Hamulce do Ty5

Konserwacja i naprawy, części zamienne itd Przeróbki taboru.

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
MonsterSale
Posty: 101
Rejestracja: 04 lip 2020, 08:53
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna

Re: Hamulce do Ty5

Post autor: MonsterSale »

Przełożyłem dekoder do tendra z BR50 i zrobiłem jazdy obiema lokomotywami z tym tendrem i nie ma specjalnej różnicy mimo że BR50 mam nówkę niejeżdżoną, a Ty5 kupiłem używaną.
Wygląda więc na to, że albo to jest wada samych lokomotyw, albo tory Tilliga na nasypie to jednak totalne badziewie.
Awatar użytkownika
wlodar
Posty: 458
Rejestracja: 11 kwie 2006, 17:52
Lokalizacja: Łódź

Re: Hamulce do Ty5

Post autor: wlodar »

Myślę, że każdy sklep, który prowadzi daną firmę jest w stanie sprowadzić wszystko, co ta firma ma w ofercie. Ja nie raz już poprzez Modelmanię ściagałem rzeczy, które dany producent miał w ofercie, a sklep w menu ich nie miał. Oni po sprowadzeniu danego produktu często wciągają go potem do swojej oferty i już w niej zostaje. Np. sterowniki Viessmanna do semaforów świetlnych pojawiły się na ich stronie po tym gdy je zamówiłem na swoje potrzeby i teraz już są. Po prostu napisałem do nich, czy mogą je sprowadzić i sprowadzili.
Makieciarz potrafi cuda ściągnąć, ale u niego jest problem z kontaktem i terminami, czyli jeśli coś na stronie figuruje jako dostępne od zaraz, to wcale nie znaczy, że tak jest. Wszystko zależy od tego jak trafisz. Czasem towar jest od razu, a czasem zapłacisz, czekasz, czekasz, on nie odpowiada, szlag cię trafia, czujesz się zrobiony w wała, aż tu nagle przychodzi przesyłka. Z resztą możesz sobie poczytać w wątku o Makieciarzu. Nie odradzam, ale wg moich doświadczeń modelmania jest solidniejsza. Tyle, że Makieciarz ma firmy, których Modelmania nie prowadzi.
Wojtek_Kraków
Posty: 1131
Rejestracja: 12 sie 2016, 09:11
Lokalizacja: Kraków

Re: Hamulce do Ty5

Post autor: Wojtek_Kraków »

MonsterSale pisze:Napisałem. Może się uda ściągnąć czarne. Dzięki za podpowiedz.
Swoją drogą - tylko Modelmania handluje częściami zamiennymi?
Jeszcze amc z Wrocławia. A w zasadzie to model Ania chyba ciągnie przez nich.
MonsterSale
Posty: 101
Rejestracja: 04 lip 2020, 08:53
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna

Re: Hamulce do Ty5

Post autor: MonsterSale »

Napisałem. Może się uda ściągnąć czarne. Dzięki za podpowiedz.
Swoją drogą - tylko Modelmania handluje częściami zamiennymi?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Awatar użytkownika
wlodar
Posty: 458
Rejestracja: 11 kwie 2006, 17:52
Lokalizacja: Łódź

Re: Hamulce do Ty5

Post autor: wlodar »

Pomalować czerwone hamulce na czarno to pięć minut roboty, poza tym wystarczy do nich napisać i bez problemu powinni sprowadzić dowolną część jeśli tylko jest dostępna u producenta.
MonsterSale
Posty: 101
Rejestracja: 04 lip 2020, 08:53
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna

Re: Hamulce do Ty5

Post autor: MonsterSale »

Hamulce to Ty5 są czarne - do typowej BR 50 są czerwone, więc to musi być do Ty5, a w modelmanii nie mają hamulców na liście dostępnych części dla Ty5: https://www.modelmania.com.pl/index.php ... _1747_2531
Awatar użytkownika
wlodar
Posty: 458
Rejestracja: 11 kwie 2006, 17:52
Lokalizacja: Łódź

Re: Hamulce do Ty5

Post autor: wlodar »

Części znajdziesz tu (Ty5 to pekapowski odpowiednik BR50), a ich wykaz tu.
MonsterSale
Posty: 101
Rejestracja: 04 lip 2020, 08:53
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna

Hamulce do Ty5

Post autor: MonsterSale »

To znów ja :)
No ale tak to jest gdy się kupuje używaną lokomotywę...

Odkryłem, że brakuje w mojej Ty5 środkowego zestawu atrap hamulców - gdzie można kupić takie coś?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Naprawy/przeróbki taboru”