Hrabitt

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

hrabi
Posty: 37
Rejestracja: 05 sie 2006, 17:02
Lokalizacja: Podlesie/Olkusz

Re: Hrabitt

Postautor: hrabi » 25 lis 2018, 21:09

Witam.

Temat makiety żyje, to znaczy córka mnie namówiła i po latach wyjąłem wszystko, posprawdzałem i działa.
Makieta rozłożona i jeździ ...ale zacznę od zrobienia stacji głównej trzy torowej z założeniem wyjazdu na szlak wokół pokoju. Wiem że coś się pozmieniało, stąd moje pytanie na jakich rozjazdach mam ją zrobić ?
Nie chcę jeździć w kółko, na pewno będzie pętla za ścianą pokoju. Mam na stanie 9 rozjazdów EW 1, 1 szt EW2, jeden łukowy. Posiadam też 8 napędów conrad i chce je użyć. Robić na EW2?. Teraz moja pseudo stacja od głowicy do głowicy na ew1 zajmuje ok 170 cm. Na zewnętrznym torze na peronie starcza miejsca na 4 wagony + lok. Ile miejsca potrzebuje tak naprawdę? Mam dwie lokomotywy sterowane cyfrowo oraz dwie przygotowane do dekodera. Rozjazdy chciałbym aby były sterowane przez klawiaturki i zasilacz Fz1 -wszystko to posiadam.
Co robić....?


hrabi
Posty: 37
Rejestracja: 05 sie 2006, 17:02
Lokalizacja: Podlesie/Olkusz

Re: Hrabitt

Postautor: hrabi » 12 sty 2013, 22:15

Bufor pisze:Ten "cudak" wygląda jak kaktus :)
Nie lepiej zrobić drzewka i krzaki np tak?? Drzewa i krzaki mniejsze oraz większe
Te cudaki jak widzisz pochodzą z 2007 roku.
Na razie nie skupiam się na zieleni..
Awatar użytkownika
Bufor
Posty: 52
Rejestracja: 26 paź 2012, 12:10
Lokalizacja: Poznań

Re: Hrabitt

Postautor: Bufor » 29 gru 2012, 19:49

Ten "cudak" wygląda jak kaktus :)

Nie lepiej zrobić drzewka i krzaki np tak?? Drzewa i krzaki mniejsze oraz większe
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8472
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 37 times
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: Hrabitt

Postautor: ArturSchŁ » 28 gru 2012, 16:29

hrabi pisze:WYMIARY pomieszczenia to 9mx3,6.
Toż to cały hangar !!
Na pewno uda Ci się rozplanować TorTa, poprzeglądaj układy torowe i porysuj od razu w CADzie, np SCARM, a nie w Paint-cie :shock:
hrabi
Posty: 37
Rejestracja: 05 sie 2006, 17:02
Lokalizacja: Podlesie/Olkusz

Re: Hrabitt

Postautor: hrabi » 28 gru 2012, 14:42

Witam po długiej przerwie.
Przerwę wykorzystałem sumiennie do:
- budowy domu co - za tym idzie mam wydzielone 30 m2 tylko dla siebie (powoli robię wykończeniówkę)
- spłodzenia drugiej córki - co ta tym idzie brak czasu oraz znikające pieniądze..
- jeżdżenia i podpatrywania na różne imprezy w różnych skalach
- plany i jeszcze raz plany zagospodarowania.
Cóż, że plany są ambitne jak zrobienie stacyjki końcowej (od tego chcę zacząć ponieważ mam materiał torowy spory ale wszystkie rozjazdy są EW1.), jak taka mała stacyjka zajęła mi 150cm. !! !! A ułożona stacja mijankowa 170 cm - z peronami 120 cm. !! Co lepsze?
Dodam, że jako główną magistralę chcę mieć dwutorówkę ze stacją dużą na rozjazdach EW3- (czy wystarczy 250-300 cm?) z licznymi rozgałęzieniami na linię lokalne (dwie stacje końcowe: górska - coś na kształt Kudowy Zdrój lub Szklarskiej Poręby :płaska - ala uproszczony HEL. Właśnie jestem na etapie układania torów na górskiej stacyjce ale uświadomiłem sobie, że muszę zrobić mijankę przed wjazdem na odcinek górski (coś jak Władysławowo). Plan mam ambitny ale widzę, że jednak na tak małej przestrzeni ciężko ułożyć coś sensownego. WYMIARY pomieszczenia to 9mx3,6. Projekt jaki mam to tylko papierowy ale przeleje go na PAINTA.
Postaram się dzisiaj wrzucić fotki zarówno stacji końcowej oraz mijanki-może rozjaśnicie mi trochę w głowie.
Ostatnio zmieniony 28 gru 2012, 16:26 przez hrabi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Posty: 3131
Rejestracja: 10 kwie 2006, 08:49
Lokalizacja: Grudziądz
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Re: Hrabitt

Postautor: Maciej » 25 sty 2009, 15:16

Obrazek
dodał bym jeszcze rozjazd w głowicy przed stacją - zaznaczony na czerwono u góry. Po za tym powinno być ok. Powodzenia ;)
Ostatnio zmieniony 28 gru 2012, 16:23 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
hrabi
Posty: 37
Rejestracja: 05 sie 2006, 17:02
Lokalizacja: Podlesie/Olkusz

Re: Hrabitt

Postautor: hrabi » 25 sty 2009, 11:53

No dobra -modyfikacja.
Epoki od III do V. Chciałbym uzyskać szlak dwutorowy aby loki się mijały-mam. Peron przy głównym szlaku będzie obsługiwał ruch dalekobieżny.
Peron stacyjny będzie obsługiwał ruch lokalny oraz będzie odpowiedzialny za obsługę bocznic oraz lokomotywowni lub (i) ewentualnie jeszcze jakiegoś składu paliw (tam gdzie stoi cysterna). Tam gdzie loko -lokomotywownia, skład towarowy -rampa oraz magazyn, tam gdzie osobowe -miejsce postojowe. To tyle. Da się?
Obrazek
Ostatnio zmieniony 25 sty 2009, 12:27 przez hrabi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8472
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 37 times
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: Hrabitt

Postautor: ArturSchŁ » 25 sty 2009, 11:15

Patrząc na zdjęcie nasunęła mi się pewna uwaga. Załóżmy, że skład porusza się po wewnętrznej pętli w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Nie widzę możliwości wydostania się na tor zewnętrzny bez cofania.
Awatar użytkownika
brovarek
Posty: 788
Rejestracja: 14 cze 2006, 14:06
Lokalizacja: Gliwice
Been thanked: 4 times

Re: Hrabitt

Postautor: brovarek » 25 sty 2009, 00:09

Na poczatku powiem Ci, że fajne jest to że ten projekt zyje. Chciałbym ci zadać jednak kilka pytań.
1. Dlaczego nie korzystasz z rozwiazań stosowanych na prawdziwej kolei? Choćby z planów, które znajdziesz TUTAJ np przyjrzyj sie TEMU. Po uproszczeniu części ładunkowej plan byłby jak znalazł.
2. Dlaczego na początku nie okreslisz do czego ma być ta część bocznicowa? Czy do jakiegoś zakładu, czy tylko rampa ładunkowa jak np w modułach Pana Czesława Turko odtworzona rampa do przeładunków wojskowych. To przecież pomoże Ci okreslic układ torowy, dostosujesz go sobie np. do istniejacych budynków.
3. Dlaczego nie okreslisz jaka epoka modelarska Cie interesuje, jaki ma byc charakter tej lini, piszesz o wzniesieniu, czy to linia górska?
4. Moim zdaniem makiete nalezy traktować jak dioramę, musi coś soba przedstawiać , coś opowiadać i miec jakiś charakter. Niestety w tym przypadku nie przedstawia to NIC!
Przemyśl to sobie, moze zreszta ktoś ma inne zdanie na ten temat. A juz na pewno najpierw powinienes je sobie wyrobić.
pozdrawiam i zycze powodzenia w budowie, Maciek
hrabi
Posty: 37
Rejestracja: 05 sie 2006, 17:02
Lokalizacja: Podlesie/Olkusz

Re: Hrabitt

Postautor: hrabi » 24 sty 2009, 22:39

Witam po długiej przerwie. Nie próżnowałem tylko czytałem, czytałem i robiłem swoją makietę.
Jednak przyszedł czas na elektrykę i izolowanie odcinków i miarka się przebrała :evil:
Poszedłem po rozum do głowy i kupiłem zestaw DCC -BR 218. W międzyczasie rozebrałem starą makietę i zacząłem od nowa już tylko pod DCC.
Poniżej przedstawiam układ torowiska który mi sie dziś w głowie ułożył (i nie tylko), ale nie jestem do końca z niego zadowolony. Proszę o rady, sugestię itp.... Zaznaczam tylko, że mam tylko tyle zwrotnic co widać na zdjęciu i nie planuje już zakupów!!!!
Obrazek
Ostatnio zmieniony 25 sty 2009, 10:58 przez hrabi, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Posty: 2097
Rejestracja: 09 kwie 2006, 00:34
Lokalizacja: MDM
Has thanked: 9 times
Been thanked: 5 times
Kontaktowanie:

Re: Hrabitt

Postautor: oelka » 09 maja 2007, 13:26

hrabi pisze:dziś oto takie cudaki wyszły.
[url=http://img58.imageshack.us/img58/7691/dziewzynazdzrewkiemse0.th.jpg]Obrazek[/URL]
proszę o komentarz...
Zanim zaczniesz robic nastepne drzewa zastanow sie jaki konkretnie gatunek chcesz odtwarzac. Kazdy ma bowiem inny pokroj korony. Wyjdz i obejrzyj dokladnie intersujace cie drzewo.
Po drugie zobacz jak sie rozgalezia korona w drzewach. W zadnym wypadku nie jest to szesc czy siedem galezi wyrastajacych w jednym miejscu.
Liscie nie wyrastaja wprost z wieloletnich konarow. Tylko na jednorocznych lub dwuletnich pedach, ktore wyrosly ze starszych galezi, a te z kolei jeszcze ze starszych, ktore to dopiero lacza sie z pniem.
Pien wymaga wykonczenia, tak, by nie bylo widac zwojow drutu, to w zaden sposob nie odtwarza kory.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 09 maja 2007, 13:59 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
myszka
Posty: 299
Rejestracja: 27 wrz 2006, 21:35
Lokalizacja: Rumia Janowo

Re: Hrabitt

Postautor: myszka » 09 maja 2007, 12:00

Rób drzewka z siateczki znacznie prościej i szybciej zapewniam ;)
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8472
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 37 times
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: Hrabitt

Postautor: ArturSchŁ » 07 maja 2007, 08:03

hrabi pisze:... takie cudaki wyszły.
Tak, "cudaki" to właściwe określenie.
:mrgreen:

Jak na wprawki/naukę to: bardzo dobrze, dostatecznie.
;)
Ostatnio zmieniony 07 maja 2007, 08:04 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
WM-MODEL
Posty: 274
Rejestracja: 09 kwie 2006, 06:22
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój

Re: Hrabitt

Postautor: WM-MODEL » 06 maja 2007, 21:52

hrabi pisze:Gdzie zakupić ławeczki...
U mnie ;)

Obrazek

A przy okazji może odpowiesz wreszcie na PW którą wysłałem tydzień temu...


Władek
Ostatnio zmieniony 07 maja 2007, 08:02 przez WM-MODEL, łącznie zmieniany 1 raz.
hrabi
Posty: 37
Rejestracja: 05 sie 2006, 17:02
Lokalizacja: Podlesie/Olkusz

Re: Hrabitt

Postautor: hrabi » 06 maja 2007, 21:11

dziś oto takie cudaki wyszły.
Obrazek Obrazek Obrazek
proszę o komentarz...
Ostatnio zmieniony 07 maja 2007, 08:01 przez hrabi, łącznie zmieniany 2 razy.

Wróć do „Makieta”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość