jak wprowadzić TIRy na tory ?

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8534
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 40 times
Been thanked: 22 times
Kontaktowanie:

Re: jak wprowadzić TIRy na tory ?

Postautor: ArturSchŁ » 05 cze 2020, 09:01

"koszty dla zlecającego przewóz są porównywalne, a nawet kolej jest nieco tańsza - "
SKANDAL !! Należy opodatkować !!
...by było drożej.
:oops:


agrest12
Posty: 308
Rejestracja: 07 sty 2012, 14:50
Lokalizacja: Londyn/Torun
Has thanked: 1 time

Re: jak wprowadzić TIRy na tory ?

Postautor: agrest12 » 04 cze 2020, 20:42

Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8534
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 40 times
Been thanked: 22 times
Kontaktowanie:

Re: jak wprowadzić TIRy na tory ?

Postautor: ArturSchŁ » 20 lut 2020, 18:59

Przechwytywanie.jpg

Chyba prościej będzie „Wagony na Tiry!!
:/
Awatar użytkownika
piottrw
Posty: 601
Rejestracja: 10 kwie 2006, 07:54
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Re: jak wprowadzić TIRy na tory ?

Postautor: piottrw » 20 lut 2020, 16:55

A ile będzie kosztował taki wagon? Pewnie z 10 zwykłych wagonów kieszeniowych, które już są wymyślone i używane w dużych ilościach, poza tym w razie czego mogą przewozić kontenery.
I tu jest przyszłość, załadunek kontenera w mieście X dowóz do najbliższego terminala, na wagon potem rozładunek na najbliższym miejsca docelowego terminalu i dowóz na miejsce. Zresztą i tak większość docelowych tras tirów to duże miasta. Wystarczy tylko dobrać odpowiednią tarfę i samo się zrobi niech kosztuje połowę albo 1/3 tego co transport kołowy. Ale myślę że u nas się po prostu nie da "bo tak" jak mawiała pewna blondynka.
Poza tym waga 70 ton tira?, to na koło standardowej naczepy wyjdzie 5,8 tony na koło!
Awatar użytkownika
Borczy
Posty: 2006
Rejestracja: 03 kwie 2015, 11:41
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 16 times
Been thanked: 19 times

Re: jak wprowadzić TIRy na tory ?

Postautor: Borczy » 20 lut 2020, 08:36

Artykuł z 2011 roku i wydaje mi się ,że to rozwiązanie już widziałem w jakimś reportażu w tv.
Awatar użytkownika
Ciora
Posty: 266
Rejestracja: 03 wrz 2013, 09:21
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Re: jak wprowadzić TIRy na tory ?

Postautor: Ciora » 19 lut 2020, 21:04

Najpierw pomyślałem, że to wynajdywanie koła na nowo, bo przecież transport tirów koleją jest w niektórych krajach powszechny. Ale doczytałem do końca i idea jest świetna. Obawiam się jednak, że znając polskie realia, na pomyśle się skończy, bo nie będzie zainteresowanych ani kasy na wprowadzenie go w życie.
Awatar użytkownika
JarUs
Posty: 1415
Rejestracja: 28 sty 2013, 17:25
Lokalizacja: Białystok
Has thanked: 13 times
Been thanked: 16 times

jak wprowadzić TIRy na tory ?

Postautor: JarUs » 19 lut 2020, 17:50


Wróć do „Kolej w skali 1:1”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość