Drukowanie 3D - wątek ogólny

Shapeways i inne

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

Awatar użytkownika
Kaczor
Posty: 663
Rejestracja: 26 wrz 2010, 15:36
Lokalizacja: Ciechanów
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Shapeways - drukowanie 3D

Postautor: Kaczor » 24 lut 2012, 21:53

Materiał ten sam. Linie są, chociaż niemal niewidoczne. Po pryśnieciu podkładem bardziej się uwidaczniają ale po obróbce nie będzie problemu.

A co do kosztów - taniej wychodzi drukowanie kilku np. wagonów na raz w jednym pliku. Nie liczą wtedy oddzielnie za "rozruch". Zresztą dolar coraz tańszy ;)


Awatar użytkownika
golab
Posty: 1448
Rejestracja: 14 sty 2009, 00:14
Lokalizacja: Katowice
Been thanked: 1 time

Re: Shapeways - drukowanie 3D

Postautor: golab » 24 lut 2012, 21:21

Na wózku tych linii nie widać, inny materiał ??

w Polsce też znalazłem kilka firm drukujących w tej technologii, niestety jak znam życie taniej wyjdzie drukować w indochinach i po to samemu jeździć :D
Awatar użytkownika
Kaczor
Posty: 663
Rejestracja: 26 wrz 2010, 15:36
Lokalizacja: Ciechanów
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Shapeways - drukowanie 3D

Postautor: Kaczor » 24 lut 2012, 20:01

@AK
Ad. 1 Z tego co czytałem na forum Shapeways FUD przypomina właściwościami żywicę. Nie zalecane jest wystawianie go na temperatury powyżej 80 st. C.
Ad. 2 Poziome linie to wynik technologii druku 3D (rozdzielczość ok. 0,1mm). Istnieją urządzenia o rozdzielczości w osi Z rzędu 15 mikrometrów ale na razie to droga zabawa.

@KamilW - pięknie to wyszło. Teraz tylko trochę szlifowanka ;)

Dorzucę fotkę prototypu wąskotorowego wózka do moich wagonów TTe:
Obrazek
W poniedziałek ma dotrzeć lokomotywka Lyd1, zobaczymy jak wyjdzie.
Ostatnio zmieniony 25 lut 2012, 12:58 przez Kaczor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KamilW
Posty: 1079
Rejestracja: 20 kwie 2006, 19:24
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Been thanked: 1 time

Re: Shapeways - drukowanie 3D

Postautor: KamilW » 24 lut 2012, 18:27

Powiem Ci, że nie wiem co Ci odpowiedzieć.
Prawdą jest, że widoczne są poziome linie, które są prawdopodobnie następstwem tej techniki drukowania (warstwa po warstwie).
Wydruk jest jednak tylko cienko pomalowany podkładem, gdyby użyć podkłado-szpachlówki podejrzewam, że zamaskowała by ona je całkowicie.
Awatar użytkownika
golab
Posty: 1448
Rejestracja: 14 sty 2009, 00:14
Lokalizacja: Katowice
Been thanked: 1 time

Re: Shapeways - drukowanie 3D

Postautor: golab » 24 lut 2012, 18:23

Czy poziome linie które widać na modelu to chropowatość powierzchni, czy kwestia rozdzielczości pionowej drukarki ??
Ostatnio zmieniony 25 lut 2012, 12:56 przez golab, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KamilW
Posty: 1079
Rejestracja: 20 kwie 2006, 19:24
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Been thanked: 1 time

Re: Shapeways - drukowanie 3D

Postautor: KamilW » 24 lut 2012, 18:04

Wczoraj otrzymałem swój pierwszy wydruk:
Obrazek Obrazek

Ja jestem zadowolony z wykonania.
Jestem też pozytywnie zaskoczony wytrzymałością materiału FUD.
Jest całkowicie odporny m.in. na rozpuszczalnik nitro i aceton.
Pomimo czyszczenia wydruku szczotką nic się nie ułamało ani nie wygięło.
Farba też trzyma się dobrze.
Ostatnio zmieniony 25 lut 2012, 12:56 przez KamilW, łącznie zmieniany 1 raz.
AK
Posty: 262
Rejestracja: 13 cze 2008, 18:47
Lokalizacja: Poznań

Re: Shapeways - drukowanie 3D

Postautor: AK » 24 lut 2012, 15:58

Mam 2 pytania do autora tematu
1 Jak wygląda kwestia trwałości tego materiału? Nie rozsypie się za 2-3 lata?
2.Jak się tego trzyma farba?
Awatar użytkownika
Kaczor
Posty: 663
Rejestracja: 26 wrz 2010, 15:36
Lokalizacja: Ciechanów
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Shapeways - drukowanie 3D

Postautor: Kaczor » 04 lut 2012, 16:36

Może napiszę mały samouczek ;)

:arrow: Ściągamy program Google Sketchup
http://sketchup.google.com/download/gsu.html

:arrow: Ściągamy plugin STL 4 Sketchup (niezbędny do eksportowania modelu do formatu .stl)
http://sourceforge.net/projects/stl4su/ ... b/download
Plik stl4su.rb wrzucamy do katalogu ...\Program Files\Google\Google SketchUp 8\Plugins
Aby utowrzyć plik .stl używamy menu Tools->Export to STL

:arrow: Ściągamy plugin Solid Inspector
http://forums.sketchucation.com/viewtopic.php?t=30504
oraz wymagane biblioteki
http://forums.sketchucation.com/viewtop ... 23&t=30503
Linki prowadzą do forum Sketchucation.com (darmowa rejestracja) być może są gdzieś indziej w sieci. Instalacja podobna czyli kopiowanie plików do katalogu Plugins.

:arrow: Ściągamy program netfabb (używają go w Shapeways):
http://www.netfabb.com/download.php link "download" jest na samym dole, nie trzeba nic wypełniać

:arrow: Rysujemy model

:arrow: Eksportujemy plik .stl. za pomocą narzędzia STL4SU

:arrow: Otwieramy plik w programie netfabb i klikamy funkcję Analysis. Sprawdzamy czy liczba "skorup" (shells) odpowiada faktycznej liczbie elementów, pozostałe zmienne wynoszą 0, czy powierzchnia jest zamknięta
Obrazek

:arrow: Jeśli nie, uruchamiamy funkcję repair->automatic repair. Jak widać w tym przypadku udało się naprawić model. Często jednak naprawa w netfabb nie wystarcza.
Obrazek

:arrow: Jeśli nadal jest dużo problemów z modelem w netfabb, wracamy do Sketchupa i uruchamiamy funkcję Tools->Solid Inspector. Plugin zaznacza kółkami problematyczne kawałki modelu.
Obrazek
Czasem trzeba włączyć tryb x-ray aby było widać co jest nie tak. Najczęściej - niepotrzebne powierzchnie i linie, przerwy, odwrócone powierzanie itp. Jeśli po naprawie nie ma żadnych wskazań można plik .stl wysłać do Shapeways nawet bez sprawdzania w netfabb.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 05 lut 2012, 12:22 przez Kaczor, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
KamilW
Posty: 1079
Rejestracja: 20 kwie 2006, 19:24
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Been thanked: 1 time

Re: Shapeways - drukowanie 3D

Postautor: KamilW » 04 lut 2012, 15:20

Ja rysuję własnie w google sketch up.
Możesz pokrótce opisać jak przeprowadzić takie sprawdzenie po zainstalowaniu plugina?
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8034
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 23 times
Been thanked: 16 times
Kontaktowanie:

Re: Shapeways - drukowanie 3D

Postautor: ArturSchŁ » 04 lut 2012, 15:13

No właśnie, w jakim programie przygotowujecie rysunki ?
Awatar użytkownika
Kaczor
Posty: 663
Rejestracja: 26 wrz 2010, 15:36
Lokalizacja: Ciechanów
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Shapeways - drukowanie 3D

Postautor: Kaczor » 04 lut 2012, 15:08

Jeśli rysujesz w Sketchupie koniecznie zainstaluj plugin Solid Inspector - automatycznie sprawdza wszelkie babole (nieciągłości, odwrócone powierzchnie itp.).
Ostatnio zmieniony 04 lut 2012, 15:08 przez Kaczor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KamilW
Posty: 1079
Rejestracja: 20 kwie 2006, 19:24
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Been thanked: 1 time

Re: Shapeways - drukowanie 3D

Postautor: KamilW » 04 lut 2012, 11:45

Prześlę im to do wydrukowania:

Obrazek

Zobaczymy jak to wyjdzie i jaka będzie jakość detali i powierzchni.
Koszt wydruku takiego elementu kalkulują na 39 euro (z materiału o którym pisał powyżej kolega Kaczor).
AK
Posty: 262
Rejestracja: 13 cze 2008, 18:47
Lokalizacja: Poznań

Re: Shapeways - drukowanie 3D

Postautor: AK » 04 lut 2012, 11:22

Tylko z tego co ja wiem to 0,1 to dokładność deklaratywna. Realnie jest gorzej. Rozmawiałem o tym z jedną polską firma i twierdzą że przy wykonywaniu w HO klient nie był zadowolony.
Nie wiem czy obie firmy mają tę samą drukarkę (może ich jest bardziej wypasiona)) więc liczę na relację z wyników :mrgreen:
Awatar użytkownika
Kaczor
Posty: 663
Rejestracja: 26 wrz 2010, 15:36
Lokalizacja: Ciechanów
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Shapeways - drukowanie 3D

Postautor: Kaczor » 03 lut 2012, 18:08

Przypomina polistyren (również pod względem obróbki, malowania ) ale faktycznie jest nieco bardziej elastyczny niż plastik tej samej grubości. Przy projektowaniu modeli z dużymi płaskimi powierzchniami zalacena jest grubość ok. 1mm albo wstawianie wzmocnień (np. w postaci ramek do późniejszego wycięcia).
Awatar użytkownika
KamilW
Posty: 1079
Rejestracja: 20 kwie 2006, 19:24
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Been thanked: 1 time

Re: Shapeways - drukowanie 3D

Postautor: KamilW » 03 lut 2012, 17:38

Ja właśnie wziąłem go w wersji polerowanej, zobaczymy jak wyjdzie.
Powiedz, bo na stronie piszą że ten FUD jest elastyczny. Mozesz powiedzieć do jakiego stopnia, co przypomina konsystencją?

Wróć do „Druk 3D”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość