Tak to wygląda od strony początku podjazdu do spirali: Perony mają długości 150, 160, 160cm. Powinno wystarczyć...
makieciarnia daraska
Moderator: mod-Makieta
- daraśekp
- Kontakt:
Re: makieciarnia daraska
Dołożyłem budynek, perony oraz zwrotki do zmiany toru prawego na lewy do wjazdu na peron.
Tak to wygląda od strony początku podjazdu do spirali: Perony mają długości 150, 160, 160cm. Powinno wystarczyć...
- daraśekp
- Kontakt:
Słucham różnej muzy, ale tego nie znałem...womo pisze:Zawsze jak słyszę o tych płasko i górkach to od razu kojarzy mi się ta piosenka![]()
![]()
https://www.youtube.com/watch?v=Wm7KI1oNVxw
Dobre, dobre, i nie chodzi mi o skojarzanki makietowe
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Proponuje przejrzenie gotowych makiet opisanych w gazetach (zobacz PW).
W MIBIE i innych, jest wiele przykładów gotowych makiet, także w TT Kurierze, tylko tetetkowych.
[highlight=yellow]TU[/highlight] też jest trochę starych pomysłów.
Masz tam obiekty industrialne, zabudowę miejską i przeróżne tereny. Do wyboru, do koloru.

W MIBIE i innych, jest wiele przykładów gotowych makiet, także w TT Kurierze, tylko tetetkowych.
[highlight=yellow]TU[/highlight] też jest trochę starych pomysłów.
Masz tam obiekty industrialne, zabudowę miejską i przeróżne tereny. Do wyboru, do koloru.
- womo
- Kontakt:
Zawsze jak słyszę o tych płasko i górkach to od razu kojarzy mi się ta piosenka
- daraśekp
- Kontakt:
Zgadza się, jest płasko. Niestety, nie mam na to pomysła...ArturSchŁ pisze:Ale cały czas PŁASKO.Cała prawa część, wraz z wachlarzem, płasko jak deska do prasowania.
Może byś coś puścił dołem, coś górąJakiś tor nad innym po moście kratownicowym...
Artur, jeśli coś Tobie chodzi po głowie-śmiało, dawaj
Added in 6 minutes 20 seconds:
Jak najbardziej, na całej długości makiety. Dobry pomysł z kolejnością wykonywanych robótSlawek77 pisze:Projekt 3d robi wrażenie a co dopiero jak będzie już gotowy.
Jeśli mogę doradzić, to jak masz w planach tła to proponuję zrobić je przed aranżacją bo łatwiej wtedy wkomponować szczegóły na makiecie.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Ale cały czas PŁASKO.
Cała prawa część, wraz z wachlarzem, płasko jak deska do prasowania.
Może byś coś puścił dołem, coś górą
Jakiś tor nad innym po moście kratownicowym...
Może byś coś puścił dołem, coś górą
- Slawek77
- Kontakt:
Projekt 3d robi wrażenie a co dopiero jak będzie już gotowy.
Jeśli mogę doradzić, to jak masz w planach tła to proponuję zrobić je przed aranżacją bo łatwiej wtedy wkomponować szczegóły na makiecie.
- daraśekp
- Kontakt:
Sławek, wszystko jest na razie w fazie projektu. Moje założenia są takie:
-szopa z obrotnicą-no tu raczej drzewek nie będzie...ale jakaś trawa, krzaczek,zabudowa tak
-stacja osobowo-towarowa, tutaj jak to na stacji
-dalej rampa dla eszelonu, początek wznoszenia się zewnętrznego toru, tutaj już sporo zieleni, wiadukt kolejowy, jakaś droga...pierwotna bocznica (ta bez rampy) do usunięcia, w tym miejscu ogrodzony magazyn z pierdołami, jakiś domek, droga...
-dalej prawdopodobnie kamieniołom, wszelaka zielenina, jakaś szopka...
-następnie pętla na poziomie zero w tunelu, plus spirala na piętro do skorupek, jakieś skały, mosty...
-skorupki znasz
A torów musi trochę być, bo to makieta dla kolejek
Added in 1 minute 14 seconds:
Zabudowa miejska jakoś mnie nie bawi...zawsze może być w tle...
Added in 40 minutes 57 seconds:
Tak to wygląda w 3D Podjazd do skorupek po lewej nie będzie na filarach, tylko zostanie podwieszony na wysięgnikach.
-szopa z obrotnicą-no tu raczej drzewek nie będzie...ale jakaś trawa, krzaczek,zabudowa tak
-stacja osobowo-towarowa, tutaj jak to na stacji
-dalej rampa dla eszelonu, początek wznoszenia się zewnętrznego toru, tutaj już sporo zieleni, wiadukt kolejowy, jakaś droga...pierwotna bocznica (ta bez rampy) do usunięcia, w tym miejscu ogrodzony magazyn z pierdołami, jakiś domek, droga...
-dalej prawdopodobnie kamieniołom, wszelaka zielenina, jakaś szopka...
-następnie pętla na poziomie zero w tunelu, plus spirala na piętro do skorupek, jakieś skały, mosty...
-skorupki znasz
A torów musi trochę być, bo to makieta dla kolejek
Added in 1 minute 14 seconds:
Zabudowa miejska jakoś mnie nie bawi...zawsze może być w tle...
Added in 40 minutes 57 seconds:
Tak to wygląda w 3D Podjazd do skorupek po lewej nie będzie na filarach, tylko zostanie podwieszony na wysięgnikach.
- Slawek77
- Kontakt:
Przyglądam się projektowi od samego początku tematu, i zastanawiam się czy planujesz same tory wstawiać czy tez jakieś tereny do zabudowy np. domy drzewa wieś itd..
Bo z dnia na dzień przybywa torowiska, a miejsca coraz mniej.
ps. projekt rewelacja, powodzenia w budowie.
Bo z dnia na dzień przybywa torowiska, a miejsca coraz mniej.
ps. projekt rewelacja, powodzenia w budowie.
- womo
- Kontakt:
Jedyny plus jaki widzę z nieposiadania u Ciebie trapezu to, że będziesz potrzebował chyba 1 modułu pętli.
Poza tym to ta loka aby zmienić tor będzie jechała i jechała zanim objedzie połowę makiety ...
Przepraszam obejrzałem ostatni plan jednak 3 moduły ... (chyba)
Added in 18 minutes 44 seconds:
Tutaj bym doda jeszcze trapez.
Poza tym to ta loka aby zmienić tor będzie jechała i jechała zanim objedzie połowę makiety ...
Przepraszam obejrzałem ostatni plan jednak 3 moduły ... (chyba)
Added in 18 minutes 44 seconds:
Tutaj bym doda jeszcze trapez.
- daraśekp
- Kontakt:
Dołożonewomo pisze:Więcej torówdaraśekp pisze: ... no i ogólnie, co jeszcze można zmienić...![]()
Added in 12 minutes 36 seconds:
...dojazd do rampy pod wiaduktem kolejowym
- womo
- Kontakt:
Więcej torówdaraśekp pisze: ... no i ogólnie, co jeszcze można zmienić...![]()
- daraśekp
- Kontakt:
Tam jest kaloryfer...wicy pisze:W górnym prawym rogu sporo miejsca się marnuje.
Ja bym jeszcze puścił zewnętrzny z prawej tor łukiem i połączył z zewnętrznym górnym
Added in 3 minutes 39 seconds:
Jak najbardziej liczę się z tym, że przy układaniu wyjdą babole...womo pisze:Zrób plan poglądowy. Czyli co gdzie ale mniej więcej.
Inaczej to wygląda na planie inaczej na żywo zwłaszcza przy tak dużej ilości miejsca![]()
Zobacz u mnie stacje. To jest 60 cm szerokości i perony na początku miały mieć po 280 cm a z różnych powodów zmiejszyły się do 220 cm. Z całą resztą jestem w ...
Plan sobie ale przy budowie i układaniu torów wychodzą różne rzeczy.
Jak mawia Mariusz zacznij układać tory i dopiero decyduj
Zależy mi na głosach, czy z układem stacji coś poprawić, czy bocznica jest jak powinna, no i ogólnie, co jeszcze można zmienić...
Added in 3 minutes 31 seconds:
Niestety, moduł będzie. W takim wypadku, nie wiem, czy jeszcze potrzebny jest trapez przed wjazdem...miano pisze:Szopa w lepszym położeniu, ewentualnie można ją lekko obrócić dla lepszej widoczności. Czyli jednak moduł pętli.
- womo
- Kontakt:
Zrób plan poglądowy. Czyli co gdzie ale mniej więcej.
Inaczej to wygląda na planie inaczej na żywo zwłaszcza przy tak dużej ilości miejsca
Zobacz u mnie stacje. To jest 60 cm szerokości i perony na początku miały mieć po 280 cm a z różnych powodów zmiejszyły się do 220 cm. Z całą resztą jestem w ...
Inaczej to wygląda na planie inaczej na żywo zwłaszcza przy tak dużej ilości miejsca
- wicy
- Kontakt:
W górnym prawym rogu sporo miejsca się marnuje.
Ja bym jeszcze puścił zewnętrzny z prawej tor łukiem i połączył z zewnętrznym górnym