USP do BR80 DCC
Moderator: mod-Elektryka i DCC
-
- Kontakt:
Re: USP do BR80 DCC
OK zrobię fotki ,pomierzę i dam na pw .Podobno laissdcc z ups em nie bardzo działa na starym dcc roco.Cena ups lenza 170 zl ,a zimo jeszcze lepiej 

- Bobbik
- Kontakt:
Ile, bo nie chce mi się na telefonie szukać u makieciarza? BTW Tams i Laisdcc dają w dekoderaach miejsce pod podpięcie samego kondensatora.
- winner_xp
- Kontakt:
Osz kutwa, za kondensator i może że 3 elementy tyle?!. Powiedz jaki masz dekoder w loce i ile miejsca dostepnego. Najlepiej daj zdjęcia na pv lub tutaj.
-
- Kontakt:
Re: Ups LENZ
UPS LENZA i o to pytam Łukaszu, a to że było na ftt to wiem 
Added in 21 minutes 18 seconds:
Dokładnie MAKIECIARZ elektryka i dcc - akcesoria LENZ 10490 lub ESU 5467 ,ale cena zabija może ktoś robi takie cuda ,ale zdecydowanie taniej ,z elektroniki jestem 0
wiec o to pytam -lutuje do deka 3 kabelki i tyle i ma działać 

Added in 21 minutes 18 seconds:
Dokładnie MAKIECIARZ elektryka i dcc - akcesoria LENZ 10490 lub ESU 5467 ,ale cena zabija może ktoś robi takie cuda ,ale zdecydowanie taniej ,z elektroniki jestem 0

- drlukasz
- Kontakt:
Re: Ups y
Dyskusja ze schematem już kiedyś była...
W zasadzie to nic się w tym temacie nie zmieniło
viewtopic.php?p=92286#92286
W zasadzie to nic się w tym temacie nie zmieniło

viewtopic.php?p=92286#92286
-
- Kontakt:
Re: Ups y
U MAKIECIARZA w sklepie akcesoria dcc,ale słyszałem że Ty robisz lepsze 

-
- Kontakt:
Ups y
Witam, czy warto zainwestować w ups lenza, temat ups był na ftt, ale chcę go odświeżyć, może ktoś robi tańsze proszę o info.
-
- Kontakt:
Ups y
Warto inwestować w ups np lenza. Można ktoś ma inne pomysły.
- merry
- Kontakt:
Dzięki serdeczne,
- drlukasz
- Kontakt:
No i znalazłem 
Dławik ma 100µH (mikro henrów) i powinien być przeznaczony dla prądów min. 0,5A
Dioda powinna być, zabezpiecza przed "cofaniem się" napięcia na nóżkę ładującą...
Instrukcja po polsku do Zimo MX640 (podłączenie takie samo jak w MX620) - strona 33
http://www.tpkww.one.pl/tymcz/zimomx640.pdf
Instrukcja do Zimo (ze stronki Zimo) - OIDP to coś koło 50 strony.
Z tym kondensatorem to najprościej będzie jak zmierzysz sobie ile masz wolnego miejsca w loku, a potem pójdziesz do sklepu elektronicznego i powiesz o co Ci chodzi

Dławik ma 100µH (mikro henrów) i powinien być przeznaczony dla prądów min. 0,5A
Dioda powinna być, zabezpiecza przed "cofaniem się" napięcia na nóżkę ładującą...
Instrukcja po polsku do Zimo MX640 (podłączenie takie samo jak w MX620) - strona 33
http://www.tpkww.one.pl/tymcz/zimomx640.pdf
Instrukcja do Zimo (ze stronki Zimo) - OIDP to coś koło 50 strony.
Z tym kondensatorem to najprościej będzie jak zmierzysz sobie ile masz wolnego miejsca w loku, a potem pójdziesz do sklepu elektronicznego i powiesz o co Ci chodzi

- merry
- Kontakt:
Dzięki. Jak pisałem jestem elektronicznym lajkonikiem dlatego im prostszy układ tym lepiej
.
W instrukcji ZIMO znalazłem układ złożony z kondensatora i dławika (nic nie piszą o diodzie??). Czy takie rozwiązanie wystarczy?
Co do kondensatora, znalazłem coś takiego: TAKIEGO. Nada się?
Czy w takim wypadku parametry dławika mają zostać bez zmian?

W instrukcji ZIMO znalazłem układ złożony z kondensatora i dławika (nic nie piszą o diodzie??). Czy takie rozwiązanie wystarczy?
Co do kondensatora, znalazłem coś takiego: TAKIEGO. Nada się?
Czy w takim wypadku parametry dławika mają zostać bez zmian?
- drlukasz
- Kontakt:
Dokładnie to.
O ile pamiętam to w środku znajduje się dokładnie to samo co na schemacie od Zimo (dławik, rezystor/y i dioda). Sam kondensator to ciut za mało, pozostałe elementy są niestety niezbędne. Spotkałem się tylko z M133 Martinezo, do których podpinało się sam kondensator. Wszystkie inne dekodery wymagają elementów które mają ograniczyć prąd ładowania kondensatora itd.
Kondensator - miniaturowy na napięcie minimum 25V (przy czarnych pudełkach Roco jako booster może być za mało - brak stabilizacji napięcia na torach) ale lepiej 35V. Warto poszukać i wybrać jak największą pojemność przy ograniczonym gabarycie i napięciu.
O ile pamiętam to w środku znajduje się dokładnie to samo co na schemacie od Zimo (dławik, rezystor/y i dioda). Sam kondensator to ciut za mało, pozostałe elementy są niestety niezbędne. Spotkałem się tylko z M133 Martinezo, do których podpinało się sam kondensator. Wszystkie inne dekodery wymagają elementów które mają ograniczyć prąd ładowania kondensatora itd.
Kondensator - miniaturowy na napięcie minimum 25V (przy czarnych pudełkach Roco jako booster może być za mało - brak stabilizacji napięcia na torach) ale lepiej 35V. Warto poszukać i wybrać jak największą pojemność przy ograniczonym gabarycie i napięciu.
- merry
- Kontakt:
...i owszem tylko konkluzji nie było.drlukasz pisze:Kiedyś już podobny temat poruszaliśmy
http://forumtt.pl/viewtopic.php?p=70588 ... ght=#70588
Oryginalny moduł chyba mi się nie zmieści do BR80 ... Jeżeli to TO.
Poczekam cierpliwie do wieczora. Z przyjemnością przyjmę schemacik.
A jak ostatecznie ma się rzecz z samym kondensatorem, bo sprawa wydawała się dyskusyjna?
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2011, 20:50 przez merry, łącznie zmieniany 1 raz.
- drlukasz
- Kontakt:
W instrukcji do Zimo jest dokładny opis co i jak podłączyć, z podaniem wartości elementów.
Co do Golda, to albo wydasz 150 zł (ca) na oryginalny układ podtrzymania, albo poczekasz do wieczora to wrzucę schemat co siedzi w środku USP1 Lenza
Edit.
Kiedyś już podobny temat poruszaliśmy
Co do Golda, to albo wydasz 150 zł (ca) na oryginalny układ podtrzymania, albo poczekasz do wieczora to wrzucę schemat co siedzi w środku USP1 Lenza

Edit.
Kiedyś już podobny temat poruszaliśmy

Ostatnio zmieniony 14 kwie 2011, 13:18 przez drlukasz, łącznie zmieniany 1 raz.