Pierwsza makieta - 150x110 cm

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Borczy
Posty: 1895
Rejestracja: 03 kwie 2015, 11:41
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował;: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Re: Pierwsza makieta - 150x110 cm

Post autor: Borczy »

Proponuję wpaść na imprezę w Mońkach 25, 26 sierpnia i tam będzie nas parę osób. Z Warszawy mamy blisko w miarę więc jest okazja trochę pogadać i podpatrzeć.
Awatar użytkownika
Wąski
Posty: 153
Rejestracja: 07 paź 2014, 15:32
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Pierwsza makieta - 150x110 cm

Post autor: Wąski »

Cześć. Środek makiety masz wolny może ten zewnętrzny krąg zrób przez środek (estakada, most) jakimś łukiem? Zawsze to lepiej jak jest trochę torów do śmigania. Powodzenia w pracy.
robgie
Posty: 1
Rejestracja: 09 sie 2018, 16:16
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Pierwsza makieta - 150x110 cm

Post autor: robgie »

Witam wszystkich forumowiczów! Jestem Robert, mam skończone 23 wiosny i postanowiłem zbudować swoją pierwszą (a tak naprawdę drugą) makietę. Jako dzieciak dostałem kiedyś na gwiazdkę swoją pierwszą kolejkę PIKO jeszcze w H0, i wraz z ojcem zbudowaliśmy wtedy prostą makietę. Jedna pętla i jedna zwrotnica a i tak frajdy było co niemiara. Ostatnio natomiast tata dorwał w LIDL-u czy innym oszołomie zestaw Marklina i tak mnie naszło, że w sumie to mam czas, chęci oraz budżet i chciałbym zrobić coś porządnego :)
Prace już trwają jakiś czas, forum też przeglądam, ale dopiero teraz się zarejestrowałem i spróbuję to trochę udokumentować. Może ktoś bardziej doświadczony wychwyci jakiś błąd albo coś na co powinienem uważać

Projekt wygląda następująco.
36821273_1726961437372619_6774361790387060736_n.png
Zależało mi, żeby upchnąć 3 jednocześnie jeżdżące tabory a ogranicza mnie miejsce, więc zdecydowałem się na TT.

Na start zdecydowałem się na Husarza w wersji analogowej.
37358746_1739601956108567_6067973969527439360_n.jpg
Posiadam także stary zasilacz z kolejki PIKO dzięki czemu testuję przejazdy. Docelowo chcę wszystko zrobić w DCC. Obecnie czekam na zestaw startowy
http://www.modelmania.com.pl/product_in ... _id=101355
podobno ma być właśnie jakoś w połowie sierpnia aczkolwiek zastanawiam się także nad zestawem od Tilliga z sterowaniem "Daisy II". Tutaj moje pytanie czy może jest ktoś w stanie porównać oba te zestawy startowe Roco i Tillig? Albo czy Tillig w ogóle jest warty brania pod uwagę? Czy lepiej sobie odpuścić i czekać na Roco?


Na początku wszystko planowałem montować bezpośrednio do sklejki, ale tabory miały by problem z przejeżdżaniem pod wiaduktem więc całość podniosłem o 2 centrymetry i obniżam tylko w tunelu
37919642_1756318254436937_6316754285086375936_n.png
37997791_1762640037138092_1117666377226780672_n.jpg
W międzyczasie zakupiłem prostą wycinarkę do styropianu i o wiele łatwiej się formuje kształty


Stan na dzień dzisiejszy
IMG_20180812_165325.jpg
Znalazłem na strychu kilka staarych przełączników, może się nadadzą tymczasowo do testów, oraz kilka drzewek i nie mogłem się oprzeć żeby ich od razu nie umieścić :D

Obecnie zamówiłem po sztuce MP1 oraz MP5 i będę walczył na sucho z podłączeniem jakimkolwiek do przełącznika bo elektronika to moje najsłabsze ogniwo :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”