Elektronika - mikrokontrolery

Programy CAD, technologia trawienia płytek, układy elektroniczne do naszego taboru.

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

Awatar użytkownika
wicy
Posty: 1136
Rejestracja: 23 mar 2014, 08:27
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 35 times
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: Elektronika - mikrokontrolery

Postautor: wicy » 28 mar 2017, 16:36

Obecnie na portalu zakupowym naszych żółtych braci trwa urodzinowa promocja. Jeszcze 2 dni obniżek, gdzie m.in. elementy elektroniczne można kupić za grosze.


andrzejc
Posty: 305
Rejestracja: 09 kwie 2006, 18:04
Lokalizacja: Warszawa-Wola

Re: Elektronika - mikrokontrolery

Postautor: andrzejc » 22 sty 2017, 11:13

Ja mam najprostszy moduł, bez przycisku. Zamontowany jest w jednej obudowie z FTDI 232, i działa bez obsługowo.
Awatar użytkownika
wicy
Posty: 1136
Rejestracja: 23 mar 2014, 08:27
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 35 times
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: Elektronika - mikrokontrolery

Postautor: wicy » 22 sty 2017, 10:40

andrzejc pisze:Rozumiem że BT to moduły bluetooth. Działa bardzo dobrze. Ja stosuję moduły HC05, a na końcu jest mikro kontroler STM32F103.
Za pomocą takiego zestawu steruję makietą z tabletu.

HC-05 nie równy HC-05 :( Są różne wersje tego modułu i choć pracują niemal identycznie, to diabeł tkwi w szczegółach. Jaką wersję HC-05 posiadasz? Ja mam wersję z diodą i przyciskiem (dwa wyprowadzenia EN i STATE). W tej wersji zestawienie połączenia udawało mi się po manualnych kombinacjach z przyciskiem. Żeby to jednak działało programowo, bez używania przycisku (np. cały układ wraz a przejściówką USB zalany jako jeden wtyk USB) musiałem się ciut nakombinować.
Awatar użytkownika
AgX
Posty: 72
Rejestracja: 28 sie 2011, 00:41
Lokalizacja: Białystok

Re: Elektronika - mikrokontrolery

Postautor: AgX » 04 sty 2017, 22:26

Dla tych co chcą zacząć a wolą słowo na papierze:
Mikrokontrolery AVR w praktyce - jakoś najlepiej mi pasuje bo lubię assembler. Przykłady na AT90S2313, trzeba pamiętać o kilku różnicach w stosunku do ATtiny2313.
Mikrokontrolery AVR ATtiny w praktyce - przykłady na ATtiny26.
Mikrokontrolery AVR ATmega w praktyce - kolejny poziom, przykłady na ATmega16.
W każdej z książek opisana cała rodzina mikrokontrolerów.
andrzejc
Posty: 305
Rejestracja: 09 kwie 2006, 18:04
Lokalizacja: Warszawa-Wola

Re: Elektronika - mikrokontrolery

Postautor: andrzejc » 04 sty 2017, 21:17

Norma dopuszcza stosowanie transoptorów. Po za tym transoptor jest w odczepie między linią zasilającą a odcinkiem izolowanym.
Nie pobiera więc prądu z linii zasilania.
Awatar użytkownika
wicy
Posty: 1136
Rejestracja: 23 mar 2014, 08:27
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 35 times
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: Elektronika - mikrokontrolery

Postautor: wicy » 04 sty 2017, 17:04

mareks pisze:Szybkie porownanie cen w TME
ACS712 - okolo 17 PLN
Przekładnik okolo 8 PLN + niesmiertelny 555 za okolo 3 PLN
Chyba sie nie opłaca zwazywszy ze z przekladnikiem mam stan 0/1 .Z czujnikiem jest troche zabawy w sw + kalibracja .

Zamówiłem na próbę moduły ACS712, za 5,74 zł/szt, więc chyba bardziej się opłaca. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

BTW - transoptory i NE555 wymagają zdaje się układu na linii zasilania toru. Chyba jest to sprzeczne z normami? ACS712 działa na zasadzie czujnika Halla, jest odseparowany od reszty układu (podobnie jak przekładnik), więc nie jest ingerencją w linię zasilającą tor.
mareks
Posty: 196
Rejestracja: 04 gru 2012, 09:33
Lokalizacja: Śląsk
Been thanked: 1 time

Re: Elektronika - mikrokontrolery

Postautor: mareks » 04 sty 2017, 16:56

Ja zreszta tez :)
andrzejc
Posty: 305
Rejestracja: 09 kwie 2006, 18:04
Lokalizacja: Warszawa-Wola

Re: Elektronika - mikrokontrolery

Postautor: andrzejc » 04 sty 2017, 11:01

Ja stosuję układ na transoptorze.
mareks
Posty: 196
Rejestracja: 04 gru 2012, 09:33
Lokalizacja: Śląsk
Been thanked: 1 time

Re: Elektronika - mikrokontrolery

Postautor: mareks » 04 sty 2017, 10:28

Szybkie porownanie cen w TME

ACS712 - okolo 17 PLN
Przekładnik okolo 8 PLN + niesmiertelny 555 za okolo 3 PLN

Chyba sie nie opłaca zwazywszy ze z przekladnikiem mam stan 0/1 .Z czujnikiem jest troche zabawy w sw + kalibracja .
Awatar użytkownika
wicy
Posty: 1136
Rejestracja: 23 mar 2014, 08:27
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 35 times
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: Elektronika - mikrokontrolery

Postautor: wicy » 03 sty 2017, 20:44

A tak z ciekawości - testowałeś może (czy ktoś w ogóle testował?) moduły pomiaru prądu ACS712 jako detektora zajętości toru?
Gotowe moduły są 3x tańsze od samych tylko przekładników prądowych, a jak widzę na tej stronie, wydają się działać całkiem sprawnie.
andrzejc
Posty: 305
Rejestracja: 09 kwie 2006, 18:04
Lokalizacja: Warszawa-Wola

Re: Elektronika - mikrokontrolery

Postautor: andrzejc » 02 sty 2017, 20:52

Rozumiem że BT to moduły bluetooth. Działa bardzo dobrze. Ja stosuję moduły HC05, a na końcu jest mikro kontroler STM32F103.
Za pomocą takiego zestawu steruję makietą z tabletu.
Awatar użytkownika
wicy
Posty: 1136
Rejestracja: 23 mar 2014, 08:27
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 35 times
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: Elektronika - mikrokontrolery

Postautor: wicy » 02 sty 2017, 20:34

Nie mam aż tak dużego doświadczenia z Arduino. Wspomniałem go tylko jako dobrą alternatywę startową wobec procesora (no i jakiejś płytki, choćby z samym ISP), programatora, loadera, IDE. Nie korzystam z Arduino, choć mam dwa tylko jako ciekawostkę. Nie mam też żadnej płytki testowej, co dla początkujących myślę jest podstawą. Płytka testowa/ewaluacyjna też by się przydała czasem. Wszystko to razem do kupy wzięte to sporo odrębnych komponentów podczas gdy Arduino to wszystko w jednym (no... przydała by się może jeszcze płytka stykowa i parę kabelków).
Do zabawy z Arduino wrócę wkrótce. Modyły BT w drodze. Zamierzam sklecić sterowanie PC<->FTDI<->BT<->BT<->Atmega->serwa/ledy
Awatar użytkownika
Niejeden
Posty: 461
Rejestracja: 18 sie 2009, 20:47
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Re: Elektronika - mikrokontrolery

Postautor: Niejeden » 02 sty 2017, 20:14

wicy pisze:OK, już się nie wcinam z tym Arduino :D
Ależ proszę się wcinać :) W gruncie rzeczy to przecież to samo.
Awatar użytkownika
Domiss
Posty: 117
Rejestracja: 15 lip 2009, 11:06
Lokalizacja: Świebodzice
Been thanked: 3 times

Re: Elektronika - mikrokontrolery

Postautor: Domiss » 02 sty 2017, 18:48

Dla tych, którzy jednak wolą arduino, lecz jedno to za mało, wrzucam prosty sposób na to, jak można je sobie rozmnożyć:
http://txapuzas.blogspot.com/2010/07/pa ... board.html
(wbrew pozorom znajomość hiszpańskiego/portugalskiego czy jaki tam język jest nie jest niezbędna - ja nie znam ;) - tę wersję arduino cenię sobie najbardziej w moich projektach - nigdy nie brakło mi jeszcze ani pinów masy, ani zasilania ;) ).
lub inna wersja (gorsza, bo ma mniej pinów masy i zasilania):
http://www.paperpcb.dernulleffekt.de/do ... rduino-uno

Na obu stronach całe mnóstwo innych projektów (niekoniecznie kolejowych, ale być może pouczających ;) ).

Programowanie takiego paperuno (lub inaczej po prostu procesora atmega 328P) - można programatorem USBASP (wspomnianego powyżej), albo można też użyc arduino (np "oryginalnego" uno) oraz programu ArduinoISP - opis podłączenia w programie (program jest w Przykładach w środowisku arduino IDE).

No i wreszcie projekt kolejowy - dekoder akcesoriów oparty na arduino mini:
http://model-railroad-hobbyist.com/node/19070
Tego dekodera na razie nie przetestowałem, bo...

arduino UNO używam do DCC++, czyli systemu sterowania DCC zbudowanego właśnie z arduino UNO i motorshielda (i zasilacza), - system ten działa doskonale z nowszymi wersjami JMRI, co automatycznie daje możliwość sterowania z komputera lub z tabletu (poprzez np. digitrains). Link do filmików: https://www.youtube.com/channel/UCJmvQx ... IH-_g-_rZw
Awatar użytkownika
wicy
Posty: 1136
Rejestracja: 23 mar 2014, 08:27
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 35 times
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: Elektronika - mikrokontrolery

Postautor: wicy » 02 sty 2017, 18:35

Niejeden pisze:PROGRAMATOR:
Dobrym programatorem na początek jest
Przy czym Arduino nie potrzebuje programatora a kosztuje tyle samo. :D Można go podpiąć pod złącze ISP (złącze programatora), ale nie jest potrzeby. Co więcej, Arduino nie potrzebuje zasilania - może być zasilony z kabla USB (oczywiście tu konieczna jest uwaga na obciążalność portu, ale do pierwszych testów z mrugającą LED prądu w zupełności wystarczy).

OK, już się nie wcinam z tym Arduino :D

Wróć do „Elektronika / płytki PCB”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość