Napęd zwrotnicowy.

Czyszczenie, konserwacja, naprawy, budowa itd

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

Awatar użytkownika
Scio
Posty: 597
Rejestracja: 11 mar 2009, 17:09
Lokalizacja: Kielce
Been thanked: 1 time

Re: Napęd zwrotnicowy.

Postautor: Scio » 14 lut 2016, 07:11

Można je przestawiać ręcznie tak jak conrady?


womo
Posty: 1274
Rejestracja: 19 maja 2008, 13:53
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 17 times
Been thanked: 31 times

Re: Napęd zwrotnicowy.

Postautor: womo » 13 lut 2016, 23:00

Wrzucam foty.
Właśnie wywalam Conrady i mocuje MP1.
Regulacja na dwóch śrubach aby móc przesunąć drutu w lewo lub prawo. W końcu mocowanie drutu na czole napędu więc można go wsadzić tam gdzie Conrady miały duży problem.
Zresztą Conrady przy nich to tragedia. Z ciekawości je rozebrałem, ktoś dobrze pomyślał nad tym ... :D
O mało nie wyrzuciłem zapasowych kołków do regulacji odległości bo myślałem, że to jakieś nadlewy z plastiku :roll:
Polecam super napędy ... :mrgreen:
Dzięki Panie Świderski za radę :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Baala85
Posty: 48
Rejestracja: 16 lut 2012, 20:23
Lokalizacja: Bydgoszcz
Been thanked: 1 time

Re: Napęd zwrotnicowy.

Postautor: Baala85 » 04 lut 2016, 19:29

Kupiłem kilka sztuk ,zamontowałem i ładnie chodzi,ale nadal nie wiem gdzie polaryzację podłączyć.Zaznaczam,że nie mam żadnych dekoderów do rozjazdów.Proszę o pomoc!
slimak
Posty: 8
Rejestracja: 19 lis 2008, 18:23
Lokalizacja: nad Odrą
Has thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Napęd zwrotnicowy.

Postautor: slimak » 17 lis 2015, 19:34

Dzięki!
swiderskik
Posty: 136
Rejestracja: 10 sty 2014, 13:55
Lokalizacja: Małopolska
Been thanked: 5 times

Re: Napęd zwrotnicowy.

Postautor: swiderskik » 17 lis 2015, 19:33

Tak dokładnie.
slimak
Posty: 8
Rejestracja: 19 lis 2008, 18:23
Lokalizacja: nad Odrą
Has thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Napęd zwrotnicowy.

Postautor: slimak » 17 lis 2015, 19:26

Czyli do polaryzacji używam wyjść F1 i F2 do których podłączam zasilanie z szyn a krzyżownicę rozjazdu wyjścia z bezpiecznikiem?
swiderskik
Posty: 136
Rejestracja: 10 sty 2014, 13:55
Lokalizacja: Małopolska
Been thanked: 5 times

Re: Napęd zwrotnicowy.

Postautor: swiderskik » 17 lis 2015, 19:18

Nie mikro wyłącznik odpowiada za rozłączenie napędu w momencie osiągniecia jednego ze skrajnych położeń. Polaryzacje jest obecna.
slimak
Posty: 8
Rejestracja: 19 lis 2008, 18:23
Lokalizacja: nad Odrą
Has thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Napęd zwrotnicowy.

Postautor: slimak » 17 lis 2015, 17:54

Instrukcja podaje, że napęd ma wbudowany mikrowyłącznik. Jeśli dobrze rozumuję, to odpowiada on za sygnalizację położenia iglic a do polaryzacji rozjazdu trzeba dołożyć dodatkowy o którym jest mowa w instrukcji?
swiderskik
Posty: 136
Rejestracja: 10 sty 2014, 13:55
Lokalizacja: Małopolska
Been thanked: 5 times

Re: Napęd zwrotnicowy.

Postautor: swiderskik » 17 lis 2015, 16:01

Jak obiecałem wstawiam filmiki:

https://youtu.be/c8X44sUAx5w
https://youtu.be/r77wbT40VOo

Jestem miło zaskoczony efektem, ustawiłem najmniejszy skok na 3 mm i czasy przełączania zwiększone, u mnie na martinezo cv ustawione na 200.
Jeśli tylko będą cieszyć się długą bezawaryjną pracą to naprawdę świetne rozwiązanie.
cichonęk
Posty: 422
Rejestracja: 18 gru 2006, 08:22
Lokalizacja: Łódź

Re: Napęd zwrotnicowy.

Postautor: cichonęk » 17 lis 2015, 10:29

Bardzo dobrze radzi sobie również z długim baeselerem - tam Conrady nie domykały iglic. Stosuję z dekoderem Rubikusa, działa zarówno z tym do napędów silnikowych jak i magnetycznych. Inne podłączenie przewodów niż w przypadku Conradów, gdzie dwa przewody z diodami były podłączane pod wyjście 3 i czerwony pod 1; w MTB skrajne pod 1 i 3 a środkowy pod 2. Przydaje się równie regulacja parametru CV w dekoderze - u mnie do pełnego przełożenia baeselera ustawiam w dekoderze 90, czyli 0,9 sekundy.
swiderskik
Posty: 136
Rejestracja: 10 sty 2014, 13:55
Lokalizacja: Małopolska
Been thanked: 5 times

Re: Napęd zwrotnicowy.

Postautor: swiderskik » 16 lis 2015, 19:37

Heh, wrzucę ale dziś już nie dam rady niestety...
womo
Posty: 1274
Rejestracja: 19 maja 2008, 13:53
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 17 times
Been thanked: 31 times

Re: Napęd zwrotnicowy.

Postautor: womo » 16 lis 2015, 19:33

Jest szansa na filmik?
Chociaż i tak mnie już przekonałeś :mrgreen:

Dziękuję
swiderskik
Posty: 136
Rejestracja: 10 sty 2014, 13:55
Lokalizacja: Małopolska
Been thanked: 5 times

Re: Napęd zwrotnicowy.

Postautor: swiderskik » 16 lis 2015, 18:44

Wstępnie mogę powiedzieć ze napęd wygląda dobrze i dość fajnie rozwiązane przeniesienie ruchu na zwrotnice, załączona polska instrukcja obsługi i montażu plus pręt do przeniesienia ruchu na zwrotnice. Dużo lepsze mocowanie od Conrada. Sama praca o niebo lepsza roch wolniejszy i płynniejszy ( brak trzasków). Walczę jeszcze z podpięciem do dekodera martinezo bo po wstawieniu w miejsce Conrada i analogiczne podpięcie przełącza tylko w jedna stronę.
swiderskik
Posty: 136
Rejestracja: 10 sty 2014, 13:55
Lokalizacja: Małopolska
Been thanked: 5 times

Re: Napęd zwrotnicowy.

Postautor: swiderskik » 15 lis 2015, 16:33

Kupiłem, ale jutro dopiero zamontuje, sprawdzę na krzyżowej bo tam conrady kiepsko sobie radzą
womo
Posty: 1274
Rejestracja: 19 maja 2008, 13:53
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 17 times
Been thanked: 31 times

Re: Napęd zwrotnicowy.

Postautor: womo » 15 lis 2015, 13:24

Kupił już ktoś? Jak przy ew2?

Wróć do „Tory, rozjazdy, sieć trak., sygnalizacja itp”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość