Drukowanie 3D - wątek ogólny

Shapeways i inne

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

Awatar użytkownika
golab
Posty: 1439
Rejestracja: 14 sty 2009, 00:14
Lokalizacja: Katowice
Been thanked: 1 time

Re: Shapeways - drukowanie 3D

Postautor: golab » 10 mar 2012, 23:00

Patrząc na kostkę Rubika o wielkości 7 mm, nie mogę nie przytoczyć Tomasza Karolaka z filmu "Wyjazd Integracyjny":

"K..wa SROGO" ...
Ostatnio zmieniony 11 mar 2012, 10:06 przez golab, łącznie zmieniany 1 raz.


AK
Posty: 262
Rejestracja: 13 cze 2008, 18:47
Lokalizacja: Poznań

Re: Shapeways - drukowanie 3D

Postautor: AK » 10 mar 2012, 19:06

Awatar użytkownika
KamilW
Posty: 1078
Rejestracja: 20 kwie 2006, 19:24
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Been thanked: 1 time

Re: Shapeways - drukowanie 3D

Postautor: KamilW » 10 mar 2012, 18:08

O co chodzi z tym woskiem?
Ja na razie nie zauważyłem wosku na otrzymanych elementach.
ST45 przyszła cała i zdrowa.
Postaram się jutro wrzucić trochę zdjęć.
Żaluzje wyszły moim zdaniem dobrze.
Porobiłem trochę błędów w rysowaniu ale ogólnie dało się wszystko poskładać.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8002
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 23 times
Been thanked: 16 times
Kontaktowanie:

Re: Shapeways - drukowanie 3D

Postautor: ArturSchŁ » 10 mar 2012, 12:39

AK pisze:... jak znajdę metodę jak się pozbyć wosku
...a kąpiel w ciepłej wodzie ??
AK
Posty: 262
Rejestracja: 13 cze 2008, 18:47
Lokalizacja: Poznań

Re: Shapeways - drukowanie 3D

Postautor: AK » 10 mar 2012, 11:52

To że część elementów musi być dokładana osobno to oczywiste. Tak na pewno nie zrobi się poręczy czy stopni dla manewrowego (ten materiał jest za kruchy - cos jak EPIDIAN 53)
Wydrukowana może być tylko zwarta bryła i to w nie których miejscach minimalnie przewymiarowana dla zwiększenia wytrzymałości (np rynna, zawiasy klap na dachu itp)
Tymniemniej dla kogoś kto nie ma czasu ani ochoty bawić się w blacharza i zaakceptuje koszt to niezła alternatywa Ta cena znowu tez nie powala bo za 23K który się własnie drukuje wyszło poniżej 40 EUR. Z drugiej strony osiągnięcie ręczne takiej dokładności wymaga sporo umiejętności i czasu (mnie zrobienie takiej budy 401Ka zajęło ponad miesiąc a narysowanie jakieś 40 h i to w pociągach gdzie i tak nie mam co robić chociaż pasażerowie w ezecie PR na gościa z notebookiem obłożonego dokumentacja konstrukcyjną patrzyli troszku podejżliwie :lol: )
Co do foty to wstawie jak znajdę metodę jak się pozbyć wosku bo na razie efekty sa mierne :(
Awatar użytkownika
golab
Posty: 1439
Rejestracja: 14 sty 2009, 00:14
Lokalizacja: Katowice
Been thanked: 1 time

Re: Shapeways - drukowanie 3D

Postautor: golab » 07 mar 2012, 22:55

Zawsze można jakieś detale wytrawić z blaszek
Awatar użytkownika
KamilW
Posty: 1078
Rejestracja: 20 kwie 2006, 19:24
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Been thanked: 1 time

Re: Shapeways - drukowanie 3D

Postautor: KamilW » 07 mar 2012, 21:27

Nie ma co gdybać, zobaczymy w piątek co im wyszło z tego drukowania.
Wrzuć jakieś zdjęcia jak wyszedł ten 401Ka - bardzo jestem ciekawy efektu.
Ostatnio zmieniony 07 mar 2012, 21:29 przez KamilW, łącznie zmieniany 1 raz.
AK
Posty: 262
Rejestracja: 13 cze 2008, 18:47
Lokalizacja: Poznań

Re: Shapeways - drukowanie 3D

Postautor: AK » 07 mar 2012, 16:54

Generalnie nie jest tak źle jak myślałem :mrgreen:
Wczoraj dostałem 401Ka i wyszedł całkiem całkiem. Gdyby nie te paski technologiczne :cry:
Natomiast czy żaluzje mu wyjda to inna sprawa :roll:
Z grubsza żeby wiedzieć co wyjdzie radzę nastawic raster na rysunku na rozdzielczość drukarki (czyli dla FUD 0,1 mm). Rysowanie mniejszych rzeczy nie ma sensu a poza tym przy takim rastrze widac gdzie jest granica sensowności rysowania. Jak dobrze rozrysował te żaluzje to kto wie?
Awatar użytkownika
Kaczor
Posty: 655
Rejestracja: 26 wrz 2010, 15:36
Lokalizacja: Ciechanów
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Shapeways - drukowanie 3D

Postautor: Kaczor » 06 mar 2012, 18:20

Nie liczyłbym na cuda ale i tak czekam z niecierpliwością ;)
Ostatnio zmieniony 06 mar 2012, 18:20 przez Kaczor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KamilW
Posty: 1078
Rejestracja: 20 kwie 2006, 19:24
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Been thanked: 1 time

Re: Shapeways - drukowanie 3D

Postautor: KamilW » 06 mar 2012, 15:47

Dostałem informację o wysyłce.
ST45 ma być u mnie w piątek.
Także chyba udało im się wydrukować to co posłałem, pytanie tylko jak wyszedł wydruk :roll:
.
Awatar użytkownika
KamilW
Posty: 1078
Rejestracja: 20 kwie 2006, 19:24
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Been thanked: 1 time

Re: Shapeways - drukowanie 3D

Postautor: KamilW » 29 lut 2012, 22:34

Myślałem, chodź na pewno wszystkiego nie będzie się dało skopiować (mowa np. o wózkach).
Na razie niech to drukną i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Wstępnie dogadałem się z jednym z kolegów, że jeśli uda się do 16 marca zmontować lokomotywę to dostanie ją na testy na Sosnowiec więc Ci co będą obecni będą mogli ocenić na żywo jak to wygląda - o ile wyjdzie w ogóle.
Furia
Posty: 391
Rejestracja: 07 lut 2008, 16:37
Lokalizacja: Dopiewo (E-20)

Re: Shapeways - drukowanie 3D

Postautor: Furia » 29 lut 2012, 22:01

Kamil, a myślałeś o kopiowaniu tych "wydruków" za pomocą żywicy? Wtedy można by szybko wykonać wszystkie polskie lokomotywy (wiele ich nie ma) za niewielką kasę, bo koszt "wydruku-matki" rozkładałby się na tych co kupili odlewy.
Awatar użytkownika
tydzial
Posty: 796
Rejestracja: 21 sty 2007, 21:14
Lokalizacja: Szczecin Pogodno
Been thanked: 1 time

Re: Shapeways - drukowanie 3D

Postautor: tydzial » 29 lut 2012, 21:46

To nie wąska a gdzie reszta czy to nie skórka za wyprawkę?
Awatar użytkownika
KamilW
Posty: 1078
Rejestracja: 20 kwie 2006, 19:24
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Been thanked: 1 time

Re: Shapeways - drukowanie 3D

Postautor: KamilW » 29 lut 2012, 00:15

Poszło, tak z ciekawości koszt wyszedł 124 euro za całość z wysyłką.
Awatar użytkownika
KamilW
Posty: 1078
Rejestracja: 20 kwie 2006, 19:24
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Been thanked: 1 time

Re: Shapeways - drukowanie 3D

Postautor: KamilW » 28 lut 2012, 23:01

Trochę elementów brakuje, część jest uproszczona, to dlatego w miarę szybko poszło.
Jak wydrukują i uda się to zmontować to zrobię poprawki.
Dzięki.

Wróć do „Druk 3D”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość