Przyciski funkcyjne w Lenz compact.

LZV100, LH90/LH100, Compact, Li-USB itd.

Moderator: mod-Elektryka i DCC

Arek
Posty: 261
Rejestracja: 31 sty 2007, 18:29
Lokalizacja: Olecko

Re: Przyciski funkcyjne w Lenz compact.

Postautor: Arek » 05 cze 2007, 10:12

Dzięki


Awatar użytkownika
Charakterek
Posty: 1760
Rejestracja: 02 kwie 2006, 21:06
Lokalizacja: Radom

Re: Przyciski funkcyjne w Lenz compact.

Postautor: Charakterek » 05 cze 2007, 10:07

No tak. Skoro w analogu nie ma zwarć, to i w DCC nie powinno.
Arek
Posty: 261
Rejestracja: 31 sty 2007, 18:29
Lokalizacja: Olecko

Re: Przyciski funkcyjne w Lenz compact.

Postautor: Arek » 05 cze 2007, 09:52

To jeszcze Ja - "nowy" w dcc.

Mam pytanie z innej beczki. Czy podłączenie polaryzacji w rozjazdach ew2 w dcc robimy tak samo jak w analogu? Blaszki+złączki izolujące.
Wykorzystam LS150 + napędy Tilliga.
Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Posty: 2027
Rejestracja: 08 kwie 2006, 23:40
Lokalizacja: Warszawa-Bemowo
Kontaktowanie:

Re: Przyciski funkcyjne w Lenz compact.

Postautor: gbbsoft » 04 cze 2007, 16:04

Chociaż od tamtej pory jedna rzecz jest już nie aktualna:

Pojawił się nowy dekoder:
http://www.lenz-elektronik.com/digitalp ... silver.php
Silver z gniazdem 21-pinowym... :lol:
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Posty: 2027
Rejestracja: 08 kwie 2006, 23:40
Lokalizacja: Warszawa-Bemowo
Kontaktowanie:

Re: Przyciski funkcyjne w Lenz compact.

Postautor: gbbsoft » 04 cze 2007, 15:55

Awatar użytkownika
Misiek
Posty: 1536
Rejestracja: 23 kwie 2007, 22:26
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 4 times
Kontaktowanie:

Re: Przyciski funkcyjne w Lenz compact.

Postautor: Misiek » 04 cze 2007, 15:47

Charakterek pisze:nikt nie zagwarantuje, że za 10 lat mini nie będą obsługiwać f1,f2,f3...
ArturSch pisze:Tylko wtedy to będą jakieś SUPER HIPER mini, a nie zwykłe "mini". :mrgreen:
zaraz tam za 10 lat...
dekodery "dedykowane" (plug-in) do amerykańskich lokomotyw w wielkości N już od jakiegoś czasu mają wyjścia na 6 funkcji

Lenz został w tyle? mimo, że cyfralizacja N-kowych lokomotyw zaczęła się od niego
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8382
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 37 times
Been thanked: 20 times
Kontaktowanie:

Re: Przyciski funkcyjne w Lenz compact.

Postautor: ArturSchŁ » 04 cze 2007, 15:39

Charakterek pisze:Skoro normalne dekodery mają rozrastać się do dwudziestu czy iluśtam pinów, to nikt nie zagwarantuje, że za 10 lat mini nie będą obsługiwać f1,f2,f3...
Tylko wtedy to będą jakieś SUPER HIPER mini, a nie zwykłe "mini".
:mrgreen:
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Posty: 2027
Rejestracja: 08 kwie 2006, 23:40
Lokalizacja: Warszawa-Bemowo
Kontaktowanie:

Re: Przyciski funkcyjne w Lenz compact.

Postautor: gbbsoft » 04 cze 2007, 15:12

Awatar użytkownika
Charakterek
Posty: 1760
Rejestracja: 02 kwie 2006, 21:06
Lokalizacja: Radom

Re: Przyciski funkcyjne w Lenz compact.

Postautor: Charakterek » 04 cze 2007, 15:05

ArturSch pisze:
Charakterek pisze:A póki co dekodery serii mini są głupiutkie i nie mają dodatkowych wyjść funkcyjnych f1-f3.
NIGDY nie będą miały, ponieważ są ograniczone wtykiem NEM, w którym nie mieszczą się wyjścia tych sygnałów.
No życie nauczyło, że nigdy nie należy mówić nigdy... Skoro normalne dekodery mają rozrastać się do dwudziestu czy iluśtam pinów, to nikt nie zagwarantuje, że za 10 lat mini nie będą obsługiwać f1,f2,f3...
Ostatnio zmieniony 04 cze 2007, 15:38 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8382
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 37 times
Been thanked: 20 times
Kontaktowanie:

Re: Przyciski funkcyjne w Lenz compact.

Postautor: ArturSchŁ » 03 cze 2007, 08:10

Charakterek pisze:A póki co dekodery serii mini są głupiutkie i nie mają dodatkowych wyjść funkcyjnych f1-f3.
NIGDY nie będą miały, ponieważ są ograniczone wtykiem NEM, w którym nie mieszczą się wyjścia tych sygnałów.
Awatar użytkownika
Charakterek
Posty: 1760
Rejestracja: 02 kwie 2006, 21:06
Lokalizacja: Radom

Re: Przyciski funkcyjne w Lenz compact.

Postautor: Charakterek » 02 cze 2007, 23:27

Jak założysz sobie światełka od Darka do wagonów - będziesz miał obsługiwane f0-f3

Jak przerobisz Desiro dając dekoder Martinenzo, to też f0 będzie włączać oświetlenie czoła, f1 - tablic f2 wnętrza. Jak będziesz sobie rasował BR 01 - f0 będzie obsługiwało światła a F1 wytwornicę dymu. Pod F2 możesz zrobić czerwoną diodę do paleniska na przykład, a pod f3 oświetlenie kabiny. Jak będziesz chciał rasować doppelstocka - f0 moze włączać osietlenie końca, F1 oświetlenie tablic a f2 oświetlenie wnętrza. A póki co dekodery serii mini są głupiutkie i nie mają dodatkowych wyjść funkcyjnych f1-f3.

A w Kuehnie problem generalnie dotyczy Lenza.
Arek
Posty: 261
Rejestracja: 31 sty 2007, 18:29
Lokalizacja: Olecko

Re: Przyciski funkcyjne w Lenz compact.

Postautor: Arek » 01 cze 2007, 14:07

No właśnie chciałem zapytać, czy problem dotyczy tylko Gold mini?
Awatar użytkownika
BR101 112-1
Posty: 218
Rejestracja: 09 kwie 2006, 10:27
Lokalizacja: Wrocław

Re: Przyciski funkcyjne w Lenz compact.

Postautor: BR101 112-1 » 01 cze 2007, 13:11

Ja mam BR140 Kuehna z zamontowanym N025P, żadnych ścieżek nie przerywałem i wszystko działa.
Awatar użytkownika
jarkott
Posty: 588
Rejestracja: 09 kwie 2006, 09:17
Lokalizacja: Sopot
Kontaktowanie:

Re: Przyciski funkcyjne w Lenz compact.

Postautor: jarkott » 01 cze 2007, 11:55

Arek
Posty: 261
Rejestracja: 31 sty 2007, 18:29
Lokalizacja: Olecko

Re: Przyciski funkcyjne w Lenz compact.

Postautor: Arek » 01 cze 2007, 11:37

Kolega Kolejarz wstawi linka do tematu z przerwaniem płytki, bo nie mogę znaleźć.
Tak na przyszłość.
Wielkie Dzięki. :)

Wróć do „Lenz'e”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość