Rozjazdy do montażu EW1, EW2 i EW3

Czyszczenie, konserwacja, naprawy, budowa itd

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

Awatar użytkownika
WM-MODEL
Posty: 274
Rejestracja: 09 kwie 2006, 06:22
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój

Re: Rozjazdy do montażu EW1, EW2 i EW3

Postautor: WM-MODEL » 21 gru 2007, 16:09

Obrazek

:P
Ostatnio zmieniony 27 gru 2013, 10:16 przez WM-MODEL, łącznie zmieniany 2 razy.


Awatar użytkownika
mencin
Posty: 210
Rejestracja: 12 lis 2007, 14:11
Lokalizacja: Poznań

Re: Rozjazdy do montażu EW1, EW2 i EW3

Postautor: mencin » 21 gru 2007, 13:18

No, i nie mozna bylo tak od razu? :) Jak tylko wroce z biura do domu to sie pobawie i zobaczymy co z tego bedzie :)

Dzieki.
miki
Posty: 1252
Rejestracja: 09 kwie 2006, 10:56
Lokalizacja: Lipowo k.Glinianki
Been thanked: 1 time

Re: Rozjazdy do montażu EW1, EW2 i EW3

Postautor: miki » 21 gru 2007, 12:03

Jah, how long ????? ..... tak jak na instrukcji. Żółty przewód - do szyn łączących się w dziobownicę, niebieskie - do opornic, czerwony - jedno z wyjść zasilacza, brązowe - z diodami - sterowanie z drugiego wyjścia zasilacza (jeden w jedną stronę, drugi w drugą), amen.
Szyny schodzące się w dziób trzeba całkowicie odizolować od reszty, do opornic podłączyć zasilanie, warto też:
1.połączyć elektrycznie iglice z ich opornicami
2.przeciąć iglice ok 1 cm od ich połączenia z plastikowymi szynami skrzydełkowymi i odcinek ten podłączyć do żółtego kabelka. Bez tego, jeżeli lokomotywa przystanie z różnych przyczyn w tym miejscu, zwarcie gwarantowane
Awatar użytkownika
mencin
Posty: 210
Rejestracja: 12 lis 2007, 14:11
Lokalizacja: Poznań

Re: Rozjazdy do montażu EW1, EW2 i EW3

Postautor: mencin » 21 gru 2007, 11:38

To moze zapytam inaczej, bardziej wprost:

Jak podlaczyliscie prad do EW2, szczegolnie interesuje mnie wykorzystanie napedu Conrad?
Awatar użytkownika
Mariusz
Posty: 2510
Rejestracja: 26 kwie 2006, 21:55
Lokalizacja: Łubowo
Kontaktowanie:

Re: Rozjazdy do montażu EW1, EW2 i EW3

Postautor: Mariusz » 21 gru 2007, 10:22

mają o jeden plastikowy element mniej

Właśnie ten element zawsze mnie razi.
miki
Posty: 1252
Rejestracja: 09 kwie 2006, 10:56
Lokalizacja: Lipowo k.Glinianki
Been thanked: 1 time

Re: Rozjazdy do montażu EW1, EW2 i EW3

Postautor: miki » 21 gru 2007, 10:04

mencin pisze:....dlaczego przy tych rozjazdach nie polacza fabrycznie szyn z odpowiednimi...wewnątrz?
Bo to w zasadzie oznacza ciągłe zwarcie.
Awatar użytkownika
mencin
Posty: 210
Rejestracja: 12 lis 2007, 14:11
Lokalizacja: Poznań

Re: Rozjazdy do montażu EW1, EW2 i EW3

Postautor: mencin » 21 gru 2007, 09:55

No jak dla mnie to troche sztuka dla sztuki, ale zawsze mozna to potraktowac jak koniecznosc przyklejania do lokomotyw poreczy, barierek czy wezy cisnieniowych. Tylko dlaczego przy tych rozjazdach nie polacza fabrycznie szyn z odpowiednimi prowadnicami wewnatrz? Ech...

No dobrze, czy ktos moze potwierdzic lub zaprzeczyc mojemu pomyslowi na podlaczenie Conrada do EW2?
miki
Posty: 1252
Rejestracja: 09 kwie 2006, 10:56
Lokalizacja: Lipowo k.Glinianki
Been thanked: 1 time

Re: Rozjazdy do montażu EW1, EW2 i EW3

Postautor: miki » 21 gru 2007, 08:57

Dlatego, że EW1 to zabawka a 2 i 3 udają prawdziwe rozjazdy i w zwiazku z tym mają o jeden plastikowy element mniej. Wystarczy porównać....od razu będzie wiadomo dlaczego...
Awatar użytkownika
mencin
Posty: 210
Rejestracja: 12 lis 2007, 14:11
Lokalizacja: Poznań

Re: Rozjazdy do montażu EW1, EW2 i EW3

Postautor: mencin » 21 gru 2007, 08:51

Na mojej makiecie bede mial 5 sztuk EW2, nie oplaca mi sie dlubac, kupilem gotowe. Nadal mam watpliwosci opisane kilka postow wyzej. Co z tym polaczeniem elektrycznym? Dobrze mi podpowiada intuicja? Wole sie upewnic zanim wezme lutownice do reki.

BTW, dlaczego EW2 i EW3 nie moga byc wykonane tak jak EW1, ktore wystarczy po prostu wstawic w torowisko?
Awatar użytkownika
Marcin
Posty: 2023
Rejestracja: 10 kwie 2006, 05:36
Lokalizacja: Toruń

Re: Rozjazdy do montażu EW1, EW2 i EW3

Postautor: Marcin » 21 gru 2007, 07:08

Dokładnie Bartek. Ja też szlifuję iglice, u mnie są ostre jak skalpel. bardzo przykładam się do wyprofilowania łukowych szyn w rozjazdach. Ja składam teraz już tylko EW2 i EW 3 i z nich robię również rozjazdy łukowe.
Awatar użytkownika
BarTTek
Posty: 790
Rejestracja: 09 kwie 2006, 00:20
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Rozjazdy do montażu EW1, EW2 i EW3

Postautor: BarTTek » 20 gru 2007, 23:31

Ja przed zamontowaniem iglic jeszcze je szlifuję tak aby sam ich początek był bardzo cieńki i dobrze przylegał do szyny. To co napisali ModelarzeTT jest szczerą prawdą i naprawdę warto zaoszczędzić te pare złociszy przy niewielkim nakładzie pracy :idea:
Ostatnio zmieniony 21 gru 2007, 10:00 przez BarTTek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ModelarzeTT
Posty: 172
Rejestracja: 11 kwie 2006, 00:48
Lokalizacja: Górny Śląsk

Re: Rozjazdy do montażu EW1, EW2 i EW3

Postautor: ModelarzeTT » 20 gru 2007, 23:25

Mariusz pisze:Jeśli planujesz kupno kilkunastu i więcej, to nawet popsucie kilku zwróci się z nawiązką.
My poskładaliśmy ich już ok.80 szt. ,a ja sam poskładałem już EW1 30 szt. oraz 10 szt. IBW i niczego nie zepsułem. Zabrałem się do składania EW1 po zrobieniu sobie bardzo przydatnego przyrządu do zaciskania trzpieni mocujących iglice w podkładzie (taka mała zaciskarka, praska). Skręcasz i trzpień jest ściskany co skutkuje jego rozszezeniem. Iglice owszem trzeba wyginać z wyczuciem, ale i to nie stanowi przoblemu ponieważ same iglice również można dokupić - zapytajcie swoich dostawców. Gdy w jednym zestawie okazało się ,ze mam dwie te same iglice(lewe 2szt.) to mój sprzedawca wysłał reklamację i otrzymałem nowiutki komplecik(L i P iglicę).
Złożenie IBW jest jeszcze łatwiejsze ( mnie obecnie zajmuje to ok.10min ).
Jeżeli chodzi o zasilanie to również lutujemy przewody od spodu do szyny(później nie są widoczne).
Reasumując: My ModelarzeTT kupujemy zwrotnice tylko do samodzielnego montażu i to z prostej przyczyny - koszty. Przy Naszych potrzebach to naprawdę się opłaca.
Powiem krótko - nie bójcie się rozjazdów do samodzielnego montażu ;)
Poniżej foto jednejej z wielu poskładanych EW1.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ModelarzeTT - Michał
Ostatnio zmieniony 21 gru 2007, 09:58 przez ModelarzeTT, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
mencin
Posty: 210
Rejestracja: 12 lis 2007, 14:11
Lokalizacja: Poznań

Re: Rozjazdy do montażu EW1, EW2 i EW3

Postautor: mencin » 20 gru 2007, 20:57

Panowie,
Temat rozpisany swietnie, poprosze tylko o dwa jasne podsumowania w temacie EW2:
1. kontaktklemami lacze szyny zewnetrzne z siasiadujacymi z nimi iglicami/prowadnicami/kierownicami (kazdy uzywa innej nomenklatury, pogubilem sie). Najlepiej przyszlifowac i zlutowac. Tak?
2. Polaczenie EW2 z napedem Conrada. Kable brazowe i czerwony do zasilania silniczka i do klawiatury. Co z dwoma niebieskimi i zoltym? Intuicja podpowiada mi, ze zolty do krzyzownicy (zmienia sie w nim polaryzacja?), a niebieskie do kontaktklemow?
3. Za rozjazdem musze jeszcze raz podpiac zasilanie do prostych torow ze wzgledu na zlaczki izolujace krzyzownicy, tak?
Zaznaczam, ze planuje sterowanie DCC, wiec w torach prad zmienny.
Awatar użytkownika
solar
Posty: 469
Rejestracja: 26 wrz 2007, 17:49
Lokalizacja: Dębica/Zawierzbie

Re: Rozjazdy do montażu EW1, EW2 i EW3

Postautor: solar » 03 lis 2007, 22:12

ArturSch pisze:
solar pisze:Jeżeli zaś chodzi o podłączenie elektryczne elementów przewodzących zwrotnic to będę się martwił na makiecie
IMHO : To jest błąd !!
Nie koniecznie, (zdaję sobie sprawę, że jesteś ArturSch doświadczony w tej dziedzinie, dlatego też dziękuję za uwagi), lecz przed montażem na makietę miałem w planie wyprowadzenie przewodów z tych elementów przewodzących i ze starym przyzwyczajeniem (nabytym od emerytowanego elektromontera Taty - szacuneczek :) do tego typu połączeń - dla ich trwałości - zawsze używam specjalnej pasty lutowniczej.

ArturSch pisze:PS: odpuść sobie te śmieszne blaszki kontaktowe - dziś kontaktują, jutro nie.
Te śmieszne blaszki zamontowałem specjalnie do zdjęcia :mrgreen: Wg mnie (i tu podzielam Twoje zdanie) poleganie na nich jest z góry skazane na niepowodzenie.

Jacekk pisze:Chyba też sobie kupię EW2 do samodzielnego montażu i zobaczę jak to naprawdę jest, bo można trochę zaoszczędzić :P
Serdecznie polecam :)

Mariusz pisze:Moja rada jest taka: jeśli chcesz kupic kilka rozjazdów, to kup gotowe, bo za nim się nauczysz składac to zawsze gdzieś coś popsujesz.
Dobra rada! Ja zanim zabrałem się za składanie rozjazdów z Flexów równocześnie kupiłem gotowe EW2 L 15* i EW2 R 15* i dopiero na podstawie ich wyglądu miałem obraz tego co mnie czeka przy składaniu. Ale tak w ogóle to ja jestem narazie w "przedszkolu", żeby nie powiedzieć raczkuję w temacie makiet, ich budowy i części składowych!

Mariusz pisze:Jeśli chodzi o eksploatację "anglików" na makiecie, to napiszę tak: bez problemu.
Są jednak bardzo czułe na rozstaw kół na osi. Tak jak na zwyczajnym rozjeździe 1mm w te czy we w te uchodzi, to na "angliku" w krzyżownicach mała niedokładnośc zestawu kołowego będzie skutkowac wykolejeniem :(
Dzięki Mariusz. Narazie zamówiłem sobie tylko jeden egzemplarz (ten starszy model http://www.techno-hobby.pl/T83300+DKW+R ... _p534.html) ale widziałem już, że wszedł do sprzedaży http://www.modelmania.com.pl/product_in ... s_id=22881, ale z deczka droga!

I poraz kolejny utwierdzam się w przekonaniu, że Forumtt.pl to wielka kopalnia wiedzy na temat TeTetki! :D Ukłony dla pomysłodawców! Text - stop! wazelina - stop!! :mrgreen:
Wielkie dzięki za porady i opinie!!! :)
Ostatnio zmieniony 04 lis 2007, 08:14 przez solar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariusz
Posty: 2510
Rejestracja: 26 kwie 2006, 21:55
Lokalizacja: Łubowo
Kontaktowanie:

Re: Rozjazdy do montażu EW1, EW2 i EW3

Postautor: Mariusz » 03 lis 2007, 21:00

Moja rada jest taka: jeśli chcesz kupic kilka rozjazdów, to kup gotowe, bo za nim się nauczysz składac to zawsze gdzieś coś popsujesz. Mały detal i koszty wzrastają o jeden rozjazd, a to dużo.
Jeśli planujesz kupno kilkunastu i więcej, to nawet popsucie kilku zwróci się z nawiązką.
Ja na kilkanaście rozjazdów ułamałem jedną iglicę. Czyli jeden rozjazd jest do d..... :mrgreen:

Wróć do „Tory, rozjazdy, sieć trak., sygnalizacja itp”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość