Makieta otwierana 180x120

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Awatar użytkownika
Niejeden+
Posty: 248
Rejestracja: 06 mar 2010, 15:41
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 1 time

Re: Makieta otwierana 180x120

Postautor: Niejeden+ » 20 maja 2018, 09:42

Jeżeli pisało a nie skończyło, to nie wiadomo jaki sens miało zdanie jak je napisało. Może - "dupa z tego co w to wierzy"


Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8095
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 26 times
Been thanked: 16 times
Kontaktowanie:

Re: Makieta otwierana 180x120

Postautor: ArturSchŁ » 20 maja 2018, 09:21

wicy pisze:Cytat z instrukcji Rubikusa....
A kto wierzy w słowo pisane ?? :shock:

Był taki jeden co uwierzył:
na płocie pisało "dupa",
pogłaskał
...i mu weszła drzazga.
:/
Awatar użytkownika
wicy
Posty: 1068
Rejestracja: 23 mar 2014, 08:27
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 29 times
Been thanked: 20 times
Kontaktowanie:

Re: Makieta otwierana 180x120

Postautor: wicy » 19 maja 2018, 21:32

Testy w DCC z centralką z21 wypadły prawie pomyślnie. Prawie, bo niektóre loki mają zacięcia na jednym z końców pętli. Chyba nie jest kwestia szybkości reakcji z21 na zwarcie a być może (co sugeruje producent w instrukcji) włączonej jazdy analogowej w CV29. Nie wiem, nie miałem możliwości tego sprawdzić.
Jednak mimo wszystko moduł wraca do sklepu, gdyż nie działa w analogu w ogóle - a tak deklaruje producent i sprzedawca :(

Test Eu07 bez problemów - https://youtu.be/Q7E3IyxbMRw
Test ST44 z przyduszeniem na przejściu izolacji - https://youtu.be/yURpZJRgK_Y
Awatar użytkownika
wicy
Posty: 1068
Rejestracja: 23 mar 2014, 08:27
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 29 times
Been thanked: 20 times
Kontaktowanie:

Re: Makieta otwierana 180x120

Postautor: wicy » 19 maja 2018, 08:40

Cytat z instrukcji Rubikusa (http://www.modelmania.com.pl/images/rubikus/9602.pdf):
- "Moduł obsługuje tryb analogowy jak i cyfrowy, współdziała z centralką Roco Z21."
- "starowanie analogowe: zasilanie modułu bezpośrednio z torów sterowanie cyfrowe: podłączenie syganłu DCC bezpośrednio z torów"

Czyli wg producenta ma działać w analogu (ale nie działa).
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8095
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 26 times
Been thanked: 16 times
Kontaktowanie:

Re: Makieta otwierana 180x120

Postautor: ArturSchŁ » 19 maja 2018, 08:24

wicy pisze:Jak pisałem wcześniej - moduł pętli nie działa w analogu.
... bo to jest moduł do DCC !!
W analogu stosuje się przekaźniki.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
wicy
Posty: 1068
Rejestracja: 23 mar 2014, 08:27
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 29 times
Been thanked: 20 times
Kontaktowanie:

Re: Makieta otwierana 180x120

Postautor: wicy » 18 maja 2018, 21:37

Jak pisałem wcześniej - moduł pętli nie działa w analogu. Loka postawiona na odcinku pętli rusza na ok. 1 sek i staje. Zmiana kierunku i to samo - 1 sek jazdy i stop. Najazd na pętlę (niezależnie jak spolaryzowaną) zatrzymuje lokę.

Testy w DCC wykazały, że moduł jednak żyje i jakoś działa.
https://youtu.be/S_1ozAxHi0g

W pierwszej części wykrywanie zwarcia w z21 (main i b-bus) ustawione na fast. Loka przejeżdża na odcinek odwrotnie spolaryzowany prawidłowo. Po zmianie polaryzacji w odcinku za modułem, zjazd też prawidłowy.
W drugiej części wykrywanie zwarcia (main track i b-bus) ustawione na normal. Widać zacięcia przy najeździe na pętlę (oczywiście po resecie systemu, więc polaryzacja znów odwrócona). Co jakiś czas loka jednak łapie jakieś dziwne zacięcia.
W obu wypadkach, zgodnie z instrukcją niby, CV29 ma wyłączony tryb jazdy w analogu.

Nie wiem, czy moduł ten jest na 100% sprawny? Właściwie brak jazdy w analogu (mimo zapewnień producenta) podpada mi pod niesprawność. Jak myślicie?
Awatar użytkownika
wicy
Posty: 1068
Rejestracja: 23 mar 2014, 08:27
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 29 times
Been thanked: 20 times
Kontaktowanie:

Re: Makieta otwierana 180x120

Postautor: wicy » 18 maja 2018, 15:24

Kolejna skucha zaliczona :( Moduł pętli by Rubikus wydaje się nie działać.
Mam cichą nadzieję, że autor się odezwie na maila i skoro też jest z Łodzi, będzie chciał to naprawić przez weekend. Nienawidzę procedur reklamacyjnych :evil:
kolejkowicz
Posty: 230
Rejestracja: 13 sty 2009, 11:32
Lokalizacja: Łódź
Been thanked: 7 times

Re: Makieta otwierana 180x120

Postautor: kolejkowicz » 14 maja 2018, 09:48

Ja na swojej makiecie założyłem plexi 3mm. Praktycznie nie rzuca się w oczy, a zabezpieczenie jest.
Awatar użytkownika
wicy
Posty: 1068
Rejestracja: 23 mar 2014, 08:27
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 29 times
Been thanked: 20 times
Kontaktowanie:

Re: Makieta otwierana 180x120

Postautor: wicy » 13 maja 2018, 22:36

Pamiętam uwagi i coś się jeszcze wymyśli ;)
Awatar użytkownika
Ciora
Posty: 185
Rejestracja: 03 wrz 2013, 09:21
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: Makieta otwierana 180x120

Postautor: Ciora » 13 maja 2018, 22:29

Jak parowóz jechał po łuku, na krawędzi dechy, to zamarłem ze strachu, żeby tylko nie spadł :shock:
Awatar użytkownika
Borczy
Posty: 1576
Rejestracja: 03 kwie 2015, 11:41
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 15 times
Been thanked: 12 times

Re: Makieta otwierana 180x120

Postautor: Borczy » 13 maja 2018, 22:06

Na żywo wygląda po byku ;)
Awatar użytkownika
bankier
Posty: 370
Rejestracja: 21 kwie 2015, 14:06
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Makieta otwierana 180x120

Postautor: bankier » 13 maja 2018, 21:55

;) strach na testy takie modele lokomotyw wysyłać...
Awatar użytkownika
wicy
Posty: 1068
Rejestracja: 23 mar 2014, 08:27
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 29 times
Been thanked: 20 times
Kontaktowanie:

Re: Makieta otwierana 180x120

Postautor: wicy » 13 maja 2018, 21:17

Coś źle wyliczyłem i zabrakło mi rozjazdów na odcinek pętli :oops: Test modułu się trochę odwlecze.
Dokończyłem za to zewnętrzne owale i odbyły się pierwsze jazdy testowe.

https://www.youtube.com/watch?v=1Lq-qiMg-xM
https://www.youtube.com/watch?v=0G9sd-hGzp8
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Posty: 1306
Rejestracja: 07 kwie 2006, 22:57
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 5 times
Kontaktowanie:

Re: Makieta otwierana 180x120

Postautor: T_Domagalski » 08 maja 2018, 00:20

Gdybyś skrócił (2) do rozjazdu prowadzącego do (4), to byłoby prościej - wystarczyłoby wyizolować (1)+(2). (3) i (4) mogłyby być zasilane wprost.
Awatar użytkownika
wicy
Posty: 1068
Rejestracja: 23 mar 2014, 08:27
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 29 times
Been thanked: 20 times
Kontaktowanie:

Re: Makieta otwierana 180x120

Postautor: wicy » 07 maja 2018, 20:58

Mam mały dylemat ze sposobem podłączenia pętli. Wiadomo, że koniecznie trzeba wyizolować (1). Dla zwiększenia możliwości przejazdu dłuższego składu planuję izolowany odcinek przedłużyć o (2). Odcinek (3) w zasadzie nie musi być izolowany, ale znów dla dłuższego składu zjeżdżającego z (2) na (3) planuję włączyć go w układ pętli [bo skoro (1) i (2) będą w pętli może zaistnieć różnica sygnałów między (1-2) a (3)]
Pytanie - czy bocznice (4) podłączać pod układ pętli, czy pod główny układ torów? Wiadomo, że po pętli jednorazowo porusza się jeden skład, ale na bocznicy mogą manewrować 1-2 dodatkowe lokomotywy, co obciąży dodatkowo moduł petli. Może niepotrzebnie go obciążać nadmiernie i dla bezpieczeństwa podłączyć bocznice (4) pod główne zasilanie?
Załączniki
Bez nazwy.jpg

Wróć do „Makieta”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość