Wagony

Shapeways i inne

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

tizin
Posty: 12
Rejestracja: 27 sie 2016, 10:19
Lokalizacja: Będzin

Re: Wagony

Postautor: tizin » 03 lis 2016, 08:26

Prawie jak Sosnowiec Głowny


Ciora
Posty: 168
Rejestracja: 03 wrz 2013, 09:21
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: Wagony

Postautor: Ciora » 02 lis 2016, 20:58

Jaka Magdalena Główna, toż to Dworzec Zachodni w stolicy Pyrlandii :lol:
Jak powstanie, to model, to chętni będą!
AK
Posty: 262
Rejestracja: 13 cze 2008, 18:47
Lokalizacja: Poznań

Re: Wagony

Postautor: AK » 02 lis 2016, 17:13

Dzięki
Co do wymiatania to jak dla mnie to jest lepsze ;)
Obrazek
MariuszP
Posty: 73
Rejestracja: 01 kwie 2015, 12:02
Lokalizacja: Wodzisław Śląski

Re: Wagony

Postautor: MariuszP » 29 paź 2016, 23:10

poszukuje dokumentacji wykonawczej lokomotyw i wagonów PKP, czy ktoś zna takie linki do stron lub posiada, jeśli tak proszę na priv.
Awatar użytkownika
Zbyszek Zajner
Posty: 553
Rejestracja: 10 kwie 2006, 13:49
Lokalizacja: Bydgoszcz
Has thanked: 5 times
Been thanked: 2 times

Re: Wagony

Postautor: Zbyszek Zajner » 29 paź 2016, 22:12

Nastawnia wymiata :) Szacun dla kolegi za umiejętności..... :shock:
piotrek092
Posty: 840
Rejestracja: 29 lis 2014, 00:59
Lokalizacja: Kozienice
Been thanked: 8 times

Re: Wagony

Postautor: piotrek092 » 29 paź 2016, 15:22

Robi wrażenie :shock:
Wojtek_Kraków
Posty: 417
Rejestracja: 12 sie 2016, 09:11
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times

Re: Wagony

Postautor: Wojtek_Kraków » 29 paź 2016, 14:56

Czym prędzej zamieniaj to na żywe modele;)
AK
Posty: 262
Rejestracja: 13 cze 2008, 18:47
Lokalizacja: Poznań

Re: Wagony

Postautor: AK » 29 paź 2016, 14:42

Jeden z kolegów na hobby pytał o ostatnie rysunki.
Ostatnio z pod myszy wyszło coś takiego:
Obrazek Obrazek ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
AK
Posty: 262
Rejestracja: 13 cze 2008, 18:47
Lokalizacja: Poznań

Re: Wagony

Postautor: AK » 11 sty 2014, 16:16

Kolejny przykład nietypowego zastosowania technologii wydruku 3D, czyli jak zmontować drabinę łotwo szybko i przyjemnie :lol:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 11 sty 2014, 16:16 przez AK, łącznie zmieniany 1 raz.
AK
Posty: 262
Rejestracja: 13 cze 2008, 18:47
Lokalizacja: Poznań

Re: Wagony

Postautor: AK » 27 gru 2013, 16:00

A co na tym zdjęciu miałoby być widać?
Jak uskoki warstw to na zdjęciu tego nie zobaczysz. Przy tej rozdzielczości to, o ile w ogóle, tylko gołym okiem po pomalowaniu ale (poza pewnymi wyjątkami) trzeba się baaaaaaardzo dokładnie przyglądać
Awatar użytkownika
golab
Posty: 1434
Rejestracja: 14 sty 2009, 00:14
Lokalizacja: Katowice
Been thanked: 1 time

Re: Wagony

Postautor: golab » 24 gru 2013, 22:20

Możesz cyknąć zdjęcie makro jakiegoś "krzywego" kawałka ostoi ?
Ostatnio zmieniony 25 gru 2013, 10:09 przez golab, łącznie zmieniany 1 raz.
AK
Posty: 262
Rejestracja: 13 cze 2008, 18:47
Lokalizacja: Poznań

Re: Wagony

Postautor: AK » 23 gru 2013, 13:26

Po tym jak maszyna zrobiła swoje stałem się posiadaczem gromadki wypasionych ostoi do cystern przewidzianych do wykonania w przyszłym roku :mrgreen:
Obrazek
Niestety za wypasioną cenę 58 PLN od sztuki :cry:
Ostatnio zmieniony 23 gru 2013, 14:33 przez AK, łącznie zmieniany 1 raz.
AK
Posty: 262
Rejestracja: 13 cze 2008, 18:47
Lokalizacja: Poznań

Re: Wagony

Postautor: AK » 05 paź 2013, 19:36

Co do ceny to mała poprawka: 150 PLN to w rozdzielczości UHD. W XHD to 2x tyle i to, czyli cena, jest największym problemem. Gdyby nie ona to druk 3D pozamiatałby po innych technologiach zapewne już dawno.
Odnosnie jakości wydruku to w najwyższej rozdzielczości problemów z tym nie ma ale na dobrej maszynie UHD w wielu przypadkach jest wystarczające. Mam wiele modeli tak wykonanych - ostatni to 401Ka - i wyglądają ok. z tym że niezbędna jest "obróbka postprodukcyjna" polegająca na szczotkowaniu.
Odnosnie wytrzymałości żadnych problemów nie zauważam szczegóły są opisane tutaj
http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=8141& ... c&start=75
Co do dyskusji na sąsiednim forum to oznaczałaby, że w końcu blacharze zrozumieli że z maszyną nie wygrają. :lol:
Inna sprawa że na konkursach powinna powstac kategoria dla takich modeli bo trudno je porównywać z ręczną robotą z papieru czy blachy.
Wg moich doświadczeń pracochłonność czyli czasochłonność to max 40% blacharki a wykonanie kompletnej kinematyki hamulca na wózku w 1:120 uznałbym za mało realne inną technologią w ogóle.
Co do podziału ceny to zależy od rozdzielczości. Im większa tym większy udział kosztu pracy maszyny. W UHD to ok 50-60 % w XHD jeszcze więcej. Problem w tym że to powoli się drukuje. Jak pamiętam w XHD przez godzinę nakładają się 3 mm a cena godziny to ok 70-80 PLN.
Awatar użytkownika
golab
Posty: 1434
Rejestracja: 14 sty 2009, 00:14
Lokalizacja: Katowice
Been thanked: 1 time

Re: Wagony

Postautor: golab » 04 paź 2013, 11:52

AK pisze:Dziś specjalnie dla jednego z grupowiczów ostoja do cysterny 406R bez "zasadniczego błędu" za to ze zbiornikiem i kompletną armaturą hamulcową.
A jak przy tym materiale (i jaki to materiał) z jego wytrzymałością/łamliwością detali ?
Ostatnio zmieniony 04 paź 2013, 15:05 przez golab, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Niejeden
Posty: 459
Rejestracja: 18 sie 2009, 20:47
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Re: Wagony

Postautor: Niejeden » 04 paź 2013, 10:15

Kaczor pisze:Na innym forum kolejarsko-modelarskim jest zabawna dyskusja czy druk 3D to jeszcze modelarstwo bo przecież "drukarka sama robi model, tylko wciskasz enter i czekasz, co innego blaszki itd"
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Cewki napędów rozjazdów też sami nawijają? ;) A dekoder pewnie tylko na lampach elektronowych bo jak to tak, żeby scalak sam wszystko robił :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 04 paź 2013, 15:04 przez Niejeden, łącznie zmieniany 2 razy.

Wróć do „Druk 3D”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość