Sterowanie sygnalizatorami

Czyszczenie, konserwacja, naprawy, budowa itd

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

Awatar użytkownika
Misiek
Posty: 1464
Rejestracja: 23 kwie 2007, 22:26
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 2 times
Kontaktowanie:

Re: Sterowanie sygnalizatorami

Postautor: Misiek » 04 kwie 2017, 11:32

-> autor: Misiek » 30 sty 2017, 20:36


Awatar użytkownika
Bobbik
Posty: 153
Rejestracja: 12 mar 2017, 21:38
Lokalizacja: Swarzędz
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Re: Sterowanie sygnalizatorami

Postautor: Bobbik » 04 kwie 2017, 09:36

Nie wiem czym sterujecie serwami, ale w arduino można sterowanie oprzeć o bibliotekę VarSpeedServo, a tam orócz sterowania szybkością ruchu ustawiamy (false,true) taki parametr któy mówi programowi czy ma czekać z wykonaniem następnej linii aż do zakończenia założonego ruchu serwa. WIęc świetnie się nadaje do sterowania zaporami, nie trzeba kombinować ze zwłoką czasową żeby nie zaczynało przymykać jak czujnik złapie dziury między wagonami
Awatar użytkownika
dejww
Posty: 195
Rejestracja: 25 cze 2013, 11:19
Lokalizacja: Chorzów

Re: Sterowanie sygnalizatorami

Postautor: dejww » 15 mar 2017, 22:31

Dzięki. Śruba jest ogranicznikiem dla orczyka a sprężyna przejmuje naprężenia. ;) Sposób prosty i mam nadzieję, że niezawodny. Zobaczymy jak się będzie sprawował na imprezach. Dalszy etap zakłada utworzenie niezależnego napędu do dolnego ramienia żeby można było podawać dwa niezależne sygnały ;)
Awatar użytkownika
wicy
Posty: 1169
Rejestracja: 23 mar 2014, 08:27
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 36 times
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: Sterowanie sygnalizatorami

Postautor: wicy » 15 mar 2017, 22:10

Całkiem zmyślny patent z tymi ogranicznikami ruchu ;)
Awatar użytkownika
dejww
Posty: 195
Rejestracja: 25 cze 2013, 11:19
Lokalizacja: Chorzów

Re: Sterowanie sygnalizatorami

Postautor: dejww » 15 mar 2017, 21:38

Ostatnio trochę siedziałem nad opracowaniem napędu do semaforów tak żeby podczas pozycjonowania ich nie uszkadzało. Efekty pracy są dostępne pod linkami:

https://www.youtube.com/watch?v=FFKj7jGrx1s

https://www.youtube.com/watch?v=BrjfRdqwgdI

https://www.youtube.com/watch?v=yLDIu95qybg
Awatar użytkownika
Misiek
Posty: 1464
Rejestracja: 23 kwie 2007, 22:26
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 2 times
Kontaktowanie:

Re: Sterowanie sygnalizatorami

Postautor: Misiek » 15 mar 2017, 13:56

Jak dla mnie problem szarpania znika w momencie zastosowania właściwego serwa, więc raczej nie będę już (na razie) kombinował z podłączaniem rezystorów, tranzystorów.
Awatar użytkownika
wicy
Posty: 1169
Rejestracja: 23 mar 2014, 08:27
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 36 times
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: Sterowanie sygnalizatorami

Postautor: wicy » 15 mar 2017, 10:00

Czytam różne porady odnośnie szarpania i powtarza się często podpowiedź, żeby włączać zasilanie serwa dopiero po podaniu i ustaleniu (delay) sygnału sterującego i żeby kończyć pracę serwa w pozycji bliskiej zerowej, zapamiętując ją w eeprom a odtwarzając na starcie.
Jest to o tyle kłopotliwe, że wymaga dodatkowego rezystora i tranzystora i zajmuje co najmniej jedno dodatkowe wyjście procesora :(
Jeśli masz chęci i możliwości, przetestuj na płytce stykowej, czy takie rozwiązanie cokolwiek pomoże.
Ja nie będę tego stosował. Mam pamięć pozycji a serwa mam ze sprężystymi popychaczami z podgięciami, więc nawet skok do skrajnej pozycji niczemu nie zaszkodzi.
Awatar użytkownika
Misiek
Posty: 1464
Rejestracja: 23 kwie 2007, 22:26
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 2 times
Kontaktowanie:

Re: Sterowanie sygnalizatorami

Postautor: Misiek » 15 mar 2017, 08:46

W nawiązaniu do powyższego postu Tomka:
przetestowane na Arduino 3 serwa TowerPro
SG92 "cyfrowe" - szarpie przy włączaniu zasilania - w sumie nie różni się od zwykłego "analogowego" SG90

MG90S - nie szarpie przy włączeniu, lub bardzo mało, w zakresie ustawionego zakresu ruchu - wydaje mi się, że tylko wtedy gdy jest zostawione w skrajnym położeniu innym niż pozycja startowa.

MG91 - j.w. tzn nie szarpie, minimalnego ruchu przy starcie nie zaobserwowałem, ale to były pierwsze testy porównawcze z SG90 (najtańszym) -> test nie był zbyt starannie przeprowadzony ;)

nie sprawdzałem na sterowniku serw wykonanym przez Tomka.

W każdym razie mG90S i MG92 fajne są ;-)
aha, i maja metalowe przekładnie.
Awatar użytkownika
Niejeden
Posty: 461
Rejestracja: 18 sie 2009, 20:47
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Re: Sterowanie sygnalizatorami

Postautor: Niejeden » 30 sty 2017, 23:07

Zależy od serwa. Używałem dwóch modeli: Feetech FS90 i Redox SG90. Pierwszy przy włączeniu nie szarpie, drugi tak.
Awatar użytkownika
Misiek
Posty: 1464
Rejestracja: 23 kwie 2007, 22:26
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 2 times
Kontaktowanie:

Re: Sterowanie sygnalizatorami

Postautor: Misiek » 30 sty 2017, 22:17

Hmmm... Po resecie nie szarpie, ale po załączeniu zasilania, jednak nadal.
Taka uroda ;)

Wcześniej mi się coś innego wydawało
Awatar użytkownika
wicy
Posty: 1169
Rejestracja: 23 mar 2014, 08:27
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 36 times
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: Sterowanie sygnalizatorami

Postautor: wicy » 30 sty 2017, 22:02

Misiek pisze:Bardziej mi chodziło o to, że serwa w momencie włączenia dostają kociego rozumu i "szarpią" (podobno do środkowej pozycji). Można w ten sposób wyrwać <to co jest do nich podłączone>.
Albo można pozycję startową serwa ustalić właśnie w ten punkt "90" i od tego miejsca ustawiać potencjalny ruch. Nawet to działa ;-)
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3155540.html
Widać taka uroda serwa za 9PLN :D
Awatar użytkownika
Misiek
Posty: 1464
Rejestracja: 23 kwie 2007, 22:26
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 2 times
Kontaktowanie:

Re: Sterowanie sygnalizatorami

Postautor: Misiek » 30 sty 2017, 20:36

To też, ale mam pewną koncepcję (oprócz tego, że jest podobno funkcja w programie, która najpierw kończy zadany ruch a potem dopiero zaczyna nowy).

edit... eee, chyba to działa ;)
https://www.youtube.com/watch?v=NNjm-13WmH8
ale to jeszcze nie to co chciałem - działa tylko przy dwóch wagonach?. Sam nie jestem pewien. :mrgreen:

Bardziej mi chodziło o to, że serwa w momencie włączenia dostają kociego rozumu i "szarpią" (podobno do środkowej pozycji). Można w ten sposób wyrwać <to co jest do nich podłączone>.
Albo można pozycję startową serwa ustalić właśnie w ten punkt "90" i od tego miejsca ustawiać potencjalny ruch. Nawet to działa ;-)
Awatar użytkownika
wicy
Posty: 1169
Rejestracja: 23 mar 2014, 08:27
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 36 times
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: Sterowanie sygnalizatorami

Postautor: wicy » 30 sty 2017, 20:07

Pewnie dlatego, że w przerwie między wagonami szlaban się zacznie podnosić - a przynajmniej się zatrzyma na ułamek sek.
To jest właśnie ten efekt, o którym pisałem wcześniej - niemożność wykrycia końca składu i zakłócenia czujnika (w tym wypadku "zakłóceniem" będą przerwy między wagonami).
Wicio
Posty: 209
Rejestracja: 03 sty 2010, 21:33
Lokalizacja: Józefów

Re: Sterowanie sygnalizatorami

Postautor: Wicio » 30 sty 2017, 19:54

Dlaczego ryzykowna?
Awatar użytkownika
Misiek
Posty: 1464
Rejestracja: 23 kwie 2007, 22:26
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 2 times
Kontaktowanie:

Re: Sterowanie sygnalizatorami

Postautor: Misiek » 30 sty 2017, 19:30

Tymczasem przetestowałem serwo.
https://www.youtube.com/watch?v=F238ZcqF93Q

Aczkolwiek praca z serwem jest trochę ryzykowna.

Wróć do „Tory, rozjazdy, sieć trak., sygnalizacja itp”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość