Moja Makieta 160x90

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

michal.pirat
Posty: 60
Rejestracja: 15 sty 2019, 17:09

Re: Moja Makieta 160x90

Postautor: michal.pirat » 10 lip 2019, 07:53

Plany są :D


Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Posty: 1571
Rejestracja: 07 kwie 2006, 22:57
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 19 times
Kontaktowanie:

Re: Moja Makieta 160x90

Postautor: T_Domagalski » 09 lip 2019, 23:38

michal.pirat pisze:Może lepiej coś takiego od razu?

Dla czterech semaforów to armata na wróbla. No chyba, że masz jakieś perwersyjne plany, o których jeszcze nie napisałeś... :mrgreen:
michal.pirat
Posty: 60
Rejestracja: 15 sty 2019, 17:09

Re: Moja Makieta 160x90

Postautor: michal.pirat » 09 lip 2019, 21:42

Może lepiej coś takiego od razu? Znacie ten prdukt https://bogos.pl/modul-oswietlenia-na-m ... -1687.html ?
andrzejc
Posty: 312
Rejestracja: 09 kwie 2006, 18:04
Lokalizacja: Warszawa-Wola

Re: Moja Makieta 160x90

Postautor: andrzejc » 09 lip 2019, 20:51

Nie zapomnij o rezystorze w szereg z diodą.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Posty: 1571
Rejestracja: 07 kwie 2006, 22:57
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 19 times
Kontaktowanie:

Re: Moja Makieta 160x90

Postautor: T_Domagalski » 09 lip 2019, 11:36

JarUs pisze:Cytuję: Napięcie znamionowe (modele kolejek) 14 - 16 V DC/AC

Century pisze:Ja bym zrobił to na oddzielnym zasilaniu (nie pobierał prądu z torów).

Do wszelkiego rodzaju osprzętu zdecydowanie zalecane jest stosowanie osobnych zasilaczy. Oprócz kwestii obciążenia zabezpiecza to także przez skutkami ewentualnych zwarć lub przepięć. Jeśli zamierzasz zrobić tylko podświetlenie semafora (bez napędu) to prawdopodobnie wystarczy ci najprostszy zasilacz 12V prądu stałego, np. taki: https://sklep.avt.pl/zasilacz-impulsowy ... 5-5-5.html . Przy 12V diody będą świecić nieco słabiej, ale to akurat może być pozytywny objaw - będzie wyglądało bardziej realistycznie...
michal.pirat
Posty: 60
Rejestracja: 15 sty 2019, 17:09

Re: Moja Makieta 160x90

Postautor: michal.pirat » 09 lip 2019, 09:16

A mógłbyś polecić coś konkretnego, sprawdzonego raczej z dekoderem.
Century
Posty: 144
Rejestracja: 27 lut 2016, 08:32
Lokalizacja: Gliwice
Been thanked: 1 time

Re: Moja Makieta 160x90

Postautor: Century » 09 lip 2019, 08:03

Ja bym zrobił to na oddzielnym zasilaniu (nie pobierał prądu z torów). Później przyjdzie Ci chęć dodatkowego oświetlenia, domków, lamp, jakiś elementów ruchomych itp. i dodatkowa magistrala prądowa jak znalazł.
Awatar użytkownika
JarUs
Posty: 1410
Rejestracja: 28 sty 2013, 17:25
Lokalizacja: Białystok
Has thanked: 13 times
Been thanked: 16 times

Re: Moja Makieta 160x90

Postautor: JarUs » 08 lip 2019, 21:25

michal.pirat pisze:Jak to się ma do osób mających centralkę Z21?
Cytuję: Napięcie znamionowe (modele kolejek) 14 - 16 V DC/AC
michal.pirat
Posty: 60
Rejestracja: 15 sty 2019, 17:09

Re: Moja Makieta 160x90

Postautor: michal.pirat » 08 lip 2019, 21:16

Odnośnie zasilania nic nie pisze, po za wzmianką o podłączeniu w celu sprawdzenia do wyjścia prądu zmiennego z transformatora kolejkowego. Jak to się ma do osób mających centralkę Z21?
Awatar użytkownika
JarUs
Posty: 1410
Rejestracja: 28 sty 2013, 17:25
Lokalizacja: Białystok
Has thanked: 13 times
Been thanked: 16 times

Re: Moja Makieta 160x90

Postautor: JarUs » 08 lip 2019, 20:41

Jak wejdziesz na stronę Conrada jest tam instrukcja montażu semafora, czyli wszystko co ci jest potrzebne 8)
michal.pirat
Posty: 60
Rejestracja: 15 sty 2019, 17:09

Re: Moja Makieta 160x90

Postautor: michal.pirat » 08 lip 2019, 20:03

Szukam kogoś kto by doradził w kwestii elektryki, chciałbym dodać 4 semafory kształtowe. Dwa, Conrad 211045, oraz parę Conrad 211005. Na makiecie nie mam żadnego zasilania oprócz tego w torach, zależy mi tylko by świeciły się diody, bez funkcji ruchomych. Ktoś może doradzić jak zrobić zasilanie? Czy można w lutować się w czterema semaforami w torowisko? Czy jakiś oddzielny zasilacz, moduł?
michal.pirat
Posty: 60
Rejestracja: 15 sty 2019, 17:09

Re: Moja Makieta 160x90

Postautor: michal.pirat » 13 maja 2019, 21:37

Dalsze prace nad makietą. Chatka i 2 wygódki z Nocha.
Załączniki
59885694_335346520506370_2148505652647952384_n.jpg
60070272_598786777264105_9041508102041501696_n.jpg
59816494_578239466018041_529696005923274752_n.jpg
Wojtek_Kraków
Posty: 993
Rejestracja: 12 sie 2016, 09:11
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 16 times
Been thanked: 11 times

Re: Moja Makieta 160x90

Postautor: Wojtek_Kraków » 07 kwie 2019, 09:52

T_Domagalski pisze:Już zacząłem wierzyć, że przeżywam de'ja vu...
Ale jednak wszystko ze mną w porządku. Ta makieta była pól roku temu na Aledrogo: https://archiwum.allegro.pl/oferta/maki ... 78417.html :> Widzę, że od tamtej pory przybyło trochę drzew.
Odniosłem takie samo wrażenie :)
Awatar użytkownika
Skała
Posty: 285
Rejestracja: 19 maja 2006, 15:17
Lokalizacja: Nykøbing F.
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

Re: Moja Makieta 160x90

Postautor: Skała » 05 kwie 2019, 21:15

Piękna.
Widać duże doświadczenie w kształtowaniu terenu a szczególnie w zieleni. Tak trzymać. :D
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Posty: 1571
Rejestracja: 07 kwie 2006, 22:57
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 19 times
Kontaktowanie:

Re: Moja Makieta 160x90

Postautor: T_Domagalski » 05 kwie 2019, 09:56

Już zacząłem wierzyć, że przeżywam de'ja vu...
Ale jednak wszystko ze mną w porządku. Ta makieta była pól roku temu na Aledrogo: https://archiwum.allegro.pl/oferta/maki ... 78417.html :> Widzę, że od tamtej pory przybyło trochę drzew.

Wróć do „Makieta”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość