Semafor

Shapeways i inne

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

Awatar użytkownika
Ranger
Posty: 2839
Rejestracja: 05 paź 2006, 00:02
Lokalizacja: Lublin
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
Kontaktowanie:

Re: Semafor

Postautor: Ranger » 27 mar 2017, 11:16

Średnica rurki mosiężnej o świetle 0,6mm czy rurki stalowej o świetle 0,7mm spokojnie wystarcza na przeciągnięcie 6 przewodów 0,1mm. Ja przeciągam 5 bo lutuje masę do konstrukcji semafora.


Awatar użytkownika
kaine
Posty: 477
Rejestracja: 02 lut 2008, 22:54
Lokalizacja: Szczecin
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Re: Semafor

Postautor: kaine » 27 mar 2017, 08:31

W mosiężnej rurce bez problemu przeciągnąłem 8 przewodów dla semafora 4 komorowego. Mogłem zrobić jeden przewód +/- wspólny ale raczej była chęć sprawdzenia czy da się :)

Added in 21 minutes 57 seconds:
Wygląd końcowy
Fotka
Awatar użytkownika
Ranger
Posty: 2839
Rejestracja: 05 paź 2006, 00:02
Lokalizacja: Lublin
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
Kontaktowanie:

Re: Semafor

Postautor: Ranger » 27 mar 2017, 00:48

Igły 0,9x70. Rzeczywiście mają od 09-0,95 w zależności od partii. Ścianka 0,1-0,15mm.
Wojtek_Kraków
Posty: 417
Rejestracja: 12 sie 2016, 09:11
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times

Re: Semafor

Postautor: Wojtek_Kraków » 26 mar 2017, 21:33

Można ciąć grubym nożem do tapet ale dobrze też idą cienką tarczką na dremelku.
mareks
Posty: 192
Rejestracja: 04 gru 2012, 09:33
Lokalizacja: Śląsk
Been thanked: 1 time

Re: Semafor

Postautor: mareks » 26 mar 2017, 20:21

Ja tne igly nozem do tapet,cienkie super z grubszymi troche juz gorzej.
Lutuja sie tez dobrze.Miejsca lutowania zawsze przeszlifuje i na to topnik.
Ranger zdradz jaie dajesz igly.
Awatar użytkownika
kaine
Posty: 477
Rejestracja: 02 lut 2008, 22:54
Lokalizacja: Szczecin
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Re: Semafor

Postautor: kaine » 26 mar 2017, 11:45

Dzisiaj sprawdzę jak się lutuje igły na pewno trudniej przecina nożykiem z racji przeznaczenia igły.

Added in 17 minutes 37 seconds:
A jakiej grubości igłe dajesz na główny słup i jakie fi jest na przeciągniecie przewodów?
Awatar użytkownika
Ranger
Posty: 2839
Rejestracja: 05 paź 2006, 00:02
Lokalizacja: Lublin
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
Kontaktowanie:

Re: Semafor

Postautor: Ranger » 26 mar 2017, 11:00

Tak, lutuja sie tak samo ale sie nie lamia, zginaja jak sie zahaczy o semafor.
Awatar użytkownika
kaine
Posty: 477
Rejestracja: 02 lut 2008, 22:54
Lokalizacja: Szczecin
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Re: Semafor

Postautor: kaine » 26 mar 2017, 08:39

Ale jaskóki donoszą że już w zestawie zamiast rurek mosiężnych dajesz stalowe z ivieł lekarskich, prawda?
Awatar użytkownika
Ranger
Posty: 2839
Rejestracja: 05 paź 2006, 00:02
Lokalizacja: Lublin
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
Kontaktowanie:

Re: Semafor

Postautor: Ranger » 26 mar 2017, 00:46

Ja mam :D
Awatar użytkownika
kaine
Posty: 477
Rejestracja: 02 lut 2008, 22:54
Lokalizacja: Szczecin
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Re: Semafor

Postautor: kaine » 26 mar 2017, 00:31

Ktoś ma w swoich zasobach semafory 2 i 3 komorowe i nie będzie ich składał?
Awatar użytkownika
Bobbik
Posty: 144
Rejestracja: 12 mar 2017, 21:38
Lokalizacja: Swarzędz
Has thanked: 3 times

Re: Semafor

Postautor: Bobbik » 21 mar 2017, 09:57

Muszę spróbować czy dałbym radę takie coś polutować. Procek w obudowie QFP100 potrafię wylutować i wlutować, to może i semafor dałbym radę?
Awatar użytkownika
tydzial
Posty: 792
Rejestracja: 21 sty 2007, 21:14
Lokalizacja: Szczecin Pogodno
Been thanked: 1 time

Re: Semafor

Postautor: tydzial » 20 mar 2017, 21:10

Nie będę zdradzał tajemnicy lutowania bo to jest sztuka doboru kilku czynników co do cięcia rurek mosiężnych to jest idealny sposób nożyk"Olfa" i turlając lekkim naciskiem robi się nacięcie podobnie jak cięcie rur miedzianych lekko wyginając pęka w miejscu nacięcia.Dremelem i tarczą zbyt duża strata materiału no i mała precyzja w dobraniu wymiaru zwłaszcza krótkich odcinków.
Awatar użytkownika
Ranger
Posty: 2839
Rejestracja: 05 paź 2006, 00:02
Lokalizacja: Lublin
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
Kontaktowanie:

Re: Semafor

Postautor: Ranger » 20 mar 2017, 20:47

Jak w instrukcji :)
Awatar użytkownika
kaine
Posty: 477
Rejestracja: 02 lut 2008, 22:54
Lokalizacja: Szczecin
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Re: Semafor

Postautor: kaine » 20 mar 2017, 18:47

2mm na górę :)
Awatar użytkownika
Ranger
Posty: 2839
Rejestracja: 05 paź 2006, 00:02
Lokalizacja: Lublin
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
Kontaktowanie:

Re: Semafor

Postautor: Ranger » 20 mar 2017, 18:01

kaine pisze:Renger, na Twojej instrukcji nie ma podanych długości dolnego i górnego odcinka?

Oj tam zaraz, że nie ma ;)
Już jest, 2 i 4mm ;)

Wróć do „Druk 3D”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość