makieciarnia daraska

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Awatar użytkownika
womo
Posty: 1499
Rejestracja: 19 maja 2008, 13:53
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 25 times
Been thanked: 33 times

Re: makieciarnia daraska

Postautor: womo » 14 lis 2015, 09:02

Niby Artur ma rację. Tylko nauka drogo wychodzi jak się niszczy kilka arkuszy sklejki :roll:

1. Sklejka liściasta. Iglasta porozwarstwiała się po pewnym czasie od drgań.
2. Łuki minimum 40. Poniżej albo wychodzi kolejka górska, albo loki się nie mieszczą. Scram pokazuje same tory bez podłoża ...
3. Jak wytniesz okręgi to wszystkie naraz poskręcaj i wierć dziury w jednym czasie od podstawy. Zaznacz które dziury w którym miejscu. Jak sruba 8 to dziura 10.
4. Przy rysowaniu okręgów rysuje odrazu zewnętrzne ułożenie toru. Potem problem z ułożeniem. A tak przykładasz do linii podkłady i gotowe.
5. U siebie przyjęłam podstawę 100x100 cm. Łuki 42 i 46,5 (chyba, jest w moim temacie ). Odległość na jednej śrubie pomiędzy torami 7,6 cm. Ale regulowałem według potrzeb.
Pochylenie 2 mm. Czyli jak na zewnętrznfej śrubie 10 cm to wewnątrz 9,8 cm. Jeżdżę na pełnym gazie bez problemu. Starałem się zachować te 25 promili pochylenia.
6. Zabezpiecz czymś śruby na koniec (u mnie użyłem taśmy) bo przy próbach porysowałem wagon przy wykolejeniu o gwint.
7. Wszystko jeździ bez problemu nawet długie składy. Tylko BTTB nie może wpychać wagonów bo się wykoleja. Ale to brak kks.

Jak masz jeszcze inne pytania to śmiało. Lepiej pytać niż jak ja 3 budować :lol:


Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8471
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 37 times
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: makieciarnia daraska

Postautor: ArturSchŁ » 14 lis 2015, 08:08

Minimalny promień łuku oraz wielkość pochylenia podjazdu, były już wielokrotnie wałkowane.
Z jednej strony masz warunki lokalowe - wymiary, w których musisz się zmieścić, a z drugiej parametry taboru i jego możliwości. Całość zaleceń znajdziesz w normach NEM, które określają odstęp osi torów na łukach w zależności od promienia, skrajnię dla toru prostego i łuku, a pochylenie - wiadomo - nie powinno przekraczać 25 promili, oczywiście im stromiej tym mniej składów podjedzie.
Kalkulator i sobie wyliczysz co możesz zrobić.
Awatar użytkownika
daraśekp
Posty: 909
Rejestracja: 22 mar 2010, 19:58
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 22 times
Been thanked: 8 times

Re: makieciarnia daraska

Postautor: daraśekp » 13 lis 2015, 23:01

Też mam taką koncepcję...interesuje mnie promień tego ustrojstwa, wysokość między poziomami (a raczej skosami :mrgreen: ) oraz jak składy radzą sobie pod górkę... ;)
Awatar użytkownika
womo
Posty: 1499
Rejestracja: 19 maja 2008, 13:53
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 25 times
Been thanked: 33 times

Re: makieciarnia daraska

Postautor: womo » 13 lis 2015, 22:24

Ja :lol:
Tylko zbudowałem na śrubach.
Co chcesz wiedzieć ??
download/file.php?id=633&t=1
Awatar użytkownika
daraśekp
Posty: 909
Rejestracja: 22 mar 2010, 19:58
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 22 times
Been thanked: 8 times

Re: makieciarnia daraska

Postautor: daraśekp » 13 lis 2015, 20:15

womo pisze:Układać mi się nie chciało. Rysunek jest poglądowy :mrgreen:
Jak stacjonarna to po co tyle skrzynek. Potem tylko problem ze zwrotnicami ... :lol:
To dorabiaj zjazdy jak u mnie i będziesz śmigać w koło :mrgreen:
Będzie śmigać w koło i w...górę :mrgreen:
Odwiedził mnie dziś kolega miano. Powstała nowa, lepsza koncepcja odnośnie umiejscowienia skorupek, oraz podjazdu do tej stacji. Dzięki ;)
Dodatkowo muszę zrobić testowy podjazd w kształcie spirali. Ma może ktoś doświadczenie z czymś takim?
Awatar użytkownika
Scio
Posty: 596
Rejestracja: 11 mar 2009, 17:09
Lokalizacja: Kielce
Been thanked: 1 time

Re: makieciarnia daraska

Postautor: Scio » 13 lis 2015, 18:01

daraśekp pisze:Added in 3 minutes 3 seconds:
Scio pisze:Przed głowicą wjazdową (ta górna) przydałby się trapez, który poprawi funkcjonalność stacji i uczyni ją bardziej realistyczną.
Czekam na pomysł ;)

Proponuję pooglądać układy stacyjne, choćby tutaj http://www.bazakolejowa.pl//index.php a napewno znajdziesz coś co będziesz mógł wykorzystać na swojej makiecie.
Awatar użytkownika
womo
Posty: 1499
Rejestracja: 19 maja 2008, 13:53
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 25 times
Been thanked: 33 times

Re: makieciarnia daraska

Postautor: womo » 12 lis 2015, 19:18

Układać mi się nie chciało. Rysunek jest poglądowy :mrgreen:

Jak stacjonarna to po co tyle skrzynek. Potem tylko problem ze zwrotnicami ... :lol:

To dorabiaj zjazdy jak u mnie i będziesz śmigać w koło :mrgreen:
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8471
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 37 times
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: makieciarnia daraska

Postautor: ArturSchŁ » 12 lis 2015, 18:32

daraśekp pisze:... przy takim układzie, przez łuki wewnętrzne przejedzie co najwyżej wagon dwuosiowy...
Podoba mi się pomysł womo.
Problem z ciasnymi łukami można rozwiązać tak, że najbardziej wewnętrzny będzie miał np 310/353 mm, natomiast wystający róg trójkąta (ten z prostym kątem) można ściąć i będzie zamiast trójkąta - wielokąt:
Przechwytywanie.JPG
Awatar użytkownika
daraśekp
Posty: 909
Rejestracja: 22 mar 2010, 19:58
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 22 times
Been thanked: 8 times

Re: makieciarnia daraska

Postautor: daraśekp » 12 lis 2015, 18:19

womo pisze:na jednej ścianie początek a na drugiej środek i koniec. W tym trójkącie łuki które możesz wywalić i spiąć stacje razem.:P
Jest to jakieś wyjście, jednak przy takim układzie, przez łuki wewnętrzne przejedzie co najwyżej wagon dwuosiowy...no i tracę miejsce na bocznicę...
Planuję, że będzie to raczej makieta stacjonarna, nie mobilna...
Awatar użytkownika
womo
Posty: 1499
Rejestracja: 19 maja 2008, 13:53
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 25 times
Been thanked: 33 times

Re: makieciarnia daraska

Postautor: womo » 12 lis 2015, 12:11

Może tak zrób?
Obrazek
na jednej ścianie początek a na drugiej środek i koniec. W tym trójkącie łuki które możesz wywalić i spiąć stacje razem.
Sorry ale nie chce mi się malować wszystkiego :P
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8471
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 37 times
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: makieciarnia daraska

Postautor: ArturSchŁ » 12 lis 2015, 09:45

daraśekp pisze:
Scio pisze:Przed głowicą wjazdową (ta górna) przydałby się trapez, który poprawi funkcjonalność stacji i uczyni ją bardziej realistyczną.
Się robi ;)
Znaczy się chciałbym zrobić...tylko gdzie, przed łukiem?
Pomyśl o tym by trapez schować do środka stacji, a nie przed.
Jeśli po środku dwutoru dodasz trzeci, pomiędzy tymi dwoma, używasz 3 rozjazdów (zamiast 4) i możesz manewrując przedostać się z lewej części przez środek, na prawą.
Jest to dobre do manewrowania lokomotywą (lub składem), jednak nie pozwala na to, by skład, wjeżdżając z zewnątrz na stację, mógł dowolnie wybrać peron (na przeciwnej stronie).
Oczywiście taki dodatkowy, środkowy tor, służy jako manewrowy/przelotowy i nie może być odstawczym.
Awatar użytkownika
womo
Posty: 1499
Rejestracja: 19 maja 2008, 13:53
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 25 times
Been thanked: 33 times

Re: makieciarnia daraska

Postautor: womo » 12 lis 2015, 08:45

daraśekp pisze:Czekam na pomysł ;)
Chyba powinieneś podejść inaczej do projektowania tego.
Jeśli chcesz robić skrzynki w standardzie to musisz wziąć pod uwagę, że wszystkie łuki wylecą z projektu ponieważ nie spełniają norm. Po odjęciu skrzynek z łuków tak trzeba by było zaprojektować torowisko aby skrzynki proste dało się ułożyć w jakąś sensowną całość. Lub dorobić jakieś przejściowe skrzynki które to sensownie połączą. Co nadal wymaga zaprojektowania tego jak jednej wielkiej całości bez łuków.

Zazdroszczę ludziom którzy mają prosty kawał ściany i nie muszą tak kombinować :/
Awatar użytkownika
tydzial
Posty: 862
Rejestracja: 21 sty 2007, 21:14
Lokalizacja: Szczecin Pogodno
Been thanked: 2 times

Re: makieciarnia daraska

Postautor: tydzial » 11 lis 2015, 21:02

A na Marcina rogala pojadłeś
Awatar użytkownika
daraśekp
Posty: 909
Rejestracja: 22 mar 2010, 19:58
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 22 times
Been thanked: 8 times

Re: makieciarnia daraska

Postautor: daraśekp » 11 lis 2015, 21:00

womo pisze:Szopy i budynki wchodzisz w figures i tam sam tworzysz.
Musisz tylko pamiętać o wpisywania wysokości jaka ma być. Potem odbierasz dachy ...
Dzięki.
Dziś już trochę przesiedziałem. Pozmieniałem tory, aby zrobić więcej miejsca dla szopy z obrotnicą.
Jutro ciąg dalszy zabawy. Za pomoc oczywiście będę się odwdzięczał ;)
Efekty dzisiejszej robótki:
stacja3.png
stacja4.png


Added in 3 minutes 3 seconds:
Scio pisze:Przed głowicą wjazdową (ta górna) przydałby się trapez, który poprawi funkcjonalność stacji i uczyni ją bardziej realistyczną.
Czekam na pomysł ;)
Awatar użytkownika
womo
Posty: 1499
Rejestracja: 19 maja 2008, 13:53
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 25 times
Been thanked: 33 times

Re: makieciarnia daraska

Postautor: womo » 11 lis 2015, 20:37

Szopy i budynki wchodzisz w figures i tam sam tworzysz.
Musisz tylko pamiętać o wpisywania wysokości jaka ma być. Potem odbierasz dachy ...
Miłej zabawy

Wróć do „Makieta”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość