Perony

Budynki, perony, lampy, oświetlenie, mosty i wszystko dookoła

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

romanpumas
Posty: 743
Rejestracja: 09 sty 2009, 21:46
Lokalizacja: leszno
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Re: Perony

Postautor: romanpumas » 24 mar 2020, 17:06

Już post wcześniej mi wyjaśniono.


gemol
Posty: 988
Rejestracja: 10 kwie 2006, 10:33
Lokalizacja: Radom
Been thanked: 2 times
Kontaktowanie:

Re: Perony

Postautor: gemol » 24 mar 2020, 09:01

romanpumas pisze:Ok.Może laikowe pytanie-ale do ramp załadunkowych jest inna wysokość przejazdowa(to co jednym towarowe a drugim osobowe i jest zmiana toru przejazdu i musi jechać akurat osobowy przy rampach załadunkowych)
Nie bardzo rozumiem wypowiedź - co to jest wysokość przejazdowa? Druga kwestia: jak pociąg osobowy ma jechać przy rampach załadunkowych? Możesz doprecyzować?
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Posty: 1581
Rejestracja: 07 kwie 2006, 22:57
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: Perony

Postautor: T_Domagalski » 23 mar 2020, 12:09

gemol pisze:Tadziu, ciut przegiąłeś z tymi 32 milimetrami od osi toru. ;)

Oczywiście masz rację. :oops: Od osi toru będzie tylko połowa tej wartości czyli 16 mm.

Może laikowe pytanie-ale do ramp załadunkowych jest inna wysokość przejazdowa

To wynika z faktu, że rampy towarowe są budowane równo z podłogą wagonu towarowego, np. żeby zapewnić wjazd wózków do środka wagonu. Natomiast perony osobowe są z reguły niższe - wejście do wagonu odbywa się po stopniach. Niemniej każdy tabor powinien przejechać bez problemu zarówno obok rampy jak i peronu, jeśli tylko zachowane są normy.
gemol
Posty: 988
Rejestracja: 10 kwie 2006, 10:33
Lokalizacja: Radom
Been thanked: 2 times
Kontaktowanie:

Re: Perony

Postautor: gemol » 23 mar 2020, 09:11

T_Domagalski pisze:... zachowywać w modelu wymiary: min. 32mm od osi toru i max. 8mm wysokości od główki szyny.
Tadziu, ciut przegiąłeś z tymi 32 milimetrami od osi toru. ;)
romanpumas
Posty: 743
Rejestracja: 09 sty 2009, 21:46
Lokalizacja: leszno
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Re: Perony

Postautor: romanpumas » 23 mar 2020, 00:36

Ok.Może laikowe pytanie-ale do ramp załadunkowych jest inna wysokość przejazdowa(to co jednym towarowe a drugim osobowe i jest zmiana toru przejazdu i musi jechać akurat osobowy przy rampach załadunkowych)
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Posty: 1581
Rejestracja: 07 kwie 2006, 22:57
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: Perony

Postautor: T_Domagalski » 22 mar 2020, 12:19

womo pisze:Jeśli używasz tylko jednej epoki to normy są ok. Natomiat gdy bawisz się wszystkimi epokami to przy peronach dla boczniaków komicznie wyglądają współczesne wagony a do współczesnych nie pasują boczniaki.

Normy są zawsze OK. ;) Bez względu na epokę, peron musi uwzględniać skrajnię budowli. To prawda - były perony ziemne, praktycznie na poziomie główki szyny, były perony wysokie, nawet do 90cm ponad główkę. Ale wszystkie one powinny zachowywać w modelu wymiary: min. 32mm od osi toru i max. 8mm wysokości od główki szyny.

Tylko jak widać są one na różnych wysokościach, czy tak powinno być ?

Wysokość ramp była określona normami. Na PKP obowiązywała wysokość 1100mm (BN 9310). Wysokość NEM (9,5mm) zasadniczo odpowiada tej wysokości.
W rzeczywistości istniały różne odchylenia, szczególnie jeśli budowle pochodziły z odległych epok. Ze zdjęcia trudno wywnioskować powód tej różnicy wysokości.
zibi33
Posty: 89
Rejestracja: 19 gru 2006, 19:35
Lokalizacja: Sanok
Has thanked: 1 time

Re: Perony

Postautor: zibi33 » 22 mar 2020, 11:31

Podepnę się pod temat aby nie robić innych :D
Potrzebuję wykonać rampę rozładunkową oraz rampę magazynową, do takiego magazynu jak na zdjęciu poniżej.
Obrazek
Tylko jak widać są one na różnych wysokościach, czy tak powinno być ?
Awatar użytkownika
womo
Posty: 1592
Rejestracja: 19 maja 2008, 13:53
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 41 times
Been thanked: 37 times

Re: Perony

Postautor: womo » 22 mar 2020, 10:08

Jeśli używasz tylko jednej epoki to normy są ok. Natomiat gdy bawisz się wszystkimi epokami to przy peronach dla boczniaków komicznie wyglądają współczesne wagony a do współczesnych nie pasują boczniaki. Ja u siebie mam 5 mm nad główkę szyny bo wtedy i jedne i drugie wagony "jakoś" wyglądają (dla mnie).
Radzę dlatego porobić próby z wysokością abyś Ty był zadowolony z wysokości jak na nie patrzysz.
romanpumas
Posty: 743
Rejestracja: 09 sty 2009, 21:46
Lokalizacja: leszno
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Re: Perony

Postautor: romanpumas » 22 mar 2020, 08:30

Super.Dzięki.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Posty: 1581
Rejestracja: 07 kwie 2006, 22:57
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: Perony

Postautor: T_Domagalski » 22 mar 2020, 00:36

Wszystko, co potrzebne, jest tutaj:
https://morop.org/images/NEM_register/N ... e_2019.pdf
A jeśli perony miałyby być położone częściowo na łukach, to jeszcze tutaj:
https://morop.org/downloads/nem/de/nem103_d.pdf
romanpumas
Posty: 743
Rejestracja: 09 sty 2009, 21:46
Lokalizacja: leszno
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Perony

Postautor: romanpumas » 21 mar 2020, 23:53

Witam.
Przerabiam makietę i mam pytanie jak wysoko zrobić perony aby talboty i inne osobowe nie zachaczyłyby(talboty wąsy podgięte wagony na maxa gotowe osobowe).Ma ktoś jakieś propozycje.
Roman

Wróć do „Budynki, perony, lampy, mosty, tunele itd”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość