Sterowanie cyfrowe Marklin

Czy warto kupić?

Moderator: mod-Elektryka i DCC

Awatar użytkownika
WM-MODEL
Posty: 274
Rejestracja: 09 kwie 2006, 06:22
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój

Re: Sterowanie cyfrowe Marklin

Postautor: WM-MODEL » 06 sty 2012, 01:42

Ależ "standardowe" zasilanie Maerklina nie ma tu nic do rzeczy ;) To w analogu czyni różnicę, natomiast jakby nie patrzeć, cyfra to zawsze 2 kabelki, więc jak ktoś kupi sobie ten smieszny sterownik, podłączy do normalnych dwóch torów oraz wyposaży lokomotywki w dekodery MM, to to na pewno zadziała :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 06 sty 2012, 01:43 przez WM-MODEL, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika
golab
Posty: 1567
Rejestracja: 14 sty 2009, 00:14
Lokalizacja: Katowice
Been thanked: 3 times

Re: Sterowanie cyfrowe Marklin

Postautor: golab » 06 sty 2012, 01:37

Przez niekompatybilność miałem na myśli główną rożnicę miedzy Marklinem a resztą świata - zasilanie, czyli system 2 szyn + tej ich dziwacznej iglicy po środku, a nie możliwość współdziałania z innymi systemami DCC, bo na tym aż tak się nie znam :)
Ostatnio zmieniony 06 sty 2012, 01:38 przez golab, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
WM-MODEL
Posty: 274
Rejestracja: 09 kwie 2006, 06:22
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój

Re: Sterowanie cyfrowe Marklin

Postautor: WM-MODEL » 06 sty 2012, 01:10

Przepraszam za post pod postem ;)
Krzykol pisze:No właśnie, główną rzeczą jaka mnie zastanawiała od początku w przypadku tego zestawu Marklina, jest jego kompatybilność

Nie ma kompatybilnych systemów cyfrowych :lol:
Każdy jest kompatybilny co najwyżej sam ze sobą :lol:
Oczywiście urządzenia, dekodery i centralki, mogą pracować pod różnymi systemami, jednakże wymaga to przełączenia na inny. I nie należy mylić tego z protokołami "porozumiewania się" centralki z manipulatorem, to zupełnie cuś innego jest ;)
Awatar użytkownika
WM-MODEL
Posty: 274
Rejestracja: 09 kwie 2006, 06:22
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój

Re: Sterowanie cyfrowe Marklin

Postautor: WM-MODEL » 06 sty 2012, 00:44

Maerklin to nie jest DCC... to ich własny, uproszczony system sterowania opisywany jako MM, podobieństwo do multiszajsa od Roco przypadkowe ;)
drlukasz pisze:...więc żadna lokomotywa z fabrycznie nowym dekoderem nie pojedzie na tym sterowaniu!

Tak naprawdę, to także żadna lokomotywa z dekoderem DCC nie pojedzie na tym sterowniku :lol: :lol: :lol: Chyba, że zastosować dekoder wielosytemowy, np. od Uhlenbrock'a.
Krzykol
Posty: 4
Rejestracja: 03 kwie 2010, 23:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Sterowanie cyfrowe Marklin

Postautor: Krzykol » 05 sty 2012, 22:17

No właśnie, główną rzeczą jaka mnie zastanawiała od początku w przypadku tego zestawu Marklina, jest jego kompatybilność, co kiedyś mogłoby się okazać problemem. Jeszcze raz dzięki za opinie, widzę, że rozwinęła się ciekawa dyskusja :)
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8381
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 37 times
Been thanked: 20 times
Kontaktowanie:

Re: Sterowanie cyfrowe Marklin

Postautor: ArturSchŁ » 05 sty 2012, 10:02

Ba, ale jeśli nie mogę mieć jednego i drugiego ....

Z moich obserwacji wynika, że multiMaus jest NAJLEPSZYM rozwiązaniem dla początkujących. Compact jest stosunkowo trudny w zrozumieniu i polecenie go komuś początkującemu może zrazić go do DCC.
Większości użytkowników czytanie CV jest kompletnie niepotrzebne, wystarczy Reset dekodera i ustawienie po swojemu, zawsze także pozostaje prośba o pomoc posiadających możliwość odczytu CV nie tylko przecież Compactem.
Osobiście czytanie CV-ek praktykowałem tylko w pierwszym okresie po zakupieniu Setu 90 Lenz'a, na co dzień nie ma takiej potrzeby.

Z Merklinem jest jeszcze ta niedogodność, że się z nikim innym nie połączysz - będzie to samotna wyspa pośród ....
Ci którzy mają systemy Lenz czy Roco mogą wspólnie używać swoich myszek przypiętych do jednego z dwóch systemów.

Ocenę za i przeciw (cena/użytkowość) pozostawiam kupującemu.
Ostatnio zmieniony 05 sty 2012, 10:08 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
golab
Posty: 1567
Rejestracja: 14 sty 2009, 00:14
Lokalizacja: Katowice
Been thanked: 3 times

Re: Sterowanie cyfrowe Marklin

Postautor: golab » 04 sty 2012, 12:10

dokładnie. Wszystko zależy od funkcjonalności jakiej się oczekuje. Do sterowania Ciufkami na makiecie MM jest idealny jako manipulator, ale gdy już coś trzeba pogrzebać ...

Trzeba patrzeć na maksymalny budżet, oczekiwaną funkcjonalność, a potem dokonać wyboru.

Nie ma co proponować mercedesa komuś kto albo go nie potrzebuje, albo go na niego nie stać.

Jeśli miałbym domową makiete z 2 pociągami, z rozjazdami sterowanymi analogowo, taki Marklin pewnie by wystarczył do zabawy dzieciakom, bardziej dyskwalifikuje go tutaj niekompatybilność systemu.

Np. makieta zagłebia Ruhry w MWO (ModelbahnWelt Oberhausen), którą miałem przyjemność oglądać w święta, jest w całości sterowana systemem Marklina (za 3 ojro można dostać własny pociąg, bezprzewodowy manipulator i sobie pośmigać), także w sklepach w tamtym rejonie króluje Marklin w H0. Coś tam sporadycznie PIKO, eNka, TT nie spotkalem w ogóle.
Awatar użytkownika
Alteo
Posty: 637
Rejestracja: 19 gru 2007, 18:13
Lokalizacja: Rawicz

Re: Sterowanie cyfrowe Marklin

Postautor: Alteo » 04 sty 2012, 11:40

Ja posiadam Lenz,a i MM. Jedno uzupełnia drugie. Takie rozwiązanie jest chyba najlepsze.
Awatar użytkownika
golab
Posty: 1567
Rejestracja: 14 sty 2009, 00:14
Lokalizacja: Katowice
Been thanked: 3 times

Re: Sterowanie cyfrowe Marklin

Postautor: golab » 04 sty 2012, 10:42

ArturSchŁ pisze:@golab: jakbym miał wybierać między Compactem za 111, a Multimausem za 245 to .... chyba jednak Roco !!
No ja też bym wolał jeździć mercedesem za 150 tys, a nie Oplem za 20 :D ...

... Ale jeżdżę Oplem ...

Tak to już tutaj jest, ze ktoś się pyta czy tanie rozwiązanie za 80 zł może być i za każdym razem mu się doradza coś 3x droższe :)

Dla mnie brak funkcjonalności odczytu CV z loki to nieporozumienie w Roco. Wszystko jest OK, do czasu aż coś się nie namiesza ...

Miałem Lenza i to zupełnie przyzwoita rzecz, Miałem MM - niestety brakowało mi odczytywania wartości z dekoderów, w tej chwili mam ESU - też bym mógł napisać, że jest "lepsze" :D, ale nie napiszę, bo jego "lepszość" kończy się kiedy trzeba sięgnąć do portfela ...
Ostatnio zmieniony 05 sty 2012, 09:54 przez golab, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
womo
Posty: 1449
Rejestracja: 19 maja 2008, 13:53
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 24 times
Been thanked: 32 times

Re: Sterowanie cyfrowe Marklin

Postautor: womo » 02 sty 2012, 22:03

:mrgreen: Eeee tam zawsze obiecują, że BĘDĄ dobre a są tylko ledwie jakieś :mrgreen:
Na pewno roco potanieje szybciej :mrgreen:
(No chyba, że szybko i wysoko awansujesz, czego Ci w Nowym Roku życzę :mrgreen: )
akinomrz
Posty: 289
Rejestracja: 26 sty 2008, 19:45
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Sterowanie cyfrowe Marklin

Postautor: akinomrz » 02 sty 2012, 21:24

Krzykol pisze:Dzięki z informacje. Tak właśnie myślałem, że to coś za tanio jak na dobry sprzęt. Mam nadzieję, że z czasem zestawy Roco potanieją, albo w budżetówce dadzą jakieś podwyżki :)


Jakieś niekoniecznie znaczy dobre ;) Ale pocieszę Cię, że nie jesteś sam :mrgreen: I co do zasady tez raczej liczyłbym bardziej na potanienie Roco ;)
Awatar użytkownika
womo
Posty: 1449
Rejestracja: 19 maja 2008, 13:53
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 24 times
Been thanked: 32 times

Re: Sterowanie cyfrowe Marklin

Postautor: womo » 02 sty 2012, 21:20

:mrgreen: Szybciej jednak potanieją niż budżetówce dadzą dobre podwyżki :mrgreen:
Krzykol
Posty: 4
Rejestracja: 03 kwie 2010, 23:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Sterowanie cyfrowe Marklin

Postautor: Krzykol » 02 sty 2012, 20:49

Dzięki z informacje. Tak właśnie myślałem, że to coś za tanio jak na dobry sprzęt. Mam nadzieję, że z czasem zestawy Roco potanieją, albo w budżetówce dadzą jakieś podwyżki :)
Awatar użytkownika
Robcio1910
Posty: 698
Rejestracja: 20 kwie 2007, 12:49
Lokalizacja: Radom
Kontaktowanie:

Re: Sterowanie cyfrowe Marklin

Postautor: Robcio1910 » 02 sty 2012, 16:35

wg. mnie obowiązuje tu:
PIERWSZA zasada handlu UWAGA!!!
TANIO znacz DROGO, ale to tylko moja opinia ... :oops:
Awatar użytkownika
golab
Posty: 1567
Rejestracja: 14 sty 2009, 00:14
Lokalizacja: Katowice
Been thanked: 3 times

Re: Sterowanie cyfrowe Marklin

Postautor: golab » 02 sty 2012, 14:57

Na jakiejś aukcji masz Compact Lenza za 111 chyba - bardzo przyzwoita rzecz za tą cenę, przewaga nad MM taka, że da się odczytać wartości z dekodera.
Ostatnio zmieniony 02 sty 2012, 15:29 przez golab, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Maerklin, PIKO i inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość