Wagony

Shapeways i inne

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

Wojtek_Kraków
Posty: 710
Rejestracja: 12 sie 2016, 09:11
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 6 times
Been thanked: 7 times

Re: Wagony

Postautor: Wojtek_Kraków » 12 mar 2017, 21:12

No to z niecierpliwością czekamy na finisz:)


AK
Posty: 274
Rejestracja: 13 cze 2008, 18:47
Lokalizacja: Poznań

Re: Wagony

Postautor: AK » 12 mar 2017, 16:44

Kilka uwag co do wykonania
Co do ramy piasecznic (element oznaczony H na zdjęciach) to raczej zrobiłbym to z blachy albo drutu. Coś takiego będzie za delikatne jako wydrukowane. Plik jest raczej żeby zobaczyć jak to wygląda.
W pliku detali są
a)Anteny typu 3086 w osłonie odmiany 1 (dla radiotelefonu VHF)
b)Anteny typu 3086 w osłonie odmiany 2 (dla radiotelefonu VHF)
c)Anteny typu TDBLD (dla systemu GPS/GSM)
d)Gniazdo 24V na podwoziu
e)Dysze piasecznicy
f)Gniazdo sprzęgu sterowania wielokrotnego
g)Gniazdo sprzęgu sterowania wielokrotnego ze spornikiem
h)Gniazdo sprzęgu sterowania wielokrotnego z wetkniętą wtyczką
i)Puszka rozdzielacza sprzęgu sterowania wielokrotnego ze wspornikiem
j)Wsporniki latarń sygnałowych (na reflektor)
k)Stopień wejściowy
l)Skrzynka przyłączenia nadajnika prędkościomierza

Co do stopnia wejściowego to też raczej blacha. Obiekt jest bardziej żeby zobaczyć jak to wygląda.
Radiotelefon VHF montowano od początku lat 80-ych. Jeżeli lok ma go nie mieć trzeba spiłować podstawkę na dachu. Bardziej typowa jest odmiana 1 ale nie ma reguły.
System lokalizacji GPS/GSM zamontowano w 2011 na wszystkich czynnych lokach. Jeżeli lok ma go nie mieć trzeba spiłować podstawkę na dachu.
Poz.g) jest pod czołownicą po stronie maszynisty, poz.f) na czołownicy po stronie maszynisty, poz.h) jest na czołownicy po stronie pomocnika, poz.i) pod czołownicą po stronie pomocnika. h) i i) treba by drutem połączyć.
Do wykonania brakuje.
1.Siatka wentylatora (oczko w granicach 0,50x0,25 do 0,6x0,3 linia siatki ok 0,2).Typowo dłuższym bokiem w poprzek pudła ale ona nie ma sztywnego położenia mocowania więc bywało że była pod kątem 45 stopni.
2.Wlew smaru ślizgu bocznego.
3.Poręcze.
4.Wlew paliwa
5.Płyta na układzie zawieszenia pudła (6,4x3,7x0,2 mm) mocowana do pudła
6.Przyłącze układu wodnego silnika
7.Trąbki – z BR120 (Gagarina) powinny pasować
Zestaw nie zawiera pompy smarnej układu smarowania obrzeży (Friedmann typ A).
Szczegóły są na zdjęciach tutaj:
http://www.fotosik.pl/u/ak-bd/album/2418501
Żeby wymontować detal z zestawu trzeba odciąć piłko-żyletką min 2 pionowe krawędzie i odcinać zwykłą żyletką elementy z płaszczyzny (są delikatnie umocowane).

Added in 4 minutes 26 seconds:
Przypominam tylko że wydruk musi być zewnętrzna powierzchnią do góry :mrgreen:
Wojtek_Kraków
Posty: 710
Rejestracja: 12 sie 2016, 09:11
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 6 times
Been thanked: 7 times

Re: Wagony

Postautor: Wojtek_Kraków » 03 mar 2017, 20:51

Sposobem na "banana" jest ponoć podgrzewana komora druku. Niestety teraz do takowej nie będę miał dojścia.

Ale odpowiadając kolejno na pytania to:
A2
B1
C2 (tak żeby wlazły koła od 110 o których piszesz)
D1
AK
Posty: 274
Rejestracja: 13 cze 2008, 18:47
Lokalizacja: Poznań

Re: Wagony

Postautor: AK » 03 mar 2017, 18:10

Jak pisałem ja mam zamiar zastosować napęd od BR130 BTTB bo od lat 80-ych mam to nieźle opanowane. W tym napędzie łatwo przesuwa się osie co w każdym przypadku (ET22,SU46,SP45) musiało być zrobione i tutaj też taka potrzeba będzie. Wymagany rozstaw to 16,3-17,9-35,0-17,9-16,3 i jest inny niż w BR130. Do tego dojdzie wymiana silnika i nowe zestawy fi9 z BR110 ale to inny temat.
Tym co chcą zrobić model z wydruku sugerowałbym raczej ST43 MTB jeżeli się do czegoś nada albo szukanie czegoś zbliżonego do podanych wymiarów.

Podsumowując opcje
A. Buda
1.Całość
2.Wszystko osobno
3.Zgarniacze osobno
B. Rama wózka
1.Pełna
2.Z przerwaną belką tylną
3.Dwa boki (wymagane podanie jak daleko mają sięgać belki licząc od zewnętrznej krawędzi ramy)
C. Podcięcia (dla obrzeża a nie okręgu tocznego!)
1.Brak
2.na fi12 mm licząc od osi zestawu
3.inne (wymagane podanie jakie)
D. Reflektory
1.Jak na rysunku obiektu
2.Z otworami dla diod (wymagane podanie średnic otworów na czerwone i białe)
3.Tylko otwory w ścianach na średnicę reflektora
Wybrane opcje proszę na PW albo post tutaj (każda może być indywidualnie tj to nie musi być wspólne dla wszystkich). Jak są inne życzenia można pisać – jak nie będzie dużo roboty jest szansa że da się zrobić)
Jeżeli wybór nie zostanie dosłany prześlę standard.

Co do deformacji wydruku to niestety takie ryzyko istnieje. Ze względu na to że materiał drukarski chłonie wilgoć z powietrza a część stykająca się z wypełniaczem jest porowata i chłonie bardziej niż ta co się nie styka to wychodzi z tego coś jak bimetal. Ja to załatwiam podklejając od wewnątrz blachę z nowego srebra 0,15 mm (np. to
http://www.fotosik.pl/zdjecie/c7802a8d133b9e1b
było tak zrobione tj. oba boki i przody wydrukowane osobno zostały najpierw podklejone blachą a potem sklejone w całość). Faktycznie łatwiej z tym sobie poradzić jak są to kawałki a nie całość dlatego obiekt jest z kawałków.
Co do obrabiania wydruku to bym odradzał. Materiał jest twardy i przypomina dobrą żywicę epoksydową. Budę od biedy można ale z trudem natomiast obróbki wózka to nie widzę. Z jednej strony za twardy z drugiej za delikatny. Ze względu na to i koszty proponuję pomyśleć o wykorzystaniu maskownic MTB jeżeli coś sobą reprezentują.
Wojtek_Kraków
Posty: 710
Rejestracja: 12 sie 2016, 09:11
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 6 times
Been thanked: 7 times

Re: Wagony

Postautor: Wojtek_Kraków » 03 mar 2017, 10:26

Poszukałem co i jak bo mnie to nurtowało i chyba lepiej by było zrobić to pod wózki z gagarnia.
Oryginalnie rozstaw osi w ST 43 wynosi 2150mm
http://plany.zonk.pl/lok_spalinowe/ST43/st43bok.gif

W BR130 w oryginale 1950mm
http://www.abload.de/img/br130klnytb.png

A w ST44 2100mm (czyli trochę bliżej)
http://www.abload.de/img/br120klnz0g.png

Może to byłby lepszy dawca? Zwłaszcza że jest baza w postaci nowego roco?
Rozstaw czopów wózków też jest zbliżony więc na upartego bez przeróbek mogło by być. (różnica 0,83mm w skali).

Pytanie jest jak to wychodzi w modelu, bo on również pewnie nie jest zrobiony 100% oryginał.
Wojtek_Kraków
Posty: 710
Rejestracja: 12 sie 2016, 09:11
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 6 times
Been thanked: 7 times

Re: Wagony

Postautor: Wojtek_Kraków » 02 mar 2017, 22:08

Domiss pisze:Średnica kół BR130 BTTB to ok 7.9mm.
No i pasowałoby dorwać szprychowe a nie pełne
mareks
Posty: 197
Rejestracja: 04 gru 2012, 09:33
Lokalizacja: Śląsk
Been thanked: 1 time

Re: Wagony

Postautor: mareks » 02 mar 2017, 21:13

Proszę o info jeżeli ma tego nie być tj mogę zrobić na całą szerokość.
Dla lepszej sztywności mogłoby być połączone ,ale boje się że za chwilę będą głosy że chcą też bez.
Jak komuś nie będzie pasować to może odciąć.
Buda w kawałkach OK.
Awatar użytkownika
Ranger
Posty: 2988
Rejestracja: 05 paź 2006, 00:02
Lokalizacja: Lublin
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times
Kontaktowanie:

Re: Wagony

Postautor: Ranger » 02 mar 2017, 21:09

Zawsze można wziąć 130tke PIKO a z druku wykorzystać tylko boczki i przykleić do korpusu PIKO.
Awatar użytkownika
Domiss
Posty: 133
Rejestracja: 15 lip 2009, 11:06
Lokalizacja: Świebodzice
Been thanked: 3 times

Re: Wagony

Postautor: Domiss » 02 mar 2017, 20:53

Średnica kół BR130 BTTB to ok 7.9mm.
Wojtek_Kraków
Posty: 710
Rejestracja: 12 sie 2016, 09:11
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 6 times
Been thanked: 7 times

Re: Wagony

Postautor: Wojtek_Kraków » 02 mar 2017, 20:02

Super to wygląda.
Mi na razie bardziej pasuje w kawałkach. Mniejsze prawdopodobieństwo że sie zrobi banan podczas druku.

Zastanawiam sie czy wózek od czegoś innego (nowszego) nie byłby przypadkiem lepszy. Jednak bttb to już leciwa konstrukcja.
A rozstaw osi pasuje?tzn jest w miarę zgodne z oryginałem?
Nie pamiętam jaka średnicę maja kola od 130stki ale oryginał rumunka ma bodajże 1100mm czyli po naszemu powinny mieć 9.16mm lub cos kolo tego
AK
Posty: 274
Rejestracja: 13 cze 2008, 18:47
Lokalizacja: Poznań

Re: Wagony

Postautor: AK » 02 mar 2017, 19:21

Kilka kwestii w temacie maskownicy wózka
1.Na jaka średnicę obrzeży mają być zrobione? Istotne o tyle że z symulacji wynika że trzeba będzie podcięcia zrobić bo inaczej zestawy nie wejdą
2.Jak widać na rysunku maskownica nie ma belki czołowej tylnej bo mnie to przeszkadza w napędzie (to będzie adaptacja z BR130 produkcji BTTB). Proszę o info jeżeli ma tego nie być tj mogę zrobić na całą szerokość.
Wygląd jest tutaj Obrazek
Jak widać jest ona obcięta mniej więcej w połowie co wynika z konieczności obrotu w łukach. Przyjęty odstęp rama-pudło to 0,5 mm co jak wynika z moich doświadczeń wystarcza.

Added in 25 minutes 21 seconds:
Tutaj dwa widoki obiektu
Obrazek

Obrazek

Co do wysyłki to się trochę przedłuży bo się okazało że kilku innych elementów też brakuje :cry:
Prace trwają :mrgreen:
Przy okazji jak komuś pasuje bardziej cała buda nie w kawałkach to tez może być (info na PW proszę)
AK
Posty: 274
Rejestracja: 13 cze 2008, 18:47
Lokalizacja: Poznań

Re: Wagony

Postautor: AK » 22 lut 2017, 18:50

Kilka uwag w temacie ST43
1. Na wysyłkę trzeba trochę poczekać bo się okazało że nie rozrysowałem zbiornika paliwa więc będę go dorabiał (tydzień minimum)
2. Obiekty są na własny użytek a nie na sprzedaż z tym że za nikim biegał z pretensjami nie będę jak będzie inaczej :mrgreen:
3. Pudło jest przewidziane do drukowania w kawałkach (2 boki 2 przody 2 zgarniacze i dach) zewnętrznymi powierzchniami do góry. Kawałki mają specjalne wypustki do łączenia ale bez pilnika się nie obędzie (to jest niedrukowany prototyp).
4. Jedyną drukarka którą znam (a znam sporo) i poradzi sobie z takim obiektem to ProJet HD3000 produkcji 3D Systems. Zalecany materiał to EX200 (VisiJet tylko ostatecznie) Do boków wystarczy rozdzielczość UHD natomiast dach i maskownice wózków muszą być XHD. W SHAPEWAYS UHD to jest Frosted Ultra Detal, XHD Frosted Extreme Detal przy założeniu że obiekty przyjmą do druku bo przy małych elementach marudzili jak wiele lat temu u nich drukowałem (za duże ryzyko uszkodzenia przy czyszczeniu). Poza typem i materiałem drukarka musi być w dobrym stanie technicznym. Jak jest zużyta to nie będzie trzymać parametrów i wyjdzie masakra (to jest urządzenie mechaniczne i jak firma oszczędza na serwisie to rozdzielczość siada natychmiast).
5. Uwzględniając pkt. 4 proponuję kontakt z firmami w kraju które mają ww drukarkę (do znalezienia w necie) i zlecenie im tego.
6. Widoki obiektów wrzucę jak skończę.
Lech Makowiecki
Posty: 88
Rejestracja: 18 sty 2012, 14:00
Lokalizacja: Gdańsk
Been thanked: 1 time

Re: Wagony

Postautor: Lech Makowiecki » 08 lis 2016, 07:23

piotrek092 pisze:Wolałbym ET21 i SN61 :mrgreen:
Ja również

Pozdrawiam
piotrek092
Posty: 973
Rejestracja: 29 lis 2014, 00:59
Lokalizacja: Kozienice
Been thanked: 10 times

Re: Wagony

Postautor: piotrek092 » 07 lis 2016, 20:26

Wolałbym ET21 i SN61 :mrgreen:
AK
Posty: 274
Rejestracja: 13 cze 2008, 18:47
Lokalizacja: Poznań

Re: Wagony

Postautor: AK » 07 lis 2016, 19:18

Chętni na zakup to raczej by nie byli. Ten dworzec jest duży czyli, że wydruk będzie kosztowny 800-900 PLN.

Wróć do „Druk 3D”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość