hrabi, witam i pozdrawiam. Fajnie, że się ujawniłeś. Schody widzę własnej roboty i o to chodzi. Nie zawsze trzeba coś kupnego pakować na makietę. A makieta będzie niezła. Co do szutru to faktycznie troszeczkę przeskalowany. Ale nie przejmuj się nie Ty pierwszy i nie ostatni przedobrzyłeś. Jak coś będziesz potrzebował to daj znać. Pozdrawiam,

Zbyszek

Wróć do „Makieta”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość