makieta 260x125cm

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Awatar użytkownika
womo
Posty: 1500
Rejestracja: 19 maja 2008, 13:53
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 25 times
Been thanked: 33 times

Re: makieta 260x125cm

Postautor: womo » 25 mar 2015, 18:24

Chyba Misiek kiedyś pisał na ten temat.
Po wielu próbach wyszło,że najlepiej działa magnes na kontrakton gdy jest przyklejony z boku loki a nie na wprost nad samym kontaktronem. Musiałbyś poszukać w starych postach.


Awatar użytkownika
Slawek77
Posty: 2247
Rejestracja: 04 lut 2015, 18:06
Lokalizacja: Chorzów
Has thanked: 21 times
Been thanked: 10 times
Kontaktowanie:

Re: makieta 260x125cm

Postautor: Slawek77 » 25 mar 2015, 17:00

@kolejkowicz Wyciąć jeden podkład i w to miejsce wstawić kontaktor, dobry pomysł lecz sprawdzałem i kontaktor jest ciut większy od szyny, i trzeba było by izolować druciki.
To nie problem, lecz zakładam że kiedyś kontaktor się uszkodzić i wtedy będzie problem z wymianą. Bo tor jak się przyklei, to nie łatwo będzie go wtedy wymienić.

Nie ukrywam że na górze kontaktor bardzo szczypie w oczy.
Zrobiłem takie coś, nie jest to perfekcyjne ale zawsze bardzo łatwy dostęp do wymiany kontaktor.
Oczywiście w tym miejscu nie wolno przyklejać żwiru.

Co wy na to ?
Ostatnio zmieniony 25 mar 2015, 17:00 przez Slawek77, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Slawek77
Posty: 2247
Rejestracja: 04 lut 2015, 18:06
Lokalizacja: Chorzów
Has thanked: 21 times
Been thanked: 10 times
Kontaktowanie:

Re: makieta 260x125cm

Postautor: Slawek77 » 25 mar 2015, 16:17

@wicy: A co jeśli tylko druga była wcześniej na skręt?

To zostaje w tej samej pozycji, wtedy, tylko wtedy przełączy jak iglica jest w złej pozycji

Sterownik do serwa ma 3 funkcje
1: ręczne sterowanie zwrotnicą lewo/prawo
2: sterowanie tylko w lewą stronę (brak możliwości przełączenie na prawą stronę iglicy)
3: sterowanie tylko w prawą stronę (brak możliwości przełączenie na lewą stronę iglicy)


Wstawiłem filmik z trzema lokomotywami w akcji ;)
Jeśli skład będzie cofał do tyłu, to już sterowanie zwrotnicami trzeba operować ręcznie na który skład torowiska ma wjechać.

Awatar użytkownika
wicy
Posty: 1423
Rejestracja: 23 mar 2014, 08:27
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 42 times
Been thanked: 26 times
Kontaktowanie:

Re: makieta 260x125cm

Postautor: wicy » 25 mar 2015, 15:01

Slawek77 pisze:To nie problem zrobić żeby iglice ustawiły się na poprzednią pozycję, wystarczy za zwrotnicą zamontować dodatkowy czujnik.
Wtedy montujemy 2 czujniki, jeden przed zwrotnicą i kolejny za zwrotnicą.

Raczej nie. Takie rozwiązanie przełączy Ci wszystkie zwrotnice w pozycję skrętu. A co jeśli tylko druga była wcześniej na skręt? Potrzebne coś, co zapamięta pozycje zwrotnic sprzed zdarzenia na czujniku 1, ustawi przejazd i przywróci stan po zdarzeniu na czujniku 2.
Ale to już dywagacje na oddzielny temat.
kolejkowicz
Posty: 276
Rejestracja: 13 sty 2009, 11:32
Lokalizacja: Łódź
Been thanked: 8 times

Re: makieta 260x125cm

Postautor: kolejkowicz » 25 mar 2015, 12:44

Rozwiązanie z kontaktronem i magnesem znane od dawna. Stosowała je firma ROCO w skali 1:87. Kontaktron był umieszczony w pojedynczym podkładzie .
Z toru wycinało się jeden podkład, a w to miejsce umieszczało się podkład z kontaktronem. Może warto spróbować takiego rozwiązania.
Ostatnio zmieniony 25 mar 2015, 12:45 przez kolejkowicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariusz
Posty: 2502
Rejestracja: 26 kwie 2006, 21:55
Lokalizacja: Łubowo
Kontaktowanie:

Re: makieta 260x125cm

Postautor: Mariusz » 25 mar 2015, 12:12

Kiedyś budowano podobnie, ale to były makiety analogowe.
http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalogi. ... 5&kat=gle2
Awatar użytkownika
Slawek77
Posty: 2247
Rejestracja: 04 lut 2015, 18:06
Lokalizacja: Chorzów
Has thanked: 21 times
Been thanked: 10 times
Kontaktowanie:

Re: makieta 260x125cm

Postautor: Slawek77 » 25 mar 2015, 11:39

To nie problem zrobić żeby iglice ustawiły się na poprzednią pozycję, wystarczy za zwrotnicą zamontować dodatkowy czujnik.
Wtedy montujemy 2 czujniki, jeden przed zwrotnicą i kolejny za zwrotnicą.

Czujniki łączymy ze sterownikiem serwa, i gotowe
Czujnik montujemy na torowisku lub pod, lecz wtedy wymagany jest większy magnes !!! ze względu że jak czujnik zostanie przysypany żwirem na torowiska to nie za każdym razem to działa.

Magnes montujemy od spodu lokomotywy ( lokomotyw )

Tak patent zaczerpnięty od kolegi dejww, lecz nie do końca, bo dejww ma takie zastosowanie przy semaforach, ale w każdym razie paten kolegi dejwwa :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 25 mar 2015, 11:45 przez Slawek77, łącznie zmieniany 6 razy.
Awatar użytkownika
dejww
Posty: 219
Rejestracja: 25 cze 2013, 11:19
Lokalizacja: Chorzów

Re: makieta 260x125cm

Postautor: dejww » 25 mar 2015, 11:23

Hehehe. Pomysł automatyki podsunięty przeze mnie :D. Spoko Sławek :) Fajnie się prezentuje :) :)
Awatar użytkownika
wicy
Posty: 1423
Rejestracja: 23 mar 2014, 08:27
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 42 times
Been thanked: 26 times
Kontaktowanie:

Re: makieta 260x125cm

Postautor: wicy » 25 mar 2015, 10:22

Pochwal się jak to zrobiłeś, bo funkcja wygląda na bardzo ciekawą i przydatną.
Gdyby tak jeszcze po przejeździe zwrotnice powracały do pierwotnych nastaw....
Awatar użytkownika
Slawek77
Posty: 2247
Rejestracja: 04 lut 2015, 18:06
Lokalizacja: Chorzów
Has thanked: 21 times
Been thanked: 10 times
Kontaktowanie:

Re: makieta 260x125cm

Postautor: Slawek77 » 24 mar 2015, 22:41

Od kilku dni zastanawiałem się nad zwrotnicami i borykałem się z jednym problemem, a mianowicie, jeśli zwrotnica będzie ustawiona w złym kierunku, to tabor się wykolei.
A przy 19stu zwrotnicach będzie trudne do ręcznego sterowania zwrotnicami.
Więc wpadłem na pomysł zautomatyzować zwrotnice, tak że pociąg będzie sam przełączał iglice w odpowiednią pozycję.
Na filmie są trzy zwrotnice na których są iglice ustawione do skrętu na bocznice kolejowe.
A oto efekt.
Ostatnio zmieniony 24 mar 2015, 22:42 przez Slawek77, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Slawek77
Posty: 2247
Rejestracja: 04 lut 2015, 18:06
Lokalizacja: Chorzów
Has thanked: 21 times
Been thanked: 10 times
Kontaktowanie:

Re: makieta 260x125cm

Postautor: Slawek77 » 23 mar 2015, 11:30

Udało się zamówić telefonicznie w skali TT ;)
Dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
Slawek77
Posty: 2247
Rejestracja: 04 lut 2015, 18:06
Lokalizacja: Chorzów
Has thanked: 21 times
Been thanked: 10 times
Kontaktowanie:

Re: makieta 260x125cm

Postautor: Slawek77 » 23 mar 2015, 10:58

PisAłem 3 razy i za każdym razem odpisali tylko HO
Awatar użytkownika
womo
Posty: 1500
Rejestracja: 19 maja 2008, 13:53
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 25 times
Been thanked: 33 times

Re: makieta 260x125cm

Postautor: womo » 23 mar 2015, 09:41

Napisz do nich. Może Ci go przeskalują.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2015, 09:42 przez womo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Slawek77
Posty: 2247
Rejestracja: 04 lut 2015, 18:06
Lokalizacja: Chorzów
Has thanked: 21 times
Been thanked: 10 times
Kontaktowanie:

Re: makieta 260x125cm

Postautor: Slawek77 » 22 mar 2015, 22:38

@cichonęk
http://sklep.gpm.pl/modele-kartonowe/ko ... ty-laserem
Placyk fajny lecz jest tylko w skali HO
Ma ktoś namiar na skalę TT ?
Ostatnio zmieniony 22 mar 2015, 22:38 przez Slawek77, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Slawek77
Posty: 2247
Rejestracja: 04 lut 2015, 18:06
Lokalizacja: Chorzów
Has thanked: 21 times
Been thanked: 10 times
Kontaktowanie:

Re: makieta 260x125cm

Postautor: Slawek77 » 21 mar 2015, 11:45

Dziękuję za pomoc

Wróć do „Makieta”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości