Nowy TTort piottrw

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Awatar użytkownika
piottrw
Posty: 585
Rejestracja: 10 kwie 2006, 07:54
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Re: Nowy TTort piottrw

Postautor: piottrw » 20 maja 2015, 07:48

Witam,
Niżnej efekt pocięcia i przyklejenia tła. Niestety po lewej tronie na niebie wyskoczył bąbel, a jego likwidacja spowodowała taki defekt, który na szczęście w realu jest mniej widoczny. Muszę nad technologią jeszcze popracować, ale to kiedyś. Koszt wykonania 0 PLN, a to z powodu tego że miałem wszystkie materiały pod ręką. Jak by robić z kupnych materiałów i druku gdzieś na mieście max kilka PLN.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 20 maja 2015, 12:06 przez piottrw, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika
piottrw
Posty: 585
Rejestracja: 10 kwie 2006, 07:54
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Re: Nowy TTort piottrw

Postautor: piottrw » 17 maja 2015, 09:43

Witam. Z tej strony można pobrać. http://dermodellbahnblog.de/modellbahn- ... ucken.html Potem wyskalować do wydruku na A4.
Awatar użytkownika
krzysztof
Posty: 1587
Rejestracja: 20 kwie 2006, 20:29
Lokalizacja: Tczew
Been thanked: 12 times

Re: Nowy TTort piottrw

Postautor: krzysztof » 17 maja 2015, 08:53

piottrw pisze:/.../ Czy spotykana jest sytuacja jak na szkicu że zapory są tylko przy głównych torach, a przy bocznicy, która jest nieco oddalona od torów, w tym przypadku stacyjnych (na makiecie w sam raz Ifa się mieści pomiędzy torem bocznicy a szlabanem) jest tylko znak ostrzegawczy?/.../
w Pelplinie jest taka sytuacja i to nawet na głównym szlaku dwutorowym z Gdyni do Bydgoszczy (a w tym miejscu już chyba są nawet trzy tory). jadąc drogą wojewódzką do tego miasta od strony Tczewa zaraz z ronda przecinasz tor bocznicy który jest tylko oznakowany, za torem w prawo wjazd dla ciężarówek i szlabany na głównym szlaku. może realna IFA między torami by się tam zmieściła... ale dwa osobowe to chyba nie...
Ostatnio zmieniony 17 maja 2015, 12:00 przez krzysztof, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8473
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 37 times
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: Nowy TTort piottrw

Postautor: ArturSchŁ » 17 maja 2015, 08:39

piottrw pisze:... nawinął mi się pliki z panoramami i będzie tło za makietą
Coś więcej na ten temat ?? Możesz zapodać pliki ??
Awatar użytkownika
piottrw
Posty: 585
Rejestracja: 10 kwie 2006, 07:54
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Re: Nowy TTort piottrw

Postautor: piottrw » 16 maja 2015, 21:44

Dzięki. W Chabówce byłem parenaście razy, a nie zapamiętałem / nie zwróciłem uwagi.
Pozdrawiam
fox
Posty: 199
Rejestracja: 20 sie 2006, 12:06
Lokalizacja: Rokiciny Podhalańskie

Re: Nowy TTort piottrw

Postautor: fox » 16 maja 2015, 21:28

W Chabówce przy skansenie jest taki układ. Tor na Zakopane i zjazd na szopę jest zabezpieczony rogatkami, a pozostałe tory do skansenu (tam gdzie są eksponaty) są tylko oznaczone znakiem STOP i krzyżem św. Andrzeja.
Awatar użytkownika
piottrw
Posty: 585
Rejestracja: 10 kwie 2006, 07:54
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Re: Nowy TTort piottrw

Postautor: piottrw » 16 maja 2015, 18:47

Przejazd zrobiony, jeszcze bruk trzeba pobrudzić, ale przy okazji nawinął mi się pliki z panoramami i będzie tło za makietą :shock: . Takie przymiarki
Przejazd
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Tu tło drukowane na atramentówce. Muszę tylko gruby karton przyciąć na wymiar. Na próbę dwa motywy. Ten mi się podoba najbardziej:
Obrazek Obrazek
A tu takie Alpy
Obrazek
Oczywiście jest to przymiarka, drukować będę na grubszym kartonie i z lepszą jakością.
Ostatnio zmieniony 17 maja 2015, 08:37 przez piottrw, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
piottrw
Posty: 585
Rejestracja: 10 kwie 2006, 07:54
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Re: Nowy TTort piottrw

Postautor: piottrw » 15 maja 2015, 14:06

Dzięki wielkie dokładnie o coś takiego mi chodziło jak na drugim linku.

No to do dzieła :D
Awatar użytkownika
Mariusz
Posty: 2502
Rejestracja: 26 kwie 2006, 21:55
Lokalizacja: Łubowo
Kontaktowanie:

Re: Nowy TTort piottrw

Postautor: Mariusz » 15 maja 2015, 13:54

Oczywiście że spotyka się takie rozwiązania. Dla przykładu ja znam mijankę o nazwie Prądy w Bydgoszczy na linii nr 18 wylot na Piłę gdzie przy nastawni wykonawczej są szlabany a za "plecami" przez ulicę przechodzi tor na bocznicę osłonięty krzyżem św. Andrzeja.
http://www.st43.pl/4galery/details.php? ... ode=search
tor bocznicowy jest niewidoczny na zdjęciu po lewej i jak widzisz sygnalizatory są przy rogatce przed torami głównymi. Bocznica nie jest nimi osłaniana.
https://www.google.pl/maps/@53.14597,17 ... dxwZog!2e0
a tu masz widok najpierw na bocznicę bez znaków nawet, a potem szlabany.
Ostatnio zmieniony 15 maja 2015, 13:55 przez Mariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
piottrw
Posty: 585
Rejestracja: 10 kwie 2006, 07:54
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Re: Nowy TTort piottrw

Postautor: piottrw » 15 maja 2015, 12:43

Witam,
Mam pytanie do szanownych Kolegów odnośnie zamontowania zapór drogowych. Czy spotykana jest sytuacja jak na szkicu że zapory są tylko przy głównych torach, a przy bocznicy, która jest nieco oddalona od torów, w tym przypadku stacyjnych (na makiecie w sam raz Ifa się mieści pomiędzy torem bocznicy a szlabanem) jest tylko znak ostrzegawczy? Jak to oznakować?
Problem jest taki, że jak dam szlaban przed bocznicą straszną pustką wieje pośrodku.
Kolor czarny tory, kolor zielony projektowana droga, kolor czerwony zapory.
Bocznica jest do małego placu ładunkowego, który będzie za drogą, ale też do odstawienia po "zabawie" składu z dwoma wagonami M lub Y.
Przepraszam za taki szkic, ale jest to przymiarka.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Borczy
Posty: 1981
Rejestracja: 03 kwie 2015, 11:41
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 16 times
Been thanked: 17 times

Re: Nowy TTort piottrw

Postautor: Borczy » 16 kwie 2015, 21:54

Jak dla mnie spoko. Też stawiam na rurkach :)
Awatar użytkownika
piottrw
Posty: 585
Rejestracja: 10 kwie 2006, 07:54
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Re: Nowy TTort piottrw

Postautor: piottrw » 13 kwie 2015, 09:49

Awatar użytkownika
piottrw
Posty: 585
Rejestracja: 10 kwie 2006, 07:54
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Re: Nowy TTort piottrw

Postautor: piottrw » 20 lut 2015, 10:29

Witam jeszcze raz. jakieś błędy wyskoczyły i zapisał się pusty post.
Makieta ma łuki ok. 310 mm na linii głównej i do 260 mm na bocznicach, tak że tabor BTTB jeździ bez problemów wszędzie, a długie dosto na głównej linii. Teraz już nie ma tunelu bo potrzebowałem toru odstawczego na 2 m-wageny+lok. Ruch jest zautomatyzowany, jeżdżą na zmianę pociągi z obu torów stacyjnych w dwóch przeciwnych kierunkach. Steruje tym moduł czasowy na procesorze konstrukcji zaprzyjaźnionego informatyka-elektronika (coś a la tiiligowski moduł tylko dostosowany do mojego ttorta.

Fotki:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 20 lut 2015, 10:31 przez piottrw, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Niejeden
Posty: 461
Rejestracja: 18 sie 2009, 20:47
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Re: Nowy TTort piottrw

Postautor: Niejeden » 18 lut 2015, 09:19

Całkiem przyjemny torcik :) Łuki nie za ostre?
Awatar użytkownika
piottrw
Posty: 585
Rejestracja: 10 kwie 2006, 07:54
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Re: Nowy TTort piottrw

Postautor: piottrw » 18 lut 2015, 09:03

Przejazd pociagiem po moim ttorciku. Na malucha :mrgreen:
https://www.youtube.com/watch?v=5HDc0uZ ... e=youtu.be
Pozdrawiam

Wróć do „Makieta”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości